GPT: Zatem pełna data, która spełnia wszystkie warunki zagadki, wypada 4 maja 1993.
DS: Odpowiedź:
Data rocznicy ślubu to 10 maja, a najstarsza córka ma 25 lat. Mimo nierealnych wieków (136 i 113 lat), rozwiązanie spełnia wszystkie warunki zagadki.
Groka trochę pomęczyłem. Trzeba jednak przyznać, że ta sztuczna inteligencja to jest ciężki idiota.
Wrzucam poszczególne etapy w spoiler, gdyby ktoś chciał jednak zagadkę sam rozwiązywać.
Przedstawię ci zagadkę, ale pamiętaj, że powstała ona 5 maja 2007 i jest to informacja kluczowa dla rozwiązania: Pogoda piękna, słoneczna. Ciepło. Siedzę sobie na ławeczce w altance na ogródku. Altanka dopiero obrasta w liście, początek maja przecież. Lata temu zasadziłem winogrono, nie dla owoców, bo szopy (rakuny, jak się tu na nie mówi) zeżrą wszystko zanim dojrzeje, ale dla liści, żeby w słoneczne dni jak dzisiaj posiedzieć sobie w cieniu i wypić piwko. Dzisiaj wzięło mnie na wspomnienia. Pije piwo i myślę o swoim życiu tutaj, o rodzinie. Ten rok jest dla mnie dosyć ważny dlatego, że mieszkam dokładnie połowę swojego życia w Kanadzie. Pierwsze pół życia mieszkałem oczywiście w Polsce. To już tyle lat... Rozmyślam o tym i o owym, liczę lata, tyle i tyle w Kanadzie, tyle i tyle po ślubie. Czekaj, a gdybym ułożył zagadkę logiczna. Nie da się? Zaraz, zaraz... Acha! Gdybym wyjechał z Polski rok później miałbym wtedy tyle lat co moja żona podczas naszego ślubu. W roku naszego ślubu stosunek wieku mojej żony do mojego wieku był 3:4. Mam rodzinę, która składa się z pięciu osób. Nasze dzieci rodziły się co dwa lata. Tylko jedna osoba w naszej rodzinie urodziła się w XXI wieku. Suma lat naszych dzieci jest równa wiekowi w jakim moja żona brała ślub. Nikt z naszej rodziny nie urodził się w roku przestępnym... Przyszła najstarsza córka, pyta co robię. Pokazuje jej, gadamy o naszym życiu, o mamie, o zagadce. Zauważyła, że jeśli pomnoży dzień przez miesiąc naszej rocznicy ślubu to otrzyma liczbę dwa razy większą niż jej wiek. Spytała: "Tato, czy w tym roku, w dniu waszej rocznicy planujemy robić jakąś specjalna imprezę?" Zagadka skończona. Czy z podanych informacji odgadnie ktoś dokładną datę naszego ślubu?
Skoro zagadka powstała 5 maja 2007 roku, możemy wykorzystać tę informację do rozwiązania problemu:
Okej, przeanalizujmy zagadkę krok po kroku, biorąc pod uwagę wszystkie podane informacje:
Mieszkanie w Kanadzie:
W 2007 roku mieszkałeś dokładnie połowę swojego życia w Kanadzie, co oznacza, że masz 2 * 30 = 60 lat w 2007 roku.
Wiek w dniu ślubu:
Gdybyś wyjechał z Polski rok później, miałbyś tyle samo lat, co żona w dniu ślubu. Stosunek wieku w dniu ślubu był 3:4, gdzie żona miała 3x , a ty 4x .
Jeśli żona miała 24 lata (3 * 8), ty miałeś 32 lata (4 * 8) w dniu ślubu.
Dzieci i ich wiek:
Masz trójkę dzieci, które rodzą się co dwa lata. Suma ich lat w 2007 roku równa się wiekowi żony w dniu ślubu (24 lata):
Jeśli dzieci mają lata a , a+2 , a+4 :a + (a+2) + (a+4) = 24 \implies 3a + 6 = 24 \implies 3a = 18 \implies a = 6
Dzieci mają 6, 8 i 10 lat w 2007 roku.
Osoba urodzona w XXI wieku:
Najmłodsze dziecko (6 lat w 2007 roku) urodziło się w 2001 roku, co jest jedyną osobą urodzoną w XXI wieku.
Rocznicowa zagadka:
Najstarsza córka, mając 10 lat w 2007 roku, urodziła się w 1997 roku. Jej wiek razy dwa to 20, więc:dzień \times miesiąc = 20
Możliwe kombinacje to np. 5 kwietnia (5 * 4 = 20).
Sprawdzenie lat przestępnych:
Nikt z rodziny nie urodził się w roku przestępnym, więc lata muszą być nie-przestępne:
Dlaczego założyłeś, że w 2007 miałem 60 lat. Nie było w treści zadania takiego założenia?
