Skip to content

Źle to widzę... Wuntex pesymistyczny

Na początku chciałbym uspokoić co bardziej wyrywnych i mocno podkreślić: jestem z obozem patriotyczno-niepodległościowym od co najmniej 10 już lat i będę nadal, choćby mnie mieli w worku wynieść i zakopać. Z tej ścieżki życiowej nikt już nie jest mnie w stanie zawrócić. Dlatego proszę moich słów nie brać jako szerzenie defetyzmy, sianie paniki, czy strach przed nadciągającą znowu nocą nad Ojczyzną, tylko jako realistyczną ocenę rzeczywistości wynikającą z poczynionych obserwacji, doświadczenia i wiedzy o procesach społecznych i politycznych zachodzących w naszym kraju. I wuntex ten zakładam tylko na tym forumku, gdzie mam pewność że są ludzie uświadomieni i przekonani. Na FB np. nadal będę pisoskim agit-propem w postaci newsów z niezależnej, wpolityce, gazetypolskiej naparzał jak dotychczas. Ci którzy znają moją prawdziwą tożsamość z łatwością będą mogli to sprawdzić zresztą. To tytułem wstępnego wyjaśnienia. Otóż w punktach:
1. Moja pesymistyczna ocena sytuacji w jakiej się znaleźliśmy wynika ze znanej nam przecież od dawna analizy społeczeństwa polskiego, jaką nie raz dokonywaliśmy na różnych forumkach. Dobrze wiemy, że czegoś co najbardziej Polacy nie lubią to stanu permanentnego wzmożenia politycznego i kryzysu. Nie raz o tym mówiliśmy, że Polacy w swojej masie to Wyznawcy św. Spokoja, znamy tego przyczyny i genezę. Otóż od kilku tygodni, a właściwie od samego początku rządów PiS funduje się naszym rodakom takie wzmożenie i wywołuje poczucie stanu kryzysowego w państwie. Jest to robione z premedytacją i zimną kalkulacją obliczoną na zmęczenie społeczeństwa polskiego i zniechęcenie go do polityki i spraw publicznych, a w naszej historii współczesnej zawsze skutkowało to spadkiem poparcia dla akurat rządzących i narzekaniem na nich. Zawsze u nas przegrywali wówczas reformatorzy i ci którzy oczekiwali aktywności i poparcia społecznego. Przypomnijcie sobie jak siadało poparcie dla "Solidarności" latem i zwłaszcza jesienią 1981 r., poprzez nieustanne bombardowanie ludzi propagandą mówiącą o ciągłych strajkach, niepokojach, wzrostu agresji i frustracji społecznej, a nawet i przestępczości, za co rzekomo miała "S" odpowiadać. Wszystko to było przygotowaniem propagandowym do wprowadzenia stanu wojennego. I niestety ale ta operacja ówczesnej władzy udała się. Opór społeczny był po 13 grudnia 1981 r. o wiele mniejszy niż mógłby być bez tej sprytnie przemyślanej i perfidnie prowadzonej operacji medialnej. I nie ma sensu zaczarowywać rzeczywistości, że teraz będzie inaczej. Nie pocieszajmy się, że chwilowo sondaże wskazują na to, że poparcie dla PiS jest takie samo, a nawet i trochę wyższe. Przypominam, że tak samo było w 2001 i na początku 2002 r. z SLD, a rok po przejęciu przez tę partię władzę sondaże już wskazywały spadek poparcia o połowę (z 41% do 21%), podobnie PO która w przeciągu roku po sukcesie z 2011 r. straciła poparcie z 39% do 