Skip to content

Humer

1460461463465466

Komentarz

• @christoph powiedział(a):

@trep powiedział(a):
    Wiadomo, jaka jest ulubiona kolęda polskich myśliwych, ale teraz wpadłem, jaką najbardziej lubią polscy alpiniści.

Daesz!
    Jak mówi Ignatz

Pójdźmy wszyscy do stajenki.

• edytowano 27 January

Eee dobre. Tyle tych obrazków, że nie ma co czytać. To coś dopiszę. Wonsa nie znałem, ale akurat wczoraj byliśmy z koleżką z mordy takim wonsowanytym na mszy u dominikanów w myśl Ignacowego "wiadomix, że proboszcz głupi więc lepiej chodzić do dominikanów".
    A koleżka ma taki dowcip, że coś gadają księża, akurat o wośpie, a ten do mnie coś mówi wkurzony, a ja mówię mu: "spójrz na nich z miłością", a on wtedy robi właśnie taką minę pół debila, pół Wonsa planującego po wszysktim ustawkę z biskupką.

• taki staromodny

• Ze wspomnień polskiego nazisty:

• @Mania powiedział(a):

@RobertKwit5 ( na X)

Rozumiem Panią ministrę Nowacką, bo ja się też często przejęzyczam i zamiast „premier Tusk” mówię „niemiecka dziwka”

Tak mnie się przypomniało bez związku - trochę w tym stylu co wyży ale są brzydkie słowa

• Cieszy, że przynajmniej ankoholu nie promują.

• a taka Nowacka ani w pysk nie dostała, ani łba jej nie ogolili, ani sama nie została....nie masz sprawiedliwości na tym świecie....ehhhh

• Msza dla dzieci. Dzisiaj.
    Ksiądz się pyta jakie mamy dzisiaj święto.
    Zgłasza się jedno i mówi Matki Boskiej...eee... grunwaldzkiej..

• Stano wypuścił własny, telewizyjny Dziennik Narodowy prowadzony przez Monikę Lejnik :-)))

• Omission of New Zealand from maps

New Zealand has often been omitted from maps of the world, which has caught the attention of New Zealanders. It is considered that this is because of the widespread use of the Mercator projection and the common mapping practice of putting Europe in the center, which leaves New Zealand in the bottom right-hand corner of maps, sometimes making it go overlooked by mapmakers, easily removed by an accidental crop, or simply not added for convenience, ignorance or laziness.[1][2][3]

New Zealand has been excluded from maps at the National Museum of Natural History in Washington, D.C. in the United States, in IKEA stores, on the map of the board games Pandemic[4] and Risk, on the map of the 2014 Nuclear Security Summit in which Prime Minister of New Zealand John Key participated, at a world map seal at the United Nations Office at Geneva in Switzerland, on the newspaper Daily Mail,[5] on Government Executive's newsletter Defense One, on the magazine Forbes, on the digital media platform Mashable, on the Pyongyang International Airport in North Korea[2] and on the logo of the Flat Earth Society. It was also excluded from maps promoting the 2015 Rugby World Cup even though New Zealand was the world champion at the time.[1]

This recurrent occurrence has become a meme for New Zealanders. There is a community on Tumblr titled World Maps Without New Zealand and a Reddit community known as r/MapsWithoutNZ both focused on this issue with 10,000 and 30,000 members respectively as of 2017.[1] In 2019, a user in r/MapsWithoutNZ noticed that a map, "BJÖRKSTA world map", on sale for 30 dollars at an IKEA store in Washington, D.C., did not portray New Zealand. Subsequently, IKEA apologized and removed the product from its stores.[6] On Reddit, there also are communities about the omission of Flevoland in the Netherlands, Hawaii in the United States and Tasmania in Australia from world maps.[1]

The New Zealand Government acknowledged this phenomenon, featuring a map of the world in which the country was deliberately not included on the 404 error page of its official website; the page stated that "something's missing".[1][4] Furthermore, in 2018, a tourism campaign video was published in which then Prime Minister Jacinda Ardern and the New Zealand actor and comedian Rhys Darby discussed why New Zealand was being left off world maps. In the video, Darby jokingly said that it was the result of a conspiracy against New Zealand. The video promoted the hashtag #getnzonthemap.[7]

Nowa Zelandia była często pomijana na mapach świata, co przykuło uwagę Nowozelandczyków . Uważa się, że jest to spowodowane powszechnym stosowaniem projekcji Merkatora i powszechną praktyką kartograficzną umieszczania Europy w centrum, co powoduje, że Nowa Zelandia znajduje się w prawym dolnym rogu map, co czasami powoduje, że jest pomijana przez kartografów, łatwo usuwana przez przypadkowe przycięcie lub po prostu nie dodawana ze względu na wygodę, ignorancję lub lenistwo. [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

