Skip to content

Wielkie Chiny -- rozwój i upadek

1151618202131

Komentarz

• To z pogranicza działu Humor:
    Razem z rozbudową przyszedł także rozwój technologiczny. Chiny wprowadziły nowe statki jak m.in. niszczyciele rakietowe typu 055. Mimo coraz silniejszego uzbrojenia okazuje się jednak, że chińska marynarka ma bardzo stępione zęby. Jak bowiem chińscy wojskowi zadbali o nowoczesne statki... to zapomnieli, że będą musieli znaleźć żołnierzy do ich obsadzenia.
    Według raportu chińskiej armii z 26 grudnia 2022 marynarka wojenna spotyka się w ostatnim czasie z wielkimi problemami kadrowymi na nowszych statkach. W niektórych przypadkach dowódcy jednostek nie mogą nawet przeprowadzić podstawowych ćwiczeń, bo zwyczajnie nie mają marynarzy. Według chińskich analityków problemem jest niedostosowanie procesu ćwiczenia rekrutów do rozwoju technologicznego marynarki.
    Źródło, tej miłej informacji.
  • Dożyliśmy: brakuje Chińczyków.
  • los napisal(a):
    Dożyliśmy: brakuje Chińczyków.
    No niestety tylko w jednej kategorii: wykwalifikowanych.
    Choć z drugiej strony, to najistotniejsza kategoria.

• ms.wygnaniec napisal(a):
    los napisal(a):
    Dożyliśmy: brakuje Chińczyków.
    No niestety tylko w jednej kategorii: wykwalifikowanych.
    Skąd ta śmiała teza?
  • Kilka wpisów wyżej.
  • No nie, kol. MS postawił tezę, że tylko wyklafikiwowanych Chińczyków brakuje -- i dziwuję się tezie o tylkości.
  • Od czegoś czeba zacząć.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    No nie, kol. MS postawił tezę, że tylko wyklafikiwowanych Chińczyków brakuje -- i dziwuję się tezie o tylkości.
    Bo to się uwidoczniło. Co do pozostałych, to zobaczymy jak im się COVID przewali przez społeczeństwo.
    Na razie brakuje im dzieci bo chyba trochę zabrakło kobiet, więc w perspektywie 10-20 lat i rąk do pracy. Opracowania widziałem, ale jak nie dotknę to nie uwierzę, więc na pozostałą część populacji, a raczej jej braku, to jeszcze poczekam.

• Lubina zna się na Chinach.

• Zna acz zwróciłem uwagę na jego tekst: "tak, w Mongolii jest demokracja z zewnątrz, ale jak się przyjrzeć z bliska, to podobnie jak u nas, różnie z tym bywa."
  • To młode pokolenie naukawców chyba zostało od urodzenia zarażone ludziorozumnyzmem.
  • TecumSeh napisal(a):
    Zna acz zwróciłem uwagę na jego tekst: "tak, w Mongolii jest demokracja z zewnątrz, ale jak się przyjrzeć z bliska, to podobnie jak u nas, różnie z tym bywa."
    Sądownictwo, opozycja, on ma rację.
  • lepszy od Pyffla
  • @Przemko - rację to może i ma, ale czy wychodzi z tych samych pozycji, to śmiem wątpić.
    Ja się z lemingiem mogę zgodzić że w Polsce nie ma państwa prawa i obaj będziemy mieli rację, tylko on będzie pieprzył że to przez rozwalanie "niezawisłych" sądów a ja widzę święte krowy, czy to medialne czy inne, którym gówno można zrobić, a w normalnym państwie dawno gniłyby w pierdlu.
  • @christoph - jak słyszę tekst o Polsce czy Polakach, że "pobrzękują szabelką" to mi się nóż w kieszeni otwiera i wszystkie czerwone lampki zapalają.

Pan Psor dużo mówi jak to marnujemy szansę strategicznego położenia bo jesteśmy skonfliktowani z sąsiadami, ale nic nie mówi jak niby to miałoby wyglądać, tzn co musielibyśmy robić, by z sąsiadami (chcącymi nas zajebać) nie być skonfliktowanymi i jak dokładnie wykorzystać owo położenie w lepszy sposób niż do tej pory to robimy.

Wiedza wiedzą, ale tak pieprzyć z pozycji autorytetu na zasadzie: "robicie źle i marnujecie potencjał - kropka" - to i ja umiem. Tylko niczego to nie wnosi, a dużo psuje.

No i spodobało mi się jak Psor drapie się pod okiem ;)
    image
  • edytowano January 2023
    To jest takie same pierdzielenie z podręcznika jak tego guru z Malezji. Tyle, że pan psor nie ma skośnych oczu. Może chce je sobie poprawić.
  • edytowano January 2023
    Polska jest skonfliktowana z państwami bandyckimi chcącymi od kilkuset lat nas zniszczyć?

