Skip to content

Ameryka w ogniu - maj 2020

1333436383951

Komentarz

• edytowano August 2021
    peterman napisal(a):
    Styx zaleca robienie zapasów na Długą Zimę.
    Co to ta "Długa Zima"?

My z małą żonką rok temu na wiosnę nie robiliśmy żadnych zapasów. Ze zdziwieniem obserwowałem wykupywanie "suchej" żywności.

Na boku.
    A państwo nie ma pełnych spichlerzy na "siedem lat chudych"? Wie ktoś jak to jest? Bo wojsko coś tam konserw i makaronów ma na jakieś siedem nie-wiem-jakich-okresów?

• edytowano August 2021
    MarianoX napisal(a):
    Berek napisal(a):
    Znając temat z rodzimego podwórka - szybko podłapaliśmy ichni know-how.
    U nas już od dawna każdy układowy, postubecki miliarder/miliarderka udziela się we wielu nonprofitowych fundacjach charytatywnych, zapewne szczerym altruizmem powodowany.

Czego zatem Amerykanie chcą nas uczyć?
    Konfidentka (być może nawet morderczyni) ks. Blachnickiego pilnuje teraz równości w pałacu Czaskoskiego.

https://m.fronda.pl/a/inwigilowala-ks-blachnickiego-dzis-stoi-w-szeregu-z-trzaskowskim-byla-agentka-sb-walczy-z-dyskryminacja,131800.html
  • Steve Bannon znów w gościach u Tima Poola. Rozmowa jak zwykle przerażająca.

• Ludzie uwielbiają się bać i być straszonymi, czyż nie?
  • Sowiecka Ameryka zbliżyła się o kolejny krok.

• Amerykańscy żołnierze zginęli dzisiaj w Kabulu. Totalna kompromitacja USA z tą całą ewakuacją. Tak na marginesie wątku
  • nie
    żołnierze ok
    polityka?
    nie wiemy, jaki deal stoi za wyjsściem z Afga i zostawieniem wszystkiego.
    ciekawy ślad to spec jednostka talibów w sprzęcie made in USA
  • Ameryka słabnie, Niemcy z Rosją rozgrywają Europę.
    Niedobry czas.

J.Orzeł gdzieś wyczytał, że połowa amerykańskich studentów to zwolennicy komunizmu w wydaniu leninowskim.
  • Pewnie doczekają się swojej wersji uncle Joe w formie transgenderowego dyktatora
  • Mania napisal(a):J.Orzeł gdzieś wyczytał, że połowa amerykańskich studentów to zwolennicy komunizmu w wydaniu leninowskim.
    Dla mnie tajemnicą jest, czemu USA nie ma na to żadnej immunologii.
  • edytowano August 2021
    Jakąś ma, studenci komuniści występują od lat 60-tych, a póki co krajem rządzą narodowi demokraci. Z badań wychodzi że to nie profesorowie piorą im mózgi gdyż przeciętny student spędza na wykładach mniej niż 3 godziny dziennie.

https://www.usatoday.com/story/opinion/2018/01/10/students-more-liberal-but-its-not-because-their-professors-james-piereson-naomi-riley-column/1012622001/
  • To nie tak. Profesorowie od dawna nie robią tego sami, ale są istotną częścią sieci budowanej od lat 60. Profesorowie uniwersytetów. Wykładowcy college'ów. Nauczyciele podstawówek. Indoktrynacja schodzi coraz niżej, więc materiał do obróbki przychodzi do szkół wyższych już podatny na "fortyfikację". Sprzężenie zwrotne.

Całe amerykańskie publiczne szkolnictwo (i znaczną część prywatnego, w tym 'katolickiego') należałoby wsadzić do pieca.
  • W Sopranos było to zarysowane, jak w ostatniej klasie szkoły średniej córka rozkminia co chce robić w życiu i że prawo, i nagle zaczyna nawijać o kolorowych, nietolerancji, rasizmie, pedałach itd. itp., rodzice przedstawieni oczywiście jako bigoci i ciemnogród (wiadomo, katolicy), no a na pierwszym roku studiów to już obróbka na całego. Ale potem ogarnia się, córeczka tatusia. ;)
  • edytowano August 2021
    Całe amerykańskie publiczne szkolnictwo (i znaczną część prywatnego, w tym 'katolickiego') należałoby wsadzić do pieca.
    To doskonale widać po popkulturze - choćby konekwentne ocieplanie wizerunku sodomitów bodaj już od czasów pamiętnego Stiwena z Dynastii.

Dziś już Milczenie Owiec by nie przeszło - psychokiller był bowiem tzw. transem
  • na poważnie to od Filadelfji, chyba
  • Przemko napisal(a):
    W Sopranos było to zarysowane, jak w ostatniej klasie szkoły średniej córka rozkminia co chce robić w życiu i że prawo, i nagle zaczyna nawijać o kolorowych, nietolerancji, rasizmie, pedałach itd. itp., rodzice przedstawieni oczywiście jako bigoci i ciemnogród (wiadomo, katolicy), no a na pierwszym roku studiów to już obróbka na całego. Ale potem ogarnia się, córeczka tatusia. ;)
    Dlatego zawodówki i edukacja domowa są tam coraz popularniejsze.
  • Zaraz jakaś FBI/DEA/ATF/DHS/NSA/INR czy inni Faceci w Czerni zaczną łazić po domach i puszkować nieprawomyślnych...
  • edytowano August 2021
    USA zostawiło w Afganistanie sprzet za kilka milardów dolarów.
    Ciężkawo mi w to było uwierzyć.
    No więc czytałem różne teorie, że to specjalnie ukartowane bo.. etc.

I doszedłem do wniosku, że żaden spisek to jednak po prostu debile.
    Prezydent kazał.
    Kij z takim sojusznikiem.

Ameryka w ogniu!
  • Umowa
  • W zaokrągleniu 85 miliardów.

Plus baza lotnicza Bagram, rozbudowana i zmodernizowana za kolejne ciężkie miliardy.
  • posix napisal(a):
    USA zostawiło w Afganistanie sprzet za kilka milardów dolarów.
    Ciężkawo mi w to było uwierzyć.
    No więc czytałem różne teorie, że to specjalnie ukartowane bo.. etc.

I doszedłem do wniosku, że żaden spisek to jednak po prostu debile.
    Prezydent kazał.
    Kij z takim sojusznikiem.

Ameryka w ogniu!
    Jakieś......alternatywy?
  • Ech, wzięłabym jednego humwee. ;)
  • Ciężko się parkuje. Hałas w środku.
  • Parkuje się znakomicie.
  • trep napisal(a):
    Ciężko się parkuje. Hałas w środku.
    to chyba BeWuPe tak miau
  • los napisal(a):
    Parkuje się znakomicie.
    Tak. Zgaduję, że reszta wozów na parkingu zmienia się w puszki sardynek, ale to drobiazg.
  • Szarże aktywne i w stanie spoczynku dostały właśnie polecenie: zamknąć ryje i nie pluć na dziadka!

https://mobile.twitter.com/JackPosobiec/status/1431350004451577860
  • christoph napisal(a):
    trep napisal(a):
    Ciężko się parkuje. Hałas w środku.
    to chyba BeWuPe tak miau
    Hałas w środku potworny, ale za to jak brzmi ten silnik!

• Brzmi fantastycznie.
  • A tu bitewne fragmenty Black Hawk Down z absolutnie genialnymi ujęciami Sławomira Idziaka - film, w którym Humvee grają bardzo istotną rolę:

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.