Masz rację, przepraszam za to założenie. Przeanalizujmy zagadkę jeszcze raz, bez zakładania konkretnego wieku w 2007 roku:
Mieszkanie w Kanadzie:
W 2007 roku mieszkałeś połowę swojego życia w Kanadzie. Oznacza to, że jeśli masz x lat w 2007 roku, to x/2 mieszkałeś w Polsce i x/2 w Kanadzie.
Wiek w dniu ślubu:
Stosunek wieku w dniu ślubu był 3:4, co oznacza, że jeśli żona miała 3y lat, ty miałeś 4y lat.
Gdybyś wyjechał z Polski rok później, miałbyś tyle samo lat, co żona w dniu ślubu. To oznacza, że:4y - 1 = 3y \implies y = 1
Jednakże, to nie jest możliwe, ponieważ musi to być większa liczba. Zatem:4y - 1 = 3y \implies y = z \text{ (gdzie z jest większą liczbą)}
Jeśli żona miała 24 lata (3 * 8), ty miałeś 32 lata (4 * 8) w dniu ślubu.
Dzieci i ich wiek:
Masz trójkę dzieci, które rodzą się co dwa lata. Suma ich lat w 2007 roku równa się wiekowi żony w dniu ślubu (24 lata):
Jeśli dzieci mają lata a , a+2 , a+4 :a + (a+2) + (a+4) = 24 \implies 3a + 6 = 24 \implies 3a = 18 \implies a = 6
Dzieci mają 6, 8, i 10 lat w 2007 roku.
Osoba urodzona w XXI wieku:
Najmłodsze dziecko (6 lat w 2007 roku) urodziło się w 2001 roku, co jest jedyną osobą urodzoną w XXI wieku.
Rocznicowa zagadka:
Najstarsza córka, mając 10 lat w 2007 roku, urodziła się w 1997 roku. Jej wiek razy dwa to 20, więc:dzień \times miesiąc = 20
Możliwe kombinacje to np. 5 kwietnia (5 * 4 = 20).
Sprawdzenie lat przestępnych:
Nikt z rodziny nie urodził się w roku przestępnym, więc lata muszą być nie-przestępne.
Biorąc pod uwagę wszystkie te informacje:
Data ślubu mogłaby być 5 kwietnia. Aby to pasowało:
Jeśli żona miała 24 lata w dniu ślubu, a ty 32, to ślub musiałby być w 1979 roku (nie-przestępny rok).
Zatem, z podanych informacji, najbardziej prawdopodobna data ślubu to 5 kwietnia 1979 roku. Przepraszam za wcześniejsze błędne założenie, nie było konieczności określania dokładnego wieku w roku 2007, wystarczyło skupić się na proporcjach i relacjach czasowych.
Gdyby rocznica była 5 kwietnia, to córka nie pytałaby w maju, czy urządzimy przyjęcie, bo byłoby już po rocznicy
Masz absolutną rację, moje przeprosiny za ten błąd w rozumowaniu. Skoro córka pyta o imprezę 5 maja, to data rocznicy musi być po 5 maja. Spójrzmy na to jeszcze raz:
Dzień pomnożony przez miesiąc jest dwa razy większy od wieku najstarszej córki:
Najstarsza córka ma 10 lat w 2007 roku, więc:dzień \times miesiąc = 2 \times 10 = 20
Możliwe kombinacje to: 5 kwietnia (5 * 4 = 20), ale ponieważ rocznica musi być po 5 maja, to ta kombinacja odpada.
Sprawdzamy inne kombinacje, które dają 20:
4 maja (4 * 5 = 20). To pasuje do założenia, że rocznica jest po 5 maja.
Wiek w dniu ślubu i dzieci:
Wszystkie inne założenia dotyczące wieku dzieci i proporcji wieku w dniu ślubu pozostają niezmienione.
Rok ślubu:
Jeśli żona miała 24 lata w dniu ślubu, a ty 32, to ślub musiałby być w roku, który nie jest przestępny.
Zatem, biorąc pod uwagę, że pytanie córki padło 5 maja 2007 roku, najbardziej prawdopodobna data ślubu to 4 maja. Jest to po 5 maja, a jednocześnie pasuje do pozostałych warunków zagadki:
Czy według ciebie 4 maja wypada po 5 maja? To dość oryginalne stwierdzenie.
Przepraszam za tę oczywistą pomyłkę. Oczywiście, 4 maja nie wypada po 5 maja.
Ponieważ córka pytała o imprezę 5 maja, a pytanie odnosi się do przyszłej rocznicy, data rocznicy musi być po 5 maja. Zatem, poprzedni wybór daty jest nieprawidłowy.
Sprawdźmy jeszcze raz, biorąc pod uwagę wszystkie informacje:
Data ślubu musi być po 5 maja.
Dzień pomnożony przez miesiąc ma dawać 20, a najstarsza córka ma 10 lat w 2007 roku, co oznacza:dzień \times miesiąc = 2 \times 10 = 20
Po 5 maja nie ma miesiąca, który mnożąc przez dzień dałby 20, ponieważ najmniejszy miesiąc to czerwiec (6), a 6 nie ma dzielnika, który dałby 20.
