Skip to content

Wielkie Chiny -- rozwój i upadek

1121315171831

Komentarz

• Podoba mi się zapytanie pani Marii Agnieszki:
    Co jeszcze musi się wydarzyć na świecie, aby Niemcy dotarły do rzeczywistości?
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Podoba mi się zapytanie pani Marii Agnieszki:
    Co jeszcze musi się wydarzyć na świecie, aby Niemcy dotarły do rzeczywistości?
    https://pl.topnews.media/ukraina/pomoc-dla-ukrainy-strack-zimmermann-przybyl-do-kijowa-06-10-22-1301-wojna-na-ukrainie/
    To jaszczomb niemiecko-europejski
  • Skala barbarzyństwa w tym chorym kraju cały czas mnie szokuje. Ale zapłacą za to:

• Mówią, że wyprowadzenie byłego prezydenta Chin z obrad partii to koniec Chin jakie znamy, że Chiny wracają do zamordyzmu, w sensie że do tej pory nie był on publiczny, mejnstrimowy.
  • Nie tak łatwo w XXI stuleciu w wysoce zinformatyzowanym społeczęstwie wprowadzać czy tam zaostrzać zamordys.
  • Przemko napisal(a):
    Mówią, że wyprowadzenie byłego prezydenta Chin z obrad partii to koniec Chin jakie znamy, że Chiny wracają do zamordyzmu, w sensie że do tej pory nie był on publiczny, mejnstrimowy.
    Czytałem tweet jakiegoś żółtego trolla, że wywleczenie Hu Jintao z sali obrad to wyraz szacunku dla osoby starszej, typowy dla chińskiej kultury...
  • - Hu is the new leader of China.
    - That's what I want to know!
  • Dziwnie to wyglądało. Facio robi wrażenie bardzo zdezorientowanego. Złapał nawet papiery Xi. Myślę jednak, że coś z głową nie tak. Demencja?

👣

🐾
    🐾

• Z polskiego Sejmu też wyprowadzano
  • trep napisal(a):
    - Hu is the new leader of China.
    - That's what I want to know!

-How high is a Chinese mountain?
    -Yes, it is.

👣

🐾
    🐾

• trep napisal(a):
    Nie tak łatwo w XXI stuleciu w wysoce zinformatyzowanym społeczęstwie wprowadzać czy tam zaostrzać zamordys.
    W zatomizowanym społeczeństwie ery cyfrowej jest to dużo bardziej trywialne.

• ms.wygnaniec napisal(a):
    trep napisal(a):
    Nie tak łatwo w XXI stuleciu w wysoce zinformatyzowanym społeczęstwie wprowadzać czy tam zaostrzać zamordys.
    W zatomizowanym społeczeństwie ery cyfrowej jest to dużo bardziej trywialne.

też mi się tak wydaję
  • edytowano October 2022
    ZAMORDYS
    trep napisal(a):
    A.
    ms.wygnaniec napisal(a):
    B.
    W zatomizowanym społeczeństwie ery cyfrowej jest to dużo bardziej trywialne*.

To się zdecydujmy: A czy B?

* → aż musiałem etymologię sprawdzić, tyle znaczeń ma to słowo

• Ja się decyduję na A ;)
  • romeck napisal(a):
    To się zdecydujmy: A czy B?

* → aż musiałem etymologię sprawdzić, tyle znaczeń ma to słowo

Ja 'od zawsze' używałem w znaczeniu B i teraz się skonfudowałem ;)

• Skonfudowany Konfucjusz zapewne zapewne marzyłby o możliwościach kontroli społecznej jaką dają technologie cyfrowe, a współczesna chińska kompartia właśnie te marzenia realizuje, więc również stawiam na B.
  • Zajdel i jego Limes inferior
  • edytowano October 2022
    Nie wiem czy to już było , nie czytam forum regularnie ostatnio .
    Rzecz o przeszacowanym PKB Chin .
    W wielkim skrócie . Zawyżali statystyki wzrostu latami a wskaźniki handlowe i zużycia energii elektrycznej pokazują co innego.
    https://youtu.be/A5A5Eu0ra3I
  • Żółci, a to tego komuniści i kłamią ? No kto by się spodziewał ...

