Skip to content

Prosty i niezawodny test

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Na to kto z nami a kto przeciw nam. To stosunek do Macierewicza.
«134

Komentarz

• edytowano October 2015
    Prawda. Na dziś to właściwy test. Ci co przeciw niemu będą kombinować cokolwiek byle nie PiS. Mam nadzieję, że i bez nich będzie większość. Znam jednak trochę osób dość sensownych i przyzwoitych na codzień, w pracy i życiu osobistytm, które potrzebują jeszcze trochę czasu na detoks. Ci na PiS reagują już tylko z niepokojem, na Kaczyńskiego z niechęcią ale już bez agresji, ale na Macierewicza wciąż z furią i obłędem w oczach. Odwyk po 8-10 latach zażywania ziela nienawiści musi potrwać. Zapewne będą przypadki nieuleczalne.
  • Antoni niezmiennie OK. Natomiast pytam, bo nie śledzę telewizorów, czy ktoś odpalił argument, dlaczego te wszystkie ... nie zareagowały na faktyczne szkalowanie Polski przez Grossa?
  • Dlaczego szmaty zachowały się jak szmaty? Nie rozumiem pytania.
  • Czytam tylko wyważone odpowiedzi (np. p. Szydło - i to zrozumiałe) na serwowaną wścieklicę. Pytam, czy ktoś z naszych posłów, dziennikarzy itp. występujących w mediach nie zatkał takiej szmaty pytaniem o brak reakcji na Grossa. Jeżeli drą się na Antka, że tak szkaluje Polskę, to dlaczego wcześniej nie raczyli zauważyć haniebnego wystąpienia pana "historyka"?
    To nie jest Losie jakieś ważne pytanie - po prostu ja bym od razu zaatakowała w ten sposób.
  • W całej leminżej histerii wokół Macierewicza, najzabawniejsze jest to, że metkę "oszołoma" przyprawiono mu skutecznie już w 1992r. a czołowym argumentem było to, że na sporządzonej przez niego liście byłych współpracowników SB znalazł się Lech Wałęsa....
    Po badaniach historycznych to akurat nie ulega wątpliwości, a kontrowersje dotyczą tylko tego kiedy i z jakich powodów "Bolek" wymknął się spod kontroli bezpieki.... Ale etykietka pozostała. Co przemawia, na rzecz tezy, że nienawidzący Antuana rozumem słabo władają, albo mają alergię na prawdę...

A swoja drogą Mazurek i Zalewski "żartobliwie" przekręcając nazwisko Macierewicza na "Maciora" (2 tygodnie temu "W sieci") ewidentnie postawili się poza kręgiem ludzi przyzwoitych. I g...(uzik) mnie obchodzi, czy sami ze zrozumieniem i humorem przyjęliby nazywanie ich "Munisiurkiem i Zalańskim" lub podobnie
  • Szydło i Kaczyński desygnując Go-Wina na MON zdali test? ;)
  • Co do Mazurka i Zalewskiego to typowy przykład krótkiej i zwodniczej kariery celebryty. Mogli, chyba jeszcze mogą, być dziennikarzami. Być może mogliby być publicystami. Wybrali kariery satyryków i nie zauważyli, że to wyklucza dziennikarstwo i publicystykę. Kariera satyryka jest z pewnością pociagająca. Wszystcy satyryka lubią, chcą się z nim napić wódki, być może dziewczyny na nich lecą, jak na znanych szarpidrutów. Niestety są to kariery krótkie. Satyryk szybko się nudzi i wyczerpują mu się pomysły. Może latami odcinać kupony od dawnej sławy i sprzedawać swoje własne suchary, albo szyderstwa z aktualnych wrogów władzy w rubrylach weekendowych lokalnych tygodników albo na występach w gminnym domu kultury.Jeśli nazwali wiceprzewodniczacego PiS Maciorą to znaczy, że zjazd jest szybki i trudny do zatrzymania.
  • Mnie się zapaliła któraś z kolei czerwona lampka.
  • mmaria napisal(a):
    Czytam tylko wyważone odpowiedzi (np. p. Szydło - i to zrozumiałe) na serwowaną wścieklicę. Pytam, czy ktoś z naszych posłów, dziennikarzy itp. występujących w mediach nie zatkał takiej szmaty pytaniem o brak reakcji na Grossa. Jeżeli drą się na Antka, że tak szkaluje Polskę, to dlaczego wcześniej nie raczyli zauważyć haniebnego wystąpienia pana "historyka"?
    To nie jest Losie jakieś ważne pytanie - po prostu ja bym od razu zaatakowała w ten sposób.
    Feusette w tym stylu pisze.
  • Ja takim hejterom zawsze odpowiadam: " bez Macierewicza nie byłoby w PRL opozycji i nie byłoby Solidarności".
  • edytowano October 2015
    Muszę odszczekać "Maciara" nie "Maciora". Tyż piknie, ale jednak łagodniej.
  • pawel.adamski napisal(a):
    Muszę odszczekać "Maciara" nie "Maciora". Tyż piknie, ale jednak łagodniej.
    Antuan to piękne imię.

