ładny mix na koniec roku popuszczają imigrantów w kierunku Lesbos i jednocześnie aresztują ludzi ISIS, tak mówią
Turcja. Wielka akcja przeciwko ISIS. Ponad 120 zatrzymanych Ponad 120 osób podejrzewanych o przynależność do ISIS zostało zatrzymanych w Turcji. W ogromnej operacji wzięło udział ok. 400 tureckich funkcjonariuszy. Policjanci weszli do kilkudziesięciu domów w całym kraju i zatrzymali podejrzanych o powiązania z ISIS. Wśród aresztowanych jest wielu obcokrajowców.
Wielka akcja tureckich służb była wymierzona w islamskich terrorystów. Tamtejsi śledczy poinformowali o aresztowaniu w poniedziałek 124 osób podejrzanych o przynależność do ISIS. Media spekulują, że zatrzymani planowali atak terrorystyczny na wzór zamachu w czasie imprezy noworocznej w Stambule w 2017 roku.
Generalnie to "ludy Wschodu" w tym te "starożytne" rolują same siebie i siebie nawzajem od tysiącleci. Taka u nich tradycja aby stosunki społeczne były skrajnie wrogie, nieprzyjemne i nieestetyczne, a przemoc od domowej po państwową była nieograniczona i powszechna. Ludy Bliskiego Wschodu robią to nieco inaczej niż ludy Dalekiego Wschodu i Środkowego Wschodu, ale w gruncie rzeczy zasady są bardzo zbliżone.
Być może, ale mnie bardziej o politykę zagraniczną chodziło. Erdogan zupełnie bezsensownie zaczął zbliżać się do Rosji, kosztem USA - co on przez to chciał uzyskać to nie wiem. Natomiast dla nas to tylko dobrze - USA powinni tym bardziej postawić na nas, skoro Turcja to sojusznik? co najmniej niepewny,
USA raczej nie zrezygnują z Turcji. Może spróbują jeszcze raz usunąć Erdogana i postawić na generałów. Mogą jednak też przyjąć go na swe łono skruszonego pod pewnymi twardymi warunkami. Lepiej dla USA mieć tam i Turcję i Arabie Saudyjską i Izrael. Koniec reżimu i republiki islamskiej w Iranie jest wyobrażalny. Oczywiście kara dla Turcji musi być. Nie powróci już do roli sprzed wyskoków Erdogana. Jest wybudzana ze snu o potędze.
TecumSeh napisal(a): Erdogan zupełnie bezsensownie zaczął zbliżać się do Rosji, kosztem USA - co on przez to chciał uzyskać to nie wiem.
Wartość sprzętu z Rosji zarówno USA, jak i Izrael mu zaprezentowali. Jeżeli Turcja to sojusznik niepewny, to co USA ma sądzić o Polsce w świetle wypowiedzi min Sikorskiego, gdy mu zabrakło polskich fontów?
Jak by nie patrzeć - to Polska jest rzeczywiście bardzo niepewna i niestabilna. Zmiana władzy i od razu następuję zerwanie ciągłości prowadzenia polityki i zmiana strategii.
ms.wygnaniec napisal(a): Wartość sprzętu z Rosji zarówno USA, jak i Izrael mu zaprezentowali.
To też - jego głupota polega na tym, że tego nie wiedział. Ale pytanie moje - po jaką cholerę mu ta Rosja? Znajduję jedną odpowiedź - islam go ogłupił. Że USA to wielki szejtan, a Rosja cacy bo tam religia jest. Ale żeby był aż tak głupi?
los napisal(a):
Jeżeli Turcja to sojusznik niepewny, to co USA ma sądzić o Polsce w świetle wypowiedzi min Sikorskiego, gdy mu zabrakło polskich fontów?
Właśnie się rozchodzi o to z której opcji jest pan Zdradek.
los napisal(a): Na prowadzenie polityki zagranicznej składa się też wspieranie swoich w krajach ościennych. Niemcy i Rosjanie to wiedzą, Amerykanie mają nie wiedzieć?
