Czyly co, gdyby nie wziął od Jezusa chleba to by go nie opętało? To, co przed wieczerzą zrobił, jest bez znaczenia, albo ma znaczenie mniejsze od tego co zjadł? Bez sensu. Jest taki chleb, który ma działanie inne niż chleb i nie jest symbolem, ale to chyba nie to.
Jezus dopuścił. Mógł diabła z bułki wyrzucić ale tego nie zrobił, aby wykonała się wola Ojca. A co działo się z bułką wcześniej nie wiemy. Może jakiś kebabiarz nad nią gusła odprawiał.
Zresztą o jakiej interpretacji Kolega mówi? Jak wół stoi.
polmisiek napisal(a): Czyly co, gdyby nie wziął od Jezusa chleba to by go nie opętało? To, co przed wieczerzą zrobił, jest bez znaczenia, albo ma znaczenie mniejsze od tego co zjadł? Bez sensu. Jest taki chleb, który ma działanie inne niż chleb i nie jest symbolem, ale to chyba nie to.
To już niech Kolega z biblistami i egzorcystami wyjaśnia. W Ewangelii stoi jak wół.
koci.uep napisal(a): Gdzie się kolega o tym przypadkowym spożywaniu dziabła dowiedział, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę?
o tym że można przekazać komuś diabła w jedzeniu powiedział mi kiedyś egzorcysta z Tyńca (za pośrednictwem bułki wstąpił diabeł w Judasza!)....
A można coś bliżej na ten temat? Znaczy się tej bułki i Judasza. Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
Po spożyciu posiłku, nie "za pośrednictwem". Kto zresztą miałby przekląć ten posiłek (czy rzucić "podejrzane gusła", jak w domniemanej kababowni) - Apostołowie, którzy przygotowywali wieczerzę? Bez urazy, ale to jakieś protestanckie ... gadanie.
koci.uep napisal(a): Gdzie się kolega o tym przypadkowym spożywaniu dziabła dowiedział, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę?
o tym że można przekazać komuś diabła w jedzeniu powiedział mi kiedyś egzorcysta z Tyńca (za pośrednictwem bułki wstąpił diabeł w Judasza!)....
A można coś bliżej na ten temat? Znaczy się tej bułki i Judasza. Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
Przecież ten chleb podał Judaszowi sam Pan Jezus! Czyli co, Pan Jezus odprawił "gusła" żeby diabeł wstąpił w Judasza???? Poza tym - TEN SAM CHLEB podał również pozostałym apostołom.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): No ale z takiej interpretacji by wynikało, że to sam Jezus podstępnie bułą zaszczepił Judaszowi szatana. Słabo widzę....
Moi przodkowie modlili się przed jedzeniem, żeby podziękować Panu Bogu, od którego otrzymujemy wszystko, co mamy, nie żeby odczyniać uroki - więc i ja robię jak oni.
Raczej tu nie chodzi o to, że w konsekrowanym chlebie siedział szatan. Ten tekst można odczytać jako relację zdarzeń "po kolei". Najpierw zjadł, a zaraz po tym wstąpił w niego szatan. Nie dlatego, że zjadł, a po prostu po tym, jak zjadł. Chodzi raczej o szacunek Boga dla wolnej woli człowieka. "Co masz czynić..." oznacza, że Judasz już uplanował i podjął decyzję o wykonaniu planu. Pan Jezus mógł, ale nie odebrał wolnej woli Judaszowi. Dał mu tylko do zrozumienia, że wie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Sarmata1.2 napisal(a): Nasi przodkowie wiedzieli że można przekląć jedzenie, dlatego modlili się przed posiłkiem. My jesteśmy mądrzy, my wiemy że to tylko takie bajki były.
Mnie uczono o mocy modlitwy nad pokarmem na przykładzie próby otrucia św. Jana winem. Jego modlitwa nad kielichem z trucizną była skuteczna.
Utrwaliło się podanie, że Domicjan usiłował najpierw w Rzymie otruć św. Jana. Kielich pękł i wino się rozlało w chwili, gdy Apostoł nad nim uczynił znak krzyża świętego. http://brewiarz.pl/czytelnia/swieci/12-27.php3
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Dlaczego Polacy to łyknęli, nie mam pojęcia. Myślałam, że są mądrzejsi i z dumą nosić będą swe gładkie, białe lica.
Dlatego, że Ojcowie Kościoła radzili nosić brody :P A i Piastowie byli brodaci.
Jezus dopuścił. Mógł diabła z bułki wyrzucić ale tego nie zrobił, aby wykonała się wola Ojca. A co działo się z bułką wcześniej nie wiemy. Może jakiś kebabiarz nad nią gusła odprawiał.
Ja myślę jednak, że jest to pewne metaforum, a nie wiara w obecność szatana w bułce. Zwłaszcza, że nie jest napisane, że szatan wszedł z bułki tylko po spożyciu bułki - np. dlatego, że spożywając ją Judasz niejako zgodził się na słowa Jezusa że ma go zdradzić.
