Skip to content

Mateusz Morawiecki szefem NBP?

I to jest spełnienie najgorszego snu.
Mateusz Morawiecki, wicepremier i minister rozwoju w rządzie Beaty Szydło zostanie nowym szefem Narodowego Banku Polskiego - dowiedziała się „Gazeta Finansowa"
Prezesura NBP jednym z warunków, jakie Morawiecki postawił rządzącemu Prawu i Sprawiedliwości w zamian za wejście do rządu i objęcia teki ministra. Jako prezes Banku Zachodniego WBK jego miesięczne zarobki wynosiły 3,6 mln zł rocznie (300 tys. miesięcznie). Będąc ministrem jego miesięczne wynagrodzenie wynosi już tylko 12,5 tys. zł.

Objęcie przez prezesa BZ WBK stanowiska wicepremiera i ministra rozwoju dla rynków finansowych było sygnałem, że nowa władza jest obliczalna i nie zamierza robić niebezpiecznych rewolucji w gospodarce.

Kadencja obecnego szefa – Marka Belki kończy się w połowie 2016 r.

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/507648,gazeta-finansowa-mateusz-morawiecki-zostanie-nowym-szefem-narodowego-banku-polskiego.html
Może wystarczy czasu, żeby ten pomysł uwalić.
«13

Komentarz

• FUCK NO.
  • A po cholerę miałby PiS i sam Morawiecki taką pokraczną intrygę polityczno-biznesową aranżować. Niby co to miałoby dać PiSowi, jemu, Polsce, światowej finansjerze?
  • Też nie widzę w tym sensu. Mógłby od razu przejść z banku do banku .
  • To by się zwolniło miejsce dla Naimskiego.
  • z prezesa WBK na prezesa NBP - czyli prezesa potężnego, kadencyjnego i nie do ruszenia (tak, po TEJ Belce), przejmującego absolutną kontrolę nad finansami Polski

a więc to o to chodziło...
  • W takim razie - kim jest jego ojciec?
    Jak jest jego pełna historia?
    Z opozycjonisty do ojca bankowego milionera? Coś mi tu nie gra...
  • A kim był ojciec Jaruzelskiego? Każdy człowiek ma własną duszę i sam wybiera.
  • KAnia napisal(a):
    z prezesa WBK na prezesa NBP - czyli prezesa potężnego, kadencyjnego i nie do ruszenia (tak, po TEJ Belce), przejmującego absolutną kontrolę nad finansami Polski

a więc to o to chodziło...
    Czy prezes NBP ma całkowitą kontrolę nad finansami Polski?
  • Nieno, jeszcze jest minister finansów, a nad nim premier. Ale moim, czyli laika zdaniem, wpływ na politykę finansową państwa ma przeogromny.
    Fachowej odpowiedzi na to pytanie raczej Los powinien udzielać...
  • Długo by opowiadać ale jedno jest pewne - prezes NPB ma gigantyczną przez nikogo niekontrolowaną władzę. Aby oddawać coś takiego za darmo komuś znanego dotąd wyłącznie z wielkiej ilości przewałów, bezwzględności, cynizmu i braku lojalności trzeba mieć nieźle popierdolone pod sufitem.
  • Czyli JK ma prawdopodobnie popierdolone pod sufitem.
  • Jeszcze pan Mateusz tym preziem nie jest ale jeśli zostanie, to chyba trzeba będzie przyjąć ten wniosek.

Łatwiej bym zrozumiał Dukaczewskiego jako szefa ABW.
  • W takim razie losie czy gdyby zwrócili się do Ciebie przedstawiciele Ruchu Narodowego lub Grzegorza Brauna z prośbą o pomoc w punktowaniu MM, to czy byś się przemógł i wsparł, czy kazał być im spadać?
  • Cezary Kaźmierczak ‏@C_Kazmierczak · 21 min.21 minut temu
    Miło patrzec jak pisowskie lemingi z dnia na dzien staja sie milosnikami banksterki. Love.

