Miales racje. Cale to przygotowanie nie jest szczegolnie pracochlonne, tylko trzeba pilnowac "terminow". A jak z czasem przejdzie w rutyne, to juz w ogole... Moj blad poprzednio polegal na tym, ze omjalam 12 godz. etap zaczynu. I nie wychodzilo.
Nie, nie wręcz przeciwnie podczas wkładania do foremki ciasto jest bardzo kleiste. I nie lubię tego robić gdyż konsystencja ciasta jest rzadka, całe ręce są umazane.
no, proszę, a w marcu 2015 roku (sześć lat!) już był wątek o pieczeniu chleba! (Starego belfra) Z przepisem fatusa wombatusa! (jeszcze na obcej domenie mixxt)
romeck napisal(a): no, proszę, a w marcu 2015 roku (sześć lat!) już był wątek o pieczeniu chleba! (Starego belfra) Z przepisem fatusa wombatusa! (jeszcze na obcej donenie mixxt)
Proszę. Połączcie te wątki.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Wilhelm Beker: Liczę na to, że w branży spożywczej utrzyma się nisza dla małych mleczarni, tak samo jak dla małych piekarni, które też są polską specjalnością. Na Zachodzie nie ma takiego pysznego, świeżego pieczywa. Mam nadzieję, że w Polsce nadal duża część klientów będzie chciała zjeść chrupiący chleb posmarowany naturalnym masłem.
były szef kuchni chciał się nauczyć piec prawdziwy chleb i odkrył, że takiego (takich) w zwykłych piekarniach nie ma nauczył się i otworzył bizneschlebowy, w zasaszie b2b, dla restauracji i kuchni, aż przyszła Zaraza, jako nowemu biznesowi jie należała się tarcza, więc przestawił się na "usługi dla ludności"
jakby gdyby kto tam zawitał, niech opowie "- Ja smakuje chleb?"
ps. Sam już nie wiem/ nie jestem pewien, czy to o tym, czy o Manufakturze Chleba??? chyba mięsię pomyliły manufaktury... a może nie?
(bez prassówko-skanu, bo się SE szybko sprzedały...)
Kilka razy już piekłam chleb w naczyniu żaroodpornym. Łatwy przepis, a chleb przepyszny, wcale nie czuć drożdży. Przepis:
Składniki: 3/4 kg mąki pszennej 7 g suchych drożdży ok. 1/2 l ciepłej wody 1 łyżka oleju 1, 5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru mąka do podsypania stolnicy ulubione ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek lub inne
Sposób przygotowania: 1 Wieczorem: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, cukier, olej i sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy ją na noc do lodówki.
2 Następnego dnia: Podsypujemy stolnicę mąką i dodajemy ziarna (jeśli oczywiście lubimy). Kilka razy zagniatamy, formujemy bochenek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20 minut).
3 W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220 C. (ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym).
4 Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy 35 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min
Nie umiem wkleić zdjęcia, więc znalazłam w necie chleb, który wygląda identycznie jak mój.
To jest taki sam przepis, tylko ze świeżymi drożdżami.
W czasie wojny na Ukrainie nazwa pieczywa stała się słowem, za pomocą którego sprawdza się, czy ktoś jest Ukraińcem czy Rosjaninem.
Palanyca to prosty pszenny chleb, pieczony zwykle na drożdżach. Charakterystyczne jest nacięcie nieco w poprzek, które po upieczeniu tworzy chrupiącą skórkę.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Komentarz
aaa zobaczymy
konto
pani Mia Nyberg piecze chleby...
przekraja chleb
rośnie zakwas (starter, czyli po naszemu zaczyn)
Dzieki za wszystkie wskazówki
Teraz już z górki. Jest pierwszy krok, jest punkt odniesienia.
Moj blad poprzednio polegal na tym, ze omjalam 12 godz. etap zaczynu. I nie wychodzilo.
zdjecie/usun/ZRgEBRpCNnF4eud0Sp7_GquEZwa4~
Jaką konsystencje ma ciasto ktore wkladasz do formy. Klei sie do reki czy odchodzi?
Pewnie zwartą, widze po skorce
https://images92.fotosik.pl/461/5665bc41edcac19cmed.jpg
następnie klikamy na ikonę obrazka i w wyskokniętym oknie wklejamy ten adres.
👣
🐾
🐾
(jeszcze na obcej domenie mixxt)
Połączcie te wątki.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
No masz...
👣
🐾
🐾
zmarł twórca sukcesu niszowej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Oleśna
nie słyszałem, ale poszukam w sklepach masła
w Super Expressie cała strona o (biznesie w czasie pandemii) piekarni rzemieślniczej Manufaktura Wypieków z Warszawy
były szef kuchni chciał się nauczyć piec prawdziwy chleb i odkrył, że takiego (takich) w zwykłych piekarniach nie ma
nauczył się i otworzył bizneschlebowy, w zasaszie b2b, dla restauracji i kuchni,
aż przyszła Zaraza, jako nowemu biznesowi jie należała się tarcza, więc przestawił się na "usługi dla ludności"
jakby gdyby kto tam zawitał, niech opowie "- Ja smakuje chleb?"
ps. Sam już nie wiem/ nie jestem pewien, czy to o tym, czy o Manufakturze Chleba???
chyba mięsię pomyliły manufaktury... a może nie?
(bez prassówko-skanu, bo się SE szybko sprzedały...)
Przepis:
Składniki:
3/4 kg mąki pszennej
7 g suchych drożdży
ok. 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
1, 5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
mąka do podsypania stolnicy
ulubione ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek lub inne
Sposób przygotowania:
1 Wieczorem: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, cukier, olej i sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy ją na noc do lodówki.
2 Następnego dnia: Podsypujemy stolnicę mąką i dodajemy ziarna (jeśli oczywiście lubimy). Kilka razy zagniatamy, formujemy bochenek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20 minut).
3 W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220 C. (ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym).
4 Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy 35 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min
Nie umiem wkleić zdjęcia, więc znalazłam w necie chleb, który wygląda identycznie jak mój.
To jest taki sam przepis, tylko ze świeżymi drożdżami.
https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-pyszny-domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka,158897,kulinarneprzygody.html
A ta świeżutka chrupiąca piętka - przepychota. Mój mąż już nie chce innego chleba.
Szybolet ukraiński
W czasie wojny na Ukrainie nazwa pieczywa stała się słowem, za pomocą którego sprawdza się, czy ktoś jest Ukraińcem czy Rosjaninem.
Palanyca to prosty pszenny chleb, pieczony zwykle na drożdżach. Charakterystyczne jest nacięcie nieco w poprzek, które po upieczeniu tworzy chrupiącą skórkę.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia