Skip to content

Czy to jest prawda, czy gówno prawda, czy też komuś w PiS odwaliło zupełnie?

edytowano June 2016 w Forum ogólne
Czytam i paczę że PiS w osobach jakiś dwOOch miszczów zapowiada zniesienie gnębiącego drobnicę przedsiębiorczo-spekulacyjną ZUS'u i zastąpienie tegoż podatkiem w wysokości (proszę o werble) 25% od PRZYCHODU.

Kuźwasz twasz..... czy to je prawda? I jeśli tak to dlaczego zmusza się mnie, takimi pomysłami, do wyjścia na ulicę i POparcia PO, Korwina i szKODników?

«13

Komentarz

• oś się Koledze musiało pomylić
  • Czy ja wiem, czy to by było gorzej te 25%, niż dzisiejsze PIT+ZUS?
  • edytowano June 2016
    Najpierw policz, później płacz (nie mówiąc już o wychodzeniu na ulicę). Ważne też są też detale, proponuję sprawdzić o jakim tu przychodzie mówimy ?
  • Wyjście na ulicę też jest dobrym wyjściem. PiS to są dzieci we mgle i pewne rzeczy należy im wyraziście uświadamiać, zwykle reagują. No chiba, że się trafi na lobbystę w pałacu ale to zupełnie inna historia.
  • dyzio napisal(a):
    oś się Koledze musiało pomylić
    SZANOWNI PAŃSTWO UDOSTĘPNIAJCIE DALEJ DOBRE SŁOWO NA NIEDZIELĘ (y)

Projekt ustawy autorstwa posłów PiS - Michała Cieślaka i Adama Abramowicza dotyczący podatku dla małych firm został przyjęty przez wicepremiera i ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego do pakietu ustaw na rzecz przedsiębiorczości (tzw. "Plan Morawieckiego").

Projekt zakłada, że właściciel firmy osiągającej przychód do 5 tysięcy złotych miesięcznie nie będzie płacił składki ZUS (obecnie 1120zł) oraz 19% podatku dochodowego, a jedynie podatek 22,5% od osiągniętego przychodu.

Przykład:

Właściciel firmy zarobił 2500 zł w czerwcu. Zamiast 1120 zł składki ZUS oraz podatku dochodowego 19% zapłaci jedynie podatek w wysokości 22,5% od kwoty 2500 zł.

Jak prosto wyliczyć:

2500 ×22,5% = 562,5 zł.

Tylko 562,5 zł zamiast 1595 zł według projektu nowej ustawy odda do skarbu państwa przedsiębiorca.

Czyż to nie jest Państwa zdaniem Dobra Zmiana?

CZEKAMY NA KOMENTARZE

Pozdrawiamy serdecznie
    Forum Młodych PiS Wieluń
  • nieśmiało, bom jest lajkonik do kwadratu w księgowości, zwracam uwagę na DOCHÓD i PRZYCHÓD........
  • Fatus, czego ty nie rozumiesz w podanym przez siebie przykładzie ?
  • Wyliczone tak jak powyżej, w MOJEJ konkretnej sytuacji, przy MOICH konkretnych cyferkach, czyli tuż poniżej owego progu - jestem za.
  • edytowano June 2016
    Przychód to nie dochód. Od czego mały gostek nawet nie VAToviec płaci teraz podatek? Od dochodu. Ta więc mogę mieć przychód 4,5 tysia (wsio co wpłynęło do kasy brutto) i dochód na poziomie 5 stów (bo się akurat zkumulowały wydatki i laptop pierdyknął o podłogę i inne koszta ala kumulacja Lotto). Składki na ZUS częsciowo teraz odliczam.

Jak będą walić od przychodu to bankrOOtujemy szybciej niż powiem oszekur.......mać
  • Ciekawe jak to policzyli ? Dlaczego ten 22,5 % podatek a nie 15 % czy 30 % ? Kalkulacja być musi, nie wierzę że budżet straci. I pytanie kolejne, czy to nie zwiększy samozatrudnienia, czyli każdy pracownik w firmie przejdzie na własną działalność.
  • edytowano June 2016
    Paczę w swoje księgi i widzę:

zeszły rok brutto: 55tysi zetów (ciut poniżej)
    ZUS (bez zdrówka) 9052 zetów
    podatek 2350zetów (uczciwie bez kombinacji)