Nowa Zelandia została wykluczona z map w Narodowym Muzeum Historii Naturalnej w Waszyngtonie w Stanach Zjednoczonych , w sklepach IKEA , na mapie gier planszowych Pandemic [ 4 ] i Risk , na mapie Szczytu Bezpieczeństwa Nuklearnego z 2014 r. , w którym uczestniczył premier Nowej Zelandii John Key , na pieczęci mapy świata w Biurze Narodów Zjednoczonych w Genewie w Szwajcarii , w gazecie Daily Mail [ 5 ] , w biuletynie Defense One Rządu Wykonawczego , w magazynie Forbes , na platformie mediów cyfrowych Mashable , na międzynarodowym lotnisku w Pjongjangu w Korei Północnej [ 2 ] i na logo Towarzystwa Płaskiej Ziemi . Została również wykluczona z map promujących Puchar Świata w Rugby 2015, mimo że Nowa Zelandia była wówczas mistrzem świata. [ 1 ]

To powtarzające się zjawisko stało się memem dla Nowozelandczyków. Na Tumblrze istnieje społeczność zatytułowana World Maps Without New Zealand, a na Reddicie społeczność znana jako r/MapsWithoutNZ, obie skupiające się na tym problemie, liczące odpowiednio 10 000 i 30 000 członków w 2017 roku. [ 1 ] W 2019 roku użytkownik r/MapsWithoutNZ zauważył, że mapa „BJÖRKSTA world map” wystawiona na sprzedaż za 30 dolarów w sklepie IKEA w Waszyngtonie nie przedstawiała Nowej Zelandii. W związku z tym IKEA przeprosiła i usunęła produkt ze swoich sklepów. [ 6 ] Na Reddicie istnieją również społeczności dotyczące pominięcia Flevoland w Holandii , Hawajów w Stanach Zjednoczonych i Tasmanii w Australii na mapach świata. [ 1 ]

Rząd Nowej Zelandii przyznał się do tego zjawiska, prezentując mapę świata, na której kraj ten celowo nie został uwzględniony na stronie błędu 404 swojej oficjalnej witryny; strona stwierdziła, że ​​„czegoś brakuje”. [ 1 ] [ 4 ] Ponadto w 2018 r. opublikowano film z kampanii turystycznej , w którym ówczesna premier Jacinda Ardern oraz nowozelandzki aktor i komik Rhys Darby omawiali, dlaczego Nowa Zelandia nie została uwzględniona na mapach świata. W filmie Darby żartobliwie powiedział, że był to wynik spisku przeciwko Nowej Zelandii. Film promował hashtag #getnzonthemap. [ 7 ]

Tłumaczenie Chromy

• No kurde, jak się mieszka tam gdzie psy morskie dupami szczekają, a ptaszki kiwi wchodzą w szkodę, to się potem nie ma co dziwić.

• A ja tam byłem :-) Na 5 minut przed lockdownem!

• Smutne jest to, jak wielka liczba Tenkrajan powtórzy te brednie z przekonaniem.

• Bohaterem dzisiejszego dnia na X jest poseł Jaskulski z komisji pegazowej. Oświadczyl on na konferencji prasowej, że wogóle nie boi się Ziobry.
    Co więcej; szukał z Ziobrą kontaktu wzrokowego, ale Ziobro nie podjął tego kontaktu.

• @Mania powiedział(a):
    Bohaterem dzisiejszego dnia na X jest poseł Jaskulski z komisji pegazowej. Oświadczyl on na konferencji prasowej, że wogóle nie boi się Ziobry.
    Co więcej; szukał z Ziobrą kontaktu wzrokowego, ale Ziobro nie podjął tego kontaktu.

ciekawe co tak tego przedstawiciela narodu ukształtowało, że musi zbierać się na odwagę, by nawiązać kontakt wzrokowy?

• brak poszanowania zasad, na które się umawialiśmy przy zakładaniu miasta, gminy czy państwa
    pewnych rzeczy się nie rusza, bo to jak dwie kolumny J &B

teraz nie tylko w Polsce, ale i USA mamy gości
    musi byc po mojemu, wybrali mnie, tom królem

• dwie kolumny J &B
    .
    .
    .
    image
    .
    .
    .
    koham, ale po zatem o sso ssie rosshozzi...?

