Skip to content

Wybory 2025

15253545557

Komentarz

• A ze spraw istotnych:

• przedstawiciele PiS w mediach bardzo ładnie schodzą z prób zachęcenia do ataku na co głupsze wypowiedzi Mentzena,
    • sam Mentzen musi się zacząć gryźć w język, bo kontrowersja jest ważna w grze na 5% i rozpoznawalność, ale teraz przeszli do cięższej wagi,
    • z przecieków wynika, że trwają usilne prace nad skręceniem wyborów.
  • loslos
    edytowano 29 March

@JORGE powiedział(a):
    Jesteś pewien, że większość liczyła, że będzie za PO lepiej finansowo ? Bo ja raczej jestem przekonany, że to nie o finanse chodziło. Oczywiście, nie zakładali że za PO będzie mocne tąpnięcie (no właśnie, a jest ?), będzie podobnie, nooo może troszkę gorzej ogólnie, ale bez strat dla nich.

PiS śmierdział. I wkurwiał. I uwaga, nie był tak silny jak się wydawało. Czasami się zastanawiam czy to ostatnie nie było kluczowe ?

Tak, właśnie ta kaszana. Dziękuję.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    A ze spraw istotnych:

• przedstawiciele PiS w mediach bardzo ładnie schodzą z prób zachęcenia do ataku na co głupsze wypowiedzi Mentzena,
    • sam Mentzen musi się zacząć gryźć w język, bo kontrowersja jest ważna w grze na 5% i rozpoznawalność, ale teraz przeszli do cięższej wagi,

Jeżeli we Francy uda się numer z Le Pen, własną Rumunię będziemy mieć jak w banku.

A ze spraw istotnych:

To przecież pisałem już, że wariant rumunski był testem systemu i w dodatku pozytywnym dla nich. Wybory zostaną albo skręcone, albo unieważnione przez tę szajkę, która naprawdę na poważnie podchodzi do słynnego wezwania tajsza Wiesława, że "władzy raz zdobytej nie oddamy nigdy". I pisałem również "trepowi", że teraz, na tym etapie już zaprowadzania "demokracji warczącej" ważniejszy od Ruchu Kontroli Wyborów jest np. Ruch Obrony Granic. Bo wszystko rozstrzygnie się na ulicach, kogo będzie na nich więcej, kto będzie miał więcej kijów i nie zawaha się ich użyć. Tak więc uczestniczcie w protestach, w demonstracjach kiedy tylko możecie i jak najczęściej, żeby oswajać się z tłumem ludzi i kordonami policji. Ja już mam zmontowaną ekipę na wyjazd do W-wy 12 kwietnia na Marsz z okazji 1000-lecia Królestwa Polskiego, do którego masowego udziału wezwał Jarosław Kaczyński, a będę również organizować wyjazd 26 kwietnia na wczoraj zapowiedziany przez Roberta Bąkiewicza wielki marsz przeciwko migracji

z przecieków wynika, że trwają usilne prace nad skręceniem wyborów.

Zasadnicze pytanie brzmi, czy będą strzelać, każda bez jednego wyjątku władza opiera się na bagnecie. Z tego co dziś wiemy - stać ich na torturowanie chorych, kobiet i dzieci. Ale oddać własne życie? Może Piński, może Stankiewicz, wątpię czy Czuchnowski a przecież do tego potrzeba kilka setek żołnierzy. Wątpię.

• Wiesz losie, jak znowu na czele protestów będą stały persony takie jak panie Stankiewicz, Lichocka czy Kania, to ... przelew krwi nie będzie potrzebny.

• Persony takie jak panie Stankiewicz, Lichocka czy Kania mogą stać na czele protestów stuosobowych, na bezczelne unieważnienie wyborów odpowie przynajmniej sto tysięcy. Nad czymś takim nie sposób zapanować, więc żeby nie wiem, jak bardzo żoliborscy inteligenci dbali o czystość uszu i mowy oraz stan trawników, sporo osób wedrze się do budynków rządowych. I teraz pada kluczowe pytanie - będzie salwa z ostrej amunicji czy nie? Mnie się nie wydaje prawdopodobna.

• @los powiedział(a):
    Dokładnie. Supermani spod znaku "dam sobie radę" niczym pan Jourdain przyjmują za oczywiste społeczne konstrukcje, na które pracowano tysiące lat. I bez których nie przeżyliby tygodnia.

