Dodam tylko, że utwory Kraftwerk, a właściwie kawałki utworów były pierwszymi bitami samplowanymi (chociaż to złe określenie w tym momencie), na 8 bitowe komputery osobiste. A dalej, właściwie cała demoscena Amigi poszła w Kraftwerk a później powstało techno. Jeżeli posłuchamy muzyczek demosceny Amigi, totalnie przełomowej pod względem grafiki wektorowej i właśnie muzyki to jest ta kapela.
Pamięta ktoś z was demoscenę Amigi ? Informatycznie i muzycznie nastolatkowie rozpieprzyli system, zarówno pod względem wykorzystanie możliwości graficznych komputerów jak i muzyki, profesjonalne firmy wtedy były z tyłu. Przynajmniej te oficjalne, bo wojsko to wojsko.
Dodam jeszcze - program Sound Tracker na komputer Commodore Amiga był chyba najbardziej przełomowym narzędziem w historii muzyki powszechnej. Za psie pieniądze (komputer + sampler) można było robić właściwie każdą muzykę, używając technologii próbkowania dźwięków i bardzo prostego procesu tworzenia i edycji muzyki. Żeby była jasność to było wszystko wcześniej, ale chodziło o skalę dostępu i prostotę używania. Tworzenie muzy weszło pod strzechy. Pierwszym efektem była właśnie totalnie powalająca na kolana demoscena (na dzisiejsze - filmiki pokazujące możliwości graficzne i muzyczne komputerów) a później - techno. Nie było by techno bez Amigi (czy póżniej na PC programu Fastracker). To wszystko toczyło się na moich oczach, może gdybym miał więcej znajomości i pewne przygotowanie muzyczne (które mimo wszystko było potrzebne), bym był twórcą całego procesu. Demoscena to byli moi rówieśnicy, mój świat, moje zainteresowania. Aż żałuję, że nie mam do dziś kawałków, które zrobiłem na Amidze, bym się pośmiał, ale robiłem muzę !
Jedno z bardziej przełomowych demo w historii na komputerach. Szczególnie pod względem grafiki. To był 91 rok, dziś nas śmieszy grafika, ale wtedy to było panie ho ho ! Grafika wektorowa, fraktale, właściwie mało się zmieniło do dziś. Tylko więcej i szybciej, więc efekt lepszy.
No i jeszcze, dużo się mówi o przełomach informatycznych, Apple, PCty i inne takie. A to pieprzenie. Kamieniem milowym w komputerach była właśnie Amiga. Okienka, które znamy do dziś (wszystko w co klikacie to okienka), mimo że nie do końca wiemy kto je wymyślił (Jobs twierdził, że on), na powszechną skalę wprowadzono właśnie w Amidze. Intuicyjny system obsługi, otwartość, początki pełnej konfiguracji, dostosowywanie profili itp, to Commodore Amiga. Ostatecznie przegrało Commodore przez fakt, że IBM jako pierwszy wprowadził w standardzie twarde dyski i udostępnił praktycznie wszystko o swoich komputerach (wszystkie dane, chcieli żeby kopiować urządzenia), wprowadził otwartość apgrejdu hardware poprzez wymianę płyt, no i Amiga padła. Ale to dzięki niej (jej twórcom) zawdzięczamy tak radykalny postęp w komputerach osobistych. Kiedy Amiga wchodziła na rynek, IBM miał komputery z monochromatycznym monitorem bursztynowym i kartą Hercules. A gra Prince of Persia była szczytem możliwości.
JORGE napisal(a): Jedno z bardziej przełomowych demo w historii na komputerach. Szczególnie pod względem grafiki. To był 91 rok, dziś nas śmieszy grafika, ale wtedy to było panie ho ho ! Grafika wektorowa, fraktale, właściwie mało się zmieniło do dziś. Tylko więcej i szybciej, więc efekt lepszy.
Zawsze żałowałem, że za moich lat licealno-studenckich (początek wieku), to demoscena już w zasadzie się skończyła. Niby teraz coś dalej jest, ale to już zupełnie nie to - postęp technologiczny okazał się za szybki.
Demoscena ok, najlepsi programiści stamtąd się wywodzili. Demoscena nadal istnienie, niedawno odkryłem ze kolega z ogólniaka pisze dema na 8-bitowe Atari 2600.
Przemko napisal(a): A Niemcy mają jakieś dobre cechy?
Na podstawie pamiętników wojennych, potrafią doskonale improwizować - co mnie szczególnie zaskoczyło.
Niemcy dzielili i rządzili w disco europejskim lat 70 i 80 tych. Boney M., Eruption i niemal wszystkie liczące się gwiazdy zawdzieczamy ich rynkowi muzycznemu.Wówczas Niemcy narzucali Polakom gusta muzyczne. W Wlk. Brytanii czy Francji mało kto słyszał o Boni M czy Eruption. Tak jak zresztą mało kto słyszał o Młodych Tłokach czy Bajbojblu.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Pamięta ktoś z was demoscenę Amigi ? Informatycznie i muzycznie nastolatkowie rozpieprzyli system, zarówno pod względem wykorzystanie możliwości graficznych komputerów jak i muzyki, profesjonalne firmy wtedy były z tyłu. Przynajmniej te oficjalne, bo wojsko to wojsko.
dlatego w duzej mierze wyrzneli.
dlatego swiat nas nie lubi.