Skip to content

Jarosław Kaczyński jedzie do Kijowa

Jarosław Kaczyński zaniepokojony jest sytuacją na Ukrainie i to co się obecnie dzieje w Kijowie - także brutalne pacyfikowanie demonstracji - nazywa "wydarzeniami niepokojącymi w najwyższym stopniu, które mogą prowadzić do bardzo złego biegu wydarzeń na Ukrainie".
I jutro razem z delegacją polityków PiS, pojedzie do Kijowa.
http://niezalezna.pl/48933-jaroslaw-kaczynski-i-politycy-pis-jada-na-ukraine-potrzebna-jest-reakcja-polski
Panie Boże, miej go w Swej opiece
+++
«134

Komentarz

• mmaria
    +++
    +++!

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Może mi ktoś wyjaśnić, co się tam do cholery dzieje?  Widziałem tylko fotki z demonstracji ukraińskich ciot, i przyszły same menele zarobić parę dolarów. Wydawało mi się, że to koniec rozszerzeania (Turcja gupia nie jest) i Unia ostatnim tchem chce zasobną surowcowo Ukrainę wycisnąć bardziej niż nas. A tryzuby się postawili i spróbowali to rozegrać jeszcze Putinem, do tego ta ustawka z nagraniem prezydenty Żmudzi.
    Sercem chciałoby się kibicować Ukrainie, najlepiej by było gdyby Polska zbijała kapitał jako jej obrońca i adwokat. Moża na to propagandowo gra Jarro?  Ale rozumem tego nie ogarniam, za mało wiem...
  • "Są dwa rodzaje Polaków - ci których nienawidzę i ci którymi gardzę."
    The author has edited this post (w 30.11.2013)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Gerwazy
    Ponoć Jaro jedzie tam by nienawistnie milczeć i podzielić Ukraińców ...
    acha ważne jest i to, że  Janukowycz właśnie awansował na katechona (mniejszego ) czyli, że Kaczyński Antychrystą (mniejszym - na razie) został był ... i musi tam wypełnić swoye powołanie
    czyli ta dolina Jozafata... to yednak w Polsce jest pod Lwowem ...
    przypis z "twarzy książek" :
    Adam Wielomski: "Milicja ukraińska rozbiła wiec w centrum Kijowa, który stawiał sobie za cel odebranie Ukrainie niepodległości i doprowadzenie jej do hołdowniczej postawy wobec Unii Europejskiej. Nie mam wątpliwości: Janukowicz to lokalny Katechon, który zwalcza opozycję o charakterze antypaństwowym. Pał nie żałować!!!"
  • Tymczasem...

Na Ukrainie wylądowały cztery samoloty z rosyjskimi oddziałami specjalnymi wojsk wewnętrznych.

O czym poinformowała telewizja TVi – podała strona
    7days-ua.com.
    Według wydania ukraińskie władze już nie ufają ukraińskiej milicji i postanowiły zaprosić oddziały specjalne z Rosji.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    Tymczasem...

Na Ukrainie wylądowały cztery samoloty z rosyjskimi oddziałami specjalnymi wojsk wewnętrznych.

