AnnaE, "Przygnębiające. Nie myślałam, że tak to się skończy." Skończyło się to bardzo dobrze. Gromada głownych aktorów, otoczona zressztą ochroną, opuściła Powązki z minami jakby im resortowe emerytury własnie obcięto o 90 procent. Byli po prostu wściekli. Nikomu więcej nie przyjdzie do głowy "państwowy pogrzeb" na Powązkach.
nurni.nurni Skończyło się to bardzo dobrze. Gromada głownych aktorów, otoczona zressztą ochroną, opuściła Powązki z minami jakby im resortowe emerytury własnie obcięto o 90 procent. Byli po prostu wściekli. Nikomu więcej nie przyjdzie do głowy "państwowy pogrzeb" na Powązkach.
Ależ oczywiście, że przyjdzie. To nie dla tych leśnych dziadków był to pogrzeb, ale dla telewidzów. A tak się nieszczęściwie składa, że byłem jednym z nich i widziałem, a właściwie słyszałem, jak reżyser dźwięku umiejętnie używał konsolety w cwelu wyciszenia gwizdów tubylczej tłuszczy podczas momentów bardziej podniosłych. A także w cwelu podbicia rzeczonych odgłosów w innych chwilach, a to dla ilustracji słów pani speakerki, która użalała się na bierną postawę Milicji Obywatelskiej. "Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Pogrzeb państwowy to skandal, warte zauważenia uczestnictwo Lemańskiego, choć z Czerskiej blisko, Bonieckiemu było trudniej, byli i Olbrychski i Bralczyk prof., ale ja o czymś innym, pewnie i prowokacyjnie, ale CZY MIEJSCE POCHÓWKU ELITY PRL z Bierutem i Gomułką nz czele nie jest właściwym na te zwłoki miejscem? No owszem są i kwatery dla Polski najważniejsze, ale między nimi........ i to nie ja narzekam, ale Warszawiacy, że idą i wszystkich tych piekłoszczaków po drodze mijają. Wiki mówi, że założony w 1912 jako cmentarz prawosławny dla sołdatów, podczas okupacji - hitlerowski, 5 NAJWIĘKSZYCH POLAKÓW W XX WIEKU - pochowanych w Kraku, w Wawie (ale w innych miejscach), jeden poza Polską. Więc jak, mieszkańców stolicy się zapytam? "Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
Sprawa ceremoniału państwowego wiąże się z kwestią aktualnego statusu Polski jako niepodległego państwa. Natomiast sprawa ceremoniału kościelnego... Ciekawostka: Przy decyzji o kremacji zwłok msza św. pogrzebowa powinna być uprzedzająca spalenie ciała zmarłego. Po kremacji, zgodnie z instrukcją Episkopatu, tylko najbliższa rodzina uczestniczy w ceremonii złożenia urny z doczesnymi szczątkami zmarłego. I jeszcze: Kościół zezwala na kremację, „jeśli nie podważa wiary w zmartwychwstanie ciała” (KKK 2301, KPK kan. 1176 § 3). Kościół nadal jednak zaleca i popiera biblijny zwyczaj grzebania ciał zmarłych. Godność osoby ludzkiej, a więc i ciała człowieka, wynika z największego wydarzenia w dziejach ludzkości, jakim jest tajemnica wcielenia Syna Bożego. On, dla którego Ojciec powołał do istnienia wszystkie byty i uczynił człowieka koroną stworzeń, przyjął ludzką naturę i objawił się w ludzkim ciele. Jezus Chrystus przeszedł przez wszystkie etapy ludzkiego życia: najpierw w łonie Matki – Dziewicy z Nazaretu, potem dzieciństwo i młodość, następnie publiczną działalność, a wreszcie mękę i śmierć. Wiemy, że po odkupieńczej śmierci Jego ciało zostało złożone w grobie i wierzymy, że w tym ciele zmartwychwstał trzeciego dnia. W swoim uwielbionym ciele ukazywał się apostołom przez czterdzieści dni i wstąpił na ich oczach do nieba, by, siedząc po prawicy Ojca, wstawiać się za nami. Wielka prawda o godności ludzkiego ciała, ukazana przede wszystkim w życiu samego Syna Bożego, zawsze była przyjmowana i przeżywana w Kościele, co przejawiało się w szacunku i trosce o ludzkie ciało zarówno za życia, jak i po śmierci. W Katechizmie Kościoła Katolickiego czytamy: „Ciała zmarłych powinny być traktowane z szacunkiem i miłością wypływającą z wiary i nadziei zmartwychwstania. Grzebanie zmarłych jest uczynkiem miłosierdzia względem ciała; jest uczczeniem dzieci Bożych, będących świątynią Ducha Świętego” (KKK 2300). http://www.parafiaherby.pl/zycie_religijne,3,1,0 Ciekawe, co NATO ci katoliccy katolicy, notorycznie zgorszeni gorszącymi postępkami Papieża. Wygląda na to, że dyskretnie odwrócili wzrok od tej urny "nawróconego" "generała", choć na niegdysiejszym liście KEP nie zostawili przecież suchej nitki.