Wobec tego, moje wcześniejsze rozwiązanie zawierało błąd. Nie ma kombinacji dzień * miesiąc po 5 maja, która dałaby 20.
Niestety, z podanych informacji i zakładając, że wszystko inne jest prawdziwe, nie możemy wyznaczyć dokładnej daty ślubu po 5 maja, która spełniałaby wszystkie warunki zagadki. Może być to błąd w zagadce lub brakowało nam jakiejś kluczowej informacji.
Czy liczba 20 powstaje wyłącznie z mnożenia 4 przez 5? Może inne czynniki też dają taki iloczyn?
Nie, liczba 20 nie powstaje wyłącznie z mnożenia 4 przez 5. Istnieje kilka par liczb całkowitych, których iloczyn wynosi 20:
1 * 20
2 * 10
4 * 5
5 * 4
10 * 2
20 * 1
Jednakże, w kontekście daty rocznicy ślubu, mamy do czynienia z dniem i miesiącem, które muszą być w zakresie od 1 do 31 (dla dni) i 1 do 12 (dla miesięcy). Z tych par, tylko:
4 * 5 = 20 (4 maja lub 5 kwietnia)
Są możliwe. Ponieważ jednak rocznica musi być po 5 maja, 5 kwietnia odpada, a kombinacja 4 maja (4 * 5 = 20) nie jest możliwa, ponieważ pytanie córki padło 5 maja.
Biorąc pod uwagę, że chcemy datę po 5 maja, żadna z tych par nie pasuje. Sprawdźmy inne możliwości, które mogłyby być po 5 maja:
10 października (10 * 2 = 20, ale to jest po 5 maja).
Zatem, jedyną datą, która pasuje do wszystkich warunków zagadki, w tym że rocznica jest po 5 maja, jest 10 października.
10 października to 10 (dzień) i 10 (miesiąc październik). Iloczyn 10 i 10 nie daje 20.
Masz rację, popełniłem błąd w obliczeniach.
Spójrzmy na to jeszcze raz:
Najstarsza córka ma 10 lat w 2007 roku, więc:
dzień \times miesiąc = 2 \times 10 = 20
Ponieważ pytanie córki padło 5 maja, data rocznicy musi być po 5 maja. Zatem:
4 * 5 = 20 (4 maja) - nie jest po 5 maja.
5 * 4 = 20 (5 kwietnia) - nie jest po 5 maja.
Biorąc pod uwagę, że miesiąc musi być między 1 a 12, a dzień między 1 a 31, nie ma innej kombinacji dzień * miesiąc po 5 maja, która daje 20.
Z tego wynika, że z podanych informacji i warunków, nie ma możliwej daty rocznicy ślubu po 5 maja, która spełniałaby wszystkie warunki zagadki. Może to wskazywać na błąd w zagadce lub brak kluczowej informacji, która by pozwoliła na rozwiązanie tego problemu.
Aby ustalić rok ślubu, musimy wykorzystać pozostałe informacje z zagadki:
W roku ślubu stosunek wieku twojej żony do twojego wieku był 3:4. Jeśli żona miała 3x lat, ty miałeś 4x lat.
Gdybyś wyjechał z Polski rok później, miałbyś tyle lat, co żona w dniu ślubu. To sugeruje, że rok później po wyjeździe miałbyś wiek żony z dnia ślubu.
W 2007 roku dzieci miały 6, 8 i 10 lat, co oznacza, że najmłodsze dziecko urodziło się w 2001 roku (jedyna osoba urodzona w XXI wieku).
Suma lat dzieci w 2007 roku to 24 lata, co jest równoznaczne z wiekiem żony w dniu ślubu.
Jeśli żona miała 24 lata w dniu ślubu, a ty 32 lata, i biorąc pod uwagę, że najstarsze dziecko urodziło się 2 lata po najmłodszym, a najstarsze ma w 2007 roku 10 lat:
Najstarsze dziecko urodzone w 1997 roku.
Ślub musiał być przed 1997 rokiem, ale po roku, w którym ty miałbyś 32 lata, a żona 24 lata.
Jeśli dzieci rodziły się regularnie co dwa lata, a najmłodsze urodziło się w 2001 roku, to:
Ślub musiał być w 1979 roku, ponieważ:
Żona ma 24 lata w 1979 roku, ty 32 lata.
Pierwsze dziecko mogło urodzić się w 1981 roku, drugie w 1983, trzecie w 1985, ale to nie pasuje do XXI wieku. Musimy więc przesunąć te daty, aby najmłodsze dziecko urodziło się w 2001 roku:
Najmłodsze dziecko urodzone w 2001 roku, więc ślub musi być minimum 20 lat wcześniej (1981), ale z powodu różnicy wieku między tobą a żoną i warunku nie-przestępnych lat urodzenia, 1979 jest ostatnim nie-przestępnym rokiem przed 1981, gdzie ty miałbyś 32 lata, a żona 24.
