Skip to content

Coronawirus

1160161163165166257

Komentarz

• christoph napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    Cyrylica napisal(a):
    Luzujemy na zawody w Zakopanem, później się dziwimy, że burdy i wzrost zachorowań.
    Dalibyście już spokój z tym Zakopanem i wiązaniem z tym wzrostu zachorowań. Największy wzrost jest na Pomorzu, może to od chodzenia po plaży?

oczekuję wrostu poziomu covid-19 w okolicy kopalń.
    górnicy zaczynają się burzyć

...jak do kogo, ale do kolegi taki cynizm mi nie pasuje zupełnie @-)
  • trep napisal(a):
    Jedź na Białoruś. Kasia Tusk już tam jest [ZOBACZ ZDJĘCIA].
    Tuskówna została antysystemowcem?
  • posix napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    Cyrylica napisal(a):
    Luzujemy na zawody w Zakopanem, później się dziwimy, że burdy i wzrost zachorowań.
    Dalibyście już spokój z tym Zakopanem i wiązaniem z tym wzrostu zachorowań. Największy wzrost jest na Pomorzu, może to od chodzenia po plaży?

Żeby było śmieszniej - jak oglądałem mapkę zachorowań w Polsce to jakoś dziwnie z grubsza bardziej czerwone rejony ( więcej zachorowań ) to były rejony bardziej pro PO. ;-))))))

Coś w tym jest:). Z ludzi, których znam osobiście obostrzenia całkowicie olewają radykalni antypisowcy. Bo przecież nie będzie mi kaczor mówił co mam robić.
  • Ech, gdyby głupota miała skrzydła...
  • Duże miasta i okolice.
  • Po podśmiechujkach, że dobrze covid przynajmniej wykosi stary elektorat PiSu nie potrafię wyłuskać cienia współczucia.
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    posix napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    Cyrylica napisal(a):

Żeby było śmieszniej - jak oglądałem mapkę zachorowań w Polsce to jakoś dziwnie z grubsza bardziej czerwone rejony ( więcej zachorowań ) to były rejony bardziej pro PO. ;-))))))
    Coś w tym jest:). Z ludzi, których znam osobiście obostrzenia całkowicie olewają radykalni antypisowcy. Bo przecież nie będzie mi kaczor mówił co mam robić.

Kaczor akurat chyba w COVID nie wierzy
  • Boję się szczepienia przeokrutnie
    Babcia mojej żony już po podwójnym szczepieniu, dostała glejt na rok, ale najważniejsze że czuje się dobrze. Twarda sztuka z Kresów.
  • Mama znajomej po drugiej dawce zjechała na 3 dni. Rozkojarzona, czerwona wysypka. a twarda sztuka z Grodna, lat 90.
  • posix napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    Cyrylica napisal(a):

prosze sprawdzić mapki nadmiarowych zgonów

Podkarpacie i Małopolska to nie są chyba mateczniki PO?
  • edytowano February 2021
    Ale nadmiarowe zgony nie mają przecież związku z kowidem.
  • Przemko napisal(a):
    ...a "oficjalne" zgony mają?

...wiadomo przecież jaka jest wiarygodność testów C19 a sekcji przecież się nie robi
    posix napisal(a):
    Po podśmiechujkach, że dobrze covid przynajmniej wykosi stary elektorat PiSu nie potrafię wyłuskać cienia współczucia.
    ...i kosi, ale nie C19 jako choroba tylko jako priorytet polityki rządu
    C4 zamieniliśmy na C19
  • Przemko napisal(a):
    Notto jak nie kowid, to jaśniepaństwo lekarze, którzy przez znaczną część poprzedniego roku, na każdą próbę kontaktu potrafili w większości krzyczeć: teleporada! Przy błogosławieństwie ministerstwa.

Sytuacja przy której byłem osobiście - rozwozimy że znajonymi paczki dla kombatantów Czerwca '56 i Sybiraków. Jedna pani, koło 85 lat, na pytanie, czy czegoś nie trzeba, prosi o załatwienie leków. Przez teleporadę dostała listę leków i SMSa, z którym nie wiedziała co zrobić, a tam jakieś cyferki. Nie wiedziała, że SMS jest równoważny z receptą. Wystarczy iść do apteki i podać numer. Proste? Oczywiście, ale nie dla 85-latki. Ciekawe ile osób zmarło w ten sposób.
  • Dzieki ferb za to, co robisz. I za podpowiedź, że starsi jednak rzeczy dla młodszych oczywistych wiedzieć nie muszą.
    Widać, jak wazne jest spotkanie bez limitu 1o min na rozmowę.
  • ferb napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    Notto jak nie kowid, to jaśniepaństwo lekarze, którzy przez znaczną część poprzedniego roku, na każdą próbę kontaktu potrafili w większości krzyczeć: teleporada! Przy błogosławieństwie ministerstwa.

