Turek Turka w dupe szturka - wątek o naszym byłym sąsiedzie
Tytuł dałem trochę na zasadzie clickbaitu, za co przepraszam, no ale chciałem żeby był wątek o kwestiach tureckich, zwłaszcza że mie w NZZ ciekawy wyskoczył temat.
Mianowicie, prezydent Erdogan (co wykłada się Mężny Sokół) powiedział, że Asad to terrorysta i że wogle nie wyobraża sobie życia w powojennej Europie Południowowschodniej z takim to Asadem.
https://www.nzz.ch/international/erdogan-bezeichnet-syriens-machthaber-asad-als-terrorist-ld.1343116?mktcid=nled&mktcval=107&kid=_2017-12-28
Przyznam się, że w mojem musku od razu się skleiło to zaświadczenie pana prezydenta Mężnego Sokoła z decyzją pana Włodzimierza, ażeby z Syrii wyjechać i szukać szczęścia w innych okolicach. Kota nie ma, myszki harcują.
Mianowicie, prezydent Erdogan (co wykłada się Mężny Sokół) powiedział, że Asad to terrorysta i że wogle nie wyobraża sobie życia w powojennej Europie Południowowschodniej z takim to Asadem.
https://www.nzz.ch/international/erdogan-bezeichnet-syriens-machthaber-asad-als-terrorist-ld.1343116?mktcid=nled&mktcval=107&kid=_2017-12-28
Przyznam się, że w mojem musku od razu się skleiło to zaświadczenie pana prezydenta Mężnego Sokoła z decyzją pana Włodzimierza, ażeby z Syrii wyjechać i szukać szczęścia w innych okolicach. Kota nie ma, myszki harcują.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Włodzimierz Włodzimierzowicz konsekwentnie popierał Asada, więc nie będzie zadowolony z wolty Sokoła.
Albosz żeneralmą: "Ktusz podendzie do Turka temusz dupe wyszturka"
owóż, Turkowie influencyję wielką na Rzplitą Obojga Narodów mieli
odzieżowo, kulinarnie, konnie i zbrojnie, tudzież za zbytkami ichniejszymi warstwa najwyższa (bo tylko ona środki na to miała) podążała
KOlega mnie zas kakuje!
Albo licytacja ;-)
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.
Z poważaniem:
Skrzypek
Miodek turecki – rodzaj słodyczy tradycyjnie sprzedawany w Krakowie u bram cmentarnych we Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny. Bywa również niekiedy dostępny przy kościołach w czasie jesiennych odpustów.
Miodek turecki ma formę nieregularnych, twardych bryłek o lekko miodowym smaku, które mogą się łamać albo lekko kruszyć, a jego podstawowym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków aromatycznych i barwników, w który wtopione są pokruszone orzechy. W klasycznej odmianie o smaku śmietankowym masa karmelowa ma kolor białawy, istnieją jednak i inne rodzaje, zależnie od użytych dodatków smakowych i aromatycznych, np. miodek kakaowy, kawowy czy waniliowy.
Miodek najczęściej sprzedawany jest w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przezroczystej folii, niekiedy w papierowe torebki, w nierównomiernie pokruszonych, niewielkich kawałkach. Mniejsze kawałki miodku bywały niegdyś również na miejscu odłupywane z większej bryły i odważane przez straganiarza.
Ale nawet nie o to, komunikat ma być prosty - razi mnie taki tytuł, ze względu na coś tam (pomijalne w tym momencie), niekoniecznie mi się to podoba. Dużo lepszy to efekt przyniesie niż takie coś co kolega wysmażył. Ale czy nam na pewno o efekt chodzi ?
Nagranie z awantury trafiło do internetu
Na lotnisku odbył się protest grupy kilkudziesięciu Kurdów przeciwko tureckiej ofensywie. Ale wybrali sobie miejsce, gdzie odprawiani są pasażerowie tureckich linii lotniczych. Protest nie został zgłoszony, dlatego na miejscu nie było wzmożonych sił policji.
Mieli z sobą flagi Kurdystanu. Skandowali hasła "Erdogan faszysta", czy "Erdogan terrorysta". Szybko doszło do szarpaniny, a w końcu do regularnej bitwy. Wzięło w niej udział około 200 osób.
Do akcji musiała wkroczyć policja. Funkcjonariusze użyli gazu łzawiącego. Dwie osoby odniosły lekkie obrażenia. Wieczorem Kurdowie demonstrowali też w samym centrum Hanoweru.
https://wiadomosci.wp.pl/bijatyka-z-udzialem-200-osob-na-lotnisku-w-hanowerze-policja-uzyla-gazu-lzawiacego-6212344995534465a
Turcja rozpoczęła operację "Gałązka Oliwna" w miejscowości Afrin na północnym zachodzie Syrii. Prowadzi ją przeciwko bojownikom z kurdyjskiej milicji YPG, którą tureckie władze wiążą z Partią Pracujących Kurdystanu.
Jak oświadczyła turecka armia, operacja jest prowadzona "z poszanowaniem integralności terytorialnej Syrii" i na mocy prawa międzynarodowego. To jednak nie przekonuje rosyjskiego MSZ, które wzywa Turcję do "powściągliwości" i wyraża swoje "zaniepokojenie" jej zaangażowaniem militarnym w Syrii.
wspominany tu Archer i jego grupa współpracuja z YPG