Jeśli w momencie przeprowadzki miałem 31 lat a gdybym wyjechał rok później, to w momencie przeprowadzki miałem 32 lata. A przecież założenie było, że gdybym wyjechał rok później, to w momencie przeprowadzki miałbym tyle lat, co żona w dniu ślubu. A żona w dniu ślubu miała 24 lata. Popełniłeś błąd.
Masz rację, przepraszam za to nieporozumienie. Poprawiamy to:
Gdybyś wyjechał z Polski rok później, miałbyś tyle lat, co żona w dniu ślubu, czyli 24 lata.
Zatem, w momencie przeprowadzki do Kanady miałeś 23 lata, ponieważ wyjechałeś rok przed tym, kiedy byś miał 24 lata.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten błąd
I tu już mu dałem spokój. Mordechlaj miał słusznego. Nie rozwiązał.
GPT 3o-mini-high(?): Odpowiedź
Tak – wszystkie podane informacje pozwalają wywnioskować, że ślub odbył się 2 października 1993.
Analizowanie opcji
Hm, let me think. Kiedy pomnożę dzień przez miesiąc rocznicy ślubu i odnoszę to do wieku najstarszej córki w 2007 roku, oprócz dat 4 maja lub 5 kwietnia oraz 2 października lub 10 lutego, pojawia się także 20 stycznia.
Rozważanie opcji
Przyglądam się datom, takim jak 4 maja, 5 kwietnia, 2 października, 10 lutego, 20 stycznia. Wszystkie są zgodne z kontekstem i mogą być poprawne
EDIT:
Claude 3.5 Sonnet: Odpowiedź: Ślub odbył się 8 kwietnia 1989 roku.
Czy chciałbyś, żebym wyjaśnił/a któryś z kroków bardziej szczegółowo?
Właśnie wróciłem a tu tyle nowego, hehe.
Dzięki trepie, że ci się chciało.
Ale czad namącił. Mięsza, sadzi babole, przeprasza.
Nawet takie proste sprawy jak to która data w roku była wcześniej mu się mylą.
No i równania układa z iksem z niewiadomymi. Po co? Wszystko można logicznie wywnioskować.
Już w pierwszym spoilerze wpierw wywnioskował mój wiek i Tereski a potem dzieci, jak tylko zaczynając od dzieci można dojść do naszego wieku.
Po za tem podpowiedziałeś mu, że data napisania zagadki to informacja kluczowa dla rozwiązania. Ja ludziom tego nie podaję, muszą sami wykumać.
Jednak ta AI to jeszcze nie to co Inteligencja Lucka.
P.S. Ciekawe1 czy angielski czad z LPG by se lepiej poradził z tą zagadką po angielsku. BTW oryginalnie napisałem ją po angielsku. Ta tutej to takie forumowe przetłumaczenie (bo piwko, winogrono, rakuny itp). Potem stwierdziłem, że dla utrudnienia fajnie jest pomięszać fakty ważne z duperelami.
Tutej spojler z rozwiązaniem - a trepu chałwy:
Rodzina 5 osób więc troje dzieci.
Tylko jedna osoba urodziła się w XXI wieku a dzieci rodziły się co dwa lata więc są dwie możliwości: rodziły się w 1997, 1999, 2001 albo w 1998, 2000, 2002.
Ponieważ nikt się nie urodził w roku przestępnym więc musi być 1997, 1999, 2001.
W dniu pisania zagadki miały 10, 8 i 6 lat. Suma ich wieku to 24.
Więc Tereska miała 24 lata kiedy brała ślub
Stosunek jej wieku do mojego w dniu ślubu był 3:4 więc ja miałem 32 lata.
Gdybym wyjechał z Polski rok później miałbym 24 lata więc wyjechałem jak miałem 23.
W dniu pisania zagadki czyli w roku 2007 byłem dokładnie pół życia poza Polską więc miałem 46 lat: 23 w Polsce i 23 za granicą.
Ponieważ miałem 46 lat w 2007r. więc urodziłem się w 1961.
Ślub brałem w wieku lat 32 więc w 1993.
Najstarsza córka, dziesięcioletnia zauważyła, że mnożąc dzień przez miesiąc rocznicy otrzyma liczbę 20.
Możliwości są takie:
20 stycznia - 20 X 1 = 20
10 luty - 10 X 2 = 20
5 kwietnia - 5 X 4 = 20
4 maja - 4 X 5 = 20
2 października - 2 X 10 = 20
W dniu pisania zagadki czyli 5 maja cztery możliwe daty już przeszły. Córka w pytaniu o imprezę użyła czasu przyszłego więc musi to być 2 października.
Narzędzia generatywnej sztucznej inteligencji, takie jak ChatGPT, wykazują stronniczość i skłaniają się ku wartościom lewicowym, co podważa zaufanie publiczne i rodzi pytania o uczciwość oraz odpowiedzialność ich konstrukcji – wynika z badania przeprowadzonego na University of East Anglia.