20kilku w roku następnym. A przecież wówczas (szczególnie za rządów PO) nie mieliśmy do czynienie z tak nasiloną agresją propagandową wymierzoną w partie rządzące. Systematyczne i konsekwentne wypłukiwanie i destrukcję wizerunkową partii rządzącej, z którymi to zjawiskami mamy do czynienia teraz. Niestety, ale mam mocne obawy, że PiS zapłaci za to ogromną cenę polityczną i już za rok poparcie dla niego stopnieje do tradycyjnego, najtwardszego elektoratu do którego sam się zaliczam, czyli jakichś 25%. Wtedy oni rozpocznę grę na wyciągnięcie z Klubu Parlamentarnego PiS np. gowinowców i utratę przez partię rządząca większości parlamentarnej. Skutki w 2017 r. czyli w połowie kadencji: rządy mniejszościowe które będą jedną ciągłą męczarnią dla PiS i brak możliwości naprawy państwa, albo znowu utrata władzy z wielką koalicją antyPiS
2. Bardzo niepokoją mnie sygnały które odbieram z najbliższego otoczenia. Najbliższa rodzina już zaczyna do mnie mówić, kiedy próbuję im tłumaczyć co się tak naprawdę dzieje mniej więcej tak: "A daj nam już spokój z tą polityką. Mamy już jej dość!". To właśnie pierwsze efekty tego zmęczenia, które powoduje nieustanne propagandowe bombardowanie. Obawiam się, że za rok będą już mówić tak: "A daj nam już spokój z tym twoim PiSem. Do czego ten PiS doprowadził? Tylko ciągłe kłótnie i kłótnie. Mamy już tego dosyć!". No i wtedy naprawdę będzie problem, żeby nawet i ich znowu namówić na głosowanie na PiS.
3. Zachwianie poparcia dla PiS w dołach. Byłem wczoraj załatwić pewne sprawy w szkole i na korytarzu spotkała mnie grupka uczniów, bo akurat była przerwa. I to co usłyszałem od nich naprawdę mnie zmroziło. Młodzi, inteligentni i interesujący się polityką uczniowie, którzy jeszcze wiosną praktycznie bez słów wyławiali ode mnie przekaz najpierw antyBullowy, a później antyPO, drwili i podśmiechujki sobie z Komorry i Kopacz robili, a teraz teksty w stylu: "Co pan myśli o tym co się dzieje? Ten PiS to przegina. Zamiast reformować Polskę tylko awantury wszczyna"... Nie miałem czasu im wytłumaczyć o co chodzi, zapowiedziałem tylko, ze jak w styczniu wrócę do pracy to powrócimy do tej rozmowy. Ale normalnie byłem załamany wychodząc ze szkoły. Bo to oznacza, że w ich najbliższym otoczeniu (rodzina, koledzy z podwórka) takie nastroje niechętne PiS zaczynają dominować.
4. Widziałem wczoraj zajawkę w tivi, że pewna firma szyjąca T-shirty przeżyw istny boom z produktem pod nazwą "Jestem gorszego sortu". Ponoć takich koszulek z takim napisem zamówień mają z całego kraju na pniu. Jeżeli to jest prawdą, to oznacza, że PiS już przegrywa na poziomie pop kultury, tam gdzie dotychczas wygrywał. A hasła drwiące i szydzące z PiS będą za chwilę cool i trendy wśród młodych. Wiemy, że zabójcze dla PO była drwina z tej partii, która rozpoczęła się od stadionowych haseł: "Donek Matole twój rząd obalą kibole". Czy drwina z Komory w ostatniej kampanii, która go zabiła. Teraz ta sama broń może zabić PiS.

Naprawdę źle to wszystko widzę i obawiam się, że PiS porządzi tylko 4 lata (o ile w ogóle całą kadencję), a później wrócą ich długoletnie znowu (nie)rządy. 2, 3 kadencje ich (nie)rzadów, nie wiem ile wytrzyma Polska.
Wybaczcie, jeżeli i Was zasmuciłem tym wątkiem. Ale napisałem to co mnie dręczy i nie daje spokoju mi.
«13

Komentarz

• powinni nastawiać się na 4 lata i nie więcej a wszystko będzie im dodane
  • pierwsza sprawa to obcięcie obcego kapitału w mediach - czyli zlikwidowanie obcej inżynierii społecznej w Polsce

alternatywą jest drugi (i jeszcze gorszy) czas przedrozbiorowy, kiedy obce mocarstwa robiły w Polsce, co chciały
  • czyszczenie tv i po sprawie.
  • Media sieją niepokój. Gdyby ogłosiły, że za tydzień spodziewany jest atak UFO na Polskę - część ludożerki by w to uwierzyła. Matrix!
  • Nie pękać, sondażami się nie przejmować.
  • edytowano December 2015
    Popatrzcie już do czego oni się posuwają:
    "Od początku rewolucji na Ukrainie mówimy przyjaciołom na Ukrainie, że będziemy się z nimi dzielić doświadczeniami, w tym doświadczeniami w budowie państwa demokratycznego i państwa prawa. Panie prezydencie, w Polsce nie są wykonywane wyroki Trybunału Konstytucyjnego przez władzę wykonawczą. W Polsce druk wyroku Trybunału Konstytucyjnego został wstrzymany. Jaka jest pana opinia na ten temat? Czy to jest to doświadczenie z którym akurat powinniśmy się podzielić?" - powiedział Paweł Wroński.
    http://niezalezna.pl/73949-dziennikarz-gw-pojechal-na-ukraine-skompromitowac-prezydenta-andrzeja-dude
  • Tak im mów, Eden:

image
  • Najlepiej tak Maniu na lekcjach historii ;)
    image
  • No dobra, a zapytaj twoich uczniow moze tak:
    - jak dlugo sprzatacie pokoj kiedy robicie to raz na rok?
    - ilu z was spielo sie do nauki bo matka z ojcem spokoju nie dawali? a ilu z was, z tego samego powodu, poszlo na jointa i w dupie ma nauke tym bardziej?
    - chcecie miec spokoj? To k....a!!! Wylaczcie telewizor i przestawcie starych na Internet!

dzis odsluchalam juz Ronina z moim ulubiencem S. Janeckim i RAZem.

RAZ zauwazyl, ze owszem polityka info w PISie jest z kosmosu ale za to Swetru zacznie ludziom wypadac z lodowki, przy czym jeszcze w sobote mogl tchnac swiezoscia, ale ze wystrzelal amunicje to na dluzsza mete swiezutki nie bedzie. (dla ogolu przynajmniej, bo jak sie okazuje, dla wielu pan haslo "kazda Polka glosuje na Olka" znow jest aktualne.).

• Maniu, ale w tym samym wywiadzie redaktor Stanowski powiedział i te słowa: "Jego zdaniem Prawo i Sprawiedliwość zaczęło rządy fatalnie, „łapczywie”."
    http://wpolityce.pl/media/275106-stanowski-o-dziennikarzach-manipulujacych-slowami-kaczynskiego-klamliwe-lachudry-dla-ktorych-znaczenie-ma-osiagniecie-celu-a-nie-prawda

Nie wiem teraz, czy PiS nie przeszarżował z tym TK? Może trzeba było zostawić to w spokoju i usypiać rodaków ciepłą wodą w kranie (wersja PiS- 500 zł., obniżenie wieku emerytalnego, kwota wolna od podatku etc,). Teraz te reformy będą zagłuszane przez mendialnych i nie będą się przebijać przez jazgot w kwestii TK. A co dopiero się zacznie jak PiS od nowego roku zacznie zabierać się za porządki w mediach, aż strach pomyśleć. Pewnie petycje i listy protestacyjne będą nie tylko do UE pisane, ale i do ONZ oraz Amnesty International...
  • Eden:
    Źle to widzę...
    JORGE, to ty!???
    :)
  • Znowu obstrukcja prac Sejmu przez nich... Zdajecie sobie sprawę co to oznacza na dłuższą metę i dlaczego oni to z zimną krwią cały czas robią...
  • Problem Eden jest taki, że obrałeś złą pozycję wyjściową. Inaczej, nie chcesz przyjąć do wiadomości jak wygląda dzisiejsza Polska. Dotyczy to wielu ludzi prawicy, niby wszystko wiemy, są oni, my, lemingi, ale gdzieś tak z tyłu głowy siedzi nam, że tak naprawdę, wszystko się da jakoś odkręcić. W miarę spokojnie, pokojowo, w końcu wszyscy staną w prawdzie.

