Skip to content

Wybory 2025

18990919294

Komentarz

• W moim miasteczku na Warmii, gdzie pani burmistrz wywodzi się z uśmiechniętych:

TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 30,36%
    NAWROCKI Karol Tadeusz 29,27%
    MENTZEN Sławomir Jerz 17,17%
    BRAUN Grzegorz Michał 5,89%
    HOŁOWNIA Szymon Franciszek. 4,60%
    ZANDBERG Adrian Tadeusz 4,40%
    BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,19%

• Pomorze Zach, małe miasteczko z przyległościami, dotąd PiS zawsze tu wygrywał.
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 31,26%
    NAWROCKI Karol Tadeusz 29,39%
    MENTZEN Sławomir Jerzy 15,96%
    HOŁOWNIA Szymon Franciszek 5,06%
    BRAUN Grzegorz Michał 6,63%
    BIEJAT Magdalena Agnieszka 4,68%
    ZANDBERG Adrian Tadeusz 3,65%

• Mazowsze, pow. otwocki, moja gmina:

Karol- 43,98
    Mencen- 17,52
    Dupiarz- 16,33

Braun- 6,02
    Czaki- 4,94
    Biejat - 3,07
    Stano- 1,31
    Jakubiak - 1,27
    Senysz - 0,83

W drugiej turze spodziewam się +- 60% na Karola.

• edytowano 11:16

• Ciężko znaleźć gorsze mendy.

• @trep powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Jeśli PSL ma minimum instynktu samozachowawczego, to powinien zrobić, co Shork pisze, nawet niezależnie czy ktoś tam obawia się odsiadki - oczywiście jeśli Nawrocki wygra.

PSL nie mógł wejść w 2023 roku w koalicję z PiS. Tylko szaleniec by tak zrobił wtedy. Po obecnych wyborach, ale i po 1,5 roku koalicji sytuacja się może i zmieni, ale zakładanie że Kosiniak mógł zostać premierem to dziecinada.

Żadne PSL nie wejdzie w koalicję z PiS. Nie po to PSL powstało, by kiedykolwiek zrobić coś dobrego dla Polski.

Hehehe:

O dziewiątej zebrał się Naczelny Komitet Wykonawczy Polskiego Stronnictwa Ludowego i jednogłośnie podjęliśmy decyzję o tym, aby udzielić poparcia Rafałowi Trzaskowskiemu, kandydatowi demokratycznemu - poinformował w TVN24 Piotr Zgorzelski.

Tak jak umawialiśmy się na początku kampanii. Te partie, które tworzą rząd demokratyczny, udzielą poparcia kandydatowi z tego grona kandydatów, wystawionych przez partie, który przejdzie do drugiej tury. Przeszedł Rafał Trzaskowski. Wszystkie ręce na pokład.

Prezydent Trzaskowski to prezydent wartości, prezydent dbający o każdego człowieka. To prezydent, który nie będzie jątrzyć, a dobrze, roztropnie i mądrze współpracował z rządem - stwierdził Zgorzelski.

• Gmina Godziszów

• @Przemko powiedział(a):

Młodzi na germańskie nazwiska a starzy na polsko-brzmiące.

• Tyger Tyger, burning bright,
    In the forests of the night;
    What immortal hand or eye,
    Could frame thy fearful symmetry?

• Ależ mu oficer prowadzący jajejeczka ścisnął imadłem, aż się tygrysek nie może przestać uśmiechać...

• @JORGE powiedział(a):

@pantelej powiedział(a):

Najbardziej nienawidzącą Polaków grupą w Polsce jest czerń zamieszkująca ten teren na żółto w woj. podlaskim. Wiem, wiem, pisałem o tym już parę razy. Ale co ciekawe, w takiej Orli bardzo dobre notowania miał Niemcen. Dużo jest młodych kibiców Jagiellonii w tamtych rejonach, więc może coś we łbach się rusza ...

Ale tam wystarczy nie wyremontować jakiegoś mostku, zepsuć stację energetyczną.... To naprawdę nie jest problem w skali kraju, kilkadziesiąt tysięcy czarnych podniebień.

• @qiz powiedział(a):

Ależ mu oficer prowadzący jajejeczka ścisnął imadłem, aż się tygrysek nie może przestać uśmiechać...

Tygryskowi naprawdę nie trzeba niczego ściskać. Wystarczy przypomnieć mu Tutkę stryjka.

• Po całym dniu wreszcie do mnie dotarło, czemu ludzie od Trzaskowskiego mają takie marsowe miny. Otóż o ile moje prognozy nie doceniły przystawek, o tyle średnie prognozy proporcje Nawrocki/Mentzen czy Trzaskowski/Zandberg trafiły. Ale nie trafiły proporcji elektoratów koalicji + Zandberga i Senyszyn z jednej i prawicowej czwórki z drugiej.
    ... więc skoro były skopane teraz, to mogą być też w II turze i np. z bezpiecznego 54 : 46 dla Rafała odejmujemy 6-7 i robi się... no właśnie 47-48, a to już sporo mniej niż 50.