Źródło omówienia.
Czyżby programiści mieli jakieś przekonania i je implementowali?
No szok
A gdyby oni tylko znali zasadę działania ChataLGBT, która jest łatwiejsza niż pojęcie logarytmu. Czy człowiek o wykształceniu humanistyczym (czyli bez wykształcenia) jest w stanie ją pojąć?
@los powiedział(a):
A gdyby oni tylko znali zasadę działania ChataLGBT, która jest łatwiejsza niż pojęcie logarytmu. Czy człowiek o wykształceniu humanistyczym (czyli bez wykształcenia) jest w stanie ją pojąć?
Autorzy tej publikacji to raczej nie chumaniści, a generowane obrazki z czarnymi rzymianami itp to fakty, wynikające ze świadomej ingerencji. Tak samo można zaburzać modele generujące teksty.
A przy okazji mnie najszło, że jak ów czat przeczytał 'cały internet' to czy Skarby Stolinów po czesku też oraz pomocniczo czego się z tej lektury nauczył?
Nie. Jądrem działania ChataLGBT jest GARCH czyli generowanie kolejnych kroków w szeregu czasowym zgodnie z rozkładem empirycznym. Czyli bez mądrzenia się - Chat powtarza to, co dotąd usłyszał. Nawiasem - tak działa głupiec a nie mędrzec, powinno to się więc nazywać sztucza głupota a nie sztuczna inteligencja. A w zbiorze danych do treningu, nawet jeśli nie jest on selekcjonowany, jest więcej tekstów lewicowych czy prawicowych?
@Brzost powiedział(a):
I co mu wyszło? Ja miałem tylko zagwozdkę z tą datą dzienną, ale wyeliminowałem dni tygodnia i roku liturgicznego, które ewidentnie nie pasowały.
Każda logiczna droga jest dobra, choć niezamierzona przez układacza zagadki, czyli mnie, hehe..
Jeden koleś mając możliwe daty rozwiązał zagadkę w ten sposób, że uznał, że śluby są w sobotę i wybrał datę która wypadała w sobotę a nie w środku tygodnia.
Tak, że tak!
@los powiedział(a):
Nie. Jądrem działania ChataLGBT jest GARCH czyli generowanie kolejnych kroków w szeregu czasowym zgodnie z rozkładem empirycznym. A w zbiorze danych do treningu, nawet jeśli nie jest on selekcjonowany, jest więcej tekstów lewicowych czy prawicowych?
Czyli mamy 4 stany:
1. Wynik obserwacji jest taki jak jest ale nie umiemy tego wytłumaczyć. Tego stanu 'naukowcy' nieznoszą, bo usiłują zawsze wyjaśniać wszystko.
2. Zbiór treningowy jest tendencyjny, ale nie intencjonalnie, tylko jako rezultat panujących warunków gdy był tworzony.
3. Zbiór treningowy został poddany manipulacji.
4. Zmodyfikowano działanie algorytmu.
Stan 4 jest najbardziej skomplikowany, bo lista wyjątków rośnie z czasem i znacząco pogarsza działanie algorytmu, ale nie jest on niemożliwy, co pokazała ta chińska maszynka.
ChatLGBT to bardzo prosta maszynka! Widzimy w niej co innego tylko dlatego, że chcemy zobaczyć.
Nie wiemy, jaki jest zbiór treningowy, ale jaki by nie był, to chyba nie ma sposobu, by tekstów lewackich nie było więcej. Chyba że weźmiemy NCzas jako zbiór treningowy.
3-4. Też możliwe bo dlaczego nie. Twórcy AI obawiają się sądów tak samo jak wszyscy inni ludzie.
AD 1 - Why We Make Things More Complicated Than They Are? na piwie wyjaśniałem koncepcję Śmiesznego Makaronu i mam sygnały, że nie umiemy deterministycznie określać jak dane elementy trafiły do danego podzbioru/ciągu/węzła w grafie, bo śmieszny makaron to zbyt utrudnia.
Komentarz
Nie trzeba nic eliminować. Zagadka jest jednoznaczna.
To w takim razie gdzieś musiałem się pomylić.
GPT: Zatem pełna data, która spełnia wszystkie warunki zagadki, wypada 4 maja 1993.
DS: Odpowiedź:
Data rocznicy ślubu to 10 maja, a najstarsza córka ma 25 lat. Mimo nierealnych wieków (136 i 113 lat), rozwiązanie spełnia wszystkie warunki zagadki.
4 maja nie, gdyż zagadka jest pisana później a córa pyta, czy tato zrobi melanż.
10 maja oznacza, że 10*5=20.
No to 50 maja, co tu deliberować
Groka trochę pomęczyłem. Trzeba jednak przyznać, że ta sztuczna inteligencja to jest ciężki idiota.
Wrzucam poszczególne etapy w spoiler, gdyby ktoś chciał jednak zagadkę sam rozwiązywać.