Nie pije do ciebie, dobrze że wklejasz, wg mnie odkrycie skali tej chińskiej ściemy jeszcze przed nami.
  • Podobnież Kompartia jakiś czas temu przestała w ogóle publikować wiele wskaźników gospodarczych, nawet z rzyci wyjętych.
  • edytowano October 2022
    Ileż ja się tego nasłuchałem...Chińczycy to najmądrzejszy naród świata, pracują po 16 godzin na dobę a przez pozostałą część owej doby pilnie się uczą, ćwiczą tai-chi oraz snują dalekosiężne plany na najbliższe 30 lat itd.

• Ossohozi, są mądrzy. Wiedzą, że prawda jest skarbem, w związku z czym nie szafują nią na lewo i prawo.
  • JORGE napisal(a):
    Żółci, a to tego komuniści i kłamią ? No kto by się spodziewał ...

Nie pije do ciebie, dobrze że wklejasz, wg mnie odkrycie skali tej chińskiej ściemy jeszcze przed nami.
    Nie żebym ufał chińskim statystykom ale PKB przekłamano w górę 60 % ??? W państwie aspirującym do globalnej hegemonii ? To się nie mieści w żadna rubryka .
  • Nie mam oczywiście żadnych danych ale rozwój Chin począwszy od infrastruktury a skończywszy na zamożności pracowników przez 15 lat, gdy miałem okazję to śledzić, był wprost nie do uwierzenia. Takich rzeczy w historii świata za wiele nie było.
  • edytowano October 2022
    SigmundvonBurak napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Żółci, a to tego komuniści i kłamią ? No kto by się spodziewał ...

Nie żebym ufał chińskim statystykom ale PKB przekłamano w górę 60 % ??? W państwie aspirującym do globalnej hegemonii ? To się nie mieści w żadna rubryka .
    Duże państwo, duże liczby. W spisie powszechnym wyszło im że gdzieś zniknęło 120 milionów ludzi i nie wiedzą gdzie.
  • Oni kłamią cały czas, nawet jeżeli nic nie mówią. Jedna wielka ściema komunikacyjna, chodzi o to, żeby wróg miał mylne rozeznanie. Są potęga, rozwijają się w bardzo szybkim tempie, ale w jakim ? Na pewno nie takim o jakim trąbią. Prosta zasada, że jak jest źle to mówmy, że jest dobrze, w przypadku Chin chyba nie działa. Cholera wie i o to chyba im chodzi.
  • Zasadniczy problem Chin jest taki, że nie mogą swobodnie robić swojego handele, bo nad transportem czuwają Amerykanie. Najbardziej sensowne szlaki transportowe są opanowane przez Jankesów, a więc właściwie decydują o prosperity Chin. Dlatego koncepcja drogi północnej, dlatego też ściema o nowym Jedwabnym Szlaku.

Dlaczego ściema ? Bo to jest nie do utrzymania. Za długi, za dużo granic, za dużo niestabilnych rejonów. Już nawet nie chodzi o to, że dywersje i szantaże będą przeprowadzać miejscowi. ot takie USA, mogą wyłączyć Szlak na wiele miesięcy w ciągu kilkunastu minut. 100 dronów kamikaze, niewiadomego pochodzenia i po zabawie (na przykład, bo dywersję można zrobić na pierdyliard sposobów).

Chiny, żeby zapewnić sobie przyszłość, stabilność i przewidywalność muszą pójść w świat. Zdominować. A to tylko po trupie Ameryki. Wiec zagrożeniem są, wg mnie, śmiertelnym.

• los napisal(a):
    Ossohozi, są mądrzy. Wiedzą, że prawda jest skarbem, w związku z czym nie szafują nią na lewo i prawo.
    Jak w tym kawale z Breżniewem i Carterem co jest największym dobrem w USiech i w Sowietach ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.