Skip to content

Chleb domowy

13

Komentarz

  • thx, ja mam zytnia 700 (5kg) więc z niej zrobię chleb (zakwas tez z niej)
    aaa zobaczymy
  • edytowano December 2020
    instagram
    konto
    pani Mia Nyberg piecze chleby...

    przekraja chleb


    rośnie zakwas (starter, czyli po naszemu zaczyn)




  • edytowano December 2020
    Udalo sie! Wyrósł, jest smaczny. Moze nie jakies cudo, ale i tak sie pochwalę ;)

    image

    Dzieki za wszystkie wskazówki
  • Oklaski.
    Teraz już z górki. Jest pierwszy krok, jest punkt odniesienia.
  • Miales racje. Cale to przygotowanie nie jest szczegolnie pracochlonne, tylko trzeba pilnowac "terminow". A jak z czasem przejdzie w rutyne, to juz w ogole...
    Moj blad poprzednio polegal na tym, ze omjalam 12 godz. etap zaczynu. I nie wychodzilo.
  • edytowano January 2021
    bardzo przepraszam ale niestety nie udało się dobrze wysłać
  • Nic nie widzę
  • Basia napisal(a):
    bardzo przepraszam ale niestety nie udało się dobrze wysłać
    trzeba zdjecie wrzucic na jakis sewer zdjeciowy, np. fotosik.pl, a potem poprzez linka tutaj
  • edytowano January 2021
    https://www.fotosik.pl/
    zdjecie/usun/ZRgEBRpCNnF4eud0Sp7_GquEZwa4~


  • uhrr dziękuje udało się

  • edytowano January 2021
    Super!
    Jaką konsystencje ma ciasto ktore wkladasz do formy. Klei sie do reki czy odchodzi?
    Pewnie zwartą, widze po skorce
  • Nie, nie wręcz przeciwnie podczas wkładania do foremki ciasto jest bardzo kleiste. I nie lubię tego robić gdyż konsystencja ciasta jest rzadka, całe ręce są umazane.
  • edytowano January 2021
    Basia napisal(a):
    https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/ZRgEBRpCNnF4eud0Sp7_GquEZwa4~

    nie link do strony, tylko do zdjęcia:

    https://images92.fotosik.pl/461/5665bc41edcac19cmed.jpg
    następnie klikamy na ikonę obrazka i w wyskokniętym oknie wklejamy ten adres.

    image
  • Basiu, Romecku skasujcie ten link bo jest to link do usunięcia zdjęcia i aż się prosi żeby jakiś zły ludź dla jaj kliknął.

    👣

    🐾
    🐾

  • łoj, nawet nie zwróciłem uwagi! tnę
  • Basia, szacunek. Chleb cudny i przepyszny. Nie będę owijać w bawełnę, bo go jadłam. :)
  • Uhrr też podziwiam, bo chlebek wygląda pyszniej niż te ze sklepu.
  • edytowano March 2021
    no, proszę, a w marcu 2015 roku (sześć lat!) już był wątek o pieczeniu chleba! (Starego belfra) Z przepisem fatusa wombatusa!
    (jeszcze na obcej domenie mixxt)

  • edytowano March 2021
    Czeszka na Instagramie - pysznie piecze!
    Miluju pečení a vůni kváskového chleba.
  • romeck napisal(a):
    Czeszka na Instagramie - pysznie piecze!
    Miluju pečení a vůni kváskového chleba.
    jakas... pisówka!
  • romeck napisal(a):
    no, proszę, a w marcu 2015 roku (sześć lat!) już był wątek o pieczeniu chleba! (Starego belfra) Z przepisem fatusa wombatusa!
    (jeszcze na obcej donenie mixxt)

    Proszę.
    Połączcie te wątki.

    *
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

  • Odnośnikiem - dwukrotnie - połączony!
  • uhrr napisal(a):
    romeck napisal(a):
    Czeszka na Instagramie - pysznie piecze!
    Miluju pečení a vůni kváskového chleba.
    jakas... pisówka!

    No masz...

    image

    👣

    🐾
    🐾

  • edytowano March 2021
    prawdziwe masło pasuje do prawdziwego chleba.

    zmarł twórca sukcesu niszowej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Oleśna

    nie słyszałem, ale poszukam w sklepach masła
    Wilhelm Beker:
    Liczę na to, że w branży spożywczej utrzyma się nisza dla małych mleczarni, tak samo jak dla małych piekarni, które też są polską specjalnością. Na Zachodzie nie ma takiego pysznego, świeżego pieczywa. Mam nadzieję, że w Polsce nadal duża część klientów będzie chciała zjeść chrupiący chleb posmarowany naturalnym masłem.
  • edytowano April 2021
    dziś, wt. 27. kwietnia 2021
    w Super Expressie cała strona o (biznesie w czasie pandemii) piekarni rzemieślniczej Manufaktura Wypieków z Warszawy

    były szef kuchni chciał się nauczyć piec prawdziwy chleb i odkrył, że takiego (takich) w zwykłych piekarniach nie ma
    nauczył się i otworzył bizneschlebowy, w zasaszie b2b, dla restauracji i kuchni,
    aż przyszła Zaraza, jako nowemu biznesowi jie należała się tarcza, więc przestawił się na "usługi dla ludności"


    jakby gdyby kto tam zawitał, niech opowie "- Ja smakuje chleb?"

    ps. Sam już nie wiem/ nie jestem pewien, czy to o tym, czy o Manufakturze Chleba???
    chyba mięsię pomyliły manufaktury... a może nie?


    (bez prassówko-skanu, bo się SE szybko sprzedały...)
  • Ta Manufaktura Chleba to z Wrocławia. A Wypieków - z Warszawy. Ale patrząc na mapę zupełnie nie po drodze aby zawitać.
  • edytowano March 2022
    Kilka razy już piekłam chleb w naczyniu żaroodpornym. Łatwy przepis, a chleb przepyszny, wcale nie czuć drożdży.
    Przepis:

    Składniki:
    3/4 kg mąki pszennej
    7 g suchych drożdży
    ok. 1/2 l ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    1, 5 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    mąka do podsypania stolnicy
    ulubione ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek lub inne

    Sposób przygotowania:
    1 Wieczorem: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, cukier, olej i sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy ją na noc do lodówki.

    2 Następnego dnia: Podsypujemy stolnicę mąką i dodajemy ziarna (jeśli oczywiście lubimy). Kilka razy zagniatamy, formujemy bochenek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20 minut).

    3 W tym czasie: Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220 C. (ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym).

    4 Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy 35 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min

    Nie umiem wkleić zdjęcia, więc znalazłam w necie chleb, który wygląda identycznie jak mój.

    To jest taki sam przepis, tylko ze świeżymi drożdżami.

    https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-pyszny-domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka,158897,kulinarneprzygody.html

    A ta świeżutka chrupiąca piętka - przepychota. Mój mąż już nie chce innego chleba. :)
  • edytowano March 2022
    .
  • edytowano March 2022
    image


    Szybolet ukraiński

    W czasie wojny na Ukrainie nazwa pieczywa stała się słowem, za pomocą którego sprawdza się, czy ktoś jest Ukraińcem czy Rosjaninem.

    Palanyca to prosty pszenny chleb, pieczony zwykle na drożdżach. Charakterystyczne jest nacięcie nieco w poprzek, które po upieczeniu tworzy chrupiącą skórkę.

    *
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.