Te płacze o wolności religijnej nie są adekwatne dla prawosławia, w którym już od Bizancjum panuje idea cezaropapizmu, władca świecki ma wpływ na władzę kościelną i jest to doktrynalnie w prawosławiu akceptowane i usankcjonowane. Inaczej niż w cywilizacji łacińskiej i Kościele.
Komentarz
Te płacze o wolności religijnej nie są adekwatne dla prawosławia, w którym już od Bizancjum panuje idea cezaropapizmu, władca świecki ma wpływ na władzę kościelną i jest to doktrynalnie w prawosławiu akceptowane i usankcjonowane. Inaczej niż w cywilizacji łacińskiej i Kościele.
Pomijając nieistotny szczegół, że Patriarchat Moskiewski jest osobistym dziełem Josipa Stalina. Nazwijmy rzecz po imieniu: diabła.
Kiedyś dużo słuchałem ukraińskiego YouTube, znudziło mi się, ale coś zapamiętałem z ich dyskusji.
I tyle oni wiedzą o tym, co tkwi w duszach Amerykanów?
To pamiętam z informacji o przepychaniu pomocy dla Ukrainy w Kongresie,
takie argumenty przeciwko pomocy wysuwali przedstawiciele MAGA i blokowali pomoc przez 5 miesięcy.
Różne argumenty wysuwają różni ludzie w różnych sytuacjach. Dobrze jest wiedzieć o co chodzi by wysuwać radykalne i ogólne stwierdzenia.
To prawda.