Skip to content

PiS rozpieprza polską gospodarkę

19293949597

Komentarz

• jaki problem założyć firmę w stanach?
    Uber, AirbnbNetflix też są amerykanskie

pytanie kto dopłaca

• My i tak wiemy. Tamci nie zrozumieją zdania współrzędnie złożonego, nie mówiąc o kilkuzdaniowym wyjaśnieniu czegokolwiek. Ale i tak dzięki za wysiłek.

• @los powiedział(a):
    My i tak wiemy. Tamci nie zrozumieją zdania współrzędnie złożonego, nie mówiąc o kilkuzdaniowym wyjaśnieniu czegokolwiek. Ale i tak dzięki za wysiłek.

Jeden głąb mnie przekonywał, że zyski są mniejsze bo inwestycje wstrzymano (oczywiście tylko chwilowo, do czasu zakończenia audytu tych inwestycji :) ), no a jak wiadomo inwestycje przynoszą zawsze natychmiastowe zyski, logiczne.

• Oni znają słowa ale nie wiedzą, co one oznaczają.

• O jaki piękny wykres, jaki układzik bankowo-developerski do robienia pieniędzy.

• Gościa bez prawnika zlicytujesz i sprzedajesz dalej
    Firmę z dobrym prawnikiem trudniej

• Polacy boją się kredytów. Jest tak, jak mówi Los, myślimy tylko o tym, żeby przeżyć do następnego dnia:

• Kolega Jorge opowiadał jak próbował wziąć kredyt od banku na budowę siedziby i jak to się skończyło.

• Przy okazji, już wiadomo, że budżet nie będzie się spinał. Jeżeli utrzyma się aktualna dynamika wpływów z vat (+12,4% za I połowę roku 2025 w stosunku do 2024), to zabraknie 26 miliardów. Problem w tym, że za styczeń-marzec 2024 obowiązywała stawka 0% na żywność. Więc w drugim półroczu należy spodziewać się niższej dynamiki. Ale to nic. Budowę CPK, elektrowni atomowych można przełożyć na kolejne lata. Szpitale też nie muszą dostawać tyle forsy. Jak mówiła Minister Leszczyna, PiS rozpieścił szpitale.

• edytowano 18 July

@Przemko powiedział(a):
    Kolega Jorge opowiadał jak próbował wziąć kredyt od banku na budowę siedziby i jak to się skończyło.

Nie kojarzę wpisu. Czyli co, to banki nie chcą pożyczać?

Ci sami Polacy, te same lęki ;)

• @celnik.mateusz powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Kolega Jorge opowiadał jak próbował wziąć kredyt od banku na budowę siedziby i jak to się skończyło.

Nie kojarzę wpisu. Czyli co, to banki nie chcą pożyczać?

Ci sami Polacy, te same lęki ;)

Bez problemu chciały mu pożyczyć gdyby tylko zabezpieczył kredyt odpowiednią ilością gotówki. :)

Przy okazji, już wiadomo, że budżet nie będzie się spinał. Jeżeli utrzyma się aktualna dynamika wpływów z vat (+12,4% za I połowę roku 2025 w stosunku do 2024), to zabraknie 26 miliardów. Problem w tym, że za styczeń-marzec 2024 obowiązywała stawka 0% na żywność. Więc w drugim półroczu należy spodziewać się niższej dynamiki. Ale to nic. Budowę CPK, elektrowni atomowych można przełożyć na kolejne lata. Szpitale też nie muszą dostawać tyle forsy. Jak mówiła Minister Leszczyna, PiS rozpieścił szpitale.

Tak, a co?

Jakby Donald Tusk został premierem Sahary...

• Ministerstwo Finansów poinformowało, że zadłużenie Skarbu Państwa na koniec czerwca przekraczało 1,8 bln zł. To historycznie rekordowy poziom. Dług Skarbu Państwa w ciągu miesiąca urósł o ponad 30 mld zł.

• Tak, a co?

• Ach ta polska gigantomania.