👣

🐾
    🐾

• @christoph powiedział(a):
    brak poszanowania zasad, na które się umawialiśmy przy zakładaniu miasta, gminy czy państwa
    pewnych rzeczy się nie rusza, bo to jak dwie kolumny J &B

teraz nie tylko w Polsce, ale i USA mamy gości
    musi byc po mojemu, wybrali mnie, tom królem

1. jest różnica - prezydent USA może więcej niż premier Polski. Po prostu różnie zorganizowane państwa.
    2. jeśli wynik wyborów nie daje możliwości sprawowania rządów, to demokracja jest pozorna, fasadowa. A to nie jest dobre dla nikogo.
  • Jak to się wszystko szybko zmienia:

• edytowano 8 February

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    @MarianoX powiedział(a):
    Ponobnie jak o dzisiejszych youtuberach niektórzy panie i panowie w dojrzałym wieku mówili w latach 60-tych o polskich wykonawcach big-bitowych oraz o nowym medium jakim była wówczas telewizja.

Ostatnio słuchałem rozmowy dra Hubermana z Andreesenem. I ten drugi powiada, że w latach 60. wyszła taka książka, bodaj "Człowień a teknologia", której ałtor uczenie wywodził, że społeczęstwo nasze ma pospolicie trzy fazy przyjmowania nowych teknologij, a mianowicie:

a) przemilczenie
    b) racjonalne argumenty p-ko
    c) wyzwiska

A potem się lud pracujący przyzwyczaja. Wynika to z faktu, powiada, że take teknologie mają brzydki zwyczaj doprowadzania do zmian w dystrybucji prestige oraz gotowizny.

Powiada, że w fajowiejszych przypadkach łączyła się ta faza c z nayprzednieyszymi szajbeczkami. A to w latach 80. była faza, że hejwi mietał to szataniści, a w latach 60, że komiksy robią z młodzieży debiliuszy, w latach 50. debilijuszy robił telewizor. W latach 20. i 30. jazz był wyklinany jak mietał w 80. Wcześniej za mobilnego szatana robił autokineton, a jeszcze wcześniej kolej żelazna.

Ogólnie wiemy, że przed autokinetonem musiał zawsze biec kolo z czerwoną chorągiewką, dzięki czemu Angole zdusili swój obiecujący przemysł automotywny, przekazując go uroczyście Niemcom (hm, dzisiej zaś Niemcy zadusili swoją energetykę dżondrową, przekazując całą gospodarkę dalekiemu Kitajowi -- też w wyniku typowej pańki molarnej, która utrzymuje się od lat 70.). Nowością było wszelako dla mnie, że w którymś stanie zjednoczonym doszli do wniosku, że na widok szatańskiego autokinetona konik może się spłoszyć. I w związku spożywczym takego zmachali przepisa, że na widok konika, ałtomobilista ma obowiązek rozebrać autokineton na części, poczem ukryć je pod plandeką.

Nayprzednieysza zaś była pańka, jak zaczęły się upowszechniać bicyklety, a było to w latach 60. XIX w. Ovaj, poważni ludzie straszyli panienki, że od tego pedałowania tak im się mordy powykrzywiają, że nie zechce ich nie tylko poważny redpilowiec, ale i ostatnia incelska łajza.

Tak byo, tak jest -- i tak beńdzie.

Tu zasię macie link, jeśli nie macie lęku:

https://www.hubermanlab.com/episode/marc-andreessen-how-risk-taking-innovation-and-artificial-intelligence-transform-human-experience

Ale żeś skitrał ten wpis. Z rok go szukałem. Ta książka to "Men, Machines, and Modern Times" Elting E. Morison, Leo Marx
    Ale w programie Zezem został problem oporu przed postepem omówiony bardziej przystepnie, jako: Paraliż Postepowy.
    https://vod.tvp.pl/rekonstrukcja-filmowa,158/zezem-odcinki,281730/odcinek-5,S01E05,345970

• @los - skojarzyło mi się z Wieszczem Juliuszem:

O gwiazdy zimne, o świata szatany,
     Wasze mię wreszcie niedowiarstwo zwali...
    Już prawie jestem człowiek obłąkany,
    Ciągle powiadam, że kraj się już pali,
    I na świadectwo ciskam ognia zdroje, —
    A to się pali tylko serce moje!... źródło: https://poezja.org/wz/Juliusz_Slowacki/23905/Dajcie_mi_tylko_jedne_ziemi_mile

Tylko że w tym wypadku nie "kraj" a "planeta".

• Mnie na tym wykresie nie ma. Większoś czasu spędzam z żoną:

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.