@dyzio powiedział(a):
Wojczal w ostatnim tygodniu to naprawdę głos rozsądku w odróżnieniu od Bartosiaka
Ciekaw jestem takiej sprawy - cytowana wypowiedź służy tylko jako pretekst, nie chodzi dokładnie o ciebie, Dyziu, i nie piję do ciebie i to nie jest wpis zaczepny.
Skoro jesteśmy w stanie ocenić, kto w którym tygodniu jest głosiem rozsądku a kto odlatuje (słuchałem paru kawałków analityków i nie mam wątpliwości, że mądroś forumka wyrasta ponad te wyziewy), to znaczy, że jesteśmy od tych analityków mądrzejsi.
Skoro tak, to po co ich słuchać? W sensie, że ja słucham, żeby się czegoś dowiedzieć. Słuchanie dla możliwości krytyki wydawałoby mi się stratą czasu. W konsekwencji, gdy widzę ewidentne kłamstwo lub durnotę, przestaję słuchać.
Nie mam za bardzo czasu i od wyborów 2023 nie wchodziłem na wypociny geopolitykow. Teraz trochę popatrzylem i Wojczal wciąż trzyma klasę. Wejdź na YT w ostatnie 4 dni to się przekonasz. Wczorajsza polemika z Bartosiakiem to w ogóle jest bardzo dobra.
@dyzio powiedział(a):
Ja aktywizuję się gdy czuję świeży powiew. Dlatego zamknąłem się po dojściu Tuska do władzy. Teraz się budzę i owszem, z powrotem zaczynam śledzić
Mam tak samo. Po październiku 23 jedynie przez dwa dni po wyborze Trumpa oglądałem programy informacyjne (żeby się trochę pojarać).
Kuewq, to znaczy jutro Rosja upadnie/rozpadnie się. Nareszcie. Alleluja!
+++
Kulega aby na pewno zjadł wszystkie przypisane przez psychiatrę tabletki?!
"Prokuratura Krajowa poinformowała dziś o postawieniu zarzutów obywatelowi Białorusi Sciapanowi K. Białorusin jest oskarżony o podpalenie wielkopowierzchniowego sklepu w Warszawie, do którego doszło 14 kwietnia 2024 r. Śledztwo wykazało, że podpalenie zostało zlecone przez rosyjski wywiad.
Sciapan K. to zięć byłego konsula generalnego Białorusi w Gdańsku.
Sciapanowi K. postawiono zarzuty dokonania sabotażu na rzecz obcego wywiadu i popełnienia przestępstwa o charakterze terrorystycznym.
Odsłuchałem, a w pamięci mam jeszcze współpracę Włoch oraz jak Reichswehra budowała swoje wojska pancerne na ruskiej Ukrainie. Bardzo przygnębiające to jest, choć historia ze żniwiarkami przednia.
@ms.wygnaniec powiedział(a):
Wiesz Ignatz, tak po zastanowieniu, to czy widzisz na horyzoncie dowolna armię, która stłumi 'bunt głodowy' na obszarach znanych?
A dzie dany głód ma się odbyć?
Zresztą, oglądałem wczorej "Człowienia w żeliwnej masce", stąd wiem, że jak są rozruchy głodowe, to armia stanie po stronie ludu, bo po czyjej. A już zwłaszcza pretorianie.
Komentarz
Ciekaw jestem takiej sprawy - cytowana wypowiedź służy tylko jako pretekst, nie chodzi dokładnie o ciebie, Dyziu, i nie piję do ciebie i to nie jest wpis zaczepny.
Skoro jesteśmy w stanie ocenić, kto w którym tygodniu jest głosiem rozsądku a kto odlatuje (słuchałem paru kawałków analityków i nie mam wątpliwości, że mądroś forumka wyrasta ponad te wyziewy), to znaczy, że jesteśmy od tych analityków mądrzejsi.
Skoro tak, to po co ich słuchać? W sensie, że ja słucham, żeby się czegoś dowiedzieć. Słuchanie dla możliwości krytyki wydawałoby mi się stratą czasu. W konsekwencji, gdy widzę ewidentne kłamstwo lub durnotę, przestaję słuchać.
