Skip to content

Wybory 2025

16263646668

Komentarz

• U buków wygląda to gorzej.

• @Filioquist powiedział(a):

@dyzio powiedział(a):
    Z tych sondaży OGB dzisiaj- Trzaskowski 35, Nawrocki 30, Menzen 20, Braun 4, Huiownia 3
    plus plankton nijak nie zapowiada się na wygraną Rafaua

...notowania dra Karola gonią notowania PiS, ciekawe, czy to przez przekonanie coraz większej liczby wyborców PiS czy to inna grupa wyborców

Taki wykresik jako: preferencje wyborców PiS podaje https://x.com/LukasPawlowski/status/1912481791232835835

• Wracamy do 2015, oni są niewyuczalni.

• @Przemko powiedział(a):
    Brakuje żonkila. Ludzie o takich mówią, że potrzebują psychologa.

A propos danego sajkologa, to jeden mój znajomek, co do doktorkiem jest, zaproponował intresujące postulatto. A mianowicie, żeby Trzaskenbaum pokazał zaświadczenie, że jest normalny, skoro korzysta (musi korzystać!) z pomocy psychologa przed wystąpieniem publicznym.

Drążyłbym temat
    Czy mogę zadać pytanie, nie rozpłacze się Pan?
    Czy ma kompetencje charakterologiczne i osobowościowe?
    Czy przyjmuje leki?

• Ale to powinien pytać Jakubiak albo Stanowski.
    W 2015 r. to nie Duda gonił za Bronkiem z krzesłem na głowie.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    A prezydenturę kondycyjnie wytrzyma? Pisałem już o tym pięć lat temu.

@JORGE często piszesz o tej "obecnej" presji na prezydenta, w niespokojnych czasach. Ale ja nawet nie to mam na myśli, tylko codzienny wysiłek. Codziennie jakieś spotkanie, codziennie jacyś ludzie, codziennie przemówienie. A Duda ustanowił bardzo wysoki standard tej codzienności, przez 10 lat żadnej wpadki, przemówienia z pamięci i duża intensywność, częstość spotkań.
    Dlatego politycy dziwnie sobie z tym radzili, Kwach pił, a Komorowski na luzaka, co skończyło się (i musiało się tak skończyć) skakaniem po podeście w Japonii i wyzywaniem specjalisty od kur. Lecha Kaczyńskiego trudno ocenić, bo medialny obraz był bardzo wykrzywiony, z kolei Wałęsa to styl jak u Bronka, ale dużo gorzej, tyle że wtedy były inne media.

I można robić bekę z pompek, ale kondycyjny wysiłek na tym stanowisku jest ważny jak mało gdzie indziej, już nawet pomijając inne aspekty.

Z mojej perspektywy życie polityka to koszmar. 20 lat temu znałem pewnego właściciela całkiem sporej fabryki central wentylacyjnych, spod Lublina, który został posłem z ramienia SLD. Współpracowaliśmy, ale przez pewien czas zaczął mi mówić o sprawach pozabranżowych. Już pod koniec swojej kadencji wspominał, że ma dość, odnosi wrażenie że żyje w amoku, że to szaleństwo jest. A był to człowiek z ogromnym wigorem, energią i sprawczością, był wtedy po 50. Jak teraz zerkam (straciłem z nim kontakt) jednak narkotyk go wciągnął, pomimo szaleństwa, bo próbował jednak jeszcze w politykę się bawić - bez sukcesów. W każdym razie jego opowieści mi troszkę oczy otworzyły.

Ale tak naprawdę, człowiek z jako taką wyobraźnią zdaje sobie sprawę co to znaczy być premierem, prezydentem, jaka to presja, jak jest przeładowany dzień, jakie to ciężkie psychicznie, fizycznie itp. Ja bym nie chciał, ty z tego co czytam - też, Rafał ? Rafała wciągnęło życie, a może bardziej ego (zrobiło się to wyświechtane, ale to prawda). Potrzeba bycia kimś, coś znaczyć, wzięła górę nad tym - co ja właściwie chcę/potrzebuję (tak w głębi duszy), kim jestem ? Tyle, że natury nie oszukasz. No ile można okłamywać siebie ? I Rafał się morduje.

• Wysadzanie wyborów się zaczyna:

Maciej Brzózka z Sądu Najwyższego poinformował w środę o postanowieniu w sprawie rejestracji Romualda Starosielca, które zapadło po posiedzeniu niejawnym w kwestionowanej Izbie Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych SN.

Źródło
    Robi się coraz ciekawiej.

• edytowano 16 April

Nawrocki bardzo dobrze się zaprezentował w 3 godzinnej rozmowie w kanale zero

Rezerwa mocy

• Oglądałem, też odniosłem takie wrażenie.
    Spokój, otwartość i lekki luz. Nie był taki drewniany jak na debatach.

• Siła spokoju, sympatyczna osobowość, ładne wyjaśnienie dlaczego Duda nie zmniejszył rachunków za prund:-)
    Gość zna mechanizmy i ograniczenia władzy prezydenckiej.