Instrukcje epidiaskopu są dla plebsu. Inny świat. ONI mają nad nami przewagę, bo ich bronią jest nasz katolicyzm. Skrzętnie to wykorzystują. Dawniej chociaż prymas był z nami. Ale słuchałam peanu z wielką satysfakcją. Kwachowi głos drżał. W paczałkach było widać STRACH. To walka ONYCH o byt. Nawrócenie generała zostawia ich sierotami. Tyle wart ich ateizm. * "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność." Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Nie oglądałam tej szopki, ale ponoć to nie była msza pogrzebowa, tylko w intencji zmarłego. A sam pogrzeb zdaje się, że był świecki, bez księdza. "A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
AnnaE Instrukcje epidiaskopu są dla plebsu. Inny świat. ONI mają nad nami przewagę, bo ich bronią jest nasz katolicyzm. Skrzętnie to wykorzystują. Dawniej chociaż prymas był z nami. Ale słuchałam peanu z wielką satysfakcją. Kwachowi głos drżał. W paczałkach było widać STRACH. To walka ONYCH o byt. Nawrócenie generała zostawia ich sierotami. Tyle wart ich ateizm.
Wydaje mi się, że oni nie są ateistami, a przynajmniej nie chodzi tu o swiatopogląd. Są zwyczajnie łajdakami. Odrzucają wartości, więc Boga przy okazji.
"Nadmienię na koniec, że wcale nie przeprowadziliśmy tej rozmowy z Generałem we dwóch (tzn. ja i kol. Jan Engelgard). Był z nami jeszcze ktoś trzeci, kto nie figuruje pośród rozmówców, a wszystkie zdjęcia przedstawiające tę trzecią osobę zostały ukryte z powodu jej przełożonych. Przełożeni ci sympatyzowali z wiadomą "prawdziwie patriotyczną" partią i owa tajemnicza osoba obawiała się represji politycznych na terenie zawodowym. Jak "patrioci" wyobrażają sobie "wolną Polskę" wszyscy przecież wiemy. Mam nadzieję, że ten trzeci kiedyś przestanie pracować, gdzie pracuje i przemówi, a także pokaże pozostałe fotki.Adam Wielomski" The author has edited this post (w 01.06.2014) Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
BUL powiedział na mszy za dusze Gejnerała: "niech mu ziemia lekką będzie". Wyjątkowo się zgadzam. "Niech mu ziemia lekką będzie" to starożytne bliskowschodnie przekleństwo mówiące: niech cię przysypią cienką warstwą ziemi, tak by twoje zwłoki wywlekły szakale. Ludzie powtarzają je jednak bezwiednie na pogrzebach nie zastanawiając się nad znaczeniem tych słów...
Przepraszam, ale mam wrażenie, że tutaj chodzi jednak o powiedzenie rzymskie, łacińskie "sit tibi terra levis", czyli faktycznie "niech ci ziemia lekką będzie". Nawiasem mówiąc, po rosyjsku brzmi to jeszcze lżej: "пусть земля тебе будет пухом", czyli "niech ziemia będzie ci puchem".
Komentarz
"Przygnębiające. Nie myślałam, że tak to się skończy."
