balbina napisal(a): czy ktos moze przypomniec jak to sie stalo, ze posel Mcierewicz przezyl Smolensk? Wiem, ze jechal pociagiem: jakas nagla zmiana planow (wiadomo, ze Premier tez mial leciec ale matka w szpitalu "zmienila" plany), czy tez od poczatku nie byl planowany w samolocie?
mi sie to naprawde wydaje jakims cudem, za ktory Bogu dziekuje.
Ustąpił miejsca Annie Walentynowicz... To była jedna z ważniejszych, osobistych przyczyn jego determinacji przy wyjaśnianiu prawdy o tragedii...
extraneus napisal(a): W każdym innym kraju po czymś takim władza zostałaby zmuszona przez media i opinię publiczną do ustąpienia w ciągu doby!
To jest kolejna wtopa i to poważna. Ja nie wiem czy chcę głosować na "nową lepszą wersję" PO jaką przestaje być kropka pl, a zaczyna być PiS. 1. smog - to już pisałem 2. sprawa Macierewicza, niejako dwuwątkowo - tu temat odwrócę, jakie Gowin ma kompetencje w sprawach obrony??? Jeśli trzeba oddać PR jakieś ministerstwo to niech dostanie ministerstwo filozofii, bo taki ma zawód... aha nie ma - no to może być kultura albo szkolnictwo wyższe; a druga kwestia przecież ta cała konfa "nie będzie mi PO ustawiać ministrów", jak właśnie ustawiła, mimo jeszcze wyważonych słów cała sytuacja pokazuje, że Szydło się wstydzi Macierewicza. 3. coraz bardziej żenujący socjal-festiwal, o ile obniżenie wieku emerytalnego bardzo ok, o tyle 500 zł na dziecko, ustawa o frankowiczach no heloł...
I tak, nie chcę, ale pewnie "muszę" bo alternatywą jest stara i gorsza PO. Ale żeby nie było złudzeń.
@Krzycho: dzieki. no to mocne jest. nie wiedzialam. @Przemko: wkleiles to do zdjec tygodnia? bo watku pt. Zdjecie dekady chyba nie ma;)
@Keiko jes kampania i to chyba musi nam wystarczyc na razie. jestem przekonana, ze posel Macierewicz zostanie oddelegowany do zadania odpowiadajacego jego wielkiemu charakterowi.
Nie potrafię znaleźć w sobie uzasadnienia dla tezy, że ci co po 10.04.10 głosowali na Komorę i PO, mieliby zasługiwać czy to na prawdę czy to na dotrzymanie słowa. Na nic nie zasługują.
@Eden - No, no. Aaadaś z ks. Małkowskim po lewicy i Antuanem po prawicy - niezłe :-) @Qiz - w historii zdarzają się konstrukcje bardziej skomplikowane od konstrukcji cepa, wierz mi.
qiz napisal(a): I tak, nie chcę, ale pewnie "muszę" bo alternatywą jest stara i gorsza PO. Ale żeby nie było złudzeń.
Rozum nic nie musisz. A wręcz nie powinieneś. Nie ma niczego bardziej destrukcyjnego niż wyborca zmuszony wewnętrznym głosem do postawienia krzyżyka na liście PiS. Głosuj zgodnie ze swoim sumieniem.
Mania napisal(a): Ja takim hejterom zawsze odpowiadam: " bez Macierewicza nie byłoby w PRL opozycji i nie byłoby Solidarności".
Dokładnie Maniu. Ech, gdzie te czasy, kiedy tacy piękni i młodzi oni wszyscy byli. Pełni wiary i nadziei oraz ideałów..
Akurat Żydów lubię za to, że nie posiadają ideałów. Żadnych. Nie to, że pochwalam takie podejście, czy jest mi ono bliskie, ale po prostu lubię ludzi określonych, przewidywalnych, wiem na czym stoję. A oni wszyscy są tacy sami. Dlatego śmieszy mnie kiedy ludzie zwracają uwagę, że taki Michnik od dzieciństwa był pełny ideałów swojej zawodowo komunizującej rodziny (z bratem, późniejszym oprawcą), albo Kuroń, aktywista marksistowski. Tak to prawda, ale oni (czy ich rodziny)i w to nie wierzyli. Im się po prostu opłacało. A później opłacało się co innego, choć wymaga to pewnych predyspozycji, takie myślenie w kategoriach 30 lat do przodu. Ale mieli rację, geszeft i handele były tam gdzie były.