Brawa dla Kanału 0.

• Wchodzi granie nastrojami antysemickimi w kampanię, ta lekarka która zabiła w majestacie prawa 9-miesięczne dziecko mówi o sobie że jest żydówką.

• Zatem owa lekarka wpisuje się w aktualną tendencję działań swych pobratymców

• Podobno Wyborcza podała, że Nawrocki zrównał się w sondażach z Trzaskowskim?

• edytowano 17 April

Sondaże, sondaże. Wyborcza może mobilizować swój elektorat do ruszenia pup na wybory. U buków to wciąż 8% różnicy.

Chyba, że biega o drugą turę, to na to nie widziałem kursów.

• @trep powiedział(a):
    Sondaże, sondaże. Wyborcza może mobilizować swój elektorat do ruszenia pup na wybory. U buków to wciąż 8% różnicy.

Chyba, że biega o drugą turę, to na to nie widziałem kursów.

Akcja "nieprzejednanego antyaborcjonisty" Gershoma Brauna w szpitalu zapewne służy temu temu samemu celowi, tj. mobilizowaniu leminżerii z Jagodna i Wilanowa.

• @Przemko powiedział(a):
    Rzadkie zdjęcie Donalda Tuska w naturalnym środowisku.

Panie Tusku, ale pan jest wysoki!

• Nie będzie kabaretu, będzie chór.

• "Masywny"

Jak ja nienawidzę kiepawych tłumaczeń z angielskiego.

• Okazuje się, że Tusk z Scholzem to jest krótka filmoza, którą iakoby sam Szolcu wrzucił w necik:

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Okazuje się, że Tusk z Scholzem to jest krótka filmoza, którą iakoby sam Szolcu wrzucił w necik:

No nie jakoby, w istocie jest to na Schulzowym, oficjalnym koncie na Instagramie. Tam ten kamerzysta operator musiał im towarzyszyć przez cały czas, więc nagrany materiał był pewnie znacznie dłuższy, a jednak krótką wycinankę wieńczy czołobitny gest Tuska. He he.

• @Motes powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Okazuje się, że Tusk z Scholzem to jest krótka filmoza, którą iakoby sam Szolcu wrzucił w necik:

No nie jakoby, w istocie jest to na Schulzowym, oficjalnym koncie na Instagramie. Tam ten kamerzysta operator musiał im towarzyszyć przez cały czas, więc nagrany materiał był pewnie znacznie dłuższy, a jednak krótką wycinankę wieńczy czołobitny gest Tuska. He he.

Link masz pan? Gdyż szukałem i nie znalazłem.

@Motes powiedział(a):

Na respublicum w przyjaciołach pokazali.

"Masywny"

Jak ja nienawidzę kiepawych tłumaczeń z angielskiego.

A może nie, może ten pakiet miał być naprawdę masywny.

• @robert.gorgon powiedział(a):

@Motes powiedział(a):

Na respublicum w przyjaciołach pokazali.

A bez metafor?

• edytowano 17 April

W Republika TV koło 8.

• edytowano 17 April

No masz Pan tu konto Scholza: https://www.instagram.com/bundeskanzler/

Pierwszy z lewej u góry na ten moment. Tylko jest haczyk: trzeba mieć konto na tym Instagramu. Ja mam takie kontko na wszelki wypadek.

Hmm, jednakowoż teraz, jak patrzę, to nie wiem, czy "konto Scholza" to precyzyjne określenie. Może raczej konto urzędowe kanclerza Rzeszy, które aktualnie zajmuje Scholz. W każdym razie konto oficjalne, zweryfikowane, nie jakiś fejczur satyryczny.

• Dr Gizela znalazła wytłumaczenie swego zbrodniczego czynu: jest Żydówką i ateistką.

• @Mania powiedział(a):
    Dr Gizela znalazła wytłumaczenie swego zbrodniczego czynu: jest Żydówką i ateistką.

To oznacza, że to jest brzydko wykorzystywane w grze przeciw Polsce. Szykują coś bardzo brzydkiego, bo rusza akcja dyfamacyjna aby się od Polski na świecie odwracano, bo wiecie ci antysemici i klerykałowie! Straszne kurestwo.

To raz.
    A dwa, to zakładam, że skoro Biejat i Hołowna popsuli plan na kampanię czyli dokończyć sprzątanie po rządach PiS, gdzie główną osią miało być 'dokończmy sprzątania po rządach PiS' pomóż nam i zagłosuj na Trzaskowskiego, i obecne kampania przebiega jako ocena roku rządów PO, co jest bardzo słabe jako strategia na zwycięstwo, to za chwilę zostanie im przypomniane jaka miała być oś wyborów, kogo mają atakować i rozliczać, a Rafałek zostanie gdzieś głęboko schowany. Czyli bezpieczne wiece tak, wywiady mało i bezpieczne, a debata jedna i to bardzo wykastrowana.
    Tak obstawiam.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.