Słodkie placuszki serowe to tradycyjne, ukraińskie danie.
Kategoria Danie główne Rodzaj kuchni Ukraińska Czas przygotowania 20 min. Czas gotowania 20 min. Liczba porcji 3
Składniki
300 g twarogu 1 jajko 1 łyżka cukru + cukier waniliowy 5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obtaczania placuszków 50 g rodzynek szczypta soli olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zmiksuj składniki, namocz rodzynki Twaróg, jajko, kaszę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli – to wszystko zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15-20 min. Rodzynki zalej wrzątkiem i także odstaw. Po tym czasie odsądz rodzynki z wody i dodaj do ciasta. Smaż placuszki Dziel ciasto na kawałki i formuj z niego niewielkie placuszki. Obtaczaj w suchej kaszy mannej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Jako że mamy sezon bobowy, polecam: 0,5 kg ugotowanego bobu, 1 duża lub 2 średnie cebule pokrojone w kostkę, zeszklone, 2 jajka lub 2 łyżki siemienia lnianego z wodą, 2 łyżki płatków owsianych, pieprz, sól i ważne, gałka muszkatołowa ok połowa utłuczona w moździerzu lub ewentualnie może być mielona. Wszystko zmiksować, formować placuszki, panierować lub obtaczać w mące wg preferencji. Smażyć do chrupkości powłok.
Przepis dobry zwłaszcza gdy nie bardzo jest chęć na bób "z wczorajsza".
Na szybkensa można kupić sobie do kanapki takie pudełko. małe papryczki w oleju, nadziewane białym serem w środku. Wersje które kupowałem są kwaszone, chyba ?
Są ostre albo na słodko.
@posix powiedział(a):
Na szybkensa można kupić sobie do kanapki takie pudełko. małe papryczki w oleju, nadziewane białym serem w środku. Wersje które kupowałem są kwaszone, chyba ?
Są ostre albo na słodko.
Smaczne.
Ostre są pyszne, na słodko mi nie smakują. Nie próbowałam zielonych, bo od jakiegoś czasu u nas nie ma.
kupujemy śmietanę 30, Takie małe opakowanie. wlewamy ubijamy - żeby trochę zesztywniałą nie trzeba cudować z mikserem.
Wrzucamy twaróg - idealnie ten trójkąt od piątnicy.
Łyżka miodu i mieszamy wszystko.
Ostatnio zrobiłam takecuś:
Twaróg strzałkowski zmięszałam ze smietanką 30%, plus gruntowy ogórek w drobną kostkę, plus garść kopru, plus parę kropel maggie, sól itd do smaku. Dobre toto.
Czoskiem wionąć w robocie nie wypada (no chyba że ktoś robi w finansach) więc taka pasta kanapkowa nie konweniuje. W domu i w zagrodzie to oczywiście co innego.
Gdzie?
.
.
.
To żart ofc...ale niestety już nigdy nie znalazłem papierówek które pamiętam z sadu babci...drzewo było koślawe, z wydrążonym, częściowo spróchniałym pniem ale rodziło taaaakie papierówy jakich świat nie widział (a przynajmniej mój dziecięcy świat).
Dzieciństwo się skończyło, papierówka runęła i skończyła jako paliwo w piecu a sądu i domu już nie ma....
Echhhh....
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Potwierdzam wzystko. Jest doskonała
:-c
No, poza maślakami.
Muszę do okulisty
Przeczytałem "posladkami"
Słodkie placuszki serowe to tradycyjne, ukraińskie danie.
Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Ukraińska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3
Składniki
300 g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru + cukier waniliowy
5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obtaczania placuszków
50 g rodzynek
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zmiksuj składniki, namocz rodzynki
Twaróg, jajko, kaszę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli – to wszystko zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15-20 min. Rodzynki zalej wrzątkiem i także odstaw. Po tym czasie odsądz rodzynki z wody i dodaj do ciasta.
Smaż placuszki
Dziel ciasto na kawałki i formuj z niego niewielkie placuszki. Obtaczaj w suchej kaszy mannej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
0,5 kg ugotowanego bobu, 1 duża lub 2 średnie cebule pokrojone w kostkę, zeszklone, 2 jajka lub 2 łyżki siemienia lnianego z wodą, 2 łyżki płatków owsianych, pieprz, sól i ważne, gałka muszkatołowa ok połowa utłuczona w moździerzu lub ewentualnie może być mielona.
Wszystko zmiksować, formować placuszki, panierować lub obtaczać w mące wg preferencji. Smażyć do chrupkości powłok.
Przepis dobry zwłaszcza gdy nie bardzo jest chęć na bób "z wczorajsza".
Smacznego
Na szybkensa można kupić sobie do kanapki takie pudełko. małe papryczki w oleju, nadziewane białym serem w środku. Wersje które kupowałem są kwaszone, chyba ?
Są ostre albo na słodko.
Smaczne.
Nazywają to antipasti.
Ostre są pyszne, na słodko mi nie smakują. Nie próbowałam zielonych, bo od jakiegoś czasu u nas nie ma.
kupujemy śmietanę 30, Takie małe opakowanie. wlewamy ubijamy - żeby trochę zesztywniałą nie trzeba cudować z mikserem.
Wrzucamy twaróg - idealnie ten trójkąt od piątnicy.
Łyżka miodu i mieszamy wszystko.
Pyszne, robi się jakieś 5 minut.
Prosta pasta z twarogu z sardynkami w oleju, też dobre, cebula ewentualnie jeszcze.
Robię to regularnie - twaróg, sardynki, ew. curry lub papryka oraz zioła na kanapki do roboty
Ostatnio zrobiłam takecuś:
Twaróg strzałkowski zmięszałam ze smietanką 30%, plus gruntowy ogórek w drobną kostkę, plus garść kopru, plus parę kropel maggie, sól itd do smaku. Dobre toto.
Mizeriocacyki. A czosnek?
Czoskiem wionąć w robocie nie wypada (no chyba że ktoś robi w finansach) więc taka pasta kanapkowa nie konweniuje. W domu i w zagrodzie to oczywiście co innego.
Boże!
Wszystko tylko nie sardynki.
Te łebki i ogonki i flacyska w środku....bleeee
Może być makrela, tuńczyk czy coś, na bogato.
Jakiego twarogu używasz? I czy tylko to ze sobą mieszasz / ew. te zwierzątka rozgniatasz jakoś, czy całość miksujesz?
Rozgniatam widelcem, nie przywiązywałem wagi do twarogu, brałem zawsze półtłusty, a jak za suchy to można trochę tego oleju z ryb dodać ale ostrożnie.
No i sól i pieprz.
Właśnie - kolega to umie zachęcić, bo czyż może być coś lepszego niż flaczyska z pulpetamy wołowemy po warsiasku z majerankiem, papryką i imbirem?
Idę wyciągnąć z zamrażalnika składniki - poważnie piszę.
We flakach to nawet Łukaszenka ostatnio zasmakował, powiedział "No, nie wszystko w tej Polsce jest złe".
papierówki są, nie przegapcie państwo.
Gdzie?
.
.
.
To żart ofc...ale niestety już nigdy nie znalazłem papierówek które pamiętam z sadu babci...drzewo było koślawe, z wydrążonym, częściowo spróchniałym pniem ale rodziło taaaakie papierówy jakich świat nie widział (a przynajmniej mój dziecięcy świat).
Dzieciństwo się skończyło, papierówka runęła i skończyła jako paliwo w piecu a sądu i domu już nie ma....
Echhhh....