Strasznie się nakręciłeś przed i podczas wyborów, popadłeś w euforię kiedy okazało się, że prezes wykręcił 0 na ruletce. Ale tak to nie działa. Nie trzeba było posiadać umiejętności jasnowidzących, żeby przewidzieć, że odspawywany od koryta mejnstrim podejmie wojnę na atomówki. To było pewne, a może być gorzej. Będzie gorzej.

Naprawdę nie chciałem, żeby PiS wybory wygrywał w tym momencie. Dla mnie wizja jazdy, nagonki tak ostrej jak nigdy dotąd była koszmarem. Chodziło mi również o samego siebie, ja źle znoszę wojnę totalną wokół. W przeciwieństwie do ciebie nie mam już dawno złudzeń co do ludzi po tej drugiej stronie barykady. To są moi wrogowie, wrogowie mentalni, przeciwieństwa, nie chcę i nie mam zamiaru się z nimi dogadywać, nie chcę mieć z nimi nic wspólnego, nawet jeżeli są w mojej rodzinie. Wypierdalać.

Mejnstrim walczy o życie. My też. Nie wyobrażam sobie dalej egzystencji w takiej Polsce, a wyjeżdżać nie mam jednak zamiaru. Nie wiem w jakim bym był obecnie stanie, gdybym miał wizję, że moje dzieci miałyby żyć w Polsce zmierzającej w kierunku nadanym przez te kurwy. Nie mam dzieci i nie zazdroszczę tym co mają, bo to chyba dobija najbardziej. Albo determinuje. Bo dopiero kiedy spojrzysz na to właśnie w ten sposób znajdziesz pokłady energii i zacięcia, żeby niczym innym się już nie przejmować, sytuacja jest prosta - albo my, albo oni.

Mleko się rozlało. Jakbyś się nie nafazował jakiś czas temu to byś takiej zwiechy nie miał. Jest dokładanie tak jak być musiało. I nie wchodź w niebezpieczny stan, o który chodzi właśnie nadredaktorskiej kurwie z patologicznego dziennika, on chce żebyś zaczął szukać winy w PiSie. To nie jest gra na tylko na ruszenie milionów debili w Polsce, chodzi również o to, żeby zasiać wątpliwość w szeregach zwolenników Kaczyńskiego. Jeżeli pękniemy to będzie pozamiatane. To jest warunek kluczowy.

Niezależnie jak całą sytuacja się rozwinie, zawsze skończy się ostatecznie źle. Wygra ta strona, która pierwsza zdecyduje się wziąć kraj za mordę. Zadra zostanie na wiele lat. Ale to my mamy mieć wyrzut sumienia, że zanadto jednak ludzi podeptaliśmy. Nie odwrotnie.

JORGE>
  • Cóż nam zostaje? Cztery lata stanowczego ziewanka!
  • JORGE napisal(a):
    ....... Będzie gorzej.

................. Dla mnie wizja jazdy, nagonki tak ostrej jak nigdy dotąd była koszmarem. Chodziło mi również o samego siebie, ja źle znoszę wojnę totalną wokół. W przeciwieństwie do ciebie nie mam już dawno złudzeń co do ludzi po tej drugiej stronie barykady. To są moi wrogowie, wrogowie mentalni, przeciwieństwa, nie chcę i nie mam zamiaru się z nimi dogadywać, nie chcę mieć z nimi nic wspólnego, nawet jeżeli są w mojej rodzinie. Wypierdalać.