JORGE napisal(a): A mi się wydaje, że wielka nienawiść do Macierewicza musiała się zacząć gdzieś w początkach działalności opozycyjnej. I szła równo, czy to chodziło o Żydów, kolegów z konspiry czy o komunistów. Oczywiście, zasługi Macierewicza w walce z III RP są ogromne, ale to nie może być jedyne wyjaśnienie. W każdym razie oni się go boją i zawsze się bali. K
JORGE>
Zgadzam się. Nawet czytałem coś niecoś na ten temat. Otóż Macierewicz nie chciał opublikować w "Głosie" artykułu Michnika, który pisał coś takiego, że trzeba stawiać na "umiarkowanych" komunistów i zapraszał tychże do rozmów (10 lat później to się zmaterializowało). Ta odmowa publikacji Michnika rozwścieczyła. Ostatecznie jednak opublikował, ale z zastrzeżeniem, że prywatne zdanie Michnika i zaraz obok zamieścił polemikę. Poza tym już wtedy widoczne były różnice ideowe, przed którymi ostrzegał innych opozycjonistów (co również wkurzało Michnika). Przejrzał ich wcześniej niż ktokolwiek, nie miał złudzień, współpracę z nimi traktował pragmatycznie, więc zakwalifikowali go jako wroga szczególnie groźnego.
Mania napisal(a): Ja takim hejterom zawsze odpowiadam: " bez Macierewicza nie byłoby w PRL opozycji i nie byłoby Solidarności".
Dokładnie Maniu. Ech, gdzie te czasy, kiedy tacy piękni i młodzi oni wszyscy byli. Pełni wiary i nadziei oraz ideałów..
Akurat Żydów lubię za to, że nie posiadają ideałów. Żadnych. Nie to, że pochwalam takie podejście, czy jest mi ono bliskie, ale po prostu lubię ludzi określonych, przewidywalnych, wiem na czym stoję. A oni wszyscy są tacy sami. Dlatego śmieszy mnie kiedy ludzie zwracają uwagę, że taki Michnik od dzieciństwa był pełny ideałów swojej zawodowo komunizującej rodziny (z bratem, późniejszym oprawcą), albo Kuroń, aktywista marksistowski. Tak to prawda, ale oni (czy ich rodziny)i w to nie wierzyli. Im się po prostu opłacało. A później opłacało się co innego, choć wymaga to pewnych predyspozycji, takie myślenie w kategoriach 30 lat do przodu. Ale mieli rację, geszeft i handele były tam gdzie były.
JORGE>
Horhe, przestań cudzołożyć. Nie ma i nie było nigdy w dziejach narodu bardziej zafiksowanego na punkcie wielkich ideologii i kreowania mega-konstruktów społeczno-politycznych niż naród Izraelitów właśnie. Nie jestem pewien, ale chyba ich talmudyczny judaizm predestynuje do takich stanów mentalno-intelektualnych właśnie. To naród zawodowych czytaczy oraz oratorów Horhe. A więc mają genetycznie zaprogramowane implikacje do odciskania swojego piętna w świecie wielkich idei i ruchów religijnych oraz społeczno-politycznych
Tak tak, 50 % miliarderów to Żydzi i 20 % Noblistów. Jaka nadreprezentacja. Ostatnio na Fejsbuku jakiś koleś książką Kłopotowskiego się zachwycał i podał tego typu dane. Ok, coś w tym jest, ale w wielkie ideologię Żydów to już nie uwierzę. Że niby co, komuniści ? Znaleźli szansę na zmianę swojego statusu społecznego i rozwalenia systemu społecznego, który ich jawnie dyskryminował (używając nowomowy). Wszystko co Żydzi robili przez ostatnie tysiąclecia to było pragmatyczne dbanie o własną dupę. I to jest racjonalne, nieasymilująca się mniejszość, z genetycznym obrzydzeniem do większości, musi tak postępować.
Eden napisal(a): A więc mają genetycznie zaprogramowane implikacje do odciskania swojego piętna w świecie wielkich idei i ruchów religijnych oraz społeczno-politycznych
A jakąż to wielką ideję albu ruch żydowie mają na swoim koncie? Bez przerwy się tylko podczepiają pod cudze, nawet judaizm dostali od Pana Boga.
Eden napisal(a): A więc mają genetycznie zaprogramowane implikacje do odciskania swojego piętna w świecie wielkich idei i ruchów religijnych oraz społeczno-politycznych
A jakąż to wielką ideję albu ruch żydowie mają na swoim koncie? Bez przerwy się tylko podczepiają pod cudze, nawet judaizm dostali od Pana Boga.
Promiskuityzm w wydaniu holyłudzkim można im przypisać.
JORGE napisal(a): No właśnie Eden, może faktycznie się mylę, możesz mi napisać, jakie to wielkie idee za Żydami stoją ?
