Skip to content

Mróz

2

Komentarz

• qiz napisal(a):
    A ze zmrożonej ziemi rośliny później się obudzą, więc mniejsza szansa na to, że przymrozek w maju złapie kwitnące/owocujące roślinki. Dobrze miastowy kombinuje, panie rolnik Przemek?
    Tak, aczkolwiek na późne (majowe) przymrozki nie ma mocnych, sadownicy ratują się odymianiem drzewek. Rośliny ozime w ogóle potrzebują impulsu termicznego do wystartowania, nie ma mrozu - mogą nie wykiełkować.

Jeszcze wam powiem że i w 2015 i w 2016 wykładowcy nam mówili, że jak jesień i zima będą bez opadów to w 2017 czeka nas katastrofa, susza. Wygląda że jest zażegnana, jeszcze żeby śniegu popadało. :)

Co do nawilżaczy ultradźwiękowych to muszę poczytać, też mnie to ciekawi.
  • U mnie rano -16, teraz - 7. Nie ma śniegu, to chyba też niedobrze na roślinki?
  • Niedobrze, śnieg chroni, zwierzątka w glebie też, różne krety, myszki i nornice.
  • Minus 19.
  • edytowano January 2017
    U nas biało. Mimo mrozu, młodzież ma zbiórkę na górce. Zjeżdżają prosto pod mój balkon. Może głów nie porozbijają. Szukają adrenaliny.
    image

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Przemko napisal(a):
    Niedobrze, śnieg chroni, zwierzątka w glebie też, różne krety, myszki i nornice.
    Szczęściem nie chroni tych stworzonek przed kotami/
  • One są niezbędne dla zachowania prawidłowych stosunków powietrzno-wodnych w glebie, bez kretów ziemia będzie mniej urodzajna.
  • U mnie dzisiaj całe zebranie gołąbków było na parapecie. Dostały kromkę chleba i poleciały dalej. ;)
  • Ociepliło się. Teraz -10 stopni. Biało, srebrzyście i słonecznie.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Warszawa: -8. Cieplej się robi :)
  • Minus 5.
  • - Moskwa? Podobno u was siarczysty mróz!
    - E, nie. Tylko minus dziesięć.
    - Mówili, że minus czterdzieści!
    - A, to na zewnątrz...
  • Na warszawskim Bemowie -12, ale zaczęło wiać, więc nadal zimnawo.
  • edytowano January 2017
    -18, miejscami -20 na termometrze w aucie
    Ale to ok 7.30, teraz -15
  • 7:30 -17. Teraz -12.
    Dzisiaj sqr3byk odpalił. Ale w sobotę był dramat. Tak to jest, jak się nie pamięta ile lat ma akumulator... :(
  • krzychol66 napisal(a):
    7:30 -17. Teraz -12.
    Dzisiaj sqr3byk odpalił. Ale w sobotę był dramat. Tak to jest, jak się nie pamięta ile lat ma akumulator... :(
    W sobotę bez kabli ani mowy nie było, żeby choć pierdnął...
    Dziś dałem mu dwa razy na świece zapłon i do razu chwycił :D
  • Ha, ja mam gorzej. Mój fiat bravo w dieslu był ostatno w robocie i jeździłem głównie Toyotą. Przez to ostatnie tankowanie robiłem w listopadzie.
    W zeszłą sobotę mimo silnych mrozów po nocy na dworze odpalił ku mojemu zdziwieniu, i to bez większych problemów. Żona pojechała nim do roboty, ale wrócić już nie dała rady.
    I nie, nie akumulator. Akumulator nówka i kręcił wspaniale. Wytrąciła się parafina i po prostu nie dało się odpalić mimo kręcenia.
    I tera stoi od kilku dni w pracy w garażu podziemnym, mrozy nie odpuszczają - i albo go będę holował kilkadziesiąt km do domu albo poczekam na dodatnią temperaturę. Czy odpali? Nie wiem bo piszą że filtr paliwa trzeba wymienić w takim wypadku. A i sam nie wiem czy to coś da, ale spróbuję. Trzymajcie kciuki - filtra paliwa sam jeszcze nie wymieniałem:)
  • edytowano January 2017
    Podobno nadchodzi cyklon Dieter. Ma nas zasypać śniegiem.

