Skip to content

Sędziowie rozgrzani jak nigdy dotąd!

1262728293032»

Komentarz

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Pigwa powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):
    W 3 wątkach jest wzmianka o tym i jakoś bez reakcji ? Nie cieszy was to, nie czujemy doniosłości wydarzenia ? Rozczarowała was Komisja Wenecka, która wyszła z ram urobionego w naszych głowach stereotypu ? O co chodzi ?

Przecież to atomówka jest w dzisiejszą władzę. I hamulec dla chaosu, który miał u nas zapanować. Przynajmniej w tym aspekcie.

Ja się bardzo cieszę, że Bodnar dostał takiego plaskacza, ale ta komisja jest tylko ciałem doradczym. Można ją bez konsekwencji zignorować.

Ja mam jednak taką teorię że oni niekoniecznie chcą rozjechać sądownictwo (co innego podporządkować, jak prawie każdy rząd). Do prokuratury czy TVP weszli z dnia na dzień, siłowo. Nie potrzebowali żadnej ustawy. Do KRS też weszli, ale tylko po papiery, nie odcięli ani prądu, ani kasy (tzn. trochę tak, ale to skomplikowane). Co im przeszkadza siłowo wyprowadzić Manowską? Do sądów powszechnych nie trzeba nawet nigdzie wchodzić, wpływ nowych spraw dla nowych sędziów można paroma kliknięciami w slps, kodziki ma ministerstwo.

Ale muszą to jakoś sprzedać radykałom, którzy ich przez 8 lat popierali. Opinia komisji weneckiej to dobra podkładka.

Tak, całkiem możliwe, że tak. Mam wrażenie, że nawet Bodnara zaskoczył fanatyzm sędziowskich aktywistów (Markiewicza itd.).

• Nikt nie kwestionuje, że PiS zmienił sposób wyboru sędziów do Krajowej Rady Sądownictwa w perfidny sposób, który urąga standardom.

Elo, bo wiecie, ja nawet nie wiem, czy mam kwestionować, czy też nie.

Jakie tu zarzuty stawiają rozgrzani i silniczki?

• Tak, a co?

• No nic w sumie. Wszyscy się dalej uśmiechają do siebie

• Bo obok zwłok znaleziono skórkę od banana więc uznano, że jednak mógł to być nieszczęśliwy wypadek.

👣

🐾
    🐾

• Mniośnikom rozgrzanych sądów i apelacyi do Petersburga polecam refluksję:

Zgodnie z jednolitym stanowiskiem TS jeżeli w prawie krajowym nie istnieje żaden środek zaskarżenia orzeczenia sądu krajowego, to sąd ten jest co do zasady zobowiązany wystąpić do Trybunału zgodnie z art. 267 ak. 3 TFUE, w sytuacji gdy podniesiona została przed nim kwestia dotycząca wykładni prawa Unii lub ważności aktu prawa wtórnego (wyrok TS z 22.12.2022 r., Airbnb Ireland i Airbnb Payments UK, C-83/21, Legalis, pkt 79). Trybunał konsekwentnie twierdzi, że taki sąd może zostać zwolniony z obowiązku przewidzianego w art. 267 ak. 3 TFUE wyłącznie w sytuacji, gdy stwierdzi, że podniesione pytanie nie jest istotne dla sprawy lub że dany unijny przepis stanowił już przedmiot wykładni Trybunału, lub że prawidłowa wykładnia prawa Unii jest na tyle oczywista, że nie pozostawia ona miejsca na jakiekolwiek racjonalne wątpliwości.

https://legalis.pl/obowiazek-zlozenia-wniosku-prejudycjalnego/

A dla nie zaloggowanych:

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=291161&pageIndex=0&doclang=PL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=8807163

• Aby nie było, pani sędzia antycypuje wydany wyrok:

W ubiegły piątek stacja RMF FM podała, że Romanowski może trafić do aresztu już w poniedziałek, prosto z sądu, gdzie ma zapaść decyzja w sprawie jego ewentualnego aresztowania. Według stacji, wiąże się to z wnioskiem do Wydziału Konwojowego Komendy Stołecznej Policji, w którym sędzia Louklinska zwróciła się o zabezpieczenie posiedzenia dotyczącego posła PiS.

Źródło.
    Tak, że tak...

• Nowy prezes Trybunału Kostytucyjnego

• @los powiedział(a):
    Nowy prezes Trybunału Kostytucyjnego

O!

• Ee silni ludzie Bodnara nie takie Godzille wyprowadzały

• No pisałem, że antycypowała:

Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa rozpatrzył wniosek prokuratury w sprawie Marcina Romanowskiego. Zdecydowano, że poseł PiS trafi do aresztu na trzy miesiące. Poprzednie posiedzenie w tej sprawie zostało odroczone ze względu na chorobę posła. Sprawa dotyczy nieprawidłowości wokół Funduszu Sprawiedliwości.

Źródło.
    To są jednak obrzydliwe kanalie w togach, to zatrzymanie nie ma żadnego sensu procesowego, bo jak miało dojśc do mataczenia to by już dawno doszło.

• Igrzyska dla lemingów.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    No pisałem, że antycypowała:

Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa rozpatrzył wniosek prokuratury w sprawie Marcina Romanowskiego. Zdecydowano, że poseł PiS trafi do aresztu na trzy miesiące. Poprzednie posiedzenie w tej sprawie zostało odroczone ze względu na chorobę posła. Sprawa dotyczy nieprawidłowości wokół Funduszu Sprawiedliwości.

Źródło.
    To są jednak obrzydliwe kanalie w togach, to zatrzymanie nie ma żadnego sensu procesowego, bo jak miało dojśc do mataczenia to by już dawno doszło.

Ubiegł mnie Kolega, to jeszcze przypomnę
    https://www.fronda.pl/a/Kasta-basta-Niebywale-Sedzia-Monika-Louklinska-tlumaczy-sprawce-napasci-a-za-agresywna-uwaza-ofiare,214240.html

Nie ma przypadków.

• Ci ludzie są 1:1 jak prokuratorsko-swędziowskie aktywiszcza instalowane w Ameryce przez Sorosa. Ta sama fabryka obłąkańców. A u nas dochodzą jeszcze genetyczne komuchy 🤮

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.