Na szczęście Ameryka to mocarstwo globalne i wszystkie kraje są to ich kraje ościenne. Najważniejsze są te które leżą na ważnych i zagrożonych kierunkach. My leżymy, Izrael jakby ostatnio mniej. Turcja już bardziej niż Izrael bo ma cieśniny czarnomorskie i wisi nad Zatoką. Egipt też oraz Arabia Saudyjska bo to szlak z Europy do Indii i dalej. Kto jest w Polsce ich a kto przeciw nim dobrze wiadomo.
christoph napisal(a): A Amerykanie mają swoich w krajach ościennych?
Spytaj dowolnego Latynosa.
Potwierdzam. W całej (? Nie wiem jak w Brazylii, ale to pół kontynentu, i to ważniejsze pół) Ameryce Południowej nienawidzą Amerykanów. Za co? Za to, że robią z nimi, co chcą
W idlib wykorzystali chmarę dronow do rozpoznania i ataku jak również wsoldzialanie dronowego rozpoznania, zagłuszania i wojny elektronicznej oraz wspólnego ataku artylerji i rakiet z Ziemi i z dronow. Wszystko własne systemy. Drony mieli już wypróbowane na Kurdach, a teraz puścili na całą orkiestrę. https://www.defence24.pl/zmasowany-atak-dronow-turecka-operacja-wiosenna-tarcza-analiza
No i już w przyszłym roku będziemy mieć tureckie drony bojowe na wyposażeniu Polskiej Armii. Znacznie tańsze niż te hamerykańskie. A sprawdzone, jeśli chodzi o niszczenie rosyjskiego sprzętu bojowego Tyle, że szlag mnie trafia, bo nie wykorzystali potencjału WB, tylko pakowali miliony w tych nieudaczników z PGZ.
Dla mnie jakieś niepojęte -- raz nasi ełroposłowie głosują p-ko ormiańskim jeńcom, dwa kupujemy od Turka drony, zamiast robić własne, trzy już w poniedziałek żeby to przyklepać jedzie do nich Pan Prezydent. Jakaś taka nagła ofensywa na zupełnie dla mnie niezrozumiałym odcinku.
Komentarz
Sześć stawiali sultanowie
popuszczają imigrantów w kierunku Lesbos i jednocześnie aresztują ludzi ISIS, tak mówią
Turcja. Wielka akcja przeciwko ISIS. Ponad 120 zatrzymanych
Ponad 120 osób podejrzewanych o przynależność do ISIS zostało zatrzymanych w Turcji. W ogromnej operacji wzięło udział ok. 400 tureckich funkcjonariuszy. Policjanci weszli do kilkudziesięciu domów w całym kraju i zatrzymali podejrzanych o powiązania z ISIS. Wśród aresztowanych jest wielu obcokrajowców.
Wielka akcja tureckich służb była wymierzona w islamskich terrorystów. Tamtejsi śledczy poinformowali o aresztowaniu w poniedziałek 124 osób podejrzanych o przynależność do ISIS. Media spekulują, że zatrzymani planowali atak terrorystyczny na wzór zamachu w czasie imprezy noworocznej w Stambule w 2017 roku.
Ale Ruscy ich wyrolowali. A raczej przez ruskich Turcy wyrolowali sami siebie.
Erdogan zupełnie bezsensownie zaczął zbliżać się do Rosji, kosztem USA - co on przez to chciał uzyskać to nie wiem.
Natomiast dla nas to tylko dobrze - USA powinni tym bardziej postawić na nas, skoro Turcja to sojusznik? co najmniej niepewny,
Turcja to kraj islamski.
Jeśli ktoś zapomniał co to oznacza to Erdogan mu właśnie przypomniał.
Jeżeli Turcja to sojusznik niepewny, to co USA ma sądzić o Polsce w świetle wypowiedzi min Sikorskiego, gdy mu zabrakło polskich fontów?
Poza emerytami w Meksyku? I innych Karaibach?
Ale pytanie moje - po jaką cholerę mu ta Rosja?
Znajduję jedną odpowiedź - islam go ogłupił. Że USA to wielki szejtan, a Rosja cacy bo tam religia jest.
Ale żeby był aż tak głupi? Właśnie się rozchodzi o to z której opcji jest pan Zdradek. O to to.
Za to, że robią z nimi, co chcą
https://www.defence24.pl/zmasowany-atak-dronow-turecka-operacja-wiosenna-tarcza-analiza
Najlepszy motyw jest z Polakiem, który ustawił Turkom nacjonalizm
Jakaś taka nagła ofensywa na zupełnie dla mnie niezrozumiałym odcinku.