• W każdym innym kraju po czymś takim władza zostałaby zmuszona przez media i opinię publiczną do ustąpienia w ciągu doby!
  • edytowano October 2015
    .
  • extraneus napisal(a):
    W każdym innym kraju po czymś takim władza zostałaby zmuszona przez media i opinię publiczną do ustąpienia w ciągu doby!
    Ja w drodze wyjątku mogę się zgodzić na dwa tygodnie.
  • A mi się wydaje, że wielka nienawiść do Macierewicza musiała się zacząć gdzieś w początkach działalności opozycyjnej. I szła równo, czy to chodziło o Żydów, kolegów z konspiry czy o komunistów. Oczywiście, zasługi Macierewicza w walce z III RP są ogromne, ale to nie może być jedyne wyjaśnienie. W każdym razie oni się go boją i zawsze się bali. Klasyczny młot na czarownice, jedyną możliwością poradzenia sobie z nim to właśnie totalna nagonka w esbeckim stylu, na oszołoma, na ośmieszenie, wyszydzenie i przyprawienie gęby. A jest chyba ostatnią osobą, o której można powiedzieć, że jest oszołomem. Opanowany, spokojny, rzeczowy człowiek, z wielką kulturą. Nawet bez propagandy taki człowiek irytuje w dzisiejszych czasach.

Kolejny, o którym historia kiedyś zapomni. Bo nie my ją piszemy.

JORGE>
  • Sądzę, że jednym z powodów jest też pochodzenie. Profesorskie dziecię, nieskazitelna linia dziedziczenia. Mało takich.
  • dzisiaj to popularne na tt:image
  • A ja myślę, że to zaczęło się podczas wykonywania ustawy lustracyjnej w maju/czerwcu 1992 roku i gdy Geremek, Wałęsa i Chrzanowski znaleźli się na tajnej liście 5 osób, które miały największy wpływ na życie polityczne III RP.
    Wówczas to Jacek Kuroń stwierdził, że oni są chorzy na sprawiedliwość, co wkrótce zostało zastąpione chorymi na nienawiść.
  • extraneus napisal(a):
    W każdym innym kraju po czymś takim władza zostałaby zmuszona przez media i opinię publiczną do ustąpienia w ciągu doby!
    Dziwne, wydaje mi się, że wpisałem ten post poprawnie tam gdzie jego miejsce, czyli w wątasku o świdnickich sympatykach PZPO?
  • edytowano October 2015
    @Dobranocka
    Michnik NIE BYŁ założycielem KOR.
    Za "Dzieje.pl":
    23 września 14 osób ogłosiło "Apel do społeczeństwa i władz PRL", informując o powstaniu KOR-u. Sygnatariusze wzywali do: przyjęcia do pracy wszystkich zwolnionych, ogłoszenia amnestii dla skazanych i więzionych za udział w strajkach, ujawnienia rozmiarów zastosowanych represji i ukarania osób winnych łamania prawa.
    Podpisali go: Jerzy Andrzejewski, Stanisław Barańczak, Ludwik Cohn, Jacek Kuroń, Edward Lipiński, Jan Józef Lipski, Antoni Macierewicz, Piotr Naimski, Antoni Pajdak, Józef Rybicki, Aniela Steinsbergowa, Adam Szczypiorski, ksiądz Jan Zieja i Wojciech Ziembiński.

http://dzieje.pl/aktualnosci/39-lat-temu-powstal-komitet-obrony-robotnikow
  • Obecna i wciąż żywa nienawiść do Macierewicza wynika wprost z likwidacji WSI i strachu przed jego wiedzą, konsekwencją oraz brakiem strachu.
  • los napisal(a):
    Mnie się zapaliła któraś z kolei czerwona lampka.
    A mnie wyje syrena.
    Tym głośniej, że i opinii o Gowinie nie zmieniłam.

