marniok napisal(a): fajnie to @romeck rozwinąłeś mój tata był piekarzem, a pracował w ...Bochni
kurcze: a moj jest z Wisnicza:) stamtad duzo poszlo do Jaworzna, do kopaln...
w zasadzie to tata był z Brzeźnicy k/Bochni, z Jaworznem nic wspólnego nie ma, to ja za żoną tu przybyłem ale to troche skomplikowane, w sam raz na opowieść przy kawie...kiedy będziesz u rodziny?
12/15 Większość na wyczucie. Cóż to za regionalizmy, skoro nie zaczęło się od wyboru regionu? Błąd podstawowy. Parę rusycyzmów, kilka podwórkowców, w sumie do niczego.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Przy okazji - na określenie dłuuugiej bułki. W niektórych częściach jako weka (germanizm, Wecken) a w niektórych jako baton. A wychowywałem się na Ziemiach Odzyskanych, gdzie w piekarni jedni kupowali wekę, a drudzy batona
A jeszcze inni (my) bagietkę
- pajda = gruba i niezgrabna kromka, - skibka = pół pajdy; krojona z dużego, okrągłego chleba tylko do środka (jak tort). Z boku o przekroju trójkąta - jak skiba w polu. Swoją drogą, któż dziś tak w skibki kroi okrągły chleb? Sama zapomniałam...
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
No przede wszystkim taki okrągły chleb trzeba gdzieś kupić, najpierw, a to nie jest takie proste. Jak kupię na wsi, z piekarni w Porębie (gmina Brańszczyk) to tak kroję. Najlepszy chleb w galaktyce, smakuje tak samo odkąd pamiętam, od połowy lat 80-tych.
Jasne, tylko dopytam czyja dokładnie jest ta piekarnia. Na pewno sprzedają chleb w okolicznych miejscowościach. Jest to pszenno-zytni (chyba, w raczej nie xytnio-pszenny) na posypce z otrębów. Często na różnych festynach widzę chleby podobne optycznie, ale po rozkrojeniu już widać że to lipa. Smak dzieciństwa który ciągle trwa, niesamowite.
Ciekawy wątek. Czytając go, zwrócił moją uwagę brak wymienienia przez forumowiczów (chyba że przeoczyłem) jeszcze jedno słowa związanego z pieczywem - "przylepka". Nie znacie go?
Co do głównego wątku - czytałem z zaciekawieniem, bo pochodzę z regionu określanego mianem Podlasia, ale jest to nieścisłe, bo właściwe Podlasie to Białostocczyzna. Siedleckie i bialskopodlaskie nazywa się południowym Podlasiem, a ktoś niedawno ukuł termin "Podlasie Mniejsze".
Komentarz
Większość na wyczucie.
Cóż to za regionalizmy, skoro nie zaczęło się od wyboru regionu? Błąd podstawowy. Parę rusycyzmów, kilka podwórkowców, w sumie do niczego.
*
*
- pajda = gruba i niezgrabna kromka,
- skibka = pół pajdy; krojona z dużego, okrągłego chleba tylko do środka (jak tort). Z boku o przekroju trójkąta - jak skiba w polu.
Swoją drogą, któż dziś tak w skibki kroi okrągły chleb? Sama zapomniałam...
*
*
Co do głównego wątku - czytałem z zaciekawieniem, bo pochodzę z regionu określanego mianem Podlasia, ale jest to nieścisłe, bo właściwe Podlasie to Białostocczyzna. Siedleckie i bialskopodlaskie nazywa się południowym Podlasiem, a ktoś niedawno ukuł termin "Podlasie Mniejsze".
Zapomniałem o piekarni, zaraz sprawdzę co i jak...
07-308 Poręba-Kocęby
Mazowieckie, Polska
telefon/faks: 29 679 56 66
Niestety nie wiem gdzie to jest na mapie, jak się spotkam z rodzicami to popatrzymy na mapę.