Mateusz Morawiecki szefem NBP?
I to jest spełnienie najgorszego snu.
Mateusz Morawiecki, wicepremier i minister rozwoju w rządzie Beaty Szydło zostanie nowym szefem Narodowego Banku Polskiego - dowiedziała się „Gazeta Finansowa"Może wystarczy czasu, żeby ten pomysł uwalić.
Prezesura NBP jednym z warunków, jakie Morawiecki postawił rządzącemu Prawu i Sprawiedliwości w zamian za wejście do rządu i objęcia teki ministra. Jako prezes Banku Zachodniego WBK jego miesięczne zarobki wynosiły 3,6 mln zł rocznie (300 tys. miesięcznie). Będąc ministrem jego miesięczne wynagrodzenie wynosi już tylko 12,5 tys. zł.
Objęcie przez prezesa BZ WBK stanowiska wicepremiera i ministra rozwoju dla rynków finansowych było sygnałem, że nowa władza jest obliczalna i nie zamierza robić niebezpiecznych rewolucji w gospodarce.
Kadencja obecnego szefa – Marka Belki kończy się w połowie 2016 r.
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/507648,gazeta-finansowa-mateusz-morawiecki-zostanie-nowym-szefem-narodowego-banku-polskiego.html
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
a więc to o to chodziło...
Jak jest jego pełna historia?
Z opozycjonisty do ojca bankowego milionera? Coś mi tu nie gra...
Fachowej odpowiedzi na to pytanie raczej Los powinien udzielać...
Łatwiej bym zrozumiał Dukaczewskiego jako szefa ABW.
Zobaczymy czy i to oddadzą.
Może należałoby dotrzeć do ofiar jego działalności bankowej i kilka takich przykładów nagłośnić. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe, ale taki pomysł przyszedł mi do głowy.
A przypadków manipulowania JK jest wiele: Wałesa, Kaczmarek...