W moim miasteczku na Warmii, gdzie pani burmistrz wywodzi się z uśmiechniętych:
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 30,36%
NAWROCKI Karol Tadeusz 29,27%
MENTZEN Sławomir Jerz 17,17%
BRAUN Grzegorz Michał 5,89%
HOŁOWNIA Szymon Franciszek. 4,60%
ZANDBERG Adrian Tadeusz 4,40%
BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,19%
Pomorze Zach, małe miasteczko z przyległościami, dotąd PiS zawsze tu wygrywał.
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 31,26%
NAWROCKI Karol Tadeusz 29,39%
MENTZEN Sławomir Jerzy 15,96%
HOŁOWNIA Szymon Franciszek 5,06%
BRAUN Grzegorz Michał 6,63%
BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,68%
ZANDBERG Adrian Tadeusz 3,65%
@rozum.von.keikobad powiedział(a):
Jeśli PSL ma minimum instynktu samozachowawczego, to powinien zrobić, co Shork pisze, nawet niezależnie czy ktoś tam obawia się odsiadki - oczywiście jeśli Nawrocki wygra.
PSL nie mógł wejść w 2023 roku w koalicję z PiS. Tylko szaleniec by tak zrobił wtedy. Po obecnych wyborach, ale i po 1,5 roku koalicji sytuacja się może i zmieni, ale zakładanie że Kosiniak mógł zostać premierem to dziecinada.
Żadne PSL nie wejdzie w koalicję z PiS. Nie po to PSL powstało, by kiedykolwiek zrobić coś dobrego dla Polski.
Hehehe:
O dziewiątej zebrał się Naczelny Komitet Wykonawczy Polskiego Stronnictwa Ludowego i jednogłośnie podjęliśmy decyzję o tym, aby udzielić poparcia Rafałowi Trzaskowskiemu, kandydatowi demokratycznemu - poinformował w TVN24 Piotr Zgorzelski.
Tak jak umawialiśmy się na początku kampanii. Te partie, które tworzą rząd demokratyczny, udzielą poparcia kandydatowi z tego grona kandydatów, wystawionych przez partie, który przejdzie do drugiej tury. Przeszedł Rafał Trzaskowski. Wszystkie ręce na pokład.
Prezydent Trzaskowski to prezydent wartości, prezydent dbający o każdego człowieka. To prezydent, który nie będzie jątrzyć, a dobrze, roztropnie i mądrze współpracował z rządem - stwierdził Zgorzelski.
Najbardziej nienawidzącą Polaków grupą w Polsce jest czerń zamieszkująca ten teren na żółto w woj. podlaskim. Wiem, wiem, pisałem o tym już parę razy. Ale co ciekawe, w takiej Orli bardzo dobre notowania miał Niemcen. Dużo jest młodych kibiców Jagiellonii w tamtych rejonach, więc może coś we łbach się rusza ...
Najbardziej nienawidzącą Polaków grupą w Polsce jest czerń zamieszkująca ten teren na żółto w woj. podlaskim. Wiem, wiem, pisałem o tym już parę razy. Ale co ciekawe, w takiej Orli bardzo dobre notowania miał Niemcen. Dużo jest młodych kibiców Jagiellonii w tamtych rejonach, więc może coś we łbach się rusza ...
Ale tam wystarczy nie wyremontować jakiegoś mostku, zepsuć stację energetyczną.... To naprawdę nie jest problem w skali kraju, kilkadziesiąt tysięcy czarnych podniebień.
Po całym dniu wreszcie do mnie dotarło, czemu ludzie od Trzaskowskiego mają takie marsowe miny. Otóż o ile moje prognozy nie doceniły przystawek, o tyle średnie prognozy proporcje Nawrocki/Mentzen czy Trzaskowski/Zandberg trafiły. Ale nie trafiły proporcji elektoratów koalicji + Zandberga i Senyszyn z jednej i prawicowej czwórki z drugiej.
... więc skoro były skopane teraz, to mogą być też w II turze i np. z bezpiecznego 54 : 46 dla Rafała odejmujemy 6-7 i robi się... no właśnie 47-48, a to już sporo mniej niż 50.
@rozum.von.keikobad powiedział(a):
Po całym dniu wreszcie do mnie dotarło, czemu ludzie od Trzaskowskiego mają takie marsowe miny. Otóż o ile moje prognozy nie doceniły przystawek, o tyle średnie prognozy proporcje Nawrocki/Mentzen czy Trzaskowski/Zandberg trafiły. Ale nie trafiły proporcji elektoratów koalicji + Zandberga i Senyszyn z jednej i prawicowej czwórki z drugiej.