O czym poinformowała telewizja TVi – podała strona
    7days-ua.com.
    Według wydania ukraińskie władze już nie ufają ukraińskiej milicji i postanowiły zaprosić oddziały specjalne z Rosji.
    +++ za Jarosława Kaczyńskiego i sprawę ...
    The author has edited this post (w 01.12.2013)
  • Janukowicz domaga się rozliczenia brutalnej akcji Milicji, ale:
    "Milicja na zachodniej Ukrainie odmawia wykonywania idących z góry rozkazów likwidacji miasteczek namiotowych, w których prozachodnio nastawieni obywatele kraju domagają się integracji z UE - twierdzą ukraińskie media.
    Do buntu milicji miało dojść we Lwowie, Iwano-Frankiwsku i Tarnopolu, gdzie od minionego tygodnia trwają demonstracje przeciwko decyzji władz, które odmówiły podpisania umowy stowarzyszeniowej z UE.
    Mer Lwowa Andrij Sadowy otwarcie ostrzegł, że jeśli rządzący spróbują zaatakować studencki protest w jego mieście, na ulice wyjdą wszyscy jego mieszkańcy. Dziś nad ranem milicja brutalnie rozpędziła uczestników demonstracji na Majdanie (placu) Niepodległości w Kijowie.
    "Uprzedzam: jeśli ktokolwiek ma zamiar powtórzyć to we Lwowie, naprzeciwko stanie nie tylko kilka tysięcy studentów, którzy są teraz na lwowskim Euromajdanie. We Lwowie wyjdzie całe miasto" - napisał Sadowy na Facebooku. Wpis cytuje agencja Interfax-Ukraina.
    Według lwowskiego portalu Zaxid.net rada koordynacyjna Euromajdanu w tym mieście zbiera mężczyzn, którzy - jak czytamy - "wiedzą, czym jest walka". Ludzie ci mają być skierowani do Kijowa, gdzie w niedzielę opozycja organizuje wielki wiec antyrządowy.
    Protesty na Ukrainie wybuchły 21 listopada, kiedy rząd ogłosił, że wstrzymuje przygotowania do podpisania umowy stowarzyszeniowej z UE. Porozumienie miało być zawarte w piątek na szczycie Partnerstwa Wschodniego w Wilnie. Zgromadzeni na Placu Niepodległości w Kijowie demonstranci mieli nadzieję, że oświadczenie rządu to blef, dzięki któremu władze chcą uzyskać od UE większą pomoc finansową.
    Gdy tego samego dnia w godzinach popołudniowych media przekazały, że obecny w Wilnie prezydent Janukowycz jednak nie podpisał umowy, w centrum Kijowa pojawiły się liczne oddziały milicji, w tym funkcjonariusze specjalnej formacji Berkut. Doszło do przepychanek. Politycy opozycji ogłosili wówczas, że protesty będą kontynuowane oraz że będą oni dążyć do usunięcia Janukowycza ze stanowiska szefa państwa.
    Nad ranem na Majdan Niepodległości wkroczyli milicjanci Berkuta, którzy rozpędzili demonstrację, bijąc ludzi pałkami i rozpylając gaz łzawiący. Rannych zostało kilkadziesiąt osób, w tym dwóch obywateli polskich. W sobotę późnym popołudniem w Kijowie ponownie zebrały się tłumy, które protestują, domagając się tym razem zmiany władzy. "
    To kto rządzi Milicją ? Janukowicz może ściemniać. Ale jeżeli nie, to kto wydał rozkaz do pacyfikowania ? Jeżeli sama Milicja się buntuje ? Czy jest tak, że na Ukrainie jest już podział na Milicję ukraińską i rosyjską ? A teraz jeszcze lądują putinowskie posiłki. To jest bardzo rozwojowa sytuacja. Bardzo.
    JORGE>
  • Jutro może dojść do walk ulicznych.
    Euromajdan pod ambasadą ukraińską w Warszawie: Putin go home!

• qiz
    Może mi ktoś wyjaśnić, co się tam do cholery dzieje?  Widziałem tylko fotki z demonstracji ukraińskich ciot, i przyszły same menele zarobić parę dolarów. Wydawało mi się, że to koniec rozszerzeania (Turcja gupia nie jest) i Unia ostatnim tchem chce zasobną surowcowo Ukrainę wycisnąć bardziej niż nas. A tryzuby się postawili i spróbowali to rozegrać jeszcze Putinem, do tego ta ustawka z nagraniem prezydenty Żmudzi.
    Sercem chciałoby się kibicować Ukrainie, najlepiej by było gdyby Polska zbijała kapitał jako jej obrońca i adwokat. Moża na to propagandowo gra Jarro?  Ale rozumem tego nie ogarniam, za mało wiem...
    Ukraina to kraj rozpieprzony. Tam nie ma mowy o żadnej strategii, nikim nie grają, po prostu realizują teraz politykę Putina (dobrowolnie, albo z pistoletem przy skroni). Wybitnie w naszym interesie jest, żeby Ukraina była w UE. Po pierwsze dlatego, że granica z Krajem KGB będzie cały czas tam gdzie jest. Po drugie, podobnie jak po wstąpieniu Polski do UE łatwiej będzie Niemcom kupić Wrocław, Szczecin, Warmię i Mazury, tak nam nabyć Lwów. 60 lat historii to chwila. Jeszcze 40 i wszytko będzie po staremu.
    JORGE>
  • Podobno z akcją milicji to była prowokacja. Reakcją ma być wymuszenie na Zachodzie sankcji wobec Ukrainy, a to z kolei wepchnie ją wprost i już nieodwołalnie w ramiona Rosji.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Mania
    mmaria
    :
    +++
    +++!
    +++

