Czy to jest prawda, czy gówno prawda, czy też komuś w PiS odwaliło zupełnie?
Czytam i paczę że PiS w osobach jakiś dwOOch miszczów zapowiada zniesienie gnębiącego drobnicę przedsiębiorczo-spekulacyjną ZUS'u i zastąpienie tegoż podatkiem w wysokości (proszę o werble) 25% od PRZYCHODU.
Kuźwasz twasz..... czy to je prawda? I jeśli tak to dlaczego zmusza się mnie, takimi pomysłami, do wyjścia na ulicę i POparcia PO, Korwina i szKODników?
Kuźwasz twasz..... czy to je prawda? I jeśli tak to dlaczego zmusza się mnie, takimi pomysłami, do wyjścia na ulicę i POparcia PO, Korwina i szKODników?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Projekt ustawy autorstwa posłów PiS - Michała Cieślaka i Adama Abramowicza dotyczący podatku dla małych firm został przyjęty przez wicepremiera i ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego do pakietu ustaw na rzecz przedsiębiorczości (tzw. "Plan Morawieckiego").
Projekt zakłada, że właściciel firmy osiągającej przychód do 5 tysięcy złotych miesięcznie nie będzie płacił składki ZUS (obecnie 1120zł) oraz 19% podatku dochodowego, a jedynie podatek 22,5% od osiągniętego przychodu.
Przykład:
Właściciel firmy zarobił 2500 zł w czerwcu. Zamiast 1120 zł składki ZUS oraz podatku dochodowego 19% zapłaci jedynie podatek w wysokości 22,5% od kwoty 2500 zł.
Jak prosto wyliczyć:
2500 ×22,5% = 562,5 zł.
Tylko 562,5 zł zamiast 1595 zł według projektu nowej ustawy odda do skarbu państwa przedsiębiorca.
Czyż to nie jest Państwa zdaniem Dobra Zmiana?
CZEKAMY NA KOMENTARZE
Pozdrawiamy serdecznie
Forum Młodych PiS Wieluń
Jak będą walić od przychodu to bankrOOtujemy szybciej niż powiem oszekur.......mać
zeszły rok brutto: 55tysi zetów (ciut poniżej)
ZUS (bez zdrówka) 9052 zetów
podatek 2350zetów (uczciwie bez kombinacji)
wychodzi mi ciutasa wyżej niż 20,7%
A teraz mają mi ulżyć waląc 25%???? To ja wolę jak mi ciężko było
czy też:
Ubezpieczenie społeczne - 83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
772,96 PLN
Ubezpieczenie zdrowotne - 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000
288,95 PLN
Fundusz pracy i FGŚP - 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000
59,61 PLN
Zdrowotne se odlicze (nie całe ale jednak)
Ale jak ktoś musi obrócić towarem żeby zarobić to zyska że Ho Ho Hu*
Edit: Pacze w numerki Fatusa i nie rozumiem. Zdrowotne sie odlicza? Cale?
A po nowemu?
1. Przy przychodach mniejszych niż 5 tyś zł, będzie się płacić mniejszą kwotę niż obecne 1,1 tyś zł
2. Przy przychodach równych 5 tyś zł, obecna stawka ZUS i proponowany podatek 22,5% to tak naprawdę to samo.
3. Przychody powyżej kwoty 5 tyś zł będą ozusowane jak dotychczas, czyli bez zmian.
Tera wnioski:
Próg kwotowy miesięcznego obrotu, wynoszący 5 tyś zł, oznacza, że proponowane zmiany nie dotyczą nieomal stu procent istniejących biznesów (za wyjątkiem bardzo specyficznych gałęzi).
Rozwiązanie najprawdopodobniej jest adresowane do obecnej szarej strefy, ale nie do całej, tylko jej mniej zorganizowanej części, dorabiającej sobie na boku od przypadku do przypadku. Czy to chwyci? Osobiście wątpię. Handel na proponowanych warunkach jest nadal nieopłacalny. Marża handlowa poniżej 22,5% oznacza dokładanie do interesu, marża 22,5% - nie zarabiamy ani złotówki, powyżej 22,5% zaczynamy zarabiać ... na pokrycie kosztów działalności. Być może marża 30% pokryje haracz dla państwa i jakieś naprawdę mizerne koszty typu opłata za miejsce na targowisku.
Zostaje produkcja (mini, mini, a skąd wziąć na maszyny, narzędzia, lokal, etc.) i usługi. Te ostatnie mają największe szanse.
Dodatkową trudnością gruntownie rozwalającą wszystko jest (przy sprzedaży niefirmom) przymus posiadania kasy fiskalnej i uciążliwości z nią związane. Sprzedaż do firm nie wymaga ani kasy ani zakładania działalności gospodarczej, bo od lat funkcjonują umowy o dzieło itp. które - przy niewielkich kwotach - są tańsze w stosowaniu.
Fatus, już zadowolony z nowego projektu PiS z poprawką godnościową Dyzia?
A u Fatusa nawet tyle nie ma. Czy nie jest tak, ze przy liczeniu ZUSu nie policzyl zdrowotnego, bo chcial ujac przy podatku, a przy podatku nie policzyl, bo juz ZUS policzony? Jak tak, to sie kulega Fatus nie ma czym martwic.
Jeśli ja to dobrze rozumiem, to to nie jest rozwiązanie dla poważnych ludzi, tylko dla szmondactwa, co to przy komputerku coś tam wyprawia bezkosztowo. A jak wiadomo nie od dziś, szmondactwo z aspiracjami i smykałką to ziemi naszej sól, zaś dotychczasowy system sypał im piach w tryby parowozu, jak również pchał kij w szprychy i pod nogi kłodę rzucał raz po raz.