• Zgadzam się z Losem w 100%!!! Całkowicie podzielam opinię na temat znaczenia podejścia do Macierewicza.

Co się zaś tyczy Mazurka, pisałem, co o nim myślę: http://www.excathedra.pl/index.php?p=/discussion/6397/turboprychmeni-w-tym-starszy-syn-klasycznego-pomidora-maly-konkurs
    trochę też tu: http://www.excathedra.pl/index.php?p=/discussion/5720/kieszonkowi-michnikowie
  • starybelf napisal(a):
    @Dobranocka
    Michnik NIE BYŁ założycielem KOR.
    Za "Dzieje.pl":
    23 września 14 osób ogłosiło "Apel do społeczeństwa i władz PRL", informując o powstaniu KOR-u. Sygnatariusze wzywali do: przyjęcia do pracy wszystkich zwolnionych, ogłoszenia amnestii dla skazanych i więzionych za udział w strajkach, ujawnienia rozmiarów zastosowanych represji i ukarania osób winnych łamania prawa.
    Podpisali go: Jerzy Andrzejewski, Stanisław Barańczak, Ludwik Cohn, Jacek Kuroń, Edward Lipiński, Jan Józef Lipski, Antoni Macierewicz, Piotr Naimski, Antoni Pajdak, Józef Rybicki, Aniela Steinsbergowa, Adam Szczypiorski, ksiądz Jan Zieja i Wojciech Ziembiński.

http://dzieje.pl/aktualnosci/39-lat-temu-powstal-komitet-obrony-robotnikow
    Wiem. Ale demot fajny (nie mój), lemingi możne edukować małymi krokami :)
  • edytowano October 2015
    czy ktos moze przypomniec jak to sie stalo, ze posel Mcierewicz przezyl Smolensk?
    Wiem, ze jechal pociagiem: jakas nagla zmiana planow (wiadomo, ze Premier tez mial leciec ale matka w szpitalu "zmienila" plany), czy tez od poczatku nie byl planowany w samolocie?

mi sie to naprawde wydaje jakims cudem, za ktory Bogu dziekuje.
  • Mania napisal(a):
    Ja takim hejterom zawsze odpowiadam: " bez Macierewicza nie byłoby w PRL opozycji i nie byłoby Solidarności".
    Dokładnie Maniu. Ech, gdzie te czasy, kiedy tacy piękni i młodzi oni wszyscy byli. Pełni wiary i nadziei oraz ideałów...
    image
  • qizqiz
    edytowano October 2015
    Eden napisal(a):
    Dokładnie Maniu. Ech, gdzie te czasy, kiedy tacy piękni i młodzi oni wszyscy byli. Pełni wiary i nadziei oraz ideałów...
    Gówno prawda. Część może i była, ale DOMINUJĄCA frakcja "doradców społecznych" i późniejszej UD to były niedobitki Marca '68. To byli puławianie niedorżnięci przez natolińczyków, duża część yntelektualystycznej Solidarności to żydy, które chciały wziąć rewanż na chamach. Stąd taka nadreprezentacja nomenklaturowych dzieci.

• Puławianie versus Natolińczycy. Żydy contra Chamy. A który z nich to nasz wątkowy bohater, co qizu?
    Czyżby qizu uwierzył w narrację moczarowo-grunwaldowską niegdyś i tak mocno ją sobie przyswoił, hę?
  • Macierewicz spoza, dlatego taki niewygodny ;)

Ale mity KORów, Solidarności innej niż ludowa, albo inaczej- "niższego szczebla"- to bujdy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.