Czy nauczyciele powinni składać oświadczenia majątkowe?
1. Nie
2. Tak, ale tylko do wiadomości dyrekcji, urzędów skarbowych i ew. organów ścigania
3. Tak jw. + do wglądu dla rodziców dzieci, których uczą
4. Tak i powinny wisieć w necie
No i pytanie pomocnicze. Gdyby była opcja nr 4, kto czytałby oświadczenia majątkowe:
1. ciekawscy koledzy nauczyciele
2. ciekawscy rodzice
3. ciekawscy uczniowie
4. zatroskani obywatele
5. ktoś inny - kto itd.
Nauczyciele dostają kasę od państwa (samorządu), sporo od nich zależy i mogą być narażeni na korupcyjne pokusy.
2. Tak, ale tylko do wiadomości dyrekcji, urzędów skarbowych i ew. organów ścigania
3. Tak jw. + do wglądu dla rodziców dzieci, których uczą
4. Tak i powinny wisieć w necie
No i pytanie pomocnicze. Gdyby była opcja nr 4, kto czytałby oświadczenia majątkowe:
1. ciekawscy koledzy nauczyciele
2. ciekawscy rodzice
3. ciekawscy uczniowie
4. zatroskani obywatele
5. ktoś inny - kto itd.
Nauczyciele dostają kasę od państwa (samorządu), sporo od nich zależy i mogą być narażeni na korupcyjne pokusy.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Jak dać kwiaty nauczycielowi i nie iść do więzienia."
Gazeta 'Wieczorne Grodno', koniec sierpnia 2016.
Ciekawe dlaczego?
Sprawił, że poczułem sympatię do Edenka, a nawet do nałczycieluw.
Co pokazuje jak wielka jest REALNA potrzeba czytania przez publikę oświadczeń majątkowych osób zatrudnionych przez państwo.
To może inaczej - masz potrzebę czytania jakim autem jeździ nauczycielka Twojego dziecka i ile metrów ma jej mieszkanie? Czy wierzysz, że jak to przeczytasz lekcje staną się lepsze?
Ps. Pół tony prae-cośtamcośtam, wy obydwaj powinniście zażywać przed wejściem na Katedrę i wygłoszeniem monologu (tak tak, wy nie prowadzicie ze sobą dialogu, wy cały czas monologizujecie)
Dlatego ja uważam, że w Polsce, przy naszych przyzwyczajeniach i pojęciu "taktowności" (na co słusznie zwrócił uwagę Brzost) generalnie nie należy przesadzać z ujawnianiem majątków. Co nie znaczy, że majątków niezależnie od zawodu nie powinny kontrolować stosowne służby, CBA, US, UKS, prokuratura itd.
Jeżeli o mnie chodzi, to za sensowniejsze uważałbym "odjawnienie" wszystkich oświadczeń - niech sobie je sprawdzają US czy CBA.