Skip to content

Nareszcie! (Mierzeja Wiślana)

135

Komentarz

• loslos
    edytowano April 2022
    W sumie niezły pomysł, cała moskiewska armia zaangażowała się na Ukrainie. A nawet nie muszą nic zdobywać, starczy blokada morska i Moskale sami się wyduszą https://wiadomosci.wp.pl/kaliningrad-milion-mieszkancow-jest-uwiezionych-w-enklawie-z-frustracji-dochodzi-do-dantejskich-scen-6757809700289152a
  • edytowano June 2022
    Od wczoraj woda ciecze
    :)>-

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano June 2022

Serce rośnie!

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• A tu pierwsze przepłynięcie przez Mierzeję:)

• Platforma wiertnicza?
    Filmik super
  • A fotki jak z autoCADu (program do projektowania, czyli wizualizacja)

image
  • Pięknie, bo widać, że albo z lewa albo z prawa, ale się przejedzie. Ziś by nie zrobiłi, ale nawet jakby musieli zrobić, to by zrobili jedną drogę i stałoby się w kolejce jak na przejeździe kolejowym z zaporami (czyli ze szlabantem).
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A czy z Tczewa da się dopłynąć barką do Elbląga?
    Według wiceministra infrastruktury Marka Gróbarczyka otwarcie przekopu ma "odwrócić historię". Przepłynięcie ładunku z węglem do Elbląga ma stanowić symboliczny gest uniezależnienia się energetycznego od Rosji.

• A ja mam pytanie techniczne - po co te dwie zapory? Czemu nie może być po prostu woda bez tych zapór?
  • trep napisal(a):
    Pięknie, bo widać, że albo z lewa albo z prawa, ale się przejedzie. Ziś by nie zrobiłi, ale nawet jakby musieli zrobić, to by zrobili jedną drogę i stałoby się w kolejce jak na przejeździe kolejowym z zaporami (czyli ze szlabantem).
    I punktem poboru opłat.
  • Przemko napisal(a):
    trep napisal(a):
    Pięknie, bo widać, że albo z lewa albo z prawa, ale się przejedzie. Ziś by nie zrobiłi, ale nawet jakby musieli zrobić, to by zrobili jedną drogę i stałoby się w kolejce jak na przejeździe kolejowym z zaporami (czyli ze szlabantem).
    I punktem poboru opłat.
    oczy wiście,
    za marinę się płaci, za cumowanie na nabrzeżu za śluzowanie i za korzystanie z drogi wodnej
    https://www.infor.pl/wskazniki/oplaty/srodowisko/218,Stawki-naleznosci-za-korzystanie-ze-srodladowych-drog-wodnych-oraz-sluz-i-pochylni.html
  • Auto za przejazd by płaciło!
  • TecumSeh napisal(a):
    A ja mam pytanie techniczne - po co te dwie zapory? Czemu nie może być po prostu woda bez tych zapór?
    Spowalniają zapiaszczanie, utrudniają cofanie wody (bo tam są pewnie różne wysokości) itd. Jako totalny lajkonik piszę z pamięci, bo mi ktoś wyjaśniał, koledzy inżynierowie wytłumaczą lepiej.
  • Pigwa napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    A ja mam pytanie techniczne - po co te dwie zapory? Czemu nie może być po prostu woda bez tych zapór?
    Spowalniają zapiaszczanie, utrudniają cofanie wody (bo tam są pewnie różne wysokości) itd. Jako totalny lajkonik piszę z pamięci, bo mi ktoś wyjaśniał, koledzy inżynierowie wytłumaczą lepiej.
    śluza z definicji ma dwoje wrót
  • Pigwa napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    Ok, dzięki.
    Acz różne wysokości wody? Dziwne by to było, bo to mierzeja, czyli Zalew Wiślany to nie jezioro. Ale ja też totalny lajkonik.
  • TecumSeh napisal(a):
    Pigwa napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    Ok, dzięki.
    Acz różne wysokości wody? Dziwne by to było, bo to mierzeja, czyli Zalew Wiślany to nie jezioro. Ale ja też totalny lajkonik.

Tu ma kolega dokładniej omówione:
    https://tvregionalna24.pl/aktualnosci/31942,przekop-mierzei-wislanej-sluza-po-co-jaka-jest-roz
  • super, dzięki!
  • edytowano August 2022
    ciekawostka

image
    Tak wyglądała Mierzeja Wiślana w 1-szym 1000-leciu n.e.