To zresztą tak zabawnie jest, że funkcjonują tylko te zasady, których nie widać. Bo jak co widać, to można to nazwać, a jak co można nazwać, to można temu się sprzeciwić. Żydzi nie jedzą wieprzowiny nie dlatego, że są posłuszni Bogu, tylko dlatego, że żadnemu nie przyjdzie do głowy spożycie kotleta schabowego.

Mnie to jeszcze bardziej bawi, że zakładają, że te konstrukcje to istnieją hoho od wieków, zawsze były, tylko "socjaliści" w XX wieku zniszczyli odwieczną wolność i państwo zaczęło mówić ludziom "jak żyć".

• @los powiedział(a):
    Persony takie jak panie Stankiewicz, Lichocka czy Kania mogą stać na czele protestów stuosobowych, na bezczelne unieważnienie wyborów odpowie przynajmniej sto tysięcy.

Może będzie wiele tysięcy, a może:

Uwierzyliśmy megafonom
    W końcu nie było nam tak źle
    Po co stać w deszczu na peronie
    Gdzie z wszystkich stron wichura dmie

• Na PiS i Konfę AD 2023 głosowało 9 mln ludzi, na Dudę AD 2020 10 mln. KIlka procent z tego będzie sobie zdawało sprawę, że to gra o wszystko, że jeśli pozwolą na przekręt, to władza małego Donalda stanie się taka jak Adolfa Hitlera. Tych ludzi nie będzie obchodzić stan trawy na trawnikach, oni zechcą się wedrzeć do budynków rządowych lub sejmu. Czy odpowiedzią będzie salwa z ostrej amunicji czy nie? Moim zdaniem nie.

• Pytanie ile w Konfie zostało końskich wpływów, patrz rozmowa Banaś-Chmaj

• @JORGE

Czy mój wpis był na poważnie ... przecież napisałem, tak samo jak Twój.

Pytanie ile w Konfie zostało końskich wpływów, patrz rozmowa Banaś-Chmaj

Pewno sporo ale tu nie politycy będą rozgrywać tylko ulica.

• edytowano 29 March

Żeby było zabawniej, myślę, że jak zejdziemy na poziom konkretów to ja mam dość wolnorynkowe poglądy, biorąc pod uwagę silną na forum opcję "związkową", odejście Randolpha, praktyczną nieobecność rebelkowych liberałów jestem prawdopodobnie w wolnorynkowej czołówce forum, kilku osób. Polski Ład oceniam zdecydowanie negatywnie.

Natomiast co mnie jednak w tej dyskusji, zwłaszcza z @JORGE, uderza, to zupełne ignorowanie faktów. A jakich? Ano takich, że polscy przedsiębiorcy od państwa też sporo dostają i są niżej opodatkowani niż pracownicy.

Jest na to pewien oczywisty dowód. Wśród "przedsiębiorców" nie brakuje takich, co nikogo nie zatrudniają, a wystawiają co miesiąc tylko jedną fakturę, dla tylko jednego podmiotu. Przecież funkcjonalnie nie jest to działalność gospodarcza, tylko praca dla kogoś. Spokojnie szło by to ująć w ramy etatu, ale podatkowo wyjdą lepiej jak udają przedsiębiorców.
    Z kolei w drugą stronę nie znalazłem żadnego przypadku - że ktoś faktycznie prowadzi rozległą działalność, ma różnych klientów, ale u jednego z nich zatrudnia się na etat, żeby ciąć koszty podatkowe.

• edytowano 29 March

Podzielam zdanie, że to są wybory o wszystko i bojowe nastroje Kol. Edena. Trochę nad tym dużo ostatnio myślałem i po drugiej turze biorę cały dostępny urlop. Ewentualnie się zwalniam. Jeszcze rozpatruje opcje zwolnić się już teraz i wegetować w jakiejś gówno firmie na zleceniu do wyborów.

Jeżeli będzie wał to trzeba ściągać na Warszawę, czekać aż się dużo ludzi zbierze, a potem tylko przemoc i agresja.

Obecnie zaś nieustanna modlitwa!

