Ciężko się takie rzeczy liczy w gospodarce naturalnej a w całej Europie było jej sporo. W Polsce to nawet całkiem zamożni ziemianie żyli latami bez kontaktu z pieniędzmi.
Kuba_ napisal(a): Znaczy jest to listwa państw, gdzie najlepiej się żyje jako wykształcony obcy.
Byłem wykształconym ekspatem w Niemcach. Żyło mi się całkiem nieźle i chyba lepiej niż w Jukeju, nie wiem, czym bracia Niemcy ankieterom podpadli.
U niemieckiego pracodawcy czy niekoniecznie? Oni w niemieckich firmach jednak imigrantów często traktują jak podludzi, nawet "imigrantów" z DDR. A UK wydaje się w paru elementach nieznośny dla każdego, kto tam mieszka (np. stolica na granicy komunikacyjnej wydolności vs. zadupie, gdzie nie dojedża zbiorkom).
Mieszkałem w Kolonii w dzielnicy ulubionej przez tzw. Obere-mittelschicht. Obcokrajowców jak na lekarstwo. Autochtoni uprzejmi ale raczej hermetyczni. Sądzę, że gdybym wybrał drogę pracownika najemnego to nie udałoby mi się awansować do ich poziomu. Ostatnie miejsce w tabelce należy się Miemcom jak psu buda. Zrozumiałem to dość szybko i założyłem firmę
PS: wysokokwalifikowani specjaliści w międzynarodowych korpo to trochę inna bajka. Wjeżdżają tam "z zewnątrz". Trochę jak artyści albo sportowcy.
trep napisal(a): Na TVN24 podali właśnie informację, że inflacja spadła w porównaniu z lutym, ale dodali, żeby widzowie się nie martwili, bo 16,2% to nadal dużo
Tak mnie najszło pytanie, czy gdyby publiczna służba zdrowia działała poprawnie to skąd by się brały dodatkowe dochody z prywatnych praktyk? Dla kolegi pytam.
Jednym z problemów jest zrzucenie większości obowiązków na SORy (stąd przeciążenie ich) poprzez zlikwidowanie opieki ambulatoryjnej, dyżurów itd w ramach podstawowej opieki zdrowotnej.
Żadna służba zdrowia na Ziemi nie działa sprawnie. I tak być musi, bo zadanie lekarza jest niemożliwe - ma on sprawić, byśmy w zdrowiu i szczęściu żyli wiecznie, a tak jakoś jest, że jednak wszyscy chorujemy i potem umieramy.
los napisal(a): Żadna służba zdrowia na Ziemi nie działa sprawnie. I tak być musi, bo zadanie lekarza jest niemożliwe - ma on sprawić, byśmy w zdrowiu i szczęściu żyli wiecznie, a tak jakoś jest, że jednak wszyscy chorujemy i potem umieramy.
Komentarz
Ostatnie miejsce w tabelce należy się Miemcom jak psu buda.
Zrozumiałem to dość szybko i założyłem firmę
PS: wysokokwalifikowani specjaliści w międzynarodowych korpo to trochę inna bajka. Wjeżdżają tam "z zewnątrz". Trochę jak artyści albo sportowcy.
Dla kolegi pytam.