..

JORGE>
    kurcze mam podobnie. Na dodatek nie umiem znaleźć się w sytuacji wojny totalnej gdy nawet z moich okopów słyszę dochodzacy firendly fire.

• fatuswombatus napisal(a):
    kurcze mam podobnie. Na dodatek nie umiem znaleźć się w sytuacji wojny totalnej gdy nawet z moich okopów słyszę dochodzacy firendly fire.

Znaczy jak tak miałem. Po (kiedy się w 2005 roku skończyło) i przed (czyli ostatnio) kiedy zanosiło się, że może być znowu podobnie. Teraz już może być dla mnie wojna wszędzie i ze wszystkimi. I mogę zostać sam z Kaczorem i Antkiem. Już się niczego nie boję, nic mnie nie martwi, niczego nie przewiduję. Niech się dzieje się !

JORGE>

• Horhe, ale co niby ma się dziać? Co najwyżej powysyłają nas do psychuszek wzorem sowieckim z epoki Breżniewa... Czy Ty nie rozumiesz tego, że zdecydowana większość Polaków nie chce żadnej rozpierduchy, na którą Ty jesteś przygotowany i którą przewidujesz? Co najmniej kilka osób starszych ode mnie opowiadało mi, że kiedy Jaruzel wprowadził stan wojenny to oni wprawdzie byli mocno przestraszeni, bo od razu mieli skojarzenia z wojną, ale z drugiej strony odetchnęli z ulgą, że to napięcie wszechobecne przed 13 grudnia, poczucie chaosu i zagrożenia minie. Tak działa psychika przeciętnego człowiek. I komuniści sprawnie ten mechanizm wykorzystali. Jeżeli wówczas ludzie pamiętający jeszcze II wojnę światową tak reagowali, to co dopiero współczesne pokolenia, wychowane na kulcie ciepłej wody w kranie, św. Spokoja, pełnych półek w sklepach, powszechnej rozrywki, tivi i zabawy? Oni, czyli 90% społeczeństwa, nie dadzą sobie za żadne skarby tego odebrać. Choćbyś nie wiadomo jak ich przekonywał
    Eden napisal(a):
    Horhe, ale co niby ma się dziać? Co najwyżej powysyłają nas do psychuszek wzorem sowieckim z epoki Breżniewa... Czy Ty nie rozumiesz tego, że zdecydowana większość Polaków nie chce żadnej rozpierduchy, na którą Ty jesteś przygotowany i którą przewidujesz?
    A ja nie chcę żadnej rozpierduchy, człowieku ! Jestem po prostu nie nią przygotowany, Rozpierduchę to robią kurwy teraz. PiS normalnie rządzi. Znowu dałeś się zwariować ?

A jeżeli będą chcieli coś więcej to proszsz. I zdecydowana większość Polaków mnie zupełnie nie interesuje. Kto ma władzę ten ma władzę. Nie wymagam niczego więcej niż 4 lat.

JORGE>

• jestem z obozem patriotyczno-niepodległościowym od co najmniej 10 już lat
    Ten jazgot trwa mniej więcej tyle samo czasu, skoro dałeś radę, wytrzymaj jeszcze 4 miesiące ( tyle chyba zostało krrit), wróg jest w głębokiej defensywie.
    Eden napisal(a):
    ...zdecydowana większość Polaków nie chce żadnej rozpierduchy,...
    Rozpierducha jest tylko w TV i to w wiadomościowych okienkach.

Których to (wiadomościowych) okienek coraz mniej ludzi ogląda, a zwłaszcza teraz, kiedy ze względu na zbyt ciepły (temperaturowo) grudzień hipermarketowe sklepy rozpoczęły z trzytygodniowym wyprzedzeniem SALE (wyprzedaże) plus zwykłe przygotowania do świąt.