*

• Wymienialem filtr paliwa ale w Reno Scenicu i w....lipcu...
    W zimie wymiana filtra, nawet w garażu (chyba że ogrzewany) to chyba nie lada sztuka.
    Ale mnie też czeka wymiana....żarowki. Od trzech dni jeżdżę bez jednego światła mijania. Jak to zrobić przy -10, gołymi rękami, nie mając garażu?
  • @Marniok - gdyby był ogrzewany (ten podziemny w pracy) to problem w ogóle by nie wystąpił:)
    No cóż, jak się uda to się pochwalę. Jeśli nie - będę milczał:)
  • AnnaE napisal(a):
    Cyklon Dieter? pikuś
    Gorzej byłoby jeśli nadchodziłby Dieter z cyklonem
  • fatuswombatus napisal(a):
    AnnaE napisal(a):
    Cyklon Dieter? pikuś
    :) Dostałam głupawki. :)
    Teraz to trzeba jakichś cyklonów, żeby sypało, a w latach chyba 80-tych nie trzeba było cyklonu. Przyszła śnieżyca i mój mąż musiał tunel wykopać, żebyśmy mogli wyjść z domu. :)
  • TecumSeh napisal(a):
    @Marniok - gdyby był ogrzewany (ten podziemny w pracy) to problem w ogóle by nie wystąpił:)
    Życzę powodzenia ale skąd pewność że wymiana filtra wystarczy?
    Czy parafina nie mogłaby wytrącić się też w przewodach paliwowych?
    W moim aucie przy -28 podłączyłem kable z drugiego auta i piłowałem do skutku i za trzecim razem złapał, a podejrzewam że parafina mogła się wytrącić i u mnie.
    Może spróbuj wpierw tak jak ja?
    Dziwne że twoje auto wpierw odpaliło i jechałeś do pracy a zdechło potem i to garażowane. Mimo że garaż/parking niegrzany to i tak osłonięty od bezpośredniego działania zimnego powietrza jak to ma miejsce przy garażowaniu pod chmurką.
  • edytowano January 2017
    marniok napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    @Marniok - gdyby był ogrzewany (ten podziemny w pracy) to problem w ogóle by nie wystąpił:)
    W moim aucie przy -28 podłączyłem kable z drugiego auta i piłowałem do skutku i za trzecim razem złapał, a podejrzewam że parafina mogła się wytrącić i u mnie.
    Dziwne że twoje auto wpierw odpaliło i jechałeś do pracy a zdechło potem i to garażowane. Mimo że garaż/parking niegrzany to i tak osłonięty od bezpośredniego działania zimnego powietrza jak to ma miejsce przy garażowaniu pod chmurką.
    U mnie w takiej sytuacji wymiana filtra wystarczyła.
  • van.den.budenmayer napisal(a):
    marniok napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    U mnie w takiej sytuacji wystarczyła.

:-)
    To dobrze wróży dla TecumSeh, oby i jemu wystarczyło.
  • Cyrylica napisal(a):
    fatuswombatus napisal(a):
    AnnaE napisal(a):
    Cyklon Dieter? pikuś
    :) Dostałam głupawki.
    Awstralisky hOOmor, tfu! :)))))

• A swojo szoso, to kto wie, kto wie. Może i Dieter zez cyklonem...
    Tak ja usłyszała w sklepie dziś.
    No przeca bloków nie było, to te wszystkie ludzi mieszkały se w swoich chałupkach i ogrzewały się wynglem. W kamienicach tysz każden miau piec i se palił etażowo wynglem. To skoro jich tam teraz nie ma, bo sie grzejo sieciowo wew blokach, to skąd ten smok uciek czy jaki Dieter nam go rozpylił, a?

*

• A ja jeżdżę benzyną i się z parafiny tubalnie śmieję: hue hue huehuehue!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.