Raczej tu nie chodzi o to, że w konsekrowanym chlebie siedział szatan.
AnnaE napisal(a): Raczej tu nie chodzi o to, że w konsekrowanym chlebie siedział szatan. Ten tekst można odczytać jako relację zdarzeń "po kolei". Najpierw zjadł, a zaraz po tym wstąpił w niego szatan. Nie dlatego, że zjadł, a po prostu po tym, jak zjadł.
Tak mi się właśnie wydaje. Nie uwłaczając egzorcyście z Tyńca, jak to by się miało do Ewangelii Marka "Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym."? Ten fragment moim zdaniem jest bardziej spójny z "Co masz czynić..." - Judasz dokonał w tym momencie wyboru ("to co z człowieka wychodzi") i wybór ten uczynił go nieczystym, dlatego właśnie wtedy wstąpił w niego zły.
Sarmata1.2 napisal(a): Z tego co piszecie wynika że wiele kebabiarni to polskie, albo choćby chrześcijańskie biznesy. Mamy już parę adresów warszawskich z koszernym kebabem. U mnie na Żoli znam 2 kebaby, oba muzułmańskie, więc nie tykam (wiadomo co tymi ręcami robili?). Brzost, jest u nas jakiś polski kebab?
Nie mam pojęcia. Prawdę mówiąc, w ogóle nie bywam w kebabach. Zwłaszcza odkąd kilka lat temu w Kazimierzu Dolnym zobaczyłem szyld: "Kebab pod psem" ;-)
AnnaE napisal(a): Broda przyszła z Sulejmanem Wspaniałym. Dlaczego Polacy to łyknęli, nie mam pojęcia.
Ja tam niczego nie łykałem. Brodę noszę od ponad 30 lat :-)
Sarmata1.2 napisal(a): Z tego co piszecie wynika że wiele kebabiarni to polskie, albo choćby chrześcijańskie biznesy. Mamy już parę adresów warszawskich z koszernym kebabem. U mnie na Żoli znam 2 kebaby, oba muzułmańskie, więc nie tykam (wiadomo co tymi ręcami robili?). Brzost, jest u nas jakiś polski kebab?
Nie mam pojęcia. Prawdę mówiąc, w ogóle nie bywam w kebabach. Zwłaszcza odkąd kilka lat temu w Kazimierzu Dolnym zobaczyłem szyld: "Kebab pod psem" ;-)
AnnaE napisal(a): Broda przyszła z Sulejmanem Wspaniałym. Dlaczego Polacy to łyknęli, nie mam pojęcia.
Ja tam niczego nie łykałem. Brodę noszę od ponad 30 lat :-)
Leśni ludzie mają w Polsce dyspensę. )
*
brodę noszę od 1981. Ani razu nie zgolona, wiele razy strzyżona, najdłuższa zakrywała mi piwny brzuch. I falkę na czubku czerepu też miałem zanim odziana w pomarańczowe rajstOOpki leminżeria to podchwyciła.
fatuswombatus napisal(a): A ja? Nie w lesie ale zgodnie z modą zapoczątkowaną przez tego pana i jego funfli po fachu:
brodę noszę od 1981. Ani razu nie zgolona, wiele razy strzyżona, najdłuższa zakrywała mi piwny brzuch. I falkę na czubku czerepu też miałem zanim odziana w pomarańczowe rajstOOpki leminżeria to podchwyciła.
Nic straconego. Las woła.
>-
*
Sarmata1.2 napisal(a): Oczywiście można się nad kebabem pomodlić, ale sądzę że lepiej nie igrać z kudłatym, a i Pana Boga na próbę nie wystawiać. No ja w każdym razie bojkotuję. Raz że nie chcę osiedlać ich, dwa że nie ufam.
Człeń legurarnie przyjmuje Sakramenta Święte, więc ma jakiśtam kontakt z Absolutem i nagle zaraża się diabłem od jakiejś bułki? To pedzmy sobie szczerze, słaby byłby taki Bóg, c'nie. Insza rzecz, jeśli nie przyjmuje Sakramentów, ale to wtedy ma poważniejszy problem niż jeść-niejeść bułkie.
apisal(a):brodę muzułmańską poznajemy po tym, że jest bez wąsa.
Ibrahim Al-Incoln lubi to!