Moja żona wogóle robi oczy kiedy jej mówię, co się dzieje i przerywa - A, i zapomniałam kupić /coś-tam/.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Cóż nam zostaje? Cztery lata stanowczego ziewanka!
    Otuszto. Nie rozumiem zupełnie przejmujących się, ja na ten klangor paczę z rosnącym rozbawieniem.
  • No dobra, ale o 19.00 i 19.30 wiadomo co PO RAZ ENTY w ostatnich tygodniach poleci znowu w tym okienku.
    A bugodrzański homo politicus (czyli ci którzy chodzą na wybory, jakieś 50%) cały czas jednak w swojej masie ma włączone telepatrzydło wówczas. Już zapomnieliśmy co mówił Miszczunio od ciepłej wody w kranie, kto wygrywa wybory w TenKraju? I te kurwy bezczelne i zuchwałe o tym wiedzą dobrze. Ich celem przecież jest takie natężanie napięcia w okienku, żeby trwale zbić poparcie dla PiS do twardego elektoratu. I obawiam się, że to właśnie im się udaje
  • romeck napisal(a):
    Moja żona wogóle robi oczy kiedy jej mówię, co się dzieje i przerywa - A, i zapomniałam kupić /coś-tam/.

I na portalach. Wirtualne Onety jadą okrutnie. Nie lekceważmy ich zasięgu. Ale ogólnie zgoda, większość społeczeństwa tego syfu nie załapała jeszcze. Tyle, że takie dywanowe naloty będą coraz bardziej skuteczne.
    W każdym razie, odcięcie się od mediów i powalonych ludzi w realu daje inny obraz świata. Spokojniejszy.

JORGE>
  • No ale ze bedzie jeczalo i zgrzytalo bylo wiadome. Mamy sie przejmowac ze wszystko idzie zgodnie z planem?
  • los napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Cóż nam zostaje? Cztery lata stanowczego ziewanka!
    Otuszto. Nie rozumiem zupełnie przejmujących się, ja na ten klangor paczę z rosnącym rozbawieniem.
    DopOOki drą japę to jest OK. Znaczy wtedy uciekają w popłochu. Ja się obawiam prowokacji, moze na ten przykład nawet w stylu putinowskim z bombkom niekoniecznie na choince. Albo "masowych rozruchOOw społecznych"
  • "Masowe rozruchy społeczne" mieliśmy już pod domem Kaczyńskiego. Policjanci uratowali przed kibolami dupy platfusów. Następnym razem nie będą tak nieroztropni.
    Kolego teraz jest najlepszy czas aby "przeginać". PiS może robić co chce a za 3 lata jak będzie rok do wyborów to nikt takich pierdół nie będzie pamiętał. Hue hue.
  • los napisal(a):
    "Masowe rozruchy społeczne" mieliśmy już pod domem Kaczyńskiego. Policjanci uratowali przed kibolami dupy platfusów. Następnym razem nie będą tak nieroztropni.
    I własnie o to im chodzi. Kolega myśli że Kopacz, Grzechu i Cygan beda walczyli w pierwszym szeregu? No jajcarz z kolegi. Chodzi by totalny, bestialski, nacjonalistyczny xenofobiczny i faszystowki łomot zebrali frajerzy
  • Oto chodzi, żeby te wybory nie były np. już w połowie kadencji. Tak trudno będzie przekupić z kilkunastu posłów od Gowina np., jako tzw. rozsądną i umiarkowaną prawicę? Zapomnieliśmy już, że w obalaniu rządu Jana Olszewskiego wydatną rolę odegrał zarówno ZChN, jak i KPN? Tak zastanawiam się, czy nie można było jednak odpuścić tego TK i tą całą Nadętą Rzeplińskość przekupić czymś, albo postraszyć za jakiś czas, gdyby swędziowie chcieli blokować ważne reformy społeczne. Nie znalazłyby się jakieś kompromaty na nich? Nie lubili towarzystwa pań lekkiego prowadzenia się, albo bardzo młodych chłopców? :-?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.