Skip to content

Najgorszy mundial eveeeer...

1235

Komentarz

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    ze względu na trenera, Brazylii.

"Angelotti! Il Console
    della spenta repubblica romana!"

Tak mi się skojarzyło ;)

• No to gratuluję skojarzenia, bo ja akurat Pucciniego ani lubię, ani dokładnie znam.

Ancelottiemu kibicuję, bo z czasów jak jeszcze interesowałem się więcej pilką był jednym z najlepszych trenerów i z dobrych, ale nie wybitnych zawodników potrafił wyciągnąć np. zwycięstwo w Lidze Mistrzów w 2007 r. Było jeszcze trzech takich, Fergusson, Mourinho i największy z nich, Lippi.
    Bo z trzeźwym Ronaldinhem, nieobrażonym Rivaldo i nieprzedawkowanym Ronaldo to każdy by wygrał mundial, nawet Scolari.

Dziś Carletto też pokazał klasę, jak on ich poukładał w przerwie. Casemiro do środka ataku rozwalił system Japończyków. No i świetna zmiana z Martinellim, zwycięska akcja w stylu Pippo Insaghiego z najlepszych lat.

Może dziś są lepsi trenerzy, ale nie oglądam aż tyle piłki, by to stwierdzić. Na tym mundialu, o czym też już pisałem, jest za dużo meczy, nie idzie wszystkiego zobaczyć, a co za tym idzie zauważyć jakąś nową trenerską gwiazdę.

• No Szwaby out, ale na raty. Nie spodziewałem się.

• edytowano 30 June

Hoho...Maroko wyrównało na 1:1 z Holandią w 90 min.
    Dogrywka bez historii.
    Karne dla Maroka
    Holandia out.

• edytowano 30 June

Przynajmniej nie zaliczyliśmy blamażu na Mundialu jak Niemcy :)

• Po odpadnięciu Niemców mam pytanie komu mam niekibicować?

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Po odpadnięciu Niemców mam pytanie komu mam niekibicować?

Może Szwajcarii cierpiącej na bardzo silny niedobór Szwajcarów?

• edytowano 30 June

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Po odpadnięciu Niemców mam pytanie komu mam niekibicować?

no jak to komu?
    małym mniemcom

• Wszystko to prawda, tylko Japonii szkoda mi. Pięknie stawali w pierwszej połowie. Za to pierwsza połowa drugiej połowy była w 100% dla Brazylii, bez ściemy. A ten drugi gol dla Brazylii warto obejrzeć, taki dziwaczny.

• a tak a'propo MŚ w Ameryce to od wczoraj lawinowo rośnie liczba kibiców Czikago Fajer
    ;)

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Wszystko to prawda, tylko Japonii szkoda mi. Pięknie stawali w pierwszej połowie. Za to pierwsza połowa drugiej połowy była w 100% dla Brazylii, bez ściemy. A ten drugi gol dla Brazylii warto obejrzeć, taki dziwaczny.

Dali się stłamsić. Jak trzymali Brazylię w środku pola było OK, jak się wycofali to się skończyło jak skończyło. Widziałem tylko okruszki oczywiście.

• W 1/16 na razie Kanada, Brazylia, Paragwaj i Maroko.

Europa?
    Niemcy i Holandia już w domu.

pary:
    Portugali-Chorwacja
    Francja-Szwecja
    Hiszpania-Austria

nie sprzyjają staremu kontynentowi

Anglia-Kongo
    Szwajcaria-Algieria
    BiH-USA
    Norwegia-WKS
    Belgia-Senegal

z w/w to tylko Anglia pewniak (ale czy na pewno?)

• Po odpadnięciu Mniemców i Hulendrów mocno trzymamy kciuki za odpadnięciem Angoli, Szwajców, USAńców i Brukselczyków

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Wszystko to prawda, tylko Japonii szkoda mi. Pięknie stawali w pierwszej połowie. Za to pierwsza połowa drugiej połowy była w 100% dla Brazylii, bez ściemy. A ten drugi gol dla Brazylii warto obejrzeć, taki dziwaczny.

