Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1758759760761763

Komentarz

• Były ateista, Antony Hopkins wyznał, że wierzy w Boga.
    Pierce Brosnan wyznał, że zawsze wierzył.

• Z wiekiem ludzie jacyś tacy mądrzejsi/odważniejsi.

• @Przemko powiedział(a):

...składnia AI

• Zielone torowiska mają jakieś minusy się okazuje.

• Jakim cudem tramwaj jechał po trawie?

• Za Trzaskowskiego wszystko możliwe

• Disney właśnie zwolnił Kathleen Kennedy. To ta pani od wciskania woke, lgbt i kobiet gdzie się da.
    Tatiana Maslany odchodzi z Marvel Studios, nie będzie już grać She Hulka.

Disney właśnie zwolnił Kathleen Kennedy. To ta pani od wciskania woke, lgbt i kobiet gdzie się da.

Hulki, Halki Nieeeee mam żalu do nikogoooooo!

• @Pani_Łyżeczka powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Disney właśnie zwolnił Kathleen Kennedy. To ta pani od wciskania woke, lgbt i kobiet gdzie się da.

Hulki, Halki Nieeeee mam żalu do nikogoooooo!

:D

• "Zwalnianie Kathleen Kennedy" trwa już od niemal dekady. W kręgach fanów GW to jest praktycznie mem.

Ten upiór odejdzie tylko jeśli sam o tym zdecyduje.

• Może razem z Disneyem.

• @los powiedział(a):
    Może razem z Disneyem.

Tak długo jak Iger jest CEO, nic tam się nie zmieni. Ego mu nie pozwoli.

• Losu biegało o inne odejście. Takie jak Disneya.

• @trep powiedział(a):
    Losu biegało o inne odejście. Takie jak Disneya.

Człowieki odchodzą, ale struktura zostaje. Dwoje najpoważniejszych kandydatów na stolec Igera nie daje żadnych gwarancji poprawy. Zwłaszcza Dana Walden, osobista kumpella Kamali Harris.

• @peterman powiedział(a):

@trep powiedział(a):
    Losu biegało o inne odejście. Takie jak Disneya.

Człowieki odchodzą, ale struktura zostaje. Dwoje najpoważniejszych kandydatów na stolec Igera nie daje żadnych gwarancji poprawy. Zwłaszcza Dana Walden, osobista kumpella Kamali Harris.

Tak jest, struktury to baza. Wiedziano o tym już w czasach głębokiego PRL ("zakładajcie własne komitety, zamiast je palić")

"Zwalnianie Kathleen Kennedy" trwa już od niemal dekady. W kręgach fanów GW to jest praktycznie mem.

Chyba jednak to już.

@peterman powiedział(a):
    "Zwalnianie Kathleen Kennedy" trwa już od niemal dekady. W kręgach fanów GW to jest praktycznie mem.

Chyba jednak to już.

Zobaczymy. Jak już pisałem - ważna jest struktura. Jeśli zamiast Kennedy będzie Filoni a zamiast Feigego jakiś kolejny libkowy pędzel - słabo to widzę. Bez wymiecenia od góry do dołu aktywiszcz, które Iger pościągał przez ponad dwie dekady swoich rządów, ta furmanka daleko nie dojedzie.

@Przemko powiedział(a):

@peterman powiedział(a):

Chyba jednak to już.

Zobaczymy. Jak już pisałem - ważna jest struktura. Jeśli zamiast Kennedy będzie Filoni a zamiast Feigego jakiś kolejny libkowy pędzel - słabo to widzę. Bez wymiecenia od góry do dołu aktywiszcz, które Iger pościągał przez ponad dwie dekady swoich rządów, ta furmanka daleko nie dojedzie.

Dokładnie. Bo qń jaki jest każdy widzi sam ☝️

Informacja niepotwierdzona, Raczej nieprawdziwa

• Bracia żydowie w swoim starym, dobrym stylu. Nie idzie sportowo? Mam inne zdanie niż sędzia? No to oskarżymy organizatorów i publikę i przeciwnika o antysemityzm. Dodatkowy aspekt to dzieci.
    Jazda.

https://x.com/i/status/2011207487173935436

• @W_Nieszczególny powiedział(a):
    Z tego co czytam to nie tylko chodziło o inne zdanie, tylko grubiej, że izraelski trener fizycznie zaatakował sędziego, czego konsekwencją była dyskwalifikacja drużyny, a stąd już poszło standardowo "ajwaj, antysemitys!"

Dyskwalifikacja jednej z drużyn izraelskich, tam były co najmniej dwie, druga normalnie dokończyła turniej jak czytałem.

• Rzecznik MSZ, no bo przecież Radek się nie odważy - nie? - wysmażył jakiś bełkot protestacyjny w sprawie incydentu na zawodach judo. Że niby się obóżamy ale tak jakoś bezpuciowo...
    "....użycie siły wobec sędziego przez członków jednej z zagranicznych drużyn..."

• Świat może i staje na głowie, ale poważni ludzie mają poważne sprawy.

Negocjacje Warner - Skydance - Netflix nadal trwają.