Z relacji Wulfstana: „A taż Wisła wypływa z ziemi Słowian i spływa do Zalewu Estyjskiego… Od wschodu spływa tutaj… rzeka Ilfing – z tego jeziora, nad którego brzegiem stoi Truso… Tutaj Wisła zabiera rzece Ilfing jej nazwę i spływa z tego zalewu do morza na zachodzie i północy”.

„Gdyby natura chciała…”

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/
    https://www.facebook.com/344705399298566/posts/pfbid044o7dc1359aXH2ZqthSNSqNypi6idKyPdbYkvU1vKpaaFaemSyviWNJQ3VMNHDpml/
  • edytowano August 2022
    A i moja palcem po ekranie pisana mapka współczesna:

image

(Nie znalazłem dzisiejszego portu (!) Truso. Może jest pod inną nazwą. Jest jezioro Druzno.

O! Nie tylko ja szukam i nie potrafię znaleźć! Pogóglałem. Znaczy - archeolodzy miasto (ruiny pod ziemią) znaleźli, lecz wciąż szukają... cmentarza (chodzi o stroje, biżuterie itp)
    elbląg.eu, 29.10.2019

Czy średniowieczne cmentarzysko zostanie odnalezione?

Elbląskie Muzeum Archeologiczno-Historyczne rozpocznie wkrótce badania geofizyczne i archeologiczne obszaru, na którym może znajdować się cmentarzysko wczesnośredniowiecznej wikińskiej osady Truso. Jeśli przypuszczenia badaczy się potwierdzą, będzie to dla środowisk naukowych odkrycie znaczące, a wręcz sensacyjne.

W 1982 roku elbląski archeolog, dr Marek Franciszek Jagodziński, odnalazł nad brzegiem jeziora Druzno, poszukiwaną od stuleci skandynawską osadę Truso. W toku wieloletnich badań archeologicznych miejsce to dostarczyło wyjątkowych zabytków średniowiecznych i obiektów z wcześniejszych okresów, w tym pochodzących z Anglii, Skandynawii, czy kalifatu arabskiego. Analizy potwierdziły, że osadę zamieszkiwali głównie Skandynawowie, o czym świadczy charakterystyczna zabudowa oraz odkrywane wyroby. Głównym ich zajęciem był handel i wyspecjalizowane rzemiosło, w tym rogownictwo, bursztynnictwo, jubilerstwo, szklarstwo i kowalstwo. Zamieszkujący peryferia tej osady Słowianie zajmowali się rolnictwem, hodowlą i rybołówstwem - tworzyli społeczność usługową w stosunku do Skandynawów ze strefy portowej i centralnej. Odnalezione podczas wykopalisk narzędzia i przedmioty codziennego użytku można na co dzień oglądać w Muzeum Archeologiczno-Historycznym na wystawie „Truso – legenda Bałtyku”.

Do dziś jednak tajemnicą pozostaje lokalizacja cmentarzyska związanego z osadą. Miejsce pochówków może dostarczyć naukowcom obszernej wiedzy o dawnych mieszkańcach tych terenów, zatem niezwykle istotne jest jego odnalezienie i eksploracja. Analizy materiałów źródłowych pozwoliły na określenie najbardziej prawdopodobnego położenia cmentarzyska. Przypuszczenia naukowców zostaną wkrótce zweryfikowane w toku planowanych przez Muzeum badań geofizycznych, a następnie wykopaliskowych. Przeprowadzenie badań będzie możliwe dzięki dofinansowaniu uzyskanemu ze środków Unii Europejskiej, z Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Rosja 2014-2020.

W ramach realizowanego przez Muzeum projektu „Baltic Odyssey - Tworzenie wspólnego obszaru historycznego i kulturowego” przewidziano także opracowanie i oznaczenie sieci miejsc na obszarze przygranicznym - stanowisk archeologicznych oraz historycznych miejsc pamięci wraz ze stworzeniem mobilnego przewodnika po tych punktach, a także organizację międzynarodowych festiwali rzemieślniczych i konferencji naukowych. W przedsięwzięcie zaangażowanych jest łącznie 6 partnerów – organizacji i instytucji z województwa warmińsko-mazurskiego i Obwodu Kaliningradzkiego. Zakończenie projektu przewidziano na rok 2021.