A Prorok Muhammad, sal allahu alejhi ła sallam, powiedział między innymi:
"Wyróżniajcie się od ludzi księgi (Żydów i Chrześcijan). Przycinajcie wąsy i zapuśćcie brody." (Sahih Muslim. Przekazane od Abu Umâmah (radhî Allâhu 'anh))
"Wyróżniajcie się od politeistów (Mushrikîn). Skracajcie wąsy i zapuśćcie brody." (al-Buchârî i Muslim. Przekazane od Ibn 'Umar (radhî Allâhu 'anh))
"Mój Pan nakazał mi zapuścić brodę i przycinać wąsy." (at-Tabarî, Ibn Sa'd i Ibn Bishrân. Przekazał Abu Hurayrah (radhî Allâhu 'anh))
fatuswombatus napisal(a): A ja? Nie w lesie ale zgodnie z modą zapoczątkowaną przez tego pana i jego funfli po fachu:
Sarmata1.2 napisal(a): Oczywiście można się nad kebabem pomodlić, ale sądzę że lepiej nie igrać z kudłatym, a i Pana Boga na próbę nie wystawiać. No ja w każdym razie bojkotuję. Raz że nie chcę osiedlać ich, dwa że nie ufam.
Człeń legurarnie przyjmuje Sakramenta Święte, więc ma jakiśtam kontakt z Absolutem i nagle zaraża się diabłem od jakiejś bułki? To pedzmy sobie szczerze, słaby byłby taki Bóg, c'nie. Insza rzecz, jeśli nie przyjmuje Sakramentów, ale to wtedy ma poważniejszy problem niż jeść-niejeść bułkie.
Rzucić czar vel urok przeca można było przez spojrzenie. Stont UROK. Przez bułkie tysz można. Stont trza brać bułkie przez bibułkie, i trzy raz raz po raz splunąć przez ramie. Chyba lewe, ale dla pewności harknąć można i przez prawe
Rzucić czar vel urok przeca można było przez spojrzenie. Stont UROK. Przez bułkie tysz można. Stont trza brać bułkie przez bibułkie, i trzy raz raz po raz splunąć przez ramie. Chyba lewe, ale dla pewności harknąć można i przez prawe
)
*
A Prorok Muhammad, sal allahu alejhi ła sallam, powiedział między innymi:
"Wyróżniajcie się od ludzi księgi (Żydów i Chrześcijan). Przycinajcie wąsy i zapuśćcie brody." (Sahih Muslim. Przekazane od Abu Umâmah (radhî Allâhu 'anh))
"Wyróżniajcie się od politeistów (Mushrikîn). Skracajcie wąsy i zapuśćcie brody." (al-Buchârî i Muslim. Przekazane od Ibn 'Umar (radhî Allâhu 'anh))
"Mój Pan nakazał mi zapuścić brodę i przycinać wąsy." (at-Tabarî, Ibn Sa'd i Ibn Bishrân. Przekazał Abu Hurayrah (radhî Allâhu 'anh))
Komentarz
Jest taki chleb, który ma działanie inne niż chleb i nie jest symbolem, ale to chyba nie to.
Zresztą o jakiej interpretacji Kolega mówi? Jak wół stoi.
*
Znaczy się tej bułki i Judasza.
Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
Po spożyciu posiłku, nie "za pośrednictwem". Kto zresztą miałby przekląć ten posiłek (czy rzucić "podejrzane gusła", jak w domniemanej kababowni) - Apostołowie, którzy przygotowywali wieczerzę? Bez urazy, ale to jakieś protestanckie ... gadanie.
Znaczy się tej bułki i Judasza.
Frapujaca dla mnie kwestia. Nie znam.
Przecież ten chleb podał Judaszowi sam Pan Jezus!
Czyli co, Pan Jezus odprawił "gusła" żeby diabeł wstąpił w Judasza????
Poza tym - TEN SAM CHLEB podał również pozostałym apostołom.
Chodzi raczej o szacunek Boga dla wolnej woli człowieka. "Co masz czynić..." oznacza, że Judasz już uplanował i podjął decyzję o wykonaniu planu. Pan Jezus mógł, ale nie odebrał wolnej woli Judaszowi. Dał mu tylko do zrozumienia, że wie.
*
*
A i Piastowie byli brodaci. Ja myślę jednak, że jest to pewne metaforum, a nie wiara w obecność szatana w bułce.
Zwłaszcza, że nie jest napisane, że szatan wszedł z bułki tylko po spożyciu bułki - np. dlatego, że spożywając ją Judasz niejako zgodził się na słowa Jezusa że ma go zdradzić. A to był konsekrowany chleb na 100%
*
)
*
http://www.haldane.ausvic.net/images/NedKelly1.jpg
brodę noszę od 1981. Ani razu nie zgolona, wiele razy strzyżona, najdłuższa zakrywała mi piwny brzuch.
I falkę na czubku czerepu też miałem zanim odziana w pomarańczowe rajstOOpki leminżeria to podchwyciła.
>-
*
Przez bułkie tysz można. Stont trza brać bułkie przez bibułkie, i trzy raz raz po raz splunąć przez ramie. Chyba lewe, ale dla pewności harknąć można i przez prawe
Przez bułkie tysz można. Stont trza brać bułkie przez bibułkie, i trzy raz raz po raz splunąć przez ramie. Chyba lewe, ale dla pewności harknąć można i przez prawe
)
*