Nie mam za bardzo czasu i od wyborów 2023 nie wchodziłem na wypociny geopolitykow. Teraz trochę popatrzylem i Wojczal wciąż trzyma klasę. Wejdź na YT w ostatnie 4 dni to się przekonasz. Wczorajsza polemika z Bartosiakiem to w ogóle jest bardzo dobra.
Ale nie o to chodzi.
Wojczal uważa , że USA jest teraz najsilniejsza politycznie w XXI wieku.
To oczywiste. Wystarczy tylko chcieć.
Mnie przekonuje.
Ale ja nie o to pytam. Gdybym był nauczycielem, czytałbym prace uczniów, żeby je oceniać. Płacą mi za to. Ale żeby tracić na to czas za darmo?
Może masz teraz taki stan psychologiczny... Każdy tak miewa.
Urlop od tego wychodzi na dobre. Ja z rok unikałem bieżącej polityki i dobrze się czuję
...zgadzam się z kol. Trepem, i osobiście bardzo rzadko zaglądam na te kanały, jak również preferuję autorów, których idzie zrozumieć na 2x prędkości
Ja aktywizuję się gdy czuję świeży powiew. Dlatego zamknąłem się po dojściu Tuska do władzy. Teraz się budzę i owszem, z powrotem zaczynam śledzić
Mam tak samo. Po październiku 23 jedynie przez dwa dni po wyborze Trumpa oglądałem programy informacyjne (żeby się trochę pojarać).
Deficyt budżetowy Rosji w 2025 wzrósł 14-krotnie rok do roku.
https://www.reuters.com/markets/europe/russias-budget-deficit-jumps-14-fold-january-2025-02-11/
Kuewq, to znaczy jutro Rosja upadnie/rozpadnie się. Nareszcie. Alleluja!
+++
Kulega aby na pewno zjadł wszystkie przypisane przez psychiatrę tabletki?!
"Prokuratura Krajowa poinformowała dziś o postawieniu zarzutów obywatelowi Białorusi Sciapanowi K. Białorusin jest oskarżony o podpalenie wielkopowierzchniowego sklepu w Warszawie, do którego doszło 14 kwietnia 2024 r. Śledztwo wykazało, że podpalenie zostało zlecone przez rosyjski wywiad.
Sciapan K. to zięć byłego konsula generalnego Białorusi w Gdańsku.
Sciapanowi K. postawiono zarzuty dokonania sabotażu na rzecz obcego wywiadu i popełnienia przestępstwa o charakterze terrorystycznym.
Grozi mu kara od 10 lat do dożywocia."
Tymczasem Ściapan T. działa na rzecz przeciwnej strony granicy..
O jaki odcinek na czasie.
Odsłuchałem, a w pamięci mam jeszcze współpracę Włoch oraz jak Reichswehra budowała swoje wojska pancerne na ruskiej Ukrainie. Bardzo przygnębiające to jest, choć historia ze żniwiarkami przednia.
Włochy nadal współpracują technicznie z Rosją.
Przestępcy bankowi kradną Rosjanom ok. miliard rubli dziennie (ok. 45 milionów PLN).
Prawie jak w Tenkraju!
Radować się? Smucić?
Poza tym -- "miliard", to brzmi dumnie. A dziesięć milijonów dolków już tak sobie.
E miałem nadzieję, że będą fotosy, a to tylko pogadanka ;_;
To jeszcze - deficyt budżetowy zaplanowany na cały 2025 rok Rosja wydała już do końca lutego.
Znaczy sukces, roczny plan zrealizowany przed końcem pierwszego kwartału!
Ale ten poczternastorzony?
Tak.
Znaczy, "szybki pokój" to błąd, bo, znaczy, za dwa tygodnie ofensywa się załamie.
Wiesz Ignatz, tak po zastanowieniu, to czy widzisz na horyzoncie dowolna armię, która stłumi 'bunt głodowy' na obszarach znanych?
A dzie dany głód ma się odbyć?
Zresztą, oglądałem wczorej "Człowienia w żeliwnej masce", stąd wiem, że jak są rozruchy głodowe, to armia stanie po stronie ludu, bo po czyjej. A już zwłaszcza pretorianie.