• A co z Krzysiem Rybińskim? Przecież to był 120% kandydat na szefa NBP!
  • Waski napisal(a):
    W takim razie losie czy gdyby zwrócili się do Ciebie przedstawiciele Ruchu Narodowego lub Grzegorza Brauna z prośbą o pomoc w punktowaniu MM, to czy byś się przemógł i wsparł, czy kazał być im spadać?
    MM nie popełnia błędów.
  • los napisal(a):
    Waski napisal(a):
    W takim razie losie czy gdyby zwrócili się do Ciebie przedstawiciele Ruchu Narodowego lub Grzegorza Brauna z prośbą o pomoc w punktowaniu MM, to czy byś się przemógł i wsparł, czy kazał być im spadać?
    MM nie popełnia błędów.
    Serio?, podobno już był na wylocie, a to JarKacz zdecydował, że jednak dostanie stanowisko.
  • No właśnie, doceńcie osiągnięcie. Jego całe życie to walka z tym, co PiS wypisuje na sztandarach, jeszcze rok temu niuniał się z Bieleckim, Michnikiem i Komorowskim. Przyszedł, pokiwał palcami i PiS bez słowa mu oddał całą kasę. A co on odpowiedział? - Dobrze, wezmę ale pod warunkiem, że dacie jeszcze więcej, chcę być prezesem NBP.

Zobaczymy czy i to oddadzą.
  • No to optymistycznie załóżmy, że nie dostanie, a ministrem został, żeby ukoić rynki finansowe.
  • Srutu tutu kłębek drutu. Rynki finansowe są mniej histeryczne niż Gazeta Aborcza. Jakby nie były, to nie byłyby finansowe.
  • Co raz bardzie podziwiam gościa. Był mi do tej pory nieznany, bo sie nie interesowałem takimi sferami. Ale teraz....pełen podziw!
  • MM moim fanem, dzięki Losowi w dużej mierze. Nikt tak jak on nie potrafi tak sugestywnie przekonać o czyjejś wszechwładzy i wprost nieograniczonych możliwościach i umiejętności manipulowania wielkimi tego kraju. I to jednego człenia, zupełnie światu nieznanego do tej pory... Coraz bardziej zastanawiam się, czy nasz Los nie robi tego w ramach akcji wypromowania MM, do tej pory schowanego gdzieś?
  • Człowiek który potrafi zmanipulować JK jest skazany na władzę. Nie może być inaczej.
  • raste napisal(a):
    Człowiek który potrafi zmanipulować JK jest skazany na władzę. Nie może być inaczej.
    Matka Kurka też zachwycony.
  • los napisal(a):
    MM nie popełnia błędów.
    To akurat niemożliwe. Nadludziem nie jest. Nawet jeśli to kolejny okaz zaprzedany Szatanowi.
    Może należałoby dotrzeć do ofiar jego działalności bankowej i kilka takich przykładów nagłośnić. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe, ale taki pomysł przyszedł mi do głowy.
  • Jedyną naszą nadzieją jest że Los się w tej sprawie myli.
  • mmaria napisal(a):
    los napisal(a):
    MM nie popełnia błędów.
    To akurat niemożliwe. Nadludziem nie jest. Nawet jeśli to kolejny okaz zaprzedany Szatanowi.
    Może należałoby dotrzeć do ofiar jego działalności bankowej i kilka takich przykładów nagłośnić. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe, ale taki pomysł przyszedł mi do głowy.
    Kuleżanka wybaczy, naprawdę Szanowna chce wyręczyć w tym funkcjonariuszy meRdialnych z Czerskiej i Wiertniczej? Zapewniam, że dla pewnego czasopisma i pewnej stacji tivi tacy świadkowie spadliby teraz z nieba niczym prezent gwiazdkowy...
  • los napisal(a):
    Długo by opowiadać ale jedno jest pewne - prezes NPB ma gigantyczną przez nikogo niekontrolowaną władzę. Aby oddawać coś takiego za darmo komuś znanego dotąd wyłącznie z wielkiej ilości przewałów, bezwzględności, cynizmu i braku lojalności trzeba mieć nieźle popierdolone pod sufitem.
    a skąd wiesz @losie ze ze darmo?
  • Los nie ma szansy się mydlić, bo opcje walutowe i franciszkańskie kredyty są faktem. Jest możliwe, że głęboko w duszy MM jest szczerym patriotą i wszystko zrobi dla ojczyzny a to co na zewnątrz widać, to kamuflaż. Przyroda zna zadziwiające przypadki mimikry. Możliwa jest jeszcze wielopiętrowa intryga JK, której nie jestem sobie w stanie wyobrazić.

A przypadków manipulowania JK jest wiele: Wałesa, Kaczmarek...
  • Pozostaje nam się przyglądać. I modlić się.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.