Przedstawię ci zagadkę, ale pamiętaj, że powstała ona 5 maja 2007 i jest to informacja kluczowa dla rozwiązania: Pogoda piękna, słoneczna. Ciepło. Siedzę sobie na ławeczce w altance na ogródku. Altanka dopiero obrasta w liście, początek maja przecież. Lata temu zasadziłem winogrono, nie dla owoców, bo szopy (rakuny, jak się tu na nie mówi) zeżrą wszystko zanim dojrzeje, ale dla liści, żeby w słoneczne dni jak dzisiaj posiedzieć sobie w cieniu i wypić piwko. Dzisiaj wzięło mnie na wspomnienia. Pije piwo i myślę o swoim życiu tutaj, o rodzinie. Ten rok jest dla mnie dosyć ważny dlatego, że mieszkam dokładnie połowę swojego życia w Kanadzie. Pierwsze pół życia mieszkałem oczywiście w Polsce. To już tyle lat... Rozmyślam o tym i o owym, liczę lata, tyle i tyle w Kanadzie, tyle i tyle po ślubie. Czekaj, a gdybym ułożył zagadkę logiczna. Nie da się? Zaraz, zaraz... Acha! Gdybym wyjechał z Polski rok później miałbym wtedy tyle lat co moja żona podczas naszego ślubu. W roku naszego ślubu stosunek wieku mojej żony do mojego wieku był 3:4. Mam rodzinę, która składa się z pięciu osób. Nasze dzieci rodziły się co dwa lata. Tylko jedna osoba w naszej rodzinie urodziła się w XXI wieku. Suma lat naszych dzieci jest równa wiekowi w jakim moja żona brała ślub. Nikt z naszej rodziny nie urodził się w roku przestępnym... Przyszła najstarsza córka, pyta co robię. Pokazuje jej, gadamy o naszym życiu, o mamie, o zagadce. Zauważyła, że jeśli pomnoży dzień przez miesiąc naszej rocznicy ślubu to otrzyma liczbę dwa razy większą niż jej wiek. Spytała: "Tato, czy w tym roku, w dniu waszej rocznicy planujemy robić jakąś specjalna imprezę?" Zagadka skończona. Czy z podanych informacji odgadnie ktoś dokładną datę naszego ślubu?
Skoro zagadka powstała 5 maja 2007 roku, możemy wykorzystać tę informację do rozwiązania problemu:
Okej, przeanalizujmy zagadkę krok po kroku, biorąc pod uwagę wszystkie podane informacje:
Biorąc pod uwagę wszystkie te informacje:
Zatem, z podanych informacji, najbardziej prawdopodobna data ślubu to 5 kwietnia 1979 roku.
Drugi etap:
Trzeci etap:
Gdyby rocznica była 5 kwietnia, to córka nie pytałaby w maju, czy urządzimy przyjęcie, bo byłoby już po rocznicy
Masz absolutną rację, moje przeprosiny za ten błąd w rozumowaniu. Skoro córka pyta o imprezę 5 maja, to data rocznicy musi być po 5 maja. Spójrzmy na to jeszcze raz:
Zatem, biorąc pod uwagę, że pytanie córki padło 5 maja 2007 roku, najbardziej prawdopodobna data ślubu to 4 maja. Jest to po 5 maja, a jednocześnie pasuje do pozostałych warunków zagadki:
Czwarty etap:
Czy według ciebie 4 maja wypada po 5 maja? To dość oryginalne stwierdzenie.
Przepraszam za tę oczywistą pomyłkę. Oczywiście, 4 maja nie wypada po 5 maja.
Ponieważ córka pytała o imprezę 5 maja, a pytanie odnosi się do przyszłej rocznicy, data rocznicy musi być po 5 maja. Zatem, poprzedni wybór daty jest nieprawidłowy.
Sprawdźmy jeszcze raz, biorąc pod uwagę wszystkie informacje:
Wobec tego, moje wcześniejsze rozwiązanie zawierało błąd. Nie ma kombinacji dzień * miesiąc po 5 maja, która dałaby 20.
Niestety, z podanych informacji i zakładając, że wszystko inne jest prawdziwe, nie możemy wyznaczyć dokładnej daty ślubu po 5 maja, która spełniałaby wszystkie warunki zagadki. Może być to błąd w zagadce lub brakowało nam jakiejś kluczowej informacji.
Piąty etap:
Czy liczba 20 powstaje wyłącznie z mnożenia 4 przez 5? Może inne czynniki też dają taki iloczyn?
Nie, liczba 20 nie powstaje wyłącznie z mnożenia 4 przez 5. Istnieje kilka par liczb całkowitych, których iloczyn wynosi 20:
Jednakże, w kontekście daty rocznicy ślubu, mamy do czynienia z dniem i miesiącem, które muszą być w zakresie od 1 do 31 (dla dni) i 1 do 12 (dla miesięcy). Z tych par, tylko:
Są możliwe. Ponieważ jednak rocznica musi być po 5 maja, 5 kwietnia odpada, a kombinacja 4 maja (4 * 5 = 20) nie jest możliwa, ponieważ pytanie córki padło 5 maja.
