Skip to content

Ameryka w ogniu - maj 2020

1353638404151

Komentarz

• edytowano August 2021
    O ile Taliban wygra wojnę domową, to pewną odpowiedzią na pytanie co jest pianą medialną, może być przydział koncesji na eksploatacje kopalin. I tu już 'Duże Misie' grają, bo Chiny mają ponad 90% zasobów metali ziem rzadkich pod swoją kontrolą, a w Afganistanie jest ich ponoć sporo.

• Opium to droga waluta.
  • edytowano August 2021
    Mania napisal(a):
    Opium to droga waluta.
    Było bardzo tanie do tej pory, cały Afganistan uprawiał mak, talibowie zaś opodatkowali producentów i min. stąd mieli pieniądze na walkę. W tej chwili zapowiadają koniec upraw i już surowiec skoczył cenowo 3x (z 70 dolarów do 200). Talibowie uczą się, po co niska marża jak może być duża i informacja w świat, że walczą z narkobiznesem, w przeciwieństwie do USA które pozwolły by cały kraj porósł makiem.

https://www.wsj.com/articles/taliban-afghanistan-heroin-ban-opium-production-11630181316
  • Syntetyczny chiński fentanyl zmieni układ opiumowej gry mam wrażenie.
  • Siała armia mak
    Nie wiedziała jak
    Talib wiedział, nie powiedział
    A to było tak...
  • edytowano August 2021
  • los napisal(a):
    Nie czepiajcie się dziadka. Zachował się właściwie.
    Na pełnym filmie widać że to bzdura z tym zaśnięciem, robicie pudelek z ciekawego forum.
  • Jeśli to nie faszyzm, to jak to nazwać? Chase Bank zamraża konta i karty kredytowe generała Flynna.

• Tak mnie bez związku z czymkolwiek najszło:
    - Zachód słońca, Biden sobie siedzi i mówi do generałów: po wyjściu z Afganistanu teraz będziemy mogli się wycofać z Litwy, Łotwy i Estonii, więc na jakiś czas mamy spokój i możemy wdrażać agendę LGBT+BLM w wojsku!
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Tak mnie bez związku z czymkolwiek najszło:
    - Zachód słońca, Biden sobie siedzi i mówi do generałów: po wyjściu z Afganistanu teraz będziemy mogli się wycofać z Litwy, Łotwy i Estonii, więc na jakiś czas mamy spokój i możemy wdrażać agendę LGBT+BLM w wojsku!
    Też mi się tak wydaje. Trzeba znać swoje priorytety! Nie można rozpraszać sił na błahe tematy.
  • Przy takim tempie wycofu to niedługo US Army jedynie Antarktyda zostanie...do czasu powstania Armii Wyzwolenia Pingwinistanu rzecz jasna
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Gdybym potrafił, to bym zrobił z tego mema.
  • Brzost napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Gdybym potrafił, to bym zrobił z tego mema.
    Oto zadanie dla instytutu edukacji publicznej pod wodzą kol. Maupiszona.
  • Zapomniałem napisać, że to Zachód 2021 słońca ;)
  • Będą mogli pomalować czołgi na tęczowo, kamuflaż idealny :D
  • Zależy w jakim terenie :D
  • To też, waszym zdaniem są ludzie, którzy "wyszli z imprezy" ? Filadelfia Kensignton Avenue, zamieszczam, bo odnoszę wrażenie że część z was jakby przespała ostatnie parę lat. Film ma 30 minut, ale parę wystarczy, żeby zobaczyć dzisiejszą Amerykę.