Skończyło się to bardzo dobrze. Gromada głownych aktorów, otoczona zressztą ochroną, opuściła Powązki z minami jakby im resortowe emerytury własnie obcięto o 90 procent. Byli po prostu wściekli. Nikomu więcej nie przyjdzie do głowy "państwowy pogrzeb" na Powązkach.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Wiki mówi, że założony w 1912 jako cmentarz prawosławny dla sołdatów, podczas okupacji - hitlerowski, 5 NAJWIĘKSZYCH POLAKÓW W XX WIEKU - pochowanych w Kraku, w Wawie (ale w innych miejscach), jeden poza Polską. Więc jak, mieszkańców stolicy się zapytam?
"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
Natomiast sprawa ceremoniału kościelnego...
Ciekawostka:
Przy decyzji o kremacji zwłok msza św. pogrzebowa powinna być uprzedzająca spalenie ciała zmarłego. Po kremacji, zgodnie z instrukcją Episkopatu, tylko najbliższa rodzina uczestniczy w ceremonii złożenia urny z doczesnymi szczątkami zmarłego.
I jeszcze:
Kościół zezwala na kremację, „jeśli nie podważa wiary w zmartwychwstanie ciała” (KKK 2301, KPK kan. 1176 § 3).
Kościół nadal jednak zaleca i popiera biblijny zwyczaj grzebania ciał zmarłych. Godność osoby ludzkiej, a więc i ciała człowieka, wynika z największego wydarzenia w dziejach ludzkości, jakim jest tajemnica wcielenia Syna Bożego. On, dla którego Ojciec powołał do istnienia wszystkie byty i uczynił człowieka koroną stworzeń, przyjął ludzką naturę i objawił się w ludzkim ciele. Jezus Chrystus przeszedł przez wszystkie etapy ludzkiego życia: najpierw w łonie Matki – Dziewicy z Nazaretu, potem dzieciństwo i młodość, następnie publiczną działalność, a wreszcie mękę i śmierć. Wiemy, że po odkupieńczej śmierci Jego ciało zostało złożone w grobie i wierzymy, że w tym ciele zmartwychwstał trzeciego dnia. W swoim uwielbionym ciele ukazywał się apostołom przez czterdzieści dni i wstąpił na ich oczach do nieba, by, siedząc po prawicy Ojca, wstawiać się za nami.
Wielka prawda o godności ludzkiego ciała, ukazana przede wszystkim w życiu samego Syna Bożego, zawsze była przyjmowana i przeżywana w Kościele, co przejawiało się w szacunku i trosce o ludzkie ciało zarówno za życia, jak i po śmierci. W Katechizmie Kościoła Katolickiego czytamy: „Ciała zmarłych powinny być traktowane z szacunkiem i miłością wypływającą z wiary i nadziei zmartwychwstania. Grzebanie zmarłych jest uczynkiem miłosierdzia względem ciała; jest uczczeniem dzieci Bożych, będących świątynią Ducha Świętego” (KKK 2300).
http://www.parafiaherby.pl/zycie_religijne,3,1,0
Ciekawe, co NATO ci katoliccy katolicy, notorycznie zgorszeni gorszącymi postępkami Papieża. Wygląda na to, że dyskretnie odwrócili wzrok od tej urny "nawróconego" "generała", choć na niegdysiejszym liście KEP nie zostawili przecież suchej nitki.
Inny świat. ONI mają nad nami przewagę, bo ich bronią jest nasz katolicyzm. Skrzętnie to wykorzystują.
Dawniej chociaż prymas był z nami.
Ale słuchałam peanu z wielką satysfakcją. Kwachowi głos drżał. W paczałkach było widać STRACH.
To walka ONYCH o byt. Nawrócenie generała zostawia ich sierotami. Tyle wart ich ateizm.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
The author has edited this post (w 01.06.2014)
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
łacińskie "sit tibi terra levis", czyli faktycznie "niech ci ziemia lekką będzie".
Nawiasem mówiąc, po rosyjsku brzmi to jeszcze lżej: "пусть земля тебе будет
пухом", czyli "niech ziemia będzie ci puchem".