Mahathir bin Mohamad (ur. 1925) - jeden z najważniejszych azjatyckich liderów przełomu stuleci, przez blisko 25 lat premier Malezji, uważany za ojca tamtejszego cudu gospodarczego.
Ciekawa1 rozmowa, miejscami irytująca, generlnie ogólnikowa. Ale fajnie pokazuje sposób myślenia wibytnego człowieka z dalekiego kraju o świecie.
To oto nayprzednieysze:
- Kiedy Gorbaczow dokonał demontażu Związku Radzieckiego, przyczyniło się to do redukcji napięcia pomiędzy Wschodem i Zachodem. Ale Zachód tego nie docenił. W zamian za wolność, którą Rosja podarowała Polsce, Ukrainie i innym krajom swojego bloku, Amerykanie postanowili wciągnąć te kraje do sojuszu przeciwko niej.
Powiedzieć, że Michaił Gorbaczow, liberalizując Związek Radziecki, celowo doprowadził do jego rozpadu i że Rosjanie podarowali komukolwiek wolność, to chyba zbyt duże uproszczenie.
- Nie wydaje mi się, żeby to się stało przypadkiem. Gorbaczow to wszystko zaplanował. Gdyby ujawnił swój zamiar wycofania się z republik radzieckich, establishment natychmiast by go usunął. Dlatego ukrywał swoje intencje dopóki nie znalazł się na samym szczycie. Dopiero wtedy ogłosił pierestrojkę i inne działania - i przeprowadził demontaż. Nie wiem, jak długo to planował, ale planował z pewnością. To nie mogło być tak, że został prezydentem ZSRR i dopiero wtedy przyszedł mu do głowy taki pomysł.
Czy kraje środkowej i wschodniej Europy mają powody do obaw, że ponownie znajdą się w orbicie Moskwy?
- Nie, myślę, że przede wszystkim nie mogą prowokować. Pozostawały pod wpływem Związku Radzieckiego przez długi czas, więc wiedzą, jak wojowniczy Rosjanie potrafią być. Gdy Rosjanie przyznali im wolność, powinny były podziękować, pozostać w przyjaznych stosunkach z Rosją i zbudować dobre relacje z Zachodem.
Naprawdę nie widzicie, że average wage w Polsce jest niższa niż w dalekim Kitaju? I nie wyciągacie z tego wniosków? No to lepiej patrzcie przez okno (with tribute to Israel Gelfand).
Bangladesz kosi Chiny w tych działach, gdzie nie jest możliwa automatyka, przede wszystkim szwalnie. Ale Chiny są wciąż mocne. Czemu, skoro robocizna jest taka droga?
Pensje są b. wysokie już od dawna. Pamiętam, że w 2k4 szeregowy pracownik microsoftu, na pierwszym etacie po studiach dostawał 1kusd. Robotnicy fabryczni dostawali tyle, co Polacy już z 15 lat temu.
Powody są dwa. Jeden, to: nie tak łatwo zmienić przyzwyczajenia. Chiny mają coraz lepszą jakoś. Już pisałem, że od Chińczyka można kupić znajdując go w internecie czy tam w jakimś business directory. Od Indusa strach.
Dumaliście kedyś, co by byo potrzebne, ażeby wziąść Tajwan z marszu? Ovaj, jeden pan tak wydumał:
Analityk obrony Ian Easton, którego książka z 2017 roku, "The Chinese Invasion Threat", wyobraża sobie, jak może wyglądać wojna na podstawie wyciekłych chińskich dokumentów wojskowych, sugeruje, że gdzieś od 1 do 2 milionów żołnierzy musiałoby przekroczyć cieśninę, jeśli obrona Tajwanu byłaby w pełni sił. (Jeśli Chiny miałyby już Tajwan w odwodzie poprzez podżeganie do zamachu stanu lub zamordowanie prezydenta, możliwe byłoby użycie mniejszych sił). Natomiast w inwazji w Normandii w 1944 r. wzięły udział siły desantowe liczące około 132 tys. żołnierzy.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
Pan Kamil pisał, że zachodni analitycy zawsze dziwowali się jak to możliwe, że w rosyjskich manewrach Zapad bierze udział 200 tysięcy żołnierzy, gdy manewry zachodnie uważa się za duże, gdy bierze w nich udział 20 tysięcy żołnierzy. Cóż, dziś już wiem jak to możliwe, na papierze wszystko jest możliwe.
Komentarz
Mahathir bin Mohamad (ur. 1925) - jeden z najważniejszych azjatyckich liderów przełomu stuleci, przez blisko 25 lat premier Malezji, uważany za ojca tamtejszego cudu gospodarczego.
Ciekawa1 rozmowa, miejscami irytująca, generlnie ogólnikowa. Ale fajnie pokazuje sposób myślenia wibytnego człowieka z dalekiego kraju o świecie.
To oto nayprzednieysze:
w kowidzie przyspieszył
Pensje są b. wysokie już od dawna. Pamiętam, że w 2k4 szeregowy pracownik microsoftu, na pierwszym etacie po studiach dostawał 1kusd. Robotnicy fabryczni dostawali tyle, co Polacy już z 15 lat temu.
Powody są dwa. Jeden, to: nie tak łatwo zmienić przyzwyczajenia. Chiny mają coraz lepszą jakoś. Już pisałem, że od Chińczyka można kupić znajdując go w internecie czy tam w jakimś business directory. Od Indusa strach.
Drugi podał Wąski.
https://www.youtube.com/shorts/TWmIrmGK27A
https://www.grid.news/story/global/2021/12/28/test-imagining-the-unimaginable-the-us-china-and-war-over-taiwan/?utm_source=Quora&utm_medium=Paid&utm_campaign=Quora-Paid-China-War