JORGE>
Judaizm, chrześcijaństwo (rebe Joshua, Szaweł), syjonizm jako matka wszystkich denominacji nacjonalizmu, prawie wszystkie denominacje socjalizmu utopijnego i naukowego, a także konserwatyzm wywodzący się wprost z tradycji i praktyki działalności saduceuszy. Mało Horhe i Przemcio powiecie? Tak naprawdę tylko XX-wieczny faszyzm i narodowy socjalizm nie ma rodowodu naznaczonego cywilizacyjnym oddziaływaniem Izraelitów, choć możemy także i w tych ruchach społeczno-politycznych naszych starszych braci w wierze spotkać
Ależ skąd? Nie wiem skąd wleciało Ci to do łepetyny. Ja jestem zwolennikiem tezy, że bez cywilizacji judeo-chrześcijańskiej i jej osiągnięć nie byłoby Kopernika
los napisal(a): Nie potrafię znaleźć w sobie uzasadnienia dla tezy, że ci co po 10.04.10 głosowali na Komorę i PO, mieliby zasługiwać czy to na prawdę czy to na dotrzymanie słowa. Na nic nie zasługują.
albo:
@Keiko jes kampania i to chyba musi nam wystarczyc na razie. jestem przekonana, ze posel Macierewicz zostanie oddelegowany do zadania odpowiadajacego jego wielkiemu charakterowi.
Ja bym to odwrócił, skoro już w czasie kampanii mamy takie coś, to co będzie po wyborach?
Wracamy do przykładu z Dudą, PiS i smogiem. Duda jest po wyborach, PiS przed - PiS przed wyborami ma rozsądne stanowisko, Duda po wyborach nie. itd. itp.
I kto tu jest okłamywany? Na razie widzę głównie żelazny elektorat PiS, żeby przypodobać się wyborcom PO. Po co?
Pomijam już, że jeśli teraz Szydło zapowiedziała powołanie Gowina, a zostałby kto inny będzie to fatalnie odebrane i wcale PiSowi w niczym nie pomoże. O ile oczywiście będzie rząd PiS, bo coraz więcej robią, żeby go nie było.
Uwaga w sprawie regulaminu - to nie jest sztywna rzecz, każdemu może się zdarzyć nieco przesadzić i ma jakiś limit wykroczeń, który administracja powinna potraktować pobłażliwie. Eden wszelkie możliwe limity przekroczył już dawno i wielokrotnie, nie ma więc prawa do jednego zaczepnego zachowania.
Wiesz Eden jak się kiedyś spotkamy to chyba dam ci w gębę z plaskacza. Mam już swoje lata, ale chyba dam radę. Zachowujesz się jak gupi żulik, a nie nauczyciel.
Możecie mnie wywalić za tę uwage personalną i nieregulaminową. Jest personalna w pełni świadomie. Proiszę zwrócić jednak uwagę, ze dotyczy konkretnych zachowań, a nie osoby.Pomimo tych wyskoków z senoswnymi uwagami tego osobnika zdarza mi się polemizować, a czasem zgadzać. Z następną reakcją zapewne powstrzymam się do okazji dla wspomnianego plaskacza. Może zdzierżę, bo ten osobnik zdradza nadpobudliwość i bez awantury i szydery dłużej jak dwa dni nie wytrzyma. Powtórzę innymi słowy: Eden zachowuje się jak zwykły siurek i do tego bezczelny. Jemu się zdaje, że jak ktoś jest pokornym katolem, to nie potrafi chama i debila strzelić w pysk, bo musi nadstawiać drugi policzek. Nie musi. Mało tego - może strzelić. I jak to zrobi to jeszcze może spokojnie spojrzeć w lustro z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.
A z tym żydostwem to żart taki był. Nie twierdzę, że przedni. Możecie mu powiedzieć i że nie było do niego. Mój świat i dyskusje na forum nie obracają się wokół Edena. Czasem jak mnie nie zaczepia zapominam o nim.
Wyluzujcie z tym Edenem, szczególnie ty Rafał. Faktycznie Eden przyniósł trochę styl znany z Rebelki czy schyłkowej Frondy, ale nie przegina aż tak mocno, żeby tak płakać. Mnie może nazywać jak tam sobie chce, etap obrażania się za przezwiska zakończyłem gdzieś w 12 roku życia, kiedy zauważyłem, że im bardziej walczę z przezwiskiem tym dzieciaki bardziej je lubią. A z resztą, wiem skąd się bierze taka maniera nadawania swoich imion ludzikom i nie widzę w tym nic złego. W każdym razie, nawrócony lewak, i to (wg mnie) jeszcze w fazie przepoczwarzania się to bardzo ciekawe zjawisko. Dajcie mu żyć. I tak ma ciężko, bo wkurwił Rozuma. Z punktu widzenia komfortu forumowania to chyba najgorsza rzecz jaka może się przytrafić ,,,
To jest zawsze dylemat. Pozwolisz się popychać to następnym razem na ciebie napluje i poczeka czy już czy może trzeba obszczać, abym się zdenerwował. Zareaguję to się robi pyskówka. Cóż fora internetowe tak mają. Rozuma nie zaczepiam. Niektóre spory kończą się niczym i są niezrozumiałe, ale to jakoś przeżyję, albo znajdę klucz.