• edytowano 14 January

Temat krzyża w szkole podstawowej w Kielnie staje się niestety coraz bardziej rozwojowy. Dzisiaj (14.01) w program po stronie prawdy o 17 ma być właśnie o tej sprawie. Reportaż w TV Trwam ma poruszyć wiele ciekawych666 i nieznanych dotąd wątków. Postaram się maksymalnie wyłączyć i emocje i dokładnie obejrzeć na żywo lub w archiwum, tym bardziej że dzisiaj, czyli jeszcze przed emisją, inna stacja informowała na pasku, że "policja przesłuchiwała dzieci bez udziału rodziców". Na razie trudno powiedzieć czy o przebiegu przesłuchań dowiemy się z reportażu, czy jest to jakaś świeża sprawa.

• edytowano 09:00

@marniok powiedział(a):
    Okazało się obrońcą anglistki będzie ten sam mecenas który bronił Nergala w sprawie związanej ze zniszczeniem Pism Świętego. No jakaś logika w tym jest...

Obejrzałem reportaż, okazało się, że to wszystko już trochę trwa a zaczęło się z początkiem roku szkolnego. Krzyż znikał, dzieci wieszały go z powrotem. Własciwie były to różne krzyże, jeden z nich dzieci dostały od woźnej, krzyż plastikowy pojawił się jako ostatni i faktycznie wisiał nad klatką z chomikiem, tyle że od klatki dzieliło go ze dwa metry, co widać na zdjęciu w reportażu.

Dlatego zbitka "plastikowy krzyż - zabawka nad klatką z chomikiem" jest ewidentną i bezczelną manipulacją.

Autorzy programu twierdzą, że prawdą jest, że kiedy nauczycielka poleciła zdjąć krzyż opatrzyła wulgarnym komentarzem.

Wątek przesłuchań jest nowy i dotyczy dochodzenia prowadzonego przez KP w Wejherowie.

Policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Wejherowie, realizują czynności procesowe w ramach postępowania przygotowawczego prowadzonego przez prokuraturę w sprawie z art. 196 Kodeksu Karnego, działając ściśle na podstawie i w granicach przepisów Kodeksu Postępowania Karnego oraz…

— PomorskaPolicja (@PomorskaPolicja) January 14, 2026

"Brak obecności opiekunów prawnych podczas tych czynności nie stanowi uchybienia proceduralnego, lecz jest wynikiem świadomej decyzji procesowej prokuratora, podejmowanej w interesie dobra małoletnich oraz dla zapewnienia swobody wypowiedzi i wyeliminowania ewentualnego wpływu osób trzecich na treść zeznań". Jednocześnie policja zastrzega, że:
    Podkreślić należy, że policjanci nie działają w tym zakresie samodzielnie ani uznaniowo, wykonują czynności na polecenie prokuratury, a każda z nich realizowana jest zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu Postepowania Karnego, pod nadzorem organu prowadzącego postępowanie.

Część dzieci ma status pokrzywdzonych:
    Mogę potwierdzić, że faktycznie dzisiaj z udziałem policji były prowadzone przesłuchania dzieci, które chodziły do klasy, w której doszło do zrzucenia krzyża. Dowiedzieliśmy się wczoraj, w godzinach wieczornych, że w dniu wczorajszych - w ciągu dnia - były wykonywane telefony informujące o tym, że takie czynności mają mieć miejsce. Podjęliśmy starania, celem zapewnienia prawidłowej procedury tak, żeby rodzic mógł brać udział w czynnościach. Niestety, była odmowa prokuratury na udział rodzica w czynnościach.
    – przekazał radca prawny Wawrzyniec Knoblauch. Jak dodał - "będziemy składać w tej sprawie zażalenie, bo jest to złamanie art. 171 par. 3 kodeksu postępowania karnego. W naszej ocenie, dobro postępowania nie stoi na przeszkodzi udziałowi rodzica tak, by wesprzeć psychicznie dziecko swoją obecnością. Na piśmie nie otrzymaliśmy żadnej takiej decyzji. Rodzice nie zostali dopuszczeni. Ja jako pełnomocnik zostałem dopuszczony tylko przy dzieciach, które zgłosiły się jako pokrzywdzone. Przy pozostałych dzieciach, gdzie nie ma pełnomocnictwa, jest brak zgody prokuratury. Ktokolwiek jest dzisiaj przesłuchiwany, ja jako pełnomocnik, nie mogę w tym uczestniczyć".

Źródło

Z tego wynika, że toczy się jakieś postępowanie, nie wiemy czy "w sprawie", czy "przeciwko" i policja na zlecenie prokuratury przesłuchuje część dzieci w charakterze świadków bez obecności pelnomocnika i rodziców, za to w asyście (szkolnego??) psychologa. Prawdopodobnie podejrzaną jest nauczycielka a sprawa z chomikiem to ich linia obrony. Do kotła 3 grosze dorzuciły media 3 erpe w nadziei na zarządzanie emocjami.

Prośba o komentarz do forumowych speców od postępu karnego.

• Widziałem tłumaczenia, że "krzyż wisiał nad klatką z chomikiem" i został usunięty bo "rozpraszał dzieci". :) Chomik nie rozpraszał, wiadomo.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.