Kupując kebaba ...
Ponieważ zagrałem z szefem w statki (strzelałem w L4) znalazł się czas na rozważania natury filozoficznej. Gorącym tematem ostatnich dni są kebaby w Polsce. Jeść czy nie jeść. Koronnym argumentem za niespożywaniem jest osiedlanie Araba. A ja chciałbym zwrócić uwagę na inny jeszcze, pomijany w dyskusjach aspekt.
Zacznę od innej strony. W katolickiej kulturze czymś normalnym i wielce wskazanym jest modlitwa przed posiłkiem. Żegnamy się, błogosławimy pokarmy (święcone!), żegnamy bochen chleba. Są to gesty, które nas wzruszają, wprowadzają w norwidowy nastrój. Ale ale. One miały u początków znaczenie bardzo praktyczne. Posiłki, artykuły spożywcze po to były omadlane, ażeby za ich pośrednictwem nie skonsumować: a) trucizny, b) diabła.
I teraz clou. Skąd mamy pewność czy pita z podejrzanym mięsem w środku nie została poddana gusłom przez miłośników kóz?
Zacznę od innej strony. W katolickiej kulturze czymś normalnym i wielce wskazanym jest modlitwa przed posiłkiem. Żegnamy się, błogosławimy pokarmy (święcone!), żegnamy bochen chleba. Są to gesty, które nas wzruszają, wprowadzają w norwidowy nastrój. Ale ale. One miały u początków znaczenie bardzo praktyczne. Posiłki, artykuły spożywcze po to były omadlane, ażeby za ich pośrednictwem nie skonsumować: a) trucizny, b) diabła.
I teraz clou. Skąd mamy pewność czy pita z podejrzanym mięsem w środku nie została poddana gusłom przez miłośników kóz?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Secundo, a skąd wiadomo, czy ktoś nie rzucił na Kolegę klątwy i czy się tym przejmować?
Tertio, modlitwa przed posiłkiem ok. Przed kebabem też można.
Quarto, czy to wątek satyryczny?
Co do modlitwy - po to ona jest ażeby pokonać kebabowe gusła, jak nie wierzysz że są mocniejsze to co ja poradzę?
Broda.
W momencie kiedy świat zachodni ma rozgrywkę z brodatymi wyznawcami islamu, wyznaczacze trendów mody wprowadzają jako wzór białego mężczyzny - brodate coś. W rurkach, albo w obwisłych spodniach z miejscem na pieluchę. To jest dla mnie dopiero zagadka
NIC WSPÓLNEGO Z ISLAMSKĄ BRODĄ!
Oczywiście można się nad kebabem pomodlić, ale sądzę że lepiej nie igrać z kudłatym, a i Pana Boga na próbę nie wystawiać. No ja w każdym razie bojkotuję. Raz że nie chcę osiedlać ich, dwa że nie ufam.
Wkładają zaś generalnie mięso produkowane w Polsce, gdyż jak gdzieś czytałem staliśmy się potentatami w robieniu bel kebabianych.
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/08/czebureki-wg-aleex.html
Dlaczego Polacy to łyknęli, nie mam pojęcia. Myślałam, że są mądrzejsi i z dumą nosić będą swe gładkie, białe lica.
Teraz ledwie im oczy widać i trudno odróżnić swego od nachodźcy. O to właśnie szło. Najłatwiej ukryć liść w lesie. Nie ma już reklamy bez brodacza. Na ulicach podobnie.
Jeszcze nie jadłam kebaba i raczej nie będę. Ale jeśli ktoś lubi, to dlaczego nie?
Kebaby jeść, żeby nie wylać dziecka z kąpielą. Koło mnie są dwie budki i obie polskie.
Wspomagać potrzebujących w ich ojczyźnie. Niedługo będzie akcja "puszka mleka" dla dzieci w Syrii.
Podobno magazyny UE pękają od mleka w proszku. Ruszyć tę górę i przesunąć tam, gdzie potrzebna.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Znaczy się tej bułki i Judasza.
Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
"A gdy zajęli miejsca i jedli, Jezus rzekł: «Zaprawdę, powiadam wam: jeden z was Mnie zdradzi, ten, który je ze Mną». Zaczęli się smucić i pytać jeden po drugim: «Czyżbym ja?» On im rzekł: «Jeden z Dwunastu, ten, który ze Mną rękę zanurza w misie."
Ewangelista Jan:
"To powiedziawszy Jezus doznał głębokiego wzruszenia i tak oświadczył: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeden z was Mnie zdradzi». Spoglądali uczniowie jeden na drugiego niepewni, o kim mówi. Jeden z uczniów Jego - ten, którego Jezus miłował9 - spoczywał na Jego piersi. Jemu to dał znak Szymon Piotr i rzekł do niego: «Kto to jest? O kim mówi?» Ten oparł się zaraz na piersi Jezusa i rzekł do Niego: «Panie, kto to jest?» Jezus odparł: «To ten, dla którego umaczam kawałek [chleba], i podam mu». Umoczywszy więc kawałek [chleba], wziął i podał Judaszowi, synowi Szymona Iskarioty A po spożyciu kawałka [chleba] wszedł w niego szatan. Jezus zaś rzekł do niego: «Co chcesz czynić, czyń prędzej!». Nikt jednak z biesiadników nie rozumiał, dlaczego mu to powiedział."
Znaczy się tej bułki i Judasza.
Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
Pewnie wniosek z tego:
*
Skrytym szatanożercom mówimy nie!