• edytowano September 2021
    Wielkomiejska "Elegia dla bidoków". Zastanawiał mnie fenomen tej książki, przecież tak wyglądało życie mojej i wielu demoludowych rodzin jedno-dwa-trzy pokolenia wstecz i nikt z tego powodu nie robi wielkiego halo. Potem zrozumiałem że USA ideologicznie i popkulturowo nadal nie chce się przyznać do białej biedoty, ludzi-śmieci i bezdomnego ćpuństwa.
  • Protestantyzm to straszna zaraza.
  • Zaraza opiatowa straszliwie przeorała biedne tereny post-rolnicze. Ale to mało widowiskowe okolice i głównie biali, więc fak dat szit.
  • Tyle, że jest to zjawisko powszechne dla większości amerykańskich miast i w miarę świeże, jeżeli chodzi o skalę. Słyszałem też, ale za cholerę nie mam jak tego potwierdzić, że to w większości ludzie wypchnięci przez system.
  • Bezdomni czy narkomani? Tu jest kilka zjawisk.
  • Wspanialy system emerytalny opisuje "Nomadland". Po jego przeczytaniu szanuje ZUS "jakibyniebył" złodziejski, zbiurokratyzowany,nieudolny etc.
    JORGE napisal(a):
    Tyle, że jest to zjawisko powszechne dla większości amerykańskich miast i w miarę świeże, jeżeli chodzi o skalę. Słyszałem też, ale za cholerę nie mam jak tego potwierdzić, że to w większości ludzie wypchnięci przez system.
    Amerykańskie elity pozwoliły, by katastroficzna liczba miejsc pracy została wyssana przez Chiny przez ostatnie kilkanaście lat. Teraz jeszcze doszły skutki polityki anty-covidowej.

Poza tym kraj dosłownie zalewany jest szmuglowanym chińskim fentanylem. Granica z Meksykiem praktycznie stoi otworem.
    Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Wspanialy system emerytalny opisuje "Nomadland". Po jego przeczytaniu szanuje ZUS "jakibyniebył" złodziejski, zbiurokratyzowany,nieudolny etc.
    W teologii liberalnej urzędnicy to szatani w służbie socjalistycznego piekła-państwa, a ZUS to ostatni krąg infernalny.
    los napisal(a):
    Protestantyzm to straszna zaraza.
    W tym wypadku chodzi o doktrynę predestynacji?

• I to nawet nie taką jaką wyznawał Kalwin, teologiczną, tylko jej wulgarną, powszechną wersję. Wątpię, by jakikolwiek poważny teolog wyraził to tak, jak amerykańscy protestanci wyznają - że powodzenie w życiu jest miarą Boskiej łaski.
    Zapytałem mego OZI z USA o tych bezdomnych i napisał kilka ciekawych rzeczy. Ogólnie spójrzcie najpierw na statystyki bezdomności - w 2017 550 tysięcy, w 2021 - 580. Czyli obraz rysujący się z jutuba jakiejś apokalipsy jest nieprawdziwy.

Co do skupisk - zbierają się w pewnych miejscach, a w okolicznych hrabstwach nie, przeważnie dlatego że władze tych hrabstw mają w dupie prawo federalne zabraniające wywalania bezdomnych (trzeba im zapewnić dach).

Tak że tak to, sprawy mają się jak zwykle inaczej niż wygląda.

https://www.statista.com/statistics/555795/estimated-number-of-homeless-people-in-the-us/
    Nie no wiadomo, w Rosji według różnych szacunków jest 3 do 5 razy więcej bezdomnych, jednak nadal 600 tysięcy to dużo jak na kraj marzeń. Do tego 2 bańki we więźniu. A i 0.7kk policji i 1kk wojska.
  • MarianoX napisal(a):
    los napisal(a):
    Protestantyzm to straszna zaraza.
    W tym wypadku chodzi o doktrynę predestynacji?

los napisal(a):
    I to nawet nie taką jaką wyznawał Kalwin, teologiczną, tylko jej wulgarną, powszechną wersję. Wątpię, by jakikolwiek poważny teolog wyraził to tak, jak amerykańscy protestanci wyznają - że powodzenie w życiu jest miarą Boskiej łaski.
    A, o to chodzi...

Więc zauważyłem to zaraz po 1990 roku, kiedy Polskę zalały protestanckie książki (o wierze; przeróżne) i były niejako świeżym powietrzem w księgaeniach (katolickich!).

Widziałem to u kolegów, którzy się nawrócili, lecz w grupach/wspólnotach protestanckich.

A potem, w latach 1992 - 1997 realnie w Amway, lecz bardziej w Stanach (gdzie byłem trzy razy; w Polsce bardzo się uważali.) I już chyba w 1999 uważałem, że w Polsce się nie przyjął, bo gdzieś podskórnie ta "filozofia" była odrzucana, A na Ukrainie - wręcz naprzeciwko.

Dziś post-katolicy (już tylko 38 % dominicantes) raczej idą drogą czeską niż amerykańsko-kalwińską oraz/lub neo-wróżbiarską.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.