Dyskusja o liturgii nie jest marginesowa: sobór przypomina tu, że chodzi tutaj o serce wiary chrześcijańskiej.
I co, i z tego powodu skazani jesteśmy na być może ważną, ale z pewnością niegodną fuszerkę Bugniniego? Jakaż to jest żenada, ta zajadłość z jaką staruchy w śmiesznych łachach zwalczają Prawdziwą Mszę, żeby uciskać Lud Boży jakimiś tam wymysłami z lat 70. Żadna inna technologia, która powstała w latach 70. nie jest już w użyciu, a z Novus Ordo ciągle ten sam urzędowy entuzjazm.
Ale jeśliśmy tę kopalnię opuścili, to pewnie dlatego, że już wszystko z niej wydobyto.
Niekoniecznie. To, co się pojawiło po SVII, niezupełnie było tym, co miel na myśli ojcowie duchowni na tymże soborze obecni.
Był jednak pewien biskup, który już podczas Soboru przewidywał w jakim kierunku pójdą zmiany doktrynalne, liturgiczne i eklezjalne.
I nie pomylił się...
Protestanci nie mieli soborów i też poszli w "jakim kierunku", oczywiście dużo bardziej niż KK. Sprawdźcie sobie, jakie było stanowisko większości kościołów protestanckich co do antykoncepcji, wyświęcania kobiet, jednopłciowych małżeństw - 100 lat temu i teraz. I jakie jest stanowisko KK, 100 lat temu i teraz.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Aaa, myślałem że to takie szafki dla pedałów, żeby mieli z czego wychodzić.
Nie ździwiłbym się.
trep napisal(a): Ale Ryś już szafki wprowadza.
Hehe, ale o co chodzi? Btw. ja zrozumiałem trepa w 100% bo ten topic beł tu mielony niedawno i zapamiętałem. O szafiarkach czyly babach co to chcą być jak ksiundz i rozdawać Komunię? Bełło. Co nowego dla mnie to jest to, że w Polsce jeszcze do tej pory szafiarek nie było??? U nasz to jest na porządku dziennym *). Myślałem, że to posoborowy trynd i normalka.
„Wiem, że potrzebne mi są doświadczenia, ażeby czysta stała się moja najgłębsza istota. Jeśli te doświadczenia pozostają w twoich rękach, jeśli – jak to było w przypadku Hioba – pozostawiasz złu trochę wolnej drogi, to pamiętaj, proszę, o moich ograniczonych możliwościach. Nie licz za bardzo na mnie. Nie przesuwaj zbyt daleko granic, w których mogę doznawać pokus, i bądź w pobliżu z Twoją opiekuńczą ręką, gdy moja miara zaczyna już dobiegać końca”.
Chodzi o pytanie, czy rzeczywistość powstała na zasadzie przypadku i konieczności (lub za Popperem, nawiązującym do Butlera: z luck and cunning — ze szczęśliwego przypadku i przewidywania), a więc z tego, co bezrozumne — innymi słowy, czy rozum jest przypadkowym produktem ubocznym tego, co nierozumne, i jest także ostatecznie bez znaczenia w oceanie bezrozumności, czy też — przeciwnie — prawdziwym pozostaje to, co stanowi zasadnicze przekonanie wiary chrześcijańskiej i jej filozofii: In principio erat Verbum — na początku wszystkich rzeczy znajduje się stwórcza siła rozumu. Tak dzisiaj, jak i wczoraj, wiara chrześcijańska jest opcją dla pierwszeństwa rozumu i rozumności.
'Nadzwyczajne Szafarki Komunii Świętej' to jednak wciąż dowód na to, że składającym ofiarę in persona Christi może być tylko mężczyzna.
Podobnie jak wieloryb nie jest rybą, tak rozdająca Ciało Pańskie kobieta nie jest 'księdzem'.
(Był 2006 rok, Szkocja, Edynburg, katedra (biskupia); siedzę gdzieś w środku kościoła, a siedząca w tej samej ławce kobieta wstaje i idzie do prezbiterium, otrzymuje od księdza puszkę i staje do rozdawania Komunii; jestem w szoku.
Jest 2022 rok, Polska, Piekary Śląskie, Kalwaria podczas pielgrzymki (50.000 osób?); do rozdawania Komunii wiernym zostali wysłani Nadzwyczajni Szafarze Komunii Świętej, też jestem choć w mniejszym już szoku, bo większość księży została w swoich krzesłach, jeszcze tak nie było.)
Być może za swojego życia zobaczysz kapłankę. Sporo będzie zależało, kogo wybiorą na następcę Franciszka.