*

*

• Szturm Placu Niepodległości w Kijowie, wersja bez cenzury:
    http://www.wykop.pl/link/1759026/szturm-placu-w-kijowie-wersja-bez-cenzury/
    Jutro ja i większa delegacja udajemy się do Kijowa
    - zapowiedział. Ocenił też, że w Kijowie jak najszybciej powinni też być specjalni wysłannicy PE
    Aleksander Kwaśniewski
    i Pat Cox oraz Sikorski i szef MSZ Szwecji Carl Bildt.
    Czytaj więcej na
    http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-kaczynski-w-niedziele-udaje-sie-do-kijowa,nId,1066693?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

• Filmik mną nie wstrząsnął. Polska Milicja leje kibiców z dużo większą agresją. A do tego jeszcze broń gładkolufowa wchodzi i gaz, bo po co się pocić machając pałą ? Natomiast tu istotny jest sam fakt wejśćia służb w tłum. A niby po co, co tam takiego się działo ? Jakieś dziwne ruchy faktycznie.
    Dzisiaj w Polsce Andrzejki. U nas w mieście, paranoja. W centrum patrole z psami, a na głównej ulicy deptakowej, zamkniętej praktycznie dla ruchu zatrzymują ludzi za przejście na czerownym świetle. W nocy. Sam widziałem jak dziewczyny do suk zabierali, żeby mandaty wlepiać. W czwartek podczas meczu Milicja wjchała na sektor Ultry pod pozorem, że kibice nie zajmowali własnych miejsc. A nigdy na tym sektorze nie zajmują. O mały włos, a by doszło do rozpierduchy. Klasyczna prowokacja (a u nas jest wybitnie spokojnie na meczach). Wróg nr 1.
    JORGE>
  • Hm, moja Żona też jedzie dziś w nocy na Ukrainę...
    Na szczęście nie do Kijowa tylko do Stanisławowa (ob. Iwano-Frankiwsk).
  • [quote="
    Adam Wielomski
    "]
    "Milicja ukraińska rozbiła wiec w centrum Kijowa, który stawiał sobie za cel odebranie Ukrainie niepodległości i doprowadzenie jej do hołdowniczej postawy wobec Unii Europejskiej. Nie mam wątpliwości: Janukowicz to lokalny Katechon, który zwalcza opozycję o charakterze antypaństwowym. Pał nie żałować!!!"
    [/quote]
    Hehe, nie mając twarzoksiążki wczoraj wyobrażałem sobie co ten cudak może powiedzieć i zgadłem niemal słowo w słowo
    :D
  • Magiczne słowo na "k" było pewne jak amen w pacierzu.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Mania
    Szturm Placu Niepodległości w Kijowie, wersja bez cenzury:
    http://www.wykop.pl/link/1759026/szturm-placu-w-kijowie-wersja-bez-cenzury/
    podobnie jak JORGE, zupełnie się nie bulwersuję. W zeszłym roku na Marszu Niepodległości widziałem ludzi postrzelonych w głowy z broni gładkolufowej. Spójrzcie, jak leje ukraińska milicja- po plecach, maksymalnie parę razy i biegną dalej. Nie widać na filmie, żeby tłukli kogoś do nieprzytomności. Podobnie z tymi rannymi w głowę- jasne, krew sika, wygląda groźnie, ale wszyscy przytomni. Czyli ciosy nie były z całej siły.
    Naprawdę, wygląda to tak, jakby ci milicjanci nie robili ludziom takiej krzywdy, jaką by mogli. Wygląda to na 20% tej agresji, jaką ma psiarnia w Polsce. Pytanie, czy to odgórne rozkazy, czy po prostu z powodu sympatii do protestujących milicja obchodzi się z nimi raczej subtelnie...
  • Może filmik nie pokazuje wszystkiego. Zaatakowano pałkami śpiących studentów. W/g relacji Polaków, bili z całej siły, po głowie, kopali leżących. Do szpitala zawieziono ludzi ze złamanymi kończynami.
    Na Majdanie (placu Niepodległości w Kijowie) pobito studentów. Było ich tam około pięciuset. Nie było muzyki. Dzieciaki spały. Przyjechała milicja, zaczęła ich bić. Nogami, do krwi, kopali w plecy. Rozwozimy ich teraz po szpitalach
    - relacjonowała piosenkarka Rusłana, która od kilku dni zagrzewała ze sceny uczestników demonstracji.
    W wyniku ataku ucierpieli znajdujący się wówczas na Majdanie Polacy.
    Kiedy zaczęła się pacyfikacja, siedziałem na Majdanie. Miałem na sobie szalik z napisem Polska. Kiedy to zobaczyli "Berkutowcy" usłyszałem okrzyk: "Internacjonał"! i dostałem pałą po głowie. Padłem na ulicę. Ludzie odstawili mnie do ambulansu
    - relacjonował Zabrocki.
    Bito nas bardzo agresywnie, nie zwracając uwagi, że były tam osoby starsze i studenci, a właściwie dzieci. Bito pałkami, z całych sił. Mnie kilka razy uderzono w głowę a kiedy upadłem, byłem na leżąco kopany
    - powiedział Piechal
    , dodając: Duża część rannych nie została odwieziona do szpitala, lecz do komisariatu. Ludzie mają połamane ręce, rozbite głowy. Jedna osoba na moich oczach dostała zawału serca.
    Polacy zwrócili się o pomoc do konsulatu Polski w Kijowie, gdzie obecnie przebywają.
    Czytaj więcej na
    http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-ukraina-milicja-rozpedzila-majdan-pobito-polakow,nId,1066588?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