Niemożliwe.
  • Czyli zaoszczędziłem 45 minut?
  • Według przeprowadzonej przez "The Guardian" analizy rejestru nieruchomości będących w posiadaniu zagranicznych podmiotów, China Investment Corporation (CIC) wydał na nieruchomości w Wielkiej Brytanii co najmniej 580 mln funtów, choć jak zaznacza gazeta, prawdziwa kwota z pewnością jest wyższa, bo część rejestrów jest niekompletna.

Dziennik wskazuje, że choć sam fakt inwestowania przez CIC w nieruchomości na terenie Wielkiej Brytanii był znany, to dane z rejestrów rzucają nowe światło na skalę i charakter tych zakupów. Wynika z nich, że CIC, działając poprzez kilkadziesiąt spółek zarejestrowanych m.in. w Luksemburgu czy na Wyspie Man, skoncentrował się na takich obiektach jak centra dystrybucji żywności i innych towarów, magazyny, parki handlowe i podobne, które są kluczowe dla łańcuchów dostaw. Wiele z tych wykupionych nieruchomości znajduje się w południowo-wschodniej oraz środkowej Anglii.
  • Mam nadzieję, że wladze Angolii stać na zawieszenie "wolnego rynku" w takiej sytuacji.
  • peterman napisal(a):
    Mam nadzieję, że wladze Angolii stać na zawieszenie "wolnego rynku" w takiej sytuacji.
    No własnie - czy jeśli znaczącym graczem wolnego rynku jest podmiot zbiorowy będący pod kontrolą kraju będącego owego rynku całkowitym zaprzeczeniem. to czy ów rynek jest nadal wolny?
  • Zacznę od tyłu:

1) "No własnie - czy jeśli znaczącym graczem wolnego rynku jest podmiot zbiorowy będący pod kontrolą kraju będącego owego rynku całkowitym zaprzeczeniem. to czy ów rynek jest nadal wolny?"
    - Jest bo nie ważne kto, ważne że kasa się zgadza.

2) "Mam nadzieję, że wladze Angolii stać na zawieszenie "wolnego rynku" w takiej sytuacji"
    - Tak, bez problemu stać ale tego nie zrobą (patrz niżej) Btw. Kanada to zrobiła. Opodatkowali foreign real estate investment. Wystarczy tylko wdrożyć odpowiednie przepisy. Nie będę się męczył znajdowaniem linków, jak kogoś interesuje to niech wpisze w szatkownicę: foreign real estate investment in canada

3) "...nieruchomości w Wielkiej Brytanii co najmniej 580 mln funtów..."
    "Wiele z tych wykupionych nieruchomości znajduje się w południowo-wschodniej oraz środkowej Anglii."
    - Czyly w Londynie i na północ od niego?
    580 mln funtów??? To jest nic. Byle jaki dom w Londynie to milion, council flat jak tam trochę pomieszkasz gmina daje ci wykupić za 250 000 a sprzedać możesz od razu za dwa razy tyle, mieszkania przy Hyde Parku chodzą po parę milionów, a domy???
    Czyli co? Chińczyki kupili se sto domów w Londynie? Daj pan spokój!
    Araby tam mają 1000 razy tyle i nikt nie wnika.
    Dlatego to jest też odpowiedź na powyższy argument 1 i 2.

👣

🐾
    🐾

• Sądzę że nie trzeba daleko szukać tego zjawiska... Ja znam się tylko na nieruchomościach hotelowych, ale spośród dużych hoteli w centrum Warszawy to właściwie 2 są polskie, reszta w rękach eskimoskich, arabskich lub chińskich. Logo może być amerykańskie, francuskie lub internacjonalne, ale to tylko znaczek.
  • Mój brat miał takie szkolenie na ubecji, gdzie mu wytłumaczyli, że cokolwiek robi w jakimkolwiek hotelu, jest na nagraniach w ubecji.
  • edytowano January 2023
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Mój brat miał takie szkolenie na ubecji, gdzie mu wytłumaczyli, że cokolwiek robi w jakimkolwiek hotelu, jest na nagraniach w ubecji.
    To może tłumaczyć podatność pewnych politykow na sugestie. nawet gdy np. lansują się zdjęciami z młodości w towarzystwie dajmy na to jakiś Mudżahedinów.
  • Tymczasem Chiny powoli docierają w miejsce, które od lat im prorokowałem.

Ovaj, stanowczo budowali oni wpływy w Afryce i Azji, że to zbudują kolejkę wąskotorową, a to terminal, a to lotnisko we wiosce rodzinnej Pana Prezydenta. Wszyscy zaś trzęśli dupami, że słoniocy, bo zaś Kitajce tworzą relację, ba nawet w Nuakszot stadion olimpijski roztworzyli, więc zaraz nas wszystkich zećpają.