... więc skoro były skopane teraz, to mogą być też w II turze i np. z bezpiecznego 54 : 46 dla Rafała odejmujemy 6-7 i robi się... no właśnie 47-48, a to już sporo mniej niż 50.
Oni sobie zdają sprawę, że musza iść po rozłączny elektorat. Trzaskowski musi 'skonsumować' całość 'lewicy' i przejąć 10% normalsów lub zdemobilizować około 20% Konfy i Brauna.To jest dość wykluczające się zadanie. Nawrocki wystarczy że będzie szedł w prawo po tamtejszy elektorat.
To trochę tłumaczy ów atak aborcją i Kościołem.
Kolega napisał "Pod kątem nieopanowanego aktywu partyjnego, swoim wzmożeniem moralnym będącego w stanie pokrzyżować rozgrywki które byłyby do wygrania, decyzja Rafała żeby demonstrację jedności z PSLem pod pomnikiem Witosa odbyć od razu, już dziś, jest zaskakująco rozsądna. W ten sposób nadany zostaje wyraźny sygnał pokoju do aktywu zanim ten dorwie się do klawiatur by obrażać wyborców Hołowni za zaszkodzenie Rafałowi, co już się działo."
Przed samymi wyborami spędziłem noc na rozmowię z młodszymi ziomeczkami, którzy sami mówili o swoich preferencjach wyborczych i byli na bieżąco z kampanią. Każdy raczej z łbem na karku, jeden miał kryteria wyraźne mówiąc czemu działalność zarejestrował i prowadzi w Holandii, choć samego kraju nie znosi, drugi mówił o nieruchomości w UK, którą wynajmuje tam komuś. Bardziej głosowali na Biejat czy Zandberga z powodów sprawiedliwości społecznej i ich oporowi (choćby domniemanej) wobec wielkich zachodnich kapitałów i wykupywaczy mieszkań. U Nawrockiego im się nie podobało, że przeciw katastrowi się opowiadał wyraźnie.
Podsumowałem im, że w sumie ich preferencje to pochodna tematów, które do obiegu wprowadził PiS.
Także ja w sumie nawet żałuję, że Biejat nie miała więcej, jeśli patrzeć na takie decyzje przy wyborze kandydata. Z wieczoru wyborczego na Polsacie zaskoczyła mnie Pani od Hołowni, co powtarzała, że oni byli przeciw temu, aby ludzie traktowali wybory jak sprawdzian z preferencji, bo te ziomeczki właśnie tak to traktowali.
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dr Dudkowi tak brzydko się ulewa na Karola Nawrockiego? chwilę temu w Polsat News porównał go do Dyzmy plus cała masa dalszych, słabo kamuflowanych, inwektyw. Zajadłość większa niż u Witwickiego.
@ms.wygnaniec powiedział(a):
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dr Dudkowi tak brzydko się ulewa na Karola Nawrockiego? chwilę temu w Polsat News porównał go do Dyzmy plus cała masa dalszych, słabo kamuflowanych, inwektyw. Zajadłość większa niż u Witwickiego.
Ale kogo obchodzi kondycja, pardon my french, tuskowego pałoliza? Wielu z nas sympatyzowało z Giertychem, sam do takich należałem 20 lat temu.
Dr Antoni Dudek napisał Reglamentowaną Rewolucję, która była dla mnie ówcześnie nader formatująca. Przez kolejne lata całkiem ciekawie pisał, natomiast od jakiś 10-15 lat dostał jakiegoś odpału. Krążyły plotki, że się na Czerskiej Gazu nawdychał.
Smutne.
Komentarz
W moim miasteczku na Warmii, gdzie pani burmistrz wywodzi się z uśmiechniętych:
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 30,36%
NAWROCKI Karol Tadeusz 29,27%
MENTZEN Sławomir Jerz 17,17%
BRAUN Grzegorz Michał 5,89%
HOŁOWNIA Szymon Franciszek. 4,60%
ZANDBERG Adrian Tadeusz 4,40%
BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,19%
Pomorze Zach, małe miasteczko z przyległościami, dotąd PiS zawsze tu wygrywał.
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 31,26%
NAWROCKI Karol Tadeusz 29,39%
MENTZEN Sławomir Jerzy 15,96%
HOŁOWNIA Szymon Franciszek 5,06%
BRAUN Grzegorz Michał 6,63%
BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,68%
ZANDBERG Adrian Tadeusz 3,65%
Mazowsze, pow. otwocki, moja gmina:
Karol- 43,98
Mencen- 17,52
Dupiarz- 16,33
Braun- 6,02
Czaki- 4,94
Biejat - 3,07
Stano- 1,31
Jakubiak - 1,27
Senysz - 0,83
W drugiej turze spodziewam się +- 60% na Karola.
https://youtube.com/shorts/hn-OmV4cMd8?feature=shared
Ciężko znaleźć gorsze mendy.
Hehehe:
Gmina Godziszów

Młodzi na germańskie nazwiska a starzy na polsko-brzmiące.
https://x.com/an_te_k/status/1924432310520226101
Tyger Tyger, burning bright,
In the forests of the night;
What immortal hand or eye,
Could frame thy fearful symmetry?
Ależ mu oficer prowadzący jajejeczka ścisnął imadłem, aż się tygrysek nie może przestać uśmiechać...
Ale tam wystarczy nie wyremontować jakiegoś mostku, zepsuć stację energetyczną.... To naprawdę nie jest problem w skali kraju, kilkadziesiąt tysięcy czarnych podniebień.
Tygryskowi naprawdę nie trzeba niczego ściskać. Wystarczy przypomnieć mu Tutkę stryjka.
Tu średnia sondażowa z politico.eu
https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/poland/
Miało być 31+7+6+5=49, było 46
Z drugiej miało być 26+12+4+2=44, było 51
Czyli "swing" jest na poziomie 3-7%
Oni sobie zdają sprawę, że musza iść po rozłączny elektorat. Trzaskowski musi 'skonsumować' całość 'lewicy' i przejąć 10% normalsów lub zdemobilizować około 20% Konfy i Brauna.To jest dość wykluczające się zadanie. Nawrocki wystarczy że będzie szedł w prawo po tamtejszy elektorat.
To trochę tłumaczy ów atak aborcją i Kościołem.
Kolega napisał "Pod kątem nieopanowanego aktywu partyjnego, swoim wzmożeniem moralnym będącego w stanie pokrzyżować rozgrywki które byłyby do wygrania, decyzja Rafała żeby demonstrację jedności z PSLem pod pomnikiem Witosa odbyć od razu, już dziś, jest zaskakująco rozsądna. W ten sposób nadany zostaje wyraźny sygnał pokoju do aktywu zanim ten dorwie się do klawiatur by obrażać wyborców Hołowni za zaszkodzenie Rafałowi, co już się działo."
Przy tym to nawet Pawlak miał charyzmę. Zwłaszcza podoba mi się jak wymówił "satysfakcją".
Przed samymi wyborami spędziłem noc na rozmowię z młodszymi ziomeczkami, którzy sami mówili o swoich preferencjach wyborczych i byli na bieżąco z kampanią. Każdy raczej z łbem na karku, jeden miał kryteria wyraźne mówiąc czemu działalność zarejestrował i prowadzi w Holandii, choć samego kraju nie znosi, drugi mówił o nieruchomości w UK, którą wynajmuje tam komuś. Bardziej głosowali na Biejat czy Zandberga z powodów sprawiedliwości społecznej i ich oporowi (choćby domniemanej) wobec wielkich zachodnich kapitałów i wykupywaczy mieszkań. U Nawrockiego im się nie podobało, że przeciw katastrowi się opowiadał wyraźnie.
Podsumowałem im, że w sumie ich preferencje to pochodna tematów, które do obiegu wprowadził PiS.
Także ja w sumie nawet żałuję, że Biejat nie miała więcej, jeśli patrzeć na takie decyzje przy wyborze kandydata. Z wieczoru wyborczego na Polsacie zaskoczyła mnie Pani od Hołowni, co powtarzała, że oni byli przeciw temu, aby ludzie traktowali wybory jak sprawdzian z preferencji, bo te ziomeczki właśnie tak to traktowali.
Ale kogo obchodzi kondycja, pardon my french, tuskowego pałoliza? Wielu z nas sympatyzowało z Giertychem, sam do takich należałem 20 lat temu.
Dr Antoni Dudek napisał Reglamentowaną Rewolucję, która była dla mnie ówcześnie nader formatująca. Przez kolejne lata całkiem ciekawie pisał, natomiast od jakiś 10-15 lat dostał jakiegoś odpału. Krążyły plotki, że się na Czerskiej Gazu nawdychał.
Smutne.
Moja niczym niepoparta intuicja sugeruje urażoną ambicję