• edytowano 14:08

Tu średnia sondażowa z politico.eu

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/poland/

Miało być 31+7+6+5=49, było 46
    Z drugiej miało być 26+12+4+2=44, było 51

Czyli "swing" jest na poziomie 3-7%

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Po całym dniu wreszcie do mnie dotarło, czemu ludzie od Trzaskowskiego mają takie marsowe miny. Otóż o ile moje prognozy nie doceniły przystawek, o tyle średnie prognozy proporcje Nawrocki/Mentzen czy Trzaskowski/Zandberg trafiły. Ale nie trafiły proporcji elektoratów koalicji + Zandberga i Senyszyn z jednej i prawicowej czwórki z drugiej.
    ... więc skoro były skopane teraz, to mogą być też w II turze i np. z bezpiecznego 54 : 46 dla Rafała odejmujemy 6-7 i robi się... no właśnie 47-48, a to już sporo mniej niż 50.

Oni sobie zdają sprawę, że musza iść po rozłączny elektorat. Trzaskowski musi 'skonsumować' całość 'lewicy' i przejąć 10% normalsów lub zdemobilizować około 20% Konfy i Brauna.To jest dość wykluczające się zadanie. Nawrocki wystarczy że będzie szedł w prawo po tamtejszy elektorat.
    To trochę tłumaczy ów atak aborcją i Kościołem.

• Kolega napisał "Pod kątem nieopanowanego aktywu partyjnego, swoim wzmożeniem moralnym będącego w stanie pokrzyżować rozgrywki które byłyby do wygrania, decyzja Rafała żeby demonstrację jedności z PSLem pod pomnikiem Witosa odbyć od razu, już dziś, jest zaskakująco rozsądna. W ten sposób nadany zostaje wyraźny sygnał pokoju do aktywu zanim ten dorwie się do klawiatur by obrażać wyborców Hołowni za zaszkodzenie Rafałowi, co już się działo."

• edytowano 15:33

Przy tym to nawet Pawlak miał charyzmę. Zwłaszcza podoba mi się jak wymówił "satysfakcją".

• Przed samymi wyborami spędziłem noc na rozmowię z młodszymi ziomeczkami, którzy sami mówili o swoich preferencjach wyborczych i byli na bieżąco z kampanią. Każdy raczej z łbem na karku, jeden miał kryteria wyraźne mówiąc czemu działalność zarejestrował i prowadzi w Holandii, choć samego kraju nie znosi, drugi mówił o nieruchomości w UK, którą wynajmuje tam komuś. Bardziej głosowali na Biejat czy Zandberga z powodów sprawiedliwości społecznej i ich oporowi (choćby domniemanej) wobec wielkich zachodnich kapitałów i wykupywaczy mieszkań. U Nawrockiego im się nie podobało, że przeciw katastrowi się opowiadał wyraźnie.
    Podsumowałem im, że w sumie ich preferencje to pochodna tematów, które do obiegu wprowadził PiS.

Także ja w sumie nawet żałuję, że Biejat nie miała więcej, jeśli patrzeć na takie decyzje przy wyborze kandydata. Z wieczoru wyborczego na Polsacie zaskoczyła mnie Pani od Hołowni, co powtarzała, że oni byli przeciw temu, aby ludzie traktowali wybory jak sprawdzian z preferencji, bo te ziomeczki właśnie tak to traktowali.

• Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dr Dudkowi tak brzydko się ulewa na Karola Nawrockiego? chwilę temu w Polsat News porównał go do Dyzmy plus cała masa dalszych, słabo kamuflowanych, inwektyw. Zajadłość większa niż u Witwickiego.

• edytowano 17:23

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego dr Dudkowi tak brzydko się ulewa na Karola Nawrockiego? chwilę temu w Polsat News porównał go do Dyzmy plus cała masa dalszych, słabo kamuflowanych, inwektyw. Zajadłość większa niż u Witwickiego.

Ale kogo obchodzi kondycja, pardon my french, tuskowego pałoliza? Wielu z nas sympatyzowało z Giertychem, sam do takich należałem 20 lat temu.

• Dr Antoni Dudek napisał Reglamentowaną Rewolucję, która była dla mnie ówcześnie nader formatująca. Przez kolejne lata całkiem ciekawie pisał, natomiast od jakiś 10-15 lat dostał jakiegoś odpału. Krążyły plotki, że się na Czerskiej Gazu nawdychał.
    Smutne.

• Moja niczym niepoparta intuicja sugeruje urażoną ambicję

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.