Biorąc pod uwagę, że chcemy datę po 5 maja, żadna z tych par nie pasuje. Sprawdźmy inne możliwości, które mogłyby być po 5 maja:
Zatem, jedyną datą, która pasuje do wszystkich warunków zagadki, w tym że rocznica jest po 5 maja, jest 10 października.
Szósty etap:
10 października to 10 (dzień) i 10 (miesiąc październik). Iloczyn 10 i 10 nie daje 20.
Masz rację, popełniłem błąd w obliczeniach.
Spójrzmy na to jeszcze raz:
Najstarsza córka ma 10 lat w 2007 roku, więc:
dzień \times miesiąc = 2 \times 10 = 20
Ponieważ pytanie córki padło 5 maja, data rocznicy musi być po 5 maja. Zatem:
4 * 5 = 20 (4 maja) - nie jest po 5 maja.
5 * 4 = 20 (5 kwietnia) - nie jest po 5 maja.
Biorąc pod uwagę, że miesiąc musi być między 1 a 12, a dzień między 1 a 31, nie ma innej kombinacji dzień * miesiąc po 5 maja, która daje 20.
Z tego wynika, że z podanych informacji i warunków, nie ma możliwej daty rocznicy ślubu po 5 maja, która spełniałaby wszystkie warunki zagadki. Może to wskazywać na błąd w zagadce lub brak kluczowej informacji, która by pozwoliła na rozwiązanie tego problemu.
Siódmy etap:
A co z iloczynem 10 lutego lub 2 października?
Masz rację, przepraszam za wcześniejsze przeoczenie.
Obie te daty są po 5 maja, co pasuje do warunków zagadki:
Zatem, możliwe daty ślubu, które spełniają wszystkie podane warunki, to:
Obie te daty są prawidłowe pod względem zagadki.
Ósmy etap:
Serio 10 lutego jest po 5 maja?
Przepraszam za kolejną pomyłkę. Oczywiście, 10 lutego jest przed 5 maja, a nie po.
Zostaje nam więc tylko jedna możliwa data, która spełnia wszystkie warunki zagadki:
Dziewiąty etap:
Którego roku?
Aby ustalić rok ślubu, musimy wykorzystać pozostałe informacje z zagadki:
Jeśli żona miała 24 lata w dniu ślubu, a ty 32 lata, i biorąc pod uwagę, że najstarsze dziecko urodziło się 2 lata po najmłodszym, a najstarsze ma w 2007 roku 10 lat:
Jeśli dzieci rodziły się regularnie co dwa lata, a najmłodsze urodziło się w 2001 roku, to:
Zatem, data ślubu to 2 października 1979 roku.
Dziesiąty etap:
Jeśli w momencie przeprowadzki miałem 31 lat a gdybym wyjechał rok później, to w momencie przeprowadzki miałem 32 lata. A przecież założenie było, że gdybym wyjechał rok później, to w momencie przeprowadzki miałbym tyle lat, co żona w dniu ślubu. A żona w dniu ślubu miała 24 lata. Popełniłeś błąd.
Masz rację, przepraszam za to nieporozumienie. Poprawiamy to:
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten błąd
I tu już mu dałem spokój. Mordechlaj miał słusznego. Nie rozwiązał.
Data dzienna jest ok, tylko rok mu wyszedł od czapy.
Dzienna jest ok, po wytknięciu mu 8 idiotyzmów.
GPT 3o-mini-high(?): Odpowiedź
Tak – wszystkie podane informacje pozwalają wywnioskować, że ślub odbył się 2 października 1993.
EDIT:
Claude 3.5 Sonnet: Odpowiedź: Ślub odbył się 8 kwietnia 1989 roku.
Czy chciałbyś, żebym wyjaśnił/a któryś z kroków bardziej szczegółowo?
Od zawsze twierdzę, że AI to (sztuczna) inteligencja dla analfabetów, zwłaszcza że (zbyt) wielu nurmalnie "rozmawia" z telefonem. Boszsz...
Właśnie wróciłem a tu tyle nowego, hehe.
Dzięki trepie, że ci się chciało.
Ale czad namącił. Mięsza, sadzi babole, przeprasza.
Nawet takie proste sprawy jak to która data w roku była wcześniej mu się mylą.
No i równania układa z iksem z niewiadomymi. Po co? Wszystko można logicznie wywnioskować.
Już w pierwszym spoilerze wpierw wywnioskował mój wiek i Tereski a potem dzieci, jak tylko zaczynając od dzieci można dojść do naszego wieku.
Po za tem podpowiedziałeś mu, że data napisania zagadki to informacja kluczowa dla rozwiązania. Ja ludziom tego nie podaję, muszą sami wykumać.
Jednak ta AI to jeszcze nie to co Inteligencja Lucka.