Agnieszka Sławińska
    Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu
  • edytowano August 2022
    O Truso c.d.
    naukawpolsce.pl 26.02.2006

Archeolodzy odtwarzają plan średniowiecznego Truso

Tegoroczne badania na terenie Truso koło Elbląga dostarczyły nowych danych o rozplanowaniu i organizacji przestrzennej tej wczesnośredniowiecznej osady portowej. "Wychwyciliśmy granicę między częścią portowo-handlową osady, a dzielnicą mieszkalną i rzemieślniczą" - mówi kierujący badaniami dr Marek Jagodziński z Muzeum w Elblągu.

"Badania magnetometryczne, prowadzone w tym sezonie przy współpracy z Uniwersytetem we Freiburgu, objęły łącznie z sondażami zeszłorocznymi ponad 7 ha. W kilku miejscach zrobiliśmy wykopy sondażowe, które przyniosły odkrycie nowych śladów dzielnicy mieszkaniowej" - dodaje.

Wykopy wykonane w odległości 150 m od portu odsłoniły ślady rowu, który kiedyś oddzielał dzielnicę portową od mieszkalnej. Natrafiono także na fragmenty budynku z paleniskiem oraz warsztat kowalski z zestawem narzędzi: kowadłem, młotem, cęgami oraz płytkami żelaznymi przygotowanymi do obróbki. Drugi wykop, 250 m od portu, ujawnił ślady peryferyjnej, ubogiej zabudowy.

W rowie na granicy dzielnic znaleziono ceramikę i ozdoby z IX-XI wieku, w tym fragment ozdobnej zapinki skandynawskiej z X-XI wieku. Zabytki te potwierdzają datowanie osady. Szczególnie interesującym znaleziskiem z terenu Truso są pionki do gry planszowej zwanej hnefatafi - przypominającej szachy - wykonane z kości foki, kamienia i bursztynu. Takie same pionki z bursztynu znane są z osady portowej Haibhabu w Szlezwiku.

"Truso było znane w średniowieczu jako ruchliwy port na Bałtyku i ważny ośrodek handlowy, o czym wspomina brytyjska kronika z IX wieku. Zniknęło później bez śladu. Szukano go od początków XIX wieku. Dopiero w 1985 roku udało się zlokalizować port i osadę nad jeziorem Druźno, które kiedyś było częścią Zalewu Wiślanego, miało połączenie z Bałtykiem i deltą Wisły" - przypomina dr Jagodziński. Budownictwo i zabytki wskazują, że osada została założona w VIII w. przez Wikingów z Danii. Utrzymywała ona kontakty handlowe niemal z całą Europą.

PAP - Nauka w Polsce, Andrzej Markert
    "Gdyby natura chciała..."

i za wiki
    Rozmiary Truso były porównywalne do największych ówczesnych nadbałtyckich osad portowych, takich jak Hedeby, Birka czy Wolin. Stanowiło zatem najważniejsze centrum handlu dalekosiężnego na ziemiach pruskich[2]. Na terenie osady odkryto liczne przedmioty wytworzone m.in. w Nadrenii i Bizancjum.
  • Nie wierzcie że to wikińska osada. Nie wierzcie!
  • Sarmacka!
    Prekozacka!

Ale dlaczego nie vikinska?
  • christoph napisal(a):
    Sarmacka!
    Prekozacka!

Ale dlaczego nie vikinska?
    bo estyjska?
  • edytowano August 2022
    Viking nie oznaczał tylko ludzi ze Skandynawii. To styl życia raczej był. Łatwo o tym zapominamy.
  • Koledzy nie pamiętają, co?

(Z)wycięzca->wiciądz->witeź->wityng->wiking

Słowo jest pochodzenia słowiańskiego.
  • Przypomina mnie się
    Faaaajny film dzisiaj widzialem
    Moje piękne greckie wesele
    Gdzie ojciec panny młodej był w stanie nawet kimono wywieść z antycznej greki
  • ...a antyczna greka wywodzi się z języka polskiego, więc i tu nie widzę pola do sporu.
  • Chyba jednak białoruskiego. Przejścia spółgłoskowe trochę język wykrzywiły.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    ...a antyczna greka wywodzi się z języka polskiego, więc i tu nie widzę pola do sporu.
    Czy można coś więcej?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.