• Przyjęliście nieświadomie, że na Wschodzie milicja musi być brutalniejsza. A dlaczegóż to?
    Dlaczego to niby Polska nie ma być najstraszniejszym miejscem na Ziemi? Dlaczego to niby Polacy mają nie być najbardziej odrażającym ludem spośród wszystkich? Że nigdy nie byli? No to teraz nasza kolej.

• 1 grudnia 07:00 .
    Minęła dziesiąta noc
    Evromaydana
    , a pierwsza po brutalnym i krwawym stłumieniu pokojowej demonstrancji.
    Dzisiaj - wielkie zgromadzenie narodowe w centrum Kijowa .
    Sprzeciw gromadzi ludzi o 12:00 w parku Szewczenki , skąd marsz ruszy na Plac Niepodległości , mimo zakazu.
    Co dalej - nie wiadomo.
    Jurij Łucenko powiedział, że w poniedziałek dzielnica rządowa musi być zablokowana, aż do spełnienia żądania ogłoszenia przedterminowych wyborów prezydenckich i parlamentarnych.
    Po brutalności okazanej przez władze, ludzie nastawieni są bardzo radykalnie .
    1 grudnia 06:15 .
    Na Placu św Michael: Holosiyiv, Pracownicy działu policji sprzeciwili się rozpraszaniu  ludzi na Majdanie i nie będą wykonywać rozkazów antynarodowych , jeśli takie zostaną wydane.
    http://news.liga.net/articles/politics/932949-posle_razgona_evromaydan_den_desyatyy_obnovlyaetsya.htm

Канал Левочкина и Фирташа показал большой сюжет о разгоне Майдана

http://news.liga.net/video/politics/933178-kanal_levochkina_pokazal_bolshoy_syuzhet_o_razgone_na_maydane.htm?utm_source=newsliganet&utm_medium=site&utm_term=top_block&utm_campaign=usability

dea12f332d0f985ada58f10b28089e78.jpg

Захарченко извинился за избиение людей на Евромайдане

01.12.2013 12:51
    Печать
    По словам министра, "первоначально милиция не планировала бить митингующих на Майдане независимости"
    Minister Spraw Wewętrznych przeprosił Naród za nadmierne użycie siły na Majdanie w sobotę.