• Powiedzcie, jak to jest z banerami wyborczymi, jeżeli wydrukuje za swoje i powieszę na swoim balkonie czy płocie to jest dobrze czy nie jest dobrze ?( wg kodeksu wyborczego)

• Niedobrze, ze ostatnia niedziela przed wyborami będzie należeć do PO*ebów.

• @Mania powiedział(a):
    Niedobrze, ze ostatnia niedziela przed wyborami będzie należeć do PO*ebów.

Ryzykownie idą. Jeśli będzie słaba frekwencja, to się przełoży potem na wybory. A nie wydaje mi się, żeby byli w stanie powtórzyć frekwencję z 2023.

• @Exspectans powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    Niedobrze, ze ostatnia niedziela przed wyborami będzie należeć do PO*ebów.

Ryzykownie idą. Jeśli będzie słaba frekwencja, to się przełoży potem na wybory. A nie wydaje mi się, żeby byli w stanie powtórzyć frekwencję z 2023.

Przyjdzie 30 000, ogłoszą, że było 100 000.

• To nie zadziała. Tamte marsze miały siłę, bo rzeczywiście sporo wyborców się wybrało. Teraz przyjadą pewnie tylko partyjni i trochę silniczków, ale poczucia zrywu nie będzie.

• loslos
    edytowano 30 March

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Persony takie jak panie Stankiewicz, Lichocka czy Kania mogą stać na czele protestów stuosobowych, na bezczelne unieważnienie wyborów odpowie przynajmniej sto tysięcy.

Może będzie wiele tysięcy, a może:

Uwierzyliśmy megafonom
    W końcu nie było nam tak źle
    Po co stać w deszczu na peronie
    Gdzie z wszystkich stron wichura dmie

Dla dziesięciu tysięcy ludzi nie robi się państwa.

Znaczy, kiedyś wystarczyło dla stu. Ale musieli oni spełniać warunki zawarte w tej deklaracji:

Jak długo przynajmniej stu z nas pozostanie przy życiu, pod żadnymi warunkami nie poddamy się angielskiemu panowaniu. Nie walczymy ani dla chwały ani dla bogactw ani dla zaszczytów, jeno dla wolności - która jest jedynym skarbem, którego żaden honorowy człek się nie wyrzeknie, nawet jeśli życiem przyjdzie mu zapłacić.

• Tak z kronikarskiego obowiązku, że pani Sernik to szkodliwa idiotka ze strasznym mikkowskim czipem w mózgu:

I tak niedawno europosłanka Konfederacji Ewa Zajączkowska-Hernik odpowiedziała na pytanie na kogo zagłosuje w drugiej turze, jeśli dojdzie do walki między Nawrockim i Trzaskowskim. Stwierdziła wtedy, że „zostanie w domu”.

Przynajmniej szczerze w pakiecie z 8*.

• Te pani nie trzeba słuchać, wystarczy na nią popatrzeć i wszystko wiadomo.

• @los powiedział(a):
    Te pani nie trzeba słuchać, wystarczy na nią popatrzeć i wszystko wiadomo.

Zdecydowanie wolę na tę Panią patrzeć.

• Z drugiej strony: też bez przesady.

Tak z kronikarskiego obowiązku, że pani Sernik to szkodliwa idiotka ze strasznym mikkowskim czipem w mózgu:

I tak niedawno europosłanka Konfederacji Ewa Zajączkowska-Hernik odpowiedziała na pytanie na kogo zagłosuje w drugiej turze, jeśli dojdzie do walki między Nawrockim i Trzaskowskim. Stwierdziła wtedy, że „zostanie w domu”.

Czyli Polskę ma w d***e.

• @trep powiedział(a):
    Z drugiej strony: też bez przesady.

Rozpędzony rydwan czasu przyspieszył, nie da się ukryć. Jak to w polityce.

• @trep powiedział(a):
    Z drugiej strony: też bez przesady.

poniżej pasa. Od ziemi aż do miejsca mniej szlachetnego

Tak z kronikarskiego obowiązku, że pani Sernik to szkodliwa idiotka ze strasznym mikkowskim czipem w mózgu:

"Musiała tak mówić".

• @pantelej powiedział(a):
    Powiedzcie, jak to jest z banerami wyborczymi, jeżeli wydrukuje za swoje i powieszę na swoim balkonie czy płocie to jest dobrze czy nie jest dobrze ?( wg kodeksu wyborczego)