"Utknęliśmy w pułapce niskich ambicji. Oto jak z niej wyjść [OPINIA]

Polska gospodarka nie potrzebuje kosmetycznych korekt, lecz fundamentalnej zmiany filozofii działania. Musimy przestać myśleć w kategoriach księgowego, a zacząć działać jak wizjoner. Wzrost gospodarczy przyspieszy, a nasze spory budżetowe odejdą w niepamięć - pisze w opinii dla money.pl prof. Krzysztof Piech."

https://www.money.pl/podatki/utknelismy-w-pulapce-niskich-ambicji-oto-jak-z-niej-wyjsc-opinia-7184692055706208a.html

• Bzdura. Wiadomo jak sobie radzić z polskimi problemami. Polskim problemem jest tylko Donald Tusk.

• Sztandarowa inwestycja Daniela Obajtka wraca. Orlen wznowił prace przy budowie Olefin III

Buahahaha. To po co im te odpisy były? Żeby zyski zmniejszyć?

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/sztandarowa-inwestycja-daniela-obajtka-wraca-orlen-wznowil-prace-przy-budowie-olefin/hy0qm72

Sztandarowa inwestycja Daniela Obajtka wraca. Orlen wznowił prace przy budowie Olefin III

Buahahaha. To po co im te odpisy były? Żeby zyski zmniejszyć?

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/sztandarowa-inwestycja-daniela-obajtka-wraca-orlen-wznowil-prace-przy-budowie-olefin/hy0qm72

A to nie jest kryminał dla rady nadzorczej? Chyba że tych odpisów jednak nie było.

• Mateusz, w @OficjalneZero powiedziałeś, że byliśmy w głębokim sporze. To prawda. W przeciwieństwie do Ciebie nigdy nie zgadzałem się na Zielony Ład, w tym zaostrzenie pakietu klimatycznego, kastrację reform sądownictwa, mechanizm warunkowości – czyli mechanizm szantażu wobec Polski. Nie zgadzałem się też na KPO z unijnymi podatkami i „kamieniami u szyi” naszej gospodarki.

...mówi Zbyszek.

• Gębę Zbyniu ma jak krokodyl

• @los powiedział(a):
    Gębę Zbyniu ma jak krokodyl

Wicie, niby racja. Ale też nie. Gdyż to łatwo jest pedzieć, że trzeba nam Kejpio albo że brak Zielonego Bezładu postawi nas na marginesie Wielkiej Europy. A potem płakusiać, że znowu nas wydudkali źli ludzie.

Serio, znajduję w Zbyniu wiele win, ale akurat nie to, że źle zdiagnozował problem pożerania Polski przez Wujnię.

• Pozorowanego śledztwa w sprawie zbrodni smoleńskiej - nie daruję! Jak długo będę żyć.

Ja mam pamięć, w mej świadomości jest więcej niż ostatnia sekunda.

A na temat metodologii "ja mądry, oni głupi" chyba otworzę wątek.

• @los powiedział(a):
    Pozorowanego śledztwa w sprawie zbrodni smoleńskiej - nie daruję! Jak długo będę żyć.

Ja mam pamięć, w mej świadomości jest więcej niż ostatnia sekunda.

A na temat metodologii "ja mądry, oni głupi" chyba otworzę wątek.

Nie miał czasu na śledztwo smoleńskie gdyż był zajęty szukaniem haków na Morawieckiego i ojca.

• Nie miał czasu ani kompetencji na śledztwo smoleńskie, gdyż nie ma kompetencji do żadnych praktycznych działań, umie tylko kłapać paszczą. Przewalił sprawę Mazura, przewalił sprawę Garlickiego, jego reforma wymiaru sprawiedliwości też pewnie był to tylko solidny dmuch w gwizdek. Ech, Ignac, Ignac, a ty ciągle w świecie słów...

• To co w Zbyniowej reformie było dobre, to póki co zostało. Dobry element nieplanowany przez Zbynia, a dołożony przez Dudę też został.
    A kasa z KPO? Zbynio by nie dostał, Morawiecki nie dostał. Pozostawało pytanie jak to sprzedać publice, Zbynio szedł w "dumnie nie weźmiemy", Morawiecki w "zła Unia nie dała". Nie mamy miernika, żeby sprawdzić co się lepiej sprzedaje, intuicyjnie wydaje się, że wersja Zbynia lepiej eurosceptykom, Morawieckiego euroentuzjastom, 4 lata temu ocena, że tych drugich jest więcej była w pełni racjonalna.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.