Jak Kolegę takie interesują proponuję wpisać w google "Insaghi famous / best goals" będzie więcej. Trener zawodnika zazwyczaj zresztą też będzie ten sam.

Co do wczorajszych meczów: Niemcy raczej przegrali sami z sobą, a Holendrzy bardziej z drabinką, co zresztą pokazuje, że z potencjalnie "polskiej" grupy były tylko złe wyjścia (Francja / Brazylia / Maroko)
    Dzisiejsze ogarnę w retransmisjach / skrótach, więc nie liczcie na szybkie odpowiedzi.

• edytowano 2 July

@marniok powiedział(a):
    W 1/16 na razie Kanada, Brazylia, Paragwaj i Maroko.

Europa?
    Niemcy i Holandia już w domu.

pary:
    Portugali-Chorwacja
    Francja-Szwecja
    Hiszpania-Austria

nie sprzyjają staremu kontynentowi

Anglia-Kongo
    Szwajcaria-Algieria
    BiH-USA
    Norwegia-WKS
    Belgia-Senegal

z w/w to tylko Anglia pewniak (ale czy na pewno?)

Jak widać nie taki pewniak, mimo ostatecznie korzystnego wyniku.
    W pojedynku euro - afrykańskim jest aktualnie 3:1 dla Europy, jeśli liczyć tylko "czarną" Afrykę to jest 3:0, w ogóle z czarnej szansę ma jeszcze tylko Ghana (z Kolumbią), bo Caboverbe wiadomo jest trochę poza kategoriami. Natomiast z obu Ameryk w fazie pucharowej przegrywają tylko z sobą.
    Cieszy za to, że jak do tej pory nie było jeszcze typowego meczu "do jednej bramki" w fazie pucharowej, może na pograniczu był Szwecja - Francja, ale przy mądrze grającej Polsce Szwecjo nie byłoby na mundialu.

• Afrykańskie drużyny dały sobie wydrzeć wygraną w ostatnich minutach meczów (gole - wyrównujące lub zwycięskie - padły w tym samym czasie).
    Anglia vs DRKongo - Kane na 2:1 w 86 min
    Belgia vs Senegal - Telemans na 2:2 w 86 min (potem karny w 124 min meczu)
    WKS vs Norwegia - Haaland w 86 min na 2:1
    [dodatkowy smaczek to gol dla Kanady z RPA w 95 min]

Nie wiem czy to brak cwaniactwa boiskowego, zbytnia pewność siebie czy jeszcze coś innego lub w drugą stronę szczęście lub dojrzałość drużyn europejskich?

• Natomiast BiH całkowicie zawiodła w meczu z USA.
    Nawet prezentu od sędziego nie wykorzystali (bo czerwona kartka dla zawodnika z USA - strzelca gola - to przesada bo za taki sam faul w wykonaniu Messiego na zawodniku z Algierii nie było nawet żółtej - to wyglądało b.groźnie w obu przypadkach ale aktorstwo zawodnika z BiH chyba zaważyło).
    Przegrali w przewadze 2:0

• Ale to był mecz!
    Chorwacja - Portugalia wg mnie najlepszy do tej pory.
    Chorwaci odpadli po kontrowersyjnej decyzji sędziów nieuznania gola (padł w 113 min czasu podstawowego).
    Pytanie czy Chorwat dotknął głową piłki? Jeśli tak to spalony był. Jeśli nie dotknął to nie uznano prawidłowego gola. Z powtórek i ujęć w trakcie transmisji nie sposób tego jednoznacznie stwierdzić.
    Będzie to długo maglowane.

• @marniok powiedział(a):
    Afrykańskie drużyny dały sobie wydrzeć wygraną w ostatnich minutach meczów (gole - wyrównujące lub zwycięskie - padły w tym samym czasie).

Nie wiem czy to brak cwaniactwa boiskowego, zbytnia pewność siebie czy jeszcze coś innego lub w drugą stronę szczęście lub dojrzałość drużyn europejskich?