wychodzi mi ciutasa wyżej niż 20,7%

A teraz mają mi ulżyć waląc 25%???? To ja wolę jak mi ciężko było

• edytowano June 2016
    fatuswombatus napisal(a):
    Paczę w swoje księgi i widzę:

zeszły rok brutto: 55tysi (ciu poniżej)
    ZUS 9052 zetów
    Czyli czego się boisz, masz koszty proporcjonalnie duże ?
  • A ZUS na jakiej zasadzie 9 tys. ? Powinno być 1121 pln x 12.
  • JORGE napisal(a):
    A ZUS na jakiej zasadzie 9 tys. ? Powinno być 1121 pln x 12.
    I tu sęk pogrzebany ZUS to ZUS.

czy też:
    Ubezpieczenie społeczne - 83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
    772,96 PLN
    Ubezpieczenie zdrowotne - 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000
    288,95 PLN
    Fundusz pracy i FGŚP - 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000
    59,61 PLN

Zdrowotne se odlicze (nie całe ale jednak)
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Czy ja wiem, czy to by było gorzej te 25%, niż dzisiejsze PIT+ZUS?
    Otuszto!
  • Rzeczywiście, jakby się nie obejrzeć #dobrazmiana dookoła. A dla niektórych nawet i #dojnazmiana
  • To jest projekt pisany pod różnego rodzaju szkoleniowców, korepetytatorów itp. generalnie ludzi, których działalność nie wiąże się z kosztami. Zresztą wuskazuje na to wysokość przychodu - przy istotnych kosztach jak nie przeskoczy się 5K to jest marniutko.
  • edytowano June 2016
    pawel.adamski napisal(a):
    To jest projekt pisany pod różnego rodzaju szkoleniowców, korepetytatorów itp. generalnie ludzi, których działalność nie wiąże się z kosztami. Zresztą wuskazuje na to wysokość przychodu - przy istotnych kosztach jak nie przeskoczy się 5K to jest marniutko.
    Ja tam należę do takich korepetytorów et tutti grandy bandy. Wystarczy że podliczę koszta podróżowania po mieście stołecznem Warszawa, koszt prowadzenia biura (drukarka, papier itp bzdety) czasem coś trza kupić np książkę do nauczania i już się robi ciekawie.

Ale jak ktoś musi obrócić towarem żeby zarobić to zyska że Ho Ho Hu*

• pawel.adamski napisal(a):
    To jest projekt pisany pod różnego rodzaju szkoleniowców, korepetytatorów itp. generalnie ludzi, których działalność nie wiąże się z kosztami. Zresztą wuskazuje na to wysokość przychodu - przy istotnych kosztach jak nie przeskoczy się 5K to jest marniutko.
    Ano. Mocno specyficzne wyliczenie, tyle że jak napisałem powyżej - są i tacy, którym by się to spodobało.
  • edytowano June 2016
    No ci z kosztami duzymi na zmianie nie zyskaja za wiele, ale tez nie straca. Wiecej nie zaplaca. Od okolo 5000 ta stawka proporcjonalna plynnie przechodzi w normalny zus. Z kolei sztuczne koszty to jest plaga, liczenie od dochodu to kolejna zacheta do oszukiwania. Nie wiem po co ta panika

Edit: Pacze w numerki Fatusa i nie rozumiem. Zdrowotne sie odlicza? Cale?
  • Dla mnie to byłoby OK. Podpisałbym od razu umowę z takim przedsiebiorcą
  • No budka z albo stragan z pietruszką i kalarepą pewnie przebije te przychody...
  • jeszcze może sprzedać komuś koszty jak tyle ma ;)
  • Dotychczas przedsiębiorca musiał zapłacić ~1,1 tyś do ZUS co wynosi właśnie 22,5% od przychodów miesięcznych w wysokości 5 tyś zł netto. Jeżeli ktoś miał mniejszy przychód, wtedy ZUSowski haracz w tej samej kwocie stanowił więcej niż owe 22,5%.

A po nowemu?
    1. Przy przychodach mniejszych niż 5 tyś zł, będzie się płacić mniejszą kwotę niż obecne 1,1 tyś zł
    2. Przy przychodach równych 5 tyś zł, obecna stawka ZUS i proponowany podatek 22,5% to tak naprawdę to samo.
    3. Przychody powyżej kwoty 5 tyś zł będą ozusowane jak dotychczas, czyli bez zmian.

Tera wnioski:

Próg kwotowy miesięcznego obrotu, wynoszący 5 tyś zł, oznacza, że proponowane zmiany nie dotyczą nieomal stu procent istniejących biznesów (za wyjątkiem bardzo specyficznych gałęzi).
    Rozwiązanie najprawdopodobniej jest adresowane do obecnej szarej strefy, ale nie do całej, tylko jej mniej zorganizowanej części, dorabiającej sobie na boku od przypadku do przypadku. Czy to chwyci? Osobiście wątpię. Handel na proponowanych warunkach jest nadal nieopłacalny. Marża handlowa poniżej 22,5% oznacza dokładanie do interesu, marża 22,5% - nie zarabiamy ani złotówki, powyżej 22,5% zaczynamy zarabiać ... na pokrycie kosztów działalności. Być może marża 30% pokryje haracz dla państwa i jakieś naprawdę mizerne koszty typu opłata za miejsce na targowisku.
    Zostaje produkcja (mini, mini, a skąd wziąć na maszyny, narzędzia, lokal, etc.) i usługi. Te ostatnie mają największe szanse.

Dodatkową trudnością gruntownie rozwalającą wszystko jest (przy sprzedaży niefirmom) przymus posiadania kasy fiskalnej i uciążliwości z nią związane. Sprzedaż do firm nie wymaga ani kasy ani zakładania działalności gospodarczej, bo od lat funkcjonują umowy o dzieło itp. które - przy niewielkich kwotach - są tańsze w stosowaniu.
  • forum uczy, forum bawi, forum nigdy cię nie zdradzi ;)

Fatus, już zadowolony z nowego projektu PiS z poprawką godnościową Dyzia?
  • edytowano June 2016
    Ale zara - minimum 1121 to trzeba zaplacic tak czy siak, prawda? (I wtedy sam ZUS to dla Fatusa troche ponad 24%.)
    A u Fatusa nawet tyle nie ma. Czy nie jest tak, ze przy liczeniu ZUSu nie policzyl zdrowotnego, bo chcial ujac przy podatku, a przy podatku nie policzyl, bo juz ZUS policzony? Jak tak, to sie kulega Fatus nie ma czym martwic.
  • polmisiek napisal(a):
    Ale zara - minimum 1121 to trzeba zaplacic tak czy siak, prawda? (I wtedy sam ZUS to dla Fatusa troche ponad 24%.)
    A u Fatusa nawet tyle nie ma. Czy nie jest tak, ze przy liczeniu ZUSu nie policzyl zdrowotnego, bo chcial ujac przy podatku, a przy podatku nie policzyl, bo juz ZUS policzony? Jak tak, to sie kulega Fatus nie ma czym martwic.
    Nie no, o wiele ja rozumię tę projekat, to się rozhozi właśnnie o to, ażeby można było bez kozery raz na ruski rok wystawić fakturę na pińcet złoty i zapłacić od tego prosty podatek, bez srania w banię z doliczeniami, odliczeniami, kosztami, księgowością, składkami na ZUS KRUS i wujwico. Faktura na pińcet, podatek sto dziesięć czy ileś tam - i spieprzaj dziadu.

Jeśli ja to dobrze rozumiem, to to nie jest rozwiązanie dla poważnych ludzi, tylko dla szmondactwa, co to przy komputerku coś tam wyprawia bezkosztowo. A jak wiadomo nie od dziś, szmondactwo z aspiracjami i smykałką to ziemi naszej sól, zaś dotychczasowy system sypał im piach w tryby parowozu, jak również pchał kij w szprychy i pod nogi kłodę rzucał raz po raz.
  • edytowano June 2016
    To moje to sie tyczylo sytuacji obecnej, bo mam wrazenie ze Fatus nie docenil ile panstwu oddaje. I na moje wychodzi, ze placi teraz wiecej, niz jakby to nowe cudo weszlo (jest tez taka mozliwosc, ze tych zusow srusow nie rozumim I jeszcze kolejnego myka nie uwzglednilem)
  • edytowano June 2016
    A ze to dla tych co zawodowo siedza na tylku to wiadomka, sam Moraffiecky od pol roku lazi i gada ze takich nam trzeba i takich od nam da.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.