Skip to content

Co z intronizacją?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Niepokój duży,. Czytam tu i tam programy obchodów 1050 lecia Chrztu i mimo wcześniejszych zapowiedzi nigdzie nie ma o akcie intronizacji Chrystusa Króla. Co jest? Wiecie coś w temacie? Skąd ta cisza?
«134

Komentarz

• Nic i to jest good news.
  • Nie rozumiem...
  • Intronizacja Chrystusa Króla odbyła się na Golgocie, każda inna to hucpa służąca głównie do walenia w Kościół.
  • Szuria od intronizacji siedzi z Natankiem bez łączności z Kościołem.
  • Eeeee..no ponoć dogadywały się z kard.Dziwiszem ?
    Zdechło?
  • raste napisal(a):
    Szuria od intronizacji siedzi z Natankiem bez łączności z Kościołem.
    Niestety ks. Małkowski chyba też tam jest.
  • Jeśli postępactwo jezuickie i cały mainstream moderny zwalcza intronizację, to wiedz, że coś się dzieje...
  • Walka z Kościołem, byyyło. Ale fakt że to ważny papierek lakmusowy.
  • A to nie jakiś tam prymas stulecia czy milionlecia już intronizował? A może intronizował niefachowo, trzeba poprawić?
  • Chyba mylicie dwie zupełnie różne sprawy - szurię Natankową z intronizacją, o którą pyta Zazula i o której pisze Anika.

Polska, nasze diecezje i my wszyscy ponownie zostaniemy oddani Matce Bożej. Ojczyznę zawierzymy również Chrystusowi Królowi Wszechświata.
    http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl/?p=3538

Chodzi o zawierzenie Polski Chrystusowi Królowi Wszechświata, o które modlono się m. inn. w Krucjacie Różańcowej za Ojczyznę. Na razie komunikat jest bardzo zwięzły, ale mam nadzieję, że skoro uroczystość ma się odbyć w listopadzie, to usłyszymy niebawem trochę więcej. Bo w to, że naszej Ojczyźnie potrzebna jest mocna opieka ze strony Najświętszej Matki i również Jej Syna, chyba nikogo nie trzeba tu przekonywać?

• intronizacja Chrystusa Króla ma być w Łagiewnikach?
  • przemk0 napisal(a):
    Intronizacja Chrystusa Króla odbyła się na Golgocie...
    1. tak. I to jest odpowiedź na wątkowe pytanie.

2. przez wieki chrześcijaństwa krzyż był ołtarzem*, na którym Chrystus jako najwyższy kapłan złożył ofiarę z samego siebie Bogu (Ojcu). Jak na tej rycinie: Król jest przybity do krzyża, krzyż nie jest tłem! podpis: KAPŁAŃSKA OFIARA MIŁOŚCI.
    image
    *w sensie: dziś takie pojmowanie budzi raczej zdziwienie u katolików, choć się... nie zmieniło w nauce Kościoła!

3. Nie wiem gdzie to jest, a także czy taki krucyfiks jest na stałe w nastawie ołtarzowej czy tylko no msza niedzieli wielkanocnej.
    image

4. Chrystus na krzyżu pojawił się dopiero w VI wieku! Jako kapłan i król właśnie. Umęczony (realistyczny) dopiero w IX wieku i to tylko na Wschodzie na początku (Bizancjum).

5. Napis w języku łacińskim: „Regnavit a ligno Deus” - Oto Bóg królował z drzewa - trzyma w ręku jeden z dziesięciu aniołów Męki Pańskiej, którzy zdobią Most Anioła w Rzymie. Wyraża on głęboko zakorzenione w świadomości Kościoła przekonanie o królewskiej godności Chrystusa ukrzyżowanego. Tą prawdą Kościół żyje zawsze, a szczególnie uroczyście przypomina ją w Niedzielę Chrystusa Króla Wszechświata (za: Niedziela)

to wers z hymnu:
    Vexilla Regis – „Sztandary Króla”
    przekład zawdzięczamy ks. biskupowi Piotrowi Mańkowskiemu, wypędzonemu w 1920 roku z Kamieńca Podolskiego przez bolszewików idących na Warszawę.

Króla wznoszą się znamiona,
    Tajemnica krzyża błyska:
    Na nim życie śmiercią kona,
    Lecz w tej śmierci życie tryska.
    Poranione ostrzem srogim,
    Włóczni, co Mu bok przeszywa:
    Aby nas pojednać z Bogiem,
    Krwią i wodą hojnie spływa.
    Już się spełnia wieczne słowo
    Pieśni, co ją Dawid śpiewa.
    Głośną na świat cały mową,
    Oto Bóg królował z drzewa. (...)

napisał go raweński poeta Venantius Honorius Clementianus Fortunatus na dworze Mierowingów (lata 70-te VI wieku) Najstarszy przekład z 1552 roku w Krakowie książce Baltazara Opecia Żywot Pana Jezu Krysta.

6. Krzyż jest „tronem”, na którym „zasiadł” Chrystus, i na którym ukazał wspaniałą królewskość Boga Miłości, składając siebie w ofierze za grzechy świata. W ten sposób odsłonił przed światem tajemnicę swojego panowania i Królestwa Bożego, które objawi się w pełni na końcu czasów, po pokonaniu wszystkich nieprzyjaciół i śmierci (por. 1 Kor 15, 25-26).

==
    dalej nie szukam, chyba wystarczy... :)
  • mmaria napisal(a):
    Chyba mylicie dwie zupełnie różne sprawy ...
    Zawierzenie to nie jest intronizacja.

• romeck napisal(a):
    mmaria napisal(a):

Oczywiście, że nie jest. Jezus Królem Polski to sprawa teraz najważniejsza. Na miarę naszego ocalenia.
  • romeck napisal(a):
    Nie wiem gdzie to jest,
    1. Otwieramy nową kartę a w niej google grafika.
    2. Chwytamy obrazek lewym myszy lub dwukrotnym uderzeniem w taczpad.
    3. Przeciągamy go do tej karty z google grafiką i upuszczamy w okienku zapytania.
    Melbourne.
  • Zazu napisal(a):
    romeck napisal(a):
    mmaria napisal(a):

Oczywiście, że nie jest. Jezus Królem Polski to sprawa teraz najważniejsza. Na miarę naszego ocalenia.

Tylko Polski? Tak malutko?
  • edytowano April 2016
    fatuswombatus zapytał z ajronią:
    A czy biskupi zrzeszeni w Konferencji Biskupów Polski (KEP) mogą intronizować na króla innego niż Polska kraju? :)
    ===
    oraz
    raz
    jeszcze:

intronizacja czy zawierzenie?

• fatuswombatus napisal(a):
    Zazu napisal(a):
    romeck napisal(a):
    mmaria napisal(a):

No i po co ta szydera? Czemu to ma służyć?

@romeck Nie zamierzam się sprzeczać o znaczenie słów, może nie mam racji. Przekazałam tylko mniej więcej to, co usłyszałam w kościele. Zaproszony przez proboszcza (któremu b.daleko do ciemnogrodu) człowiek, informując wiernych o inicjatywie, bardzo stanowczo odciął się od Natankowej hucpy. To tyle ode mnie w temacie.
  • Nie szydera. A jeśli tak to koleżanka przyjmuje to szkoda.
  • Chyba rzeczywiście pora na :-h
  • edytowano April 2016
    romeck napisal(a):
    fatuswombatus zapytał z ajronią:
    A czy biskupi zrzeszeni w Konferencji Biskupów Polski (KEP) mogą intronizować na króla innego niż Polska kraju? :)
    ===
    oraz
    raz
    jeszcze:

intronizacja czy zawierzenie?

Zawierzyć można sie i osobiście, prywatnie oraz np kraj a Intronizować prywatnie nie da rady raczej przez "czynniki oficjalne"- Epidiaskop z Rządem, Prezydentem
    Tak?
  • Pytanie w ogóle, co to znaczy "intronizować" i jakie tego mają być konsekwencje.

1. Skoro Chrystus jest Królem Wszechświata, to... czy potrzebuje jakiejkolwiek "intronizacji"? Czyż do tej pory nie był naszym Królem? Czy ta "intronizacja" Mu nie uwłacza?
    2. Skoro ma być Królem Polski, to... czy zmieniamy ustrój państwa w monarchię, wykreślamy z Konstytucji wszelkie zapisy o ludzie jako suwerenie? Czy konsekwentnie zmieniamy całe prawo państwowe na 100% zgodne z Prawem Bożym?
    Jeżeli tak, to... czy w ogóle jesteśmy władni to uczynić? A jeżeli nie, to... czym tak naprawdę ma być ta "intronizacja" poza pustym gestem?
    Takie mnie różne dziwne myśli nachodzą i nijak odpowiedzi nie znajduję...
  • Ale podobnie było z Maryją Królową Polski czy to pusty gest?
  • edytowano April 2016
    @krzychol66: o ile ogólnie do sprawy podchodzę raczej sceptycznie (ze względu na środowisko skupione wokół ks. Natanka), o tyle:

Matka Boża jest Królową nieba i ziemi (por. V tajemnica różańca). Jednocześnie ma tytuł Królowej Polski (Jan Kazimierz: "Ciebie za Patronkę moją i państwa mego Królową dzisiaj obieram"). Ten tytuł zachował ważność, mimo że Polska nie jest już monarchią (jest święto MB Królowej Polski).

Tak że wydaje mi się, że zbiorcza odpowiedź na Kol. pytania brzmi: nie :)
  • Nie bardzo rozumiem, co jest złego czy to w intronizacji, czy to w zawierzeniu. Pewnie, że Chrystus jest Królem niezależnie od tego, co my sądzimy na ten temat, ale to nie znaczy, że nie możemy oficjalnie Chrystusa uznać za Króla Polski. Chrystus jest też Zbawicielem, a czy to znaczy, że nie możemy (i nie powinniśmy) uznawać Go za Zbawiciela?
  • W tym czasie Polska faktycznie była królestwem. Królowa w tradycji polskiej nie była osobą sprawującą rzeczywistą władzę (taką dzierżył król). Była "tylko" żoną króla. I jako taka była otoczona czcią i szacunkiem.
  • O ile pamiętam, jakiś akt intronizacji przeprowadzali posłowie AWS z Krzaklewskim na czele.
  • Brzost napisal(a):
    O ile pamiętam, jakiś akt intronizacji przeprowadzali posłowie AWS z Krzaklewskim na czele.
    Z Episkopatem?
    Partyjna intronizacja?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.