Sprawa mentalu. No ta murzyńskość opisana barwnie przez obszczańca zdRadka co do bugodrzańskiej ludożerki. A swoją szosą bon mot "polski biały Murzyn" nie wziął się znikąd, ma swoje historyczno-kulturowe, mocne umocowanie. I stąd moje refluksje o bugodrzańskich kopaczach jako mentalnych przegrywach, na które kompulsywnie zareagowali użytkownicy o małych Rozumkach

• Nieładnie.

• edytowano 3 July

@marniok powiedział(a):
    Ale to był mecz!
    Chorwaci odpadli po kontrowersyjnej decyzji sędziów nieuznania gola (padł w 113 min czasu podstawowego).
    Pytanie czy Chorwat dotknął głową piłki? Jeśli tak to spalony był. Jeśli nie dotknął to nie uznano prawidłowego gola. Z powtórek i ujęć w trakcie transmisji nie sposób tego jednoznacznie stwierdzić.

No wg mnie zawodnik z nr 20 na koszulce nie dotknął piłki głową i o spalonym nie mogło być mowy. Gdyby ją musnął to kolejny Chorwat z nr 15 byłby wówczas na spalonym.

• @Eden powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    Afrykańskie drużyny dały sobie wydrzeć wygraną w ostatnich minutach meczów (gole - wyrównujące lub zwycięskie - padły w tym samym czasie).

Sprawa mentalu. No ta murzyńskość opisana barwnie przez obszczańca zdRadka co do bugodrzańskiej ludożerki. A swoją szosą bon mot "polski biały Murzyn" nie wziął się znikąd, ma swoje historyczno-kulturowe, mocne umocowanie. I stąd moje refluksje o bugodrzańskich kopaczach jako mentalnych przegrywach, na które kompulsywnie zareagowali użytkownicy o małych Rozumkach

Sąsiedzi z Kolumbii kibel zajęli, że musiałeś zdefekować w tym wątku?

• Jedna sprawa.

Spytałem GPT :
    "Czy według przepisów FIFA muśnięcie piłki nawet włosami głowy uznawane jest za jej dotknięcie?"
    Odpowiedział:
    "Tak — jeśli piłka faktycznie zetknie się z włosami, to jest to traktowane jako dotknięcie piłki. W przepisach nie ma znaczenia, czy kontakt nastąpił dłonią, stopą, głową czy samymi włosami; liczy się fizyczny kontakt z piłką."

Więc jednak decyzja ok.

Ale to był mecz!

Razem z nieuznanymi golami było 4-3 dla Chorwacji. Karny dla Portugalii też dziwny, w tym mundialu przechodzą ostrzejsze kontakty w polu karnym bez reakcji.
    Oczywiście nie jest to jeszcze poziom Korei z 2002 r., ale w tym momencie wykraczamy chyba poza kwestię pomyłek, a przechodzimy na stronniczość.

Jedna sprawa.

Spytałem GPT :
    "Czy według przepisów FIFA muśnięcie piłki nawet włosami głowy uznawane jest za jej dotknięcie?"
    Odpowiedział:
    "Tak — jeśli piłka faktycznie zetknie się z włosami, to jest to traktowane jako dotknięcie piłki. W przepisach nie ma znaczenia, czy kontakt nastąpił dłonią, stopą, głową czy samymi włosami; liczy się fizyczny kontakt z piłką."

Więc jednak decyzja ok.

Więc dla mnie z żadnej z dwóch powtórek nie jest takie oczywiste, że on tymi włosami muska piłkę.

• Sygnał na wykresie na dołu zdjęcia sugeruje jednak kontakt.

Sygnał na wykresie na dołu zdjęcia sugeruje jednak kontakt.

A to jest sygnał czego?

• Zrozumiałem że z czujnika rejestrującego lot piłki, GPT potwierdza:
    "Tak, w nowszych piłkach mundialowych są umieszczane czujniki ruchu. W piłce na Mundial 2022 była technologia „connected ball”, a w piłce na Mundial 2026 również ma być chip IMU pomagający sędziom VAR w bardzo dokładnym śledzeniu ruchu piłki."

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.