Pogoda
Nie mieliśmy wątku pogodowego, więc zakładam. Zwłaszcza, że znalazłam bardzo optymistyczną prognozę na nadchodzącą zimę.
Wprawdzie długoterminowe przewidywania nie są dokładne, no ale meteorolodzy mają swoją wiedzę i w jakims stopniu trzeba im ufać. Oto co przewidują:
" Według najnowszych prognoz sezonowych najbliższa zima ma wystąpić tylko w kalendarzu, za oknem powinniśmy oglądać raczej płynne przejście z jesieni do wiosny. Także listopad będzie ciepły i nie powinien stanowić żadnego preludium zimy. Szczególnie wysokie temperatury odnotuje się na północy kraju. Będzie natomiast nieco bardziej deszczowo niż zwykle, szczególnie na północy oraz na wschodzie."
Cieszy mnie to, ponieważ przeliczam temperaturę na wydatki, czyli koszty ogrzewania. Oby się sprawdziło!
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Wprawdzie długoterminowe przewidywania nie są dokładne, no ale meteorolodzy mają swoją wiedzę i w jakims stopniu trzeba im ufać. Oto co przewidują:
" Według najnowszych prognoz sezonowych najbliższa zima ma wystąpić tylko w kalendarzu, za oknem powinniśmy oglądać raczej płynne przejście z jesieni do wiosny. Także listopad będzie ciepły i nie powinien stanowić żadnego preludium zimy. Szczególnie wysokie temperatury odnotuje się na północy kraju. Będzie natomiast nieco bardziej deszczowo niż zwykle, szczególnie na północy oraz na wschodzie."
Cieszy mnie to, ponieważ przeliczam temperaturę na wydatki, czyli koszty ogrzewania. Oby się sprawdziło!
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
poza tym ja przeliczam pogode na zdrowie: ciepla zima oznacza u nas chora wiosne.
"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
Pan Jezus
ostatnimi laty grudzień i styczen sa mokre i ciepłe, mrozy przychodza w lutym, finansowo jest lepiej ale oszczedności i tak trzeba wydać na leki w związku ze wzmorzona zachorowalnością
wydatki na ogrzewanie sa o tyle nieekonomiczne że bez względu na zimę - ciepła czy mroźna - wydatki poniżej pewnego pułapu nie zejdą, bo nawet nie ogrzewając i tak musze ponieść koszty, przesyłu, konserwacji i takie tam różne duperele...
mowa poczywiście o c.o. w bloku
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
To tyle moich życzeń do Pana Boga w tym temacie
The author has edited this post (w 02.11.2014)
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Uwielbiam lato i czerwiec
poza tem iście węgierskie klimaty
Żar jak u Maraia Sandora
albo w Porąbce
zdravim Vas!
aha, polecam sok ze szparagów!
Nadchodzi burza.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Piękne są, bo to nie kulki tylko zlepki od kilku do kilkudziesięciu gradków i każdy o innym kształcie.
Sałaty latoś urosły namiętnie, kruche, słodko - gorzkie. Róże wysypały wszystkie na raz deszczem kwiatów. Chodzę z konewkami gnojówki i nie nastarczam im papu.
Żarłoczne, im wiecej troski, tym hojniej obdarowuja.
Pomidory się wiąża, cukinie kwitną, buraki bezwstydnie zarastają grzedy.
Ziemia rodzi.
Furda tam wszystko. Niezmienny , każdemu dany pod oczy dar i rytm ,naprawdę pozwalaj ą na bliskośc z Bogiem.
Wszystkiego dobrego dla Was!
dokładnie tak!
Smuteczek :-(
Najbliższe 45 dni - pod znakiem niższej temperatury.
Pościel błyskawicznie suszy się na słońcu. Kordły i poduchi wietrzą się na tarasiku.
A ja będę wekować ogórkową sałatkę.
Wczoraj kupiłam chyba ostatnie gruntowe truskawki.
idealnie suche i pachnące.
Okiełznanie odkurzacza piorącego bardzo satysfakcjonujące. Chemia ze sklepu detalingowego zdumiewająco efektywna. Rano mialam wrażenie, że zmarnuję ten piękny dzień ale jak widzę rezultaty warto było.