P.S. Ciekawe1 czy angielski czad z LPG by se lepiej poradził z tą zagadką po angielsku. BTW oryginalnie napisałem ją po angielsku. Ta tutej to takie forumowe przetłumaczenie (bo piwko, winogrono, rakuny itp). Potem stwierdziłem, że dla utrudnienia fajnie jest pomięszać fakty ważne z duperelami.
Tutej spojler z rozwiązaniem - a trepu chałwy:
Rodzina 5 osób więc troje dzieci.
Tylko jedna osoba urodziła się w XXI wieku a dzieci rodziły się co dwa lata więc są dwie możliwości: rodziły się w 1997, 1999, 2001 albo w 1998, 2000, 2002.
Ponieważ nikt się nie urodził w roku przestępnym więc musi być 1997, 1999, 2001.
W dniu pisania zagadki miały 10, 8 i 6 lat. Suma ich wieku to 24.
Więc Tereska miała 24 lata kiedy brała ślub
Stosunek jej wieku do mojego w dniu ślubu był 3:4 więc ja miałem 32 lata.
Gdybym wyjechał z Polski rok później miałbym 24 lata więc wyjechałem jak miałem 23.
W dniu pisania zagadki czyli w roku 2007 byłem dokładnie pół życia poza Polską więc miałem 46 lat: 23 w Polsce i 23 za granicą.
Ponieważ miałem 46 lat w 2007r. więc urodziłem się w 1961.
Ślub brałem w wieku lat 32 więc w 1993.
Najstarsza córka, dziesięcioletnia zauważyła, że mnożąc dzień przez miesiąc rocznicy otrzyma liczbę 20.
Możliwości są takie:
20 stycznia - 20 X 1 = 20
10 luty - 10 X 2 = 20
5 kwietnia - 5 X 4 = 20
4 maja - 4 X 5 = 20
2 października - 2 X 10 = 20
W dniu pisania zagadki czyli 5 maja cztery możliwe daty już przeszły. Córka w pytaniu o imprezę użyła czasu przyszłego więc musi to być 2 października.
Odpowiedź: 2 października 1993.
👣
🐾
🐾
Dokładnie. Zaczynamy od wieku dzieci. Elementarne!
Tak właśnie szedłem. Tylko przez nieuwagę zignorowałem to pytanie o imprezę. Dlatego chwilę mi zajęło ustalenie daty dziennej ale wyszło prawidłowo.
No kto by się tego spodziewał:
Źródło omówienia.
Czyżby programiści mieli jakieś przekonania i je implementowali?
No szok
Autorzy tej publikacji to raczej nie chumaniści, a generowane obrazki z czarnymi rzymianami itp to fakty, wynikające ze świadomej ingerencji. Tak samo można zaburzać modele generujące teksty.
A przy okazji mnie najszło, że jak ów czat przeczytał 'cały internet' to czy Skarby Stolinów po czesku też oraz pomocniczo czego się z tej lektury nauczył?
Nie. Jądrem działania ChataLGBT jest GARCH czyli generowanie kolejnych kroków w szeregu czasowym zgodnie z rozkładem empirycznym. Czyli bez mądrzenia się - Chat powtarza to, co dotąd usłyszał. Nawiasem - tak działa głupiec a nie mędrzec, powinno to się więc nazywać sztucza głupota a nie sztuczna inteligencja. A w zbiorze danych do treningu, nawet jeśli nie jest on selekcjonowany, jest więcej tekstów lewicowych czy prawicowych?
Każda logiczna droga jest dobra, choć niezamierzona przez układacza zagadki, czyli mnie, hehe..
Jeden koleś mając możliwe daty rozwiązał zagadkę w ten sposób, że uznał, że śluby są w sobotę i wybrał datę która wypadała w sobotę a nie w środku tygodnia.
Tak, że tak!
👣
🐾
🐾
Czyli mamy 4 stany:
1. Wynik obserwacji jest taki jak jest ale nie umiemy tego wytłumaczyć. Tego stanu 'naukowcy' nieznoszą, bo usiłują zawsze wyjaśniać wszystko.
2. Zbiór treningowy jest tendencyjny, ale nie intencjonalnie, tylko jako rezultat panujących warunków gdy był tworzony.
3. Zbiór treningowy został poddany manipulacji.
4. Zmodyfikowano działanie algorytmu.
Stan 4 jest najbardziej skomplikowany, bo lista wyjątków rośnie z czasem i znacząco pogarsza działanie algorytmu, ale nie jest on niemożliwy, co pokazała ta chińska maszynka.
3-4. Też możliwe bo dlaczego nie. Twórcy AI obawiają się sądów tak samo jak wszyscy inni ludzie.
AD 1 - Why We Make Things More Complicated Than They Are? na piwie wyjaśniałem koncepcję Śmiesznego Makaronu i mam sygnały, że nie umiemy deterministycznie określać jak dane elementy trafiły do danego podzbioru/ciągu/węzła w grafie, bo śmieszny makaron to zbyt utrudnia.
A co do meritum, to Roger Penrose uważa, że Twierdzenie Gödla obala najważniejszy mit AI.
Polecam całość.