Nb. chyba (nie badałem tematu) ograniczenie kapłaństwa do wyłącznie męskiej płci nie ma jakieś wielkiego umocowania. W NT chyba tylko Sao Paulo coś o tym wspominał:
Natomiast kard. R w Raporcie o stanie wiary uzasadniał to chyba wyłącznie takim stanem rzeczy w judaizmie biblijnym, starotestamentowym.
Znajomy ksiądz uzasadniał to względami praktycznymi. Zakaz ministrantek tak tłumaczył: - Kobiety świetnie się czują w Kościele. Dopuszczenie ich do funkcji ministranta spowoduje, że chłopcy przestaną służyć a z ministrantów jest dużo powołań. One znikną.
trep napisal(a): Być może za swojego życia zobaczysz kapłankę. .
Ale co ty z tą kapłanką???
Nadzwyczajni szafarze Komunii i nadzwyczajne szafarki Komunii były od powstania Kościoła. Znikli. I pojawiają się znów. Rzecz w tym, że trochę tak bocznymi drzwiami, po cichu, metodą 'salami', więc wygląda jakby coś złego to było. Ja osobiście omijam szafarzy, na Kalwarii nachodziłem się w tłumie, by znaleźć księdza. Ale sam uważam, że to nawyki i po trochę osobisty indywidualny bunt 'niedzielnego tradsa'. (Na przykład w bazylice najczęściej jestem jedyną (!) osobą na kolanach & do ust.)
trep napisal(a): Nb. chyba (nie badałem tematu) ograniczenie kapłaństwa do wyłącznie męskiej płci nie ma jakieś wielkiego umocowania. W NT chyba tylko Sao Paulo coś o tym wspominał:
Natomiast kard. R w Raporcie o stanie wiary uzasadniał to chyba wyłącznie takim stanem rzeczy w judaizmie biblijnym, starotestamentowym. .
Papież Jan Paweł II orzekł, że to Tradycja, depozyt wiary. ••••••
ODPOWIEDŹ NA WĄTPLIWOŚCI DOTYCZĄCE DOKTRYNY ZAWARTEJ W LIŚCIE APOSTOLSKIM ORDINATIO SACERDOTALIS
Wątpliwość: Czy doktryna, według której Kościół nie ma władzy udzielania święceń kapłańskich kobietom, przedstawiona w Liście Apostolskim Ordinatio sacerdotalis jako nauczanie, które należy uznać za ostateczne, powinna być uważana za należącą do depozytu wiary?
W tym miejscu znajdujemy się już jednak wobec istotnej współzależności między Pismem Świętym i Tradycją - współzależności, która czyni z tych dwóch sposobów przekazywania Ewangelii nierozerwalną jedność wraz z Urzędem Nauczycielskim, który jest częścią integrującą Tradycji i autentyczną instancją interpretacji Słowa Bożego spisanego i przekazanego
•••
A tutaj, w Przeglądzie Socjalistycznym można znaleźć rys historyczny, który poprzedził napisanie listu przez JPII → uwaga, kulturalne plucie na Kościół wywiad z 2010 r. z Agniewszką Zakrzewicz po wydaniu jej książki pt. "papież i kobieta", wydawnictwo Racjonalista •••
Komentarz
1. Pong
Manufacturer: Atari
Inventor: Allan Alcorn
Year: 1972
2. Email
System Used: ARPANET
Inventor: Ray Tomlinson
Year: 1971
3. The Floppy Disk
Manufacturer: IBM
Inventor: Warren L. Dalziel (leading inventor)
4. Cell Phone
Manufacturer: Motorola
Inventor: Martin Cooper
Year: 1973
5. VCR
Manufacturer: Philips
Inventor: Multiple Engineers
6. Digital Camera
Manufacturer: Cromemco
Inventor: Terry Walker, Harry Garland, Roger Melen
Year: 1975
7. The Microcomputer
Manufacturer: MITS
Inventor: Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS)
Year: 1975
8. The Apple Computer
Manufacturer: Apple
Inventor: Steve Wozniak
Year: 1976
9. GPS
Manufacturer: U.S. Department of Defense
Inventor: U.S. Navy
Year: 1978
10. Portable Music Player
Manufacturer: Sony
Inventor: Multiple Engineers
Year: 1979
No niewiele z tego przetrwało. Do dziś w rozpoznawalnej formie -- wyłącznie email i GPS.
I nie pomylił się...
I nie pomylił się...
Protestanci nie mieli soborów i też poszli w "jakim kierunku", oczywiście dużo bardziej niż KK. Sprawdźcie sobie, jakie było stanowisko większości kościołów protestanckich co do antykoncepcji, wyświęcania kobiet, jednopłciowych małżeństw - 100 lat temu i teraz. I jakie jest stanowisko KK, 100 lat temu i teraz.