*

*

• @Mania - pomoc ze strony bratniego narodu w postaci przysłania oddziałów specnazu na razie nie została potwierdzona. Miejmy nadzieję, że to jednak tylko plotka.
  • mmaria
    @Mania - pomoc ze strony bratniego narodu w postaci przysłania oddziałów specnazu na razie nie została potwierdzona. Miejmy nadzieję, że to jednak tylko plotka.
    Tu info z 30 XI z godz. 13:59
    http://7days-ua.com/news/zaspokoyuvaty-ukrajinu-pryletiv-rosijskyj-spetsnaz-zmi/
    На ТВІ ведуча в прямому ефірі сказала, що в Україні приземлились чотири літаки із російськими спецзагонгами “Вітязь”.
    Після інформації, що київський «Беркут» відмовився від «війни» з Євромайданом влада вже не довіряє українській міліції.

*

*

• los
    Przyjęliście nieświadomie, że na Wschodzie milicja musi być brutalniejsza. A dlaczegóż to?
    Dlaczego to niby Polska nie ma być najstraszniejszym miejscem na Ziemi? Dlaczego to niby Polacy mają nie być najbardziej odrażającym ludem spośród wszystkich? Że nigdy nie byli? No to teraz nasza kolej.
    Nie no, to akurat wiadomo, w Rosji są inne standardy. Tam nie ma ceregielenia się, leją bez opamiętania. Specyfiką naszej Milicji natomiast jest to, że się boi. To jest brutalność połączona ze strachem, w efekcie są nieobliczalni i wybitnie często stosują środki wykraczająca poza potencjalne zagrożenie.
    A co do Ukrainy. Milicja pałowała, ale nie pacyfikowała. Taka pokazówka, na odstraszenie. Tyle, że wchodzenie w ludzi, generalnie spokojnych, nieagreswnych to bardzo zły sygnał.
    JORGE>
  • JORGE
    Specyfiką naszej Milicji natomiast jest to, że się boi.
    Nie odstają w tym od reszty populacji, specyfiką wiekszości mieszkańców Miedzyrzecza jest potworny strach przed wszystkim - przed tym co jest, tym co być może i tym, co sobie tylko wyobrażamy. Bosz, co się z tym narodem porobiło?

• widziałem na którymś pseudoportalu zdjęcia z Kijowa: Kaczyński (a za nim Brudzio i Poręba) stał obok Kliczki.
    Już nie mam wątpliwości, jaką narrację władcy marionetek podadzą lemingom- będzie brechtawka, że Kaczor kurdupel, a Kliczko ma 2 m wzrostu.  Jakie te ssyny są przewidywalne
    :(
  • qiz
    widziałem na którymś pseudoportalu zdjęcia z Kijowa: Kaczyński (a za nim Brudzio i Poręba) stał obok Kliczki.
    Już nie mam wątpliwości, jaką narrację władcy marionetek podadzą lemingom- będzie brechtawka, że Kaczor kurdupel, a Kliczko ma 2 m wzrostu.  Jakie te ssyny są przewidywalne
    W realu rozbrajam takich lemingów tekstem, że dla mnie każdy facet poniżej 180 cm wzrostu to kurdupel.
    A mam argument, bo patrzę na takich lemingów z góry
    ;)

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • krzychol66
    Ruchacze już mają narrację:
    Jarkacz staje tam gdzie UPA i Bandera.
    Janukowycz nowym katechonem!

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • ella
    W realu rozbrajam takich lemingów tekstem, że dla mnie każdy facet poniżej 180 cm wzrostu to kurdupel.
    A mam argument, bo patrzę na takich lemingów z góry
    ;)
    Kupuję. Ale ja mam tylko 1.69

• ella
    krzychol66
    :
    Ruchacze już mają narrację:
    Jarkacz staje tam gdzie UPA i Bandera.
    Janukowycz nowym katechonem!
    a Jarkacz agentem sionistów!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.