Ale co się okazało. Ovaj, okazało się że albo budujesz dobrosąsiedzkie relacje z całem światem, albo potrząsasz komornikiem. Co więcej, okazało się również że jak mocniej naciśniesz komornika, jak np. we Śri Lance, to dłużnik bańczy i egzekucja długu kończy się wesołym oberkiem. Wszyscy poważni ludzie zawsze o tem wiedzieli, więc zawsze było jakieś tam darowanie części długu, no bo jak oczekiwać, że ktokolwiek cokolwiek spłaci.

No więc daleki Kitaj zachowuje się, jakby oczekiwał, i posłał komorników na trzy strony świata -- do Kenii, do Zambii, na świętą Lankę, a nawet do Mągolii i (!!!) Pakistanu.

Wygląda to, na moje, jakby zwijali interes pn. "wszechświatowe moczarstwo".

https://fortune.com/2023/05/18/china-belt-road-loans-pakistan-sri-lanka-africa-collapse-economic-instability/

• edytowano May 2023

Nowe połączenie kolejowe z Chin do Europy, uruchomione w ramach chińskiej inicjatywy Pasa i Szlaku, omija Rosję - multimodalny szlak transportowy z Xi'an do Mannheim w Niemczech wiedzie m.in. przez Kazachstan, Morze Kaspijskie i Morze Czarne - przekazał 15 kwietnia rządowy portal China.org.cn.

Pierwszy transport towarów nową trasą zrealizowano 13 kwietnia. Szlak rozpoczyna się w Xi'an w środkowych Chinach, a następnie prowadzi przez Kazachstan, Morze Kaspijskie, Azerbejdżan, Gruzję, Morze Czarne, Rumunię, Węgry, Słowację i Czechy do Mannheim w zachodniej części Niemiec. Długość połączenia wynosi około 11,3 tys. km.

"Ten szlak obejmuje kraje i regiony, które w przeszłości rzadko były obsługiwane przez pociągi towarowe Chiny-Europa. Otwiera to chińskim i międzynarodowym przedsiębiorstwom możliwość ekspansji na nowe rynki" - ocenił Yuan Xiaojun, dyrektor generalny spółki Xi'an Free Trade Port Construction and Operation.

Mannheim
    Infrastructure

The Mannheim/Ludwigshafen area is surrounded by a ring of motorways connecting it to Frankfurt in the north, Karlsruhe in the south, Saarbrücken in the west and Nuremberg in the east.
    Railway transport

Mannheim Hauptbahnhof (central station) is at the end of the Mannheim-Stuttgart high-speed rail line and is the most important railway junction in southwest ern Germany. It is served by ICE high-speed train system with connections to Frankfurt am Main–Berlin, Karlsruhe–Basel, and Stuttgart–Munich. A new high speed line to Frankfurt also is planned to relieve the existing Mannheim–Frankfurt railway.[77]
    River transport
    Mannheim on the Rivers Rhine and Neckar

Mannheim Harbour is the second-largest river port in Germany and has a size of 1131 hectares.[78] In 2016, 6.9 million tons of goods were handled on the water side.[79] Around 500 companies, with about 20,000 employees, are in the Mannheim Harbour.[80]
    Air transport
    Mannheim City Airport

Although Frankfurt International Airport is only 65 km (40 mi) to the north, at various times over the years there were daily passenger flights from Mannheim City Airport (IATA code MHG) to London, Dresden, Berlin, Hamburg, Munich, and Saarbrücken. Currently, commercial passenger flights serve Sylt.

• Znaczy Chorwacja frajerzy, spłacają Chinom długi. Tak wygląda biznes w tych stronach, stąd tak drą łacha z Rosjan, że stabilny uczciwy europejski rynek zastąpili gównokraikami z Afryki i Azji. Statków z ropą tyle im już kradną że już rząd rosyjski zaczął interweniować, Jeżewski mówi że jeden tankowiec taki średniej wielkości jakich Rosjanie mają najwięcej to ok. 30 milionów dolarów.

• ogłoszenie tegoż połączenia z miasta terrakotowej armii do Mahheim (była taka grupa melorapowa) miało czas równy obradom G& w Hiro szimie, Chiny jako państwo znaków i cudów wybrało ten moment nieprzypadkowo

bonus, jeden z synów Mannheim

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Ale co się okazało. Ovaj, okazało się że albo budujesz dobrosąsiedzkie relacje z całem światem, albo potrząsasz komornikiem. Co więcej, okazało się również że jak mocniej naciśniesz komornika, jak np. we Śri Lance, to dłużnik bańczy i egzekucja długu kończy się wesołym oberkiem. Wszyscy poważni ludzie zawsze o tem wiedzieli, więc zawsze było jakieś tam darowanie części długu, no bo jak oczekiwać, że ktokolwiek cokolwiek spłaci.

Waśnie. Chińska a ogólniej dalekowschodnia honorność na tym m.in. polega, by spłacać długi co do kopiejki. Dlatego Japonia długo trzymała się z dala od Polski - bo AD 1989 zbankrutowaliśmy. Biali są mądrzejsi - wiedzą, że żeby przycisnąć to trzeba najpierw odpuścić.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.