Komentarz
To była jedna z ważniejszych, osobistych przyczyn jego determinacji przy wyjaśnianiu prawdy o tragedii...
1. smog - to już pisałem
2. sprawa Macierewicza, niejako dwuwątkowo - tu temat odwrócę, jakie Gowin ma kompetencje w sprawach obrony??? Jeśli trzeba oddać PR jakieś ministerstwo to niech dostanie ministerstwo filozofii, bo taki ma zawód... aha nie ma - no to może być kultura albo szkolnictwo wyższe; a druga kwestia przecież ta cała konfa "nie będzie mi PO ustawiać ministrów", jak właśnie ustawiła, mimo jeszcze wyważonych słów cała sytuacja pokazuje, że Szydło się wstydzi Macierewicza.
3. coraz bardziej żenujący socjal-festiwal, o ile obniżenie wieku emerytalnego bardzo ok, o tyle 500 zł na dziecko, ustawa o frankowiczach no heloł...
I tak, nie chcę, ale pewnie "muszę" bo alternatywą jest stara i gorsza PO. Ale żeby nie było złudzeń.
@Przemko: wkleiles to do zdjec tygodnia? bo watku pt. Zdjecie dekady chyba nie ma;)
@Keiko
jes kampania i to chyba musi nam wystarczyc na razie.
jestem przekonana, ze posel Macierewicz zostanie oddelegowany do zadania odpowiadajacego jego wielkiemu charakterowi.
@Qiz - w historii zdarzają się konstrukcje bardziej skomplikowane od konstrukcji cepa, wierz mi.
JORGE>
JORGE>
JORGE>
Horhe, przestań cudzołożyć. Nie ma i nie było nigdy w dziejach narodu bardziej zafiksowanego na punkcie wielkich ideologii i kreowania mega-konstruktów społeczno-politycznych niż naród Izraelitów właśnie. Nie jestem pewien, ale chyba ich talmudyczny judaizm predestynuje do takich stanów mentalno-intelektualnych właśnie. To naród zawodowych czytaczy oraz oratorów Horhe. A więc mają genetycznie zaprogramowane implikacje do odciskania swojego piętna w świecie wielkich idei i ruchów religijnych oraz społeczno-politycznych
JORGE>
JORGE>
JORGE>
JORGE>
Wracamy do przykładu z Dudą, PiS i smogiem. Duda jest po wyborach, PiS przed - PiS przed wyborami ma rozsądne stanowisko, Duda po wyborach nie. itd. itp.
Pomijam już, że jeśli teraz Szydło zapowiedziała powołanie Gowina, a zostałby kto inny będzie to fatalnie odebrane i wcale PiSowi w niczym nie pomoże. O ile oczywiście będzie rząd PiS, bo coraz więcej robią, żeby go nie było.
Możecie mnie wywalić za tę uwage personalną i nieregulaminową. Jest personalna w pełni świadomie. Proiszę zwrócić jednak uwagę, ze dotyczy konkretnych zachowań, a nie osoby.Pomimo tych wyskoków z senoswnymi uwagami tego osobnika zdarza mi się polemizować, a czasem zgadzać. Z następną reakcją zapewne powstrzymam się do okazji dla wspomnianego plaskacza. Może zdzierżę, bo ten osobnik zdradza nadpobudliwość i bez awantury i szydery dłużej jak dwa dni nie wytrzyma. Powtórzę innymi słowy: Eden zachowuje się jak zwykły siurek i do tego bezczelny. Jemu się zdaje, że jak ktoś jest pokornym katolem, to nie potrafi chama i debila strzelić w pysk, bo musi nadstawiać drugi policzek. Nie musi. Mało tego - może strzelić. I jak to zrobi to jeszcze może spokojnie spojrzeć w lustro z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.
A z tym żydostwem to żart taki był. Nie twierdzę, że przedni. Możecie mu powiedzieć i że nie było do niego. Mój świat i dyskusje na forum nie obracają się wokół Edena. Czasem jak mnie nie zaczepia zapominam o nim.
JORGE>
Rozuma nie zaczepiam. Niektóre spory kończą się niczym i są niezrozumiałe, ale to jakoś przeżyję, albo znajdę klucz.