Hehe, ale o co chodzi?
Btw. ja zrozumiałem trepa w 100% bo ten topic beł tu mielony niedawno i zapamiętałem. O szafiarkach czyly babach co to chcą być jak ksiundz i rozdawać Komunię?
Bełło.
Co nowego dla mnie to jest to, że w Polsce jeszcze do tej pory szafiarek nie było???
U nasz to jest na porządku dziennym *). Myślałem, że to posoborowy trynd i normalka.
*) Prawie w każdym kościele.
(Nie w moim).
👣
🐾
🐾
https://teologiapolityczna.pl/ks-jerzy-szymik-benedykt-xvi-teologia-radykalnego-prymatu-boga-2
Wogle, cały tekst fajny
https://christianitas.org/m/news/prawdziwosc-chrzescijanstwa
Podobnie jak wieloryb nie jest rybą, tak rozdająca Ciało Pańskie kobieta nie jest 'księdzem'.
(Był 2006 rok, Szkocja, Edynburg, katedra (biskupia); siedzę gdzieś w środku kościoła, a siedząca w tej samej ławce kobieta wstaje i idzie do prezbiterium, otrzymuje od księdza puszkę i staje do rozdawania Komunii; jestem w szoku.
Jest 2022 rok, Polska, Piekary Śląskie, Kalwaria podczas pielgrzymki (50.000 osób?); do rozdawania Komunii wiernym zostali wysłani Nadzwyczajni Szafarze Komunii Świętej, też jestem choć w mniejszym już szoku, bo większość księży została w swoich krzesłach, jeszcze tak nie było.)
Być może za swojego życia zobaczysz kapłankę. Sporo będzie zależało, kogo wybiorą na następcę Franciszka.
Nb. chyba (nie badałem tematu) ograniczenie kapłaństwa do wyłącznie męskiej płci nie ma jakieś wielkiego umocowania. W NT chyba tylko Sao Paulo coś o tym wspominał:
Natomiast kard. R w Raporcie o stanie wiary uzasadniał to chyba wyłącznie takim stanem rzeczy w judaizmie biblijnym, starotestamentowym.
Znajomy ksiądz uzasadniał to względami praktycznymi. Zakaz ministrantek tak tłumaczył:
- Kobiety świetnie się czują w Kościele. Dopuszczenie ich do funkcji ministranta spowoduje, że chłopcy przestaną służyć a z ministrantów jest dużo powołań. One znikną.
Nadzwyczajni szafarze Komunii i nadzwyczajne szafarki Komunii były od powstania Kościoła. Znikli. I pojawiają się znów.
Rzecz w tym, że trochę tak bocznymi drzwiami, po cichu, metodą 'salami', więc wygląda jakby coś złego to było.
Ja osobiście omijam szafarzy, na Kalwarii nachodziłem się w tłumie, by znaleźć księdza. Ale sam uważam, że to nawyki i po trochę osobisty indywidualny bunt 'niedzielnego tradsa'. (Na przykład w bazylice najczęściej jestem jedyną (!) osobą na kolanach & do ust.)
••••••
1. → Ordinatio Sacerdotalis (oryginał po łacinie)
•••
2. odpowiedź na List
→ ŚWIĘTA KONGREGACJA NAUKI WIARY
ODPOWIEDŹ NA WĄTPLIWOŚCI
DOTYCZĄCE DOKTRYNY ZAWARTEJ
W LIŚCIE APOSTOLSKIM ORDINATIO SACERDOTALIS
Wątpliwość: Czy doktryna, według której Kościół nie ma władzy udzielania święceń kapłańskich kobietom, przedstawiona w Liście Apostolskim Ordinatio sacerdotalis jako nauczanie, które należy uznać za ostateczne, powinna być uważana za należącą do depozytu wiary?
Odpowiedź: Tak.
podpisano: abp Józef kard. Ratzinger, 28.10.1995
•••
1. odpowiedź na odpowiedź Kongregacji
→ kuria watykańska, dubia
W tym miejscu znajdujemy się już jednak wobec istotnej współzależności między Pismem Świętym i Tradycją - współzależności, która czyni z tych dwóch sposobów przekazywania Ewangelii nierozerwalną jedność wraz z Urzędem Nauczycielskim, który jest częścią integrującą Tradycji i autentyczną instancją interpretacji Słowa Bożego spisanego i przekazanego
•••
A tutaj, w Przeglądzie Socjalistycznym można znaleźć rys historyczny, który poprzedził napisanie listu przez JPII
→ uwaga, kulturalne plucie na Kościół
wywiad z 2010 r. z Agniewszką Zakrzewicz po wydaniu jej książki pt. "papież i kobieta", wydawnictwo Racjonalista
•••