Mania napisal(a): @Cyrylica; dzięki za ten prosty przepis - wypróbuję. I będzie to mój pierwszy chleb. Zaraz zrewanżuję się super przepisem na moją ulubioną szarlotkę.
Nie pożałujesz. Mam tylko małą uwagę do temperatury. Taka była podana w przepisie, ale ja u siebie ustawiam 10 stopni mniej, bo mój piekarnik chyba ma wyższą temperaturę, niż pokazuje. Ale obserwuj, będzie widać, jak się piecze. Mój wygląda dokładnie tak jak na tym zalinkowanym zdjęciu. I proszę o szarlotkę.
Za dwa dni dojem chleb, który mam i będę piec swój :-) A ta szarlotka jest wyjątkowo pyszna i robi się ją łatwo i szybko. Od nowego roku piekłam ją już 3 razy a w następną sobotę będzie kolejna :-)
Jabłecznik Jadzi Rybki (mojej sąsiadki)
4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 4-5 jabłek ( jak małe to 5, jak duże to 4) 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao skórka z jednej pomarańczy -------------------------------------------------- Zaczynam od obrania pomarańczy, wycięcia albedo (białego miąższu) i ugotowania skórek, żeby były miękkie. Kroję te skórki drobno i zabieram się do obierania jabłek i krojenia ich w kostkę (2- 3 cm). Następnie:
Jaja ubijam z cukrem, dolewam olej, wsypuję proszek do pieczenia, sodę i kakao, wrzucam pomarańczowe skórki, miksuję i na koniec dodaję mąkę. Rączki mam czyste, bo wszystko robi mikser.
Blachę skraplam olejem - rozsmarowuję go. Wylewam ciasto i na wierzch wrzucam jabłka. Ręką wciskam je delikatnie w ciasto, żeby były częściowo zatopione.
Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ciasto w temp. 180 st przez ok. 55 - 60 minut. Kiedy boki ciasta odstają od blachy - wyjmuję. -------------------------------------------------- Ciasto ma zapach i posmak pomarańczy. Jest wilgotne i delikatne. Nie schnie. Moja blacha ma wymiary 25 : 40 cm.
Ale 3 łyżeczki soli to będzie chyba za dużo. Ja bym dała dwie płaskie. W moim przepisie jest taka sama ilość mąki i półtorej łyżeczki jest w sam raz. Chyba że mąka żytnia ma inne wymagania. Jednak nie, bo pani wspomina w opisie, że chleb jest bardzo słony. Trzeba mniej soli.
Komentarz
Dziś na IG (instagram) znalezione.
https://instagram.com/chlebotworcy?igshid=YmMyMTA2M2Y=
@chlebotwórcy
Warszawa Bemowo
Zaraz zrewanżuję się super przepisem na moją ulubioną szarlotkę.
A ta szarlotka jest wyjątkowo pyszna i robi się ją łatwo i szybko. Od nowego roku piekłam ją już 3 razy a w następną sobotę będzie kolejna :-)
Jabłecznik Jadzi Rybki (mojej sąsiadki)
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
4-5 jabłek ( jak małe to 5, jak duże to 4)
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
skórka z jednej pomarańczy
--------------------------------------------------
Zaczynam od obrania pomarańczy, wycięcia albedo (białego miąższu) i ugotowania skórek, żeby były miękkie.
Kroję te skórki drobno i zabieram się do obierania jabłek i krojenia ich w kostkę (2- 3 cm). Następnie:
Jaja ubijam z cukrem, dolewam olej, wsypuję proszek do pieczenia, sodę i kakao, wrzucam pomarańczowe skórki, miksuję i na koniec dodaję mąkę. Rączki mam czyste, bo wszystko robi mikser.
Blachę skraplam olejem - rozsmarowuję go. Wylewam ciasto i na wierzch wrzucam jabłka. Ręką wciskam je delikatnie w ciasto, żeby były częściowo zatopione.
Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ciasto w temp. 180 st przez ok. 55 - 60 minut. Kiedy boki ciasta odstają od blachy - wyjmuję.
--------------------------------------------------
Ciasto ma zapach i posmak pomarańczy. Jest wilgotne i delikatne. Nie schnie.
Moja blacha ma wymiary 25 : 40 cm.
Znalazłam:
https://ladydieta.pl/2021/03/25/chleb-zytni-z-garnka/
Ale 3 łyżeczki soli to będzie chyba za dużo. Ja bym dała dwie płaskie. W moim przepisie jest taka sama ilość mąki i półtorej łyżeczki jest w sam raz. Chyba że mąka żytnia ma inne wymagania.
Jednak nie, bo pani wspomina w opisie, że chleb jest bardzo słony. Trzeba mniej soli.
👣
🐾
🐾
W podzięce za przepis proszszsz:
👣
🐾
🐾