Się napawam i zachwycam :-)
... moimi ulubionymi zapachami i widokami, bo czy jest coś cudniejszego?
U mnie konwalijki i bzy jeszcze nie wszystkie zakwitły, ale już prawie, prawie. Kilka gałązek wstawiłam do wazonika i co rusz na nie zerkam i podwąchuję.
Na te majowe dni czekam co roku, przez całą jesień i całą długą zimę. Chwilo kwitnienia bzów i konwalii, trwaj!
U mnie konwalijki i bzy jeszcze nie wszystkie zakwitły, ale już prawie, prawie. Kilka gałązek wstawiłam do wazonika i co rusz na nie zerkam i podwąchuję.
Na te majowe dni czekam co roku, przez całą jesień i całą długą zimę. Chwilo kwitnienia bzów i konwalii, trwaj!
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
a zwłaszcza:
"I co czuje i co żyje, niech z nami sławi Maryję".
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ale w tym pachniącym wywłątku jeszcze nie
:bz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Owoż wróciłam se z kościółka, siedzę przy otwartym oknie i zewsząd docierają do mnie smakowite zapachy rozmaitych obiadków szykowanych w okolicznych domach. Jest przyjemnie i leniwo. Świąteczna aura, Duch Święty wieje
Adio pomidory!
Ale to już się skończyło, zaczyna się jesień. Warszawa w letnim, płaskim świetle jest nieciekawa, mdła. W jesiennej, burej, pachnącej gnijącymi liśćmi oprawie zyskuje nowe, tajemnicze wymiary. Coś takiego ma w sobie, że mogę jej zaułkami, podwórzami, przedmieściami snuć się bez końca.
Odzew: najpiękniej pachną w Łazienkach, w październiku.
B-)
PS. serio - b. lubię zapach butwiejących liści i butwiejącego drewna nad morzem.
*