Sytuacja przy której byłem osobiście - rozwozimy że znajonymi paczki dla kombatantów Czerwca '56 i Sybiraków. Jedna pani, koło 85 lat, na pytanie, czy czegoś nie trzeba, prosi o załatwienie leków. Przez teleporadę dostała listę leków i SMSa, z którym nie wiedziała co zrobić, a tam jakieś cyferki. Nie wiedziała, że SMS jest równoważny z receptą. Wystarczy iść do apteki i podać numer. Proste? Oczywiście, ale nie dla 85-latki. Ciekawe ile osób zmarło w ten sposób.
    Zdaniem filo nie mają.
    Uwaga dla zacietrzewionych:
    - wzrost zachorowań, dla miary suma krocząca 7 dni, to fakt, a nie spekulacja;
    - w razie sprzeciwu i negowania tego faktu, poproszę o merytoryczne wskazanie innej, bardziej wiarygodnej miary z uzasadnieniem;
    Czy po łykendzie w 'Zakopanem' ktoś ma jakieś pytania odnośnie przymusowej izolacji (nie wątpię, że ma ona wiele negatywnych skutków)?
    Zapomniałem:
    qizu: gupiś!
  • Niedzielski był pytany w TVN24 o plany związane z obowiązkiem posiadania negatywnego wyniku testu w przypadku przyjazdu do Polski z zagranicy, czy bez tego obywatel nie będzie mógł wrócić do Polski. - Będzie mógł, tylko będzie musiał wpaść na kwarantannę po prostu - wyjaśnił minister. Zaznaczył, że negatywny wynik nie będzie przepustką dla powrotu do kraju, ale przepustką dla zwolnienia z kwarantanny.

Zapytany został też o termin wprowadzenia tej zasady. - Myślimy, żeby zrobić to jeszcze w tym tygodniu, pod koniec. Chcemy dopracować szczegóły regulacyjnie - powiedział.

- Celujemy w końcówkę tygodnia, ale teraz nie potrafię powiedzieć, czy to będzie poniedziałek, piątek, sobota. Pewnie to będzie końcówka tygodnia, poinformujemy publicznie wszystkich - zastrzegł.

Zaznaczył, że służby też do tego będą musiały się przygotować, bo to będzie się wiązało na przykład z działaniami Straży Granicznej.

- Straż graniczna deklaruje, że potrzebuje mniej więcej 48 godzin, żeby dojść do takiej zdolności operacyjnej na poszczególnych punktach granicznych. Więc myślę, że pod koniec tygodnia to stanie się faktem - powiedział. To oznacza, że aby wrócić do kraju, również autem osobowym, i nie pójść na kwarantannę, trzeba będzie na granicy okazać negatywny wynik testu.

- Tak będzie prawdopodobnie na granicy południowej i zachodniej - dodał Niedzielski.

Dopytywany o to, co stanie się z ludźmi, którzy pracują za granicą i codziennie dojeżdżają do pracy, minister odparł, że rozwiązanie to trzeba bardzo dobrze dopracować. - Ale generalnie to testowanie będzie taką normą. Zobaczymy, czy jakieś wyjątki w zakresie tego dopuścimy - odpowiedział.

rozwiązania z granicy czesko- i austriacko-niemieckiej
    No i wprowadzili obowiązkowo tylko maseczki. Nie można chusty nosić, ma być maksymalnie niewygodnie.
    Teraz będę nosić coś co będzie udawać maseczkę aby tylko nie można było wlepić mandatu. ;-)

Dziwne, że dokręca się śrubę w momencie jak jest raczej poprawa, a nie pogorszenie.
  • W ostatnim czasie to raczej ponowne pogorszenie.
  • posix napisal(a):
    No i wprowadzili obowiązkowo tylko maseczki. Nie można chusty nosić, ma być maksymalnie niewygodnie.
    Teraz będę nosić coś co będzie udawać maseczkę aby tylko nie można było wlepić mandatu.
    Zrób se z siatki na cebulę.

👣

🐾
    🐾

Na dokłądeczkę warmińsko-mazurskie oberwało obostrzeniami. Co akurat nie dziwi bo tam na poprawę się nie zanosiło.

____

No nic. Trzeba będzie kupić bawełnianą, bambusową etc. I wybrać to w czym się da oddychać.
  • Mordechlaj_Mashke napisal(a):
    posix napisal(a):
    Teraz będę nosić coś co będzie udawać maseczkę aby tylko nie można było wlepić mandatu.
    Zrób se z siatki na cebulę.
    Kocham Pana Panie MordecHai!
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    A ta epidemia nie wyhamowuje czasem? Jest na sali epidemiolog ,który mógłby się wypowiedzieć ?;).
    Swoją drogą dobrze świadczy o Excatedrze ,że dopiero po tygodniach histerii w mejnstrimie temat pojawia się dopiero teraz. Ciekawe co następne . Wcześniej płonęła Australia ,potem epidemia co następne ?
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Przypomnienie mojego wpisu sprzed roku.

• Wszyscy pomrzemy?
  • romeck napisal(a):
    Wszyscy pomrzemy?
    tak
    jednak trudno przyjąc to do wiadomości
  • ...a myślałem, że ta pamdenia to na poważnie jest

...a ważność "zielonych paszportów" to wciąż tylko 6 miesięcy?
    A tak zupełnie bez smichów hichów, jestem po rozmowie z moja bardzo bliską kumpelą, lekarką w Bieganskim.
    Lista powikłan i efektów długiego ogona Covida jest długa, i niespotykana w przypadku gryp, czy zapalen płuc.
    Lekarze i pielegniarki sa straszliwie zmęczeni, mają w nosie przekonywanie drwiących z skali choroby.
    Ostatnio trafiają do w ww szpitala ludzie młodzi, w stanach cięzkich, którzy pochorowali sie bardzo szybko.
    Saturacja spadała im w ciagu doby, wysoka gorączka pojawiała sie dosłownie w godzinę.
    Chorują całe rodziny, a kwarantanna dla reszty trwa 17 dni.
    Zmiany w płucach są dla lekarzy zatrważające, sprawni młodzi mężczyźni tracą sprawnośc. Długoletni biegacze wchodzą na III piętro z przystankiem , w olbrzymim wysilku.
    Bezobjawowe dzieci maja złe wyniki krwi. Wysokie parametry wątrobowe, zmiany neurologiczne.
    To nie sa wyssane opinie, doniesienia z portali.
    To są twarde dane.

Rada jedna- czuwajcie

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.