Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe
Powiedzcie mi, o co chodzi z Muzeum II Wojny Światowej?
Z tego, co każdy może sobie wyguglać, wynika, że jest to instytucja kultury państwowa, a więc "organem założycielskim: (nie wiem, czy ten termin funkcjonuje na gruncie przepisów o działalności kulturalnej) jest MKiDN?
Z wiki:
Edit: poprawiono literówkę
Z tego, co każdy może sobie wyguglać, wynika, że jest to instytucja kultury państwowa, a więc "organem założycielskim: (nie wiem, czy ten termin funkcjonuje na gruncie przepisów o działalności kulturalnej) jest MKiDN?
Z wiki:
Muzeum zostało powołane 1 września 2008 roku zarządzeniem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pod nazwą Muzeum Westerplatte. W tym samym dniu premier Donald Tusk powołał pełnomocnika do spraw Muzeum II Wojny Światowej w osobie prof. dr hab. Pawła Machcewicza. W skład zespołu pełnomocnika ds. muzeum weszli także dr hab. Piotr M. Majewski – historyk z Uniwersytetu Warszawskiego i dr Janusz Marszalec, który w latach 2000–2007 pełnił funkcję naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku. Celem zespołu było m.in. wypracowanie koncepcji programowej Muzeum II Wojny Światowej, która została zaprezentowana na forum publicznym 6 października 2008 roku w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Warszawie podczas dyskusji z udziałem historyków i muzealników. Tekst koncepcji oraz zapis dyskusji został ogłoszony drukiem, jest także dostępny bezpośrednio na stronie internetowej Muzeum.Jak zatem jest możliwe, że wokół tej placówki trwają jakieś dziwaczne i niezrozumiałe dla mnie podchody? To polski minister KiDN nie ma wpływu na działalność takiej instytucji? Doszło do tego, że niedawno władze muzeum zaskarżyły do sądu administracyjnego decyzję (tak to nazwano w prasie, pewnie idzie o jakieś zarządzenie ministra) o połączeniu tej placówki z inną a wsa połączenie "wstrzymał"! To jest metoda działania Glińskiego (na paluszkach) czy w czymś innym rzecz? Może po prostu terytorium wyznaczone linią Wrocław-Poznań-Gdańsk nie jest polskie? No i sprawa dotyczy placówki, która miała chyba być narzędziem niemieckiej polityki historycznej w IIIRP?
26 listopada 2008 roku Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego przemianował państwową instytucję kultury Muzeum Westerplatte na Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Jednocześnie określił zakres zadań nowej placówki, stwierdzając że „przedmiotem działalności muzeum jest gromadzenie zbiorów dotyczących historii II wojny światowej, ich ochrona oraz udostępnianie poprzez prowadzenie w szczególności działalności wystawienniczej, popularyzatorskiej, edukacyjnej i wydawniczej”
Edit: poprawiono literówkę
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
No przecież to by było karygodne upolitycznienie i wogle sam Timmermans by być może nawet zmarszczył nosek!!!
1.przestępstwo polegające na dokonywaniu kradzieży związanej z przemytem, wykonywanej za zachodnią granicą Polski w okresie PRL;
2.przedmiot pochodzący z kradzieży;
3.urządzenie do przeciwdziałania kradzieży piwa przez barmanów, tzw. licznik piwa juma box.
Historia[edytuj]
Słowo to wywodzi się z rejonów nadgranicznych. Określało rodzaj przestępstwa polegający na kradzieży towarów w zachodnich wtedy sklepach, głównie w niemieckich. W trakcie ewolucji było używane również do określania kradzieży luksusowych aut na terytorium Niemiec i przetransportowaniu ich do Polski. W każdym z przypadków element kradzieży poza terytorium Polski był najbardziej istotny i nadawał znaczenia temu słowu, odróżniając go od standardowej kradzieży. Zwany był wtórnym, słowiańskim, sprawiedliwym podziałem dóbr osobistych.
Przypuszcza się, że samo słowo juma pochodzi od określenia pociągu PKP, którym wyjeżdżano z Zielonej Góry do Berlina, który odjeżdżał o 15:10, co kojarzone było z westernem 15:10 do Yumy.
Przez długi czas juma uznawana była za proceder początkujących przestępców. Z upływem czasu słowo to rozszerzyło swoje znaczenie oraz zasięg terytorialny i oznaczało w zorganizowanych gangach wejście do sklepów w Niemczech, w charakterze klientów, kradzież drobnych przedmiotów, niejednokrotnie o wysokiej wartości (sprzęt elektroniczny, perfumy, markowa odzież, wymienne żyletki Gillette itp.). W XXI w. jest to praktykowane przez pewne grupy działające na terenie Unii Europejskiej (Niemcy, Austria, Francja).
Luke Sh. @YngvePL
ciekawa mapka w 1966r populacja Polski była taka sama jak Turcji (31m) dziś w Turcji mieszka 78m a w Polsce o 40m mniej ludzi. ź: worldbank
Znaczy się szpion i impostor znakomity przeniknąłbył do PO aby skompromitować. Ale się nie udało. Nie wierzycie? No to oblOOkajcie w gófniewybiOOrczym z miasta przeklętego Uć (forum)
Ławki na peronie SKM:
Wieżowce (ul. Pilotów i okolice):
http://monitorpolski.gov.pl/MP/2017/292
W każdym razie - w dniu urodzin mam coś od rządu!
Nic na to nie poradzę ale tak mi się układa buźka na rozpacz Michcewicza.
Eeee, nie znalazłem. To może:
ewentualnie grafitti na ścianie:
lub doklejonego: