Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1698699701703704711

Komentarz

• Minął rok Milei w Argentynie, roczna inflacja spadła z 300 do 117 procent, miesięczna z 25 poniżej 3.

• Arystokracja.

• Zamęczą nas.

• Zawiadomienie do prokuratury na premiera

• edytowano 6 February

NARESZCIE!

Oby Prezes TK nie przypłacił tej walki zdrowiem! +++
    Ma dopiero54 lata, ale wygląda na więcej.

• Grubszy był.

• Od razu sobie to samo pomyślałem.

• edytowano 6 February

Polskie dokumenty "zaginęły" ale niemieckie się znalazły.

"Podpułkownik polskiej służby wywiadowczej” – tak niemieckie Ministerstwo Spraw Zagranicznych określiło Jana Wejcherta, współzałożyciela ITI i telewizji TVN, w tajnym raporcie przesłanym do Ambasady RFN w Warszawie w 1979 roku. Nowe dokumenty na temat Wejcherta ujawnia historyk Rafał Olbert z IPN."

https://niezalezna.pl/polska/nowe-dokumenty-ipn-na-temat-zalozyciela-tvn-niemieckie-sluzby-traktowaly-go-jako-podpulkownika-wywiadu-prl/536700

• edytowano 6 February

@los powiedział(a):
    Grubszy był.

Nie ma na to żadnych dowodów materialnych. Są natomiast takowe, że intelekt Świętego Aquinaty pochodził z samych Niebios

• Wkleilo mnie się w złym wywłątu, więc powtórka.

Będzie zatem nowy namiestnik zza Wielkiej Wody. Nie lubi Ryżego, ale jeszcze bardziej kocha Kurnik. Wracamy na stare tory.

https://x.com/TomRoseIndy/status/1887655178607714327

• Miliony dolarów szły do polskich liberalnych mediów. Trump zakręcił kurek z dotacjami

"Gazeta Wyborcza", 'Krytyka Polityczna", "Politico", OKO.press, TVN - to tylko niektóre media, które w minionych latach otrzymywały milionowe wsparcie od amerykańskiego rządu. Decyzją Donalda Trumpa te czasy się skończyły.

https://niezalezna.pl/media/miliony-dolarow-szly-do-polskich-liberalnych-mediow-trump-zakrecil-kurek-z-dotacjami/536891

Dobry komentarz: "Wychodzi na to, że Trump może eksterminować lewicę w Polsce i nawet nie będzie o tym wiedział 😎"

• Pamiętacie księdza, który odmówił Komunii da Komorowskiego? No to podziwiajcie:

Agencji CBA zatrzymali ks. gen. bryg. w stanie spoczynku Sławomira Żarskiego oraz Ryszarda Walczaka. Sprawa ma związek z zakupem pojazdów dla Wojsk Obrony Terytorialnej. Rzecznik MSWiA Jacek Dobrzyński wyjaśnił, że podejrzani pośredniczyli w procederze "załatwiania dostaw w zamian za korzyść majątkową albo jej obietnicę".
    (..) Drugi zatrzymany to Ryszard Walczak - działacz Prawa i Sprawiedliwości z podwarszawskich Ząbek i dobry znajomy Antoniego Macierewicza. Od kwietnia 2016 r. był kierownikiem Sekcji Gospodarczej w Pionie Logistyki Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojenia. Zasłynął budowami pomników m.in Romana Dmowskiego przy pl. Na Rozdrożu w Warszawie czy "Panteonu Bohaterów" w Ossowie poświęconego ofiarom katastrofy smoleńskiej.

Źródło
    Zawzięte i złośliwe kanalie!

• Typowe zasady mafijne. Nie można odpuścić nikomu, choćby nie wiem co. Kolejne potwierdzenie, że poko to partia mafia, nastawiona wyłącznie na grabież.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Pamiętacie księdza, który odmówił Komunii da Komorowskiego? No to podziwiajcie:

Agencji CBA zatrzymali ks. gen. bryg. w stanie spoczynku Sławomira Żarskiego oraz Ryszarda Walczaka. Sprawa ma związek z zakupem pojazdów dla Wojsk Obrony Terytorialnej. Rzecznik MSWiA Jacek Dobrzyński wyjaśnił, że podejrzani pośredniczyli w procederze "załatwiania dostaw w zamian za korzyść majątkową albo jej obietnicę".
    (..) Drugi zatrzymany to Ryszard Walczak - działacz Prawa i Sprawiedliwości z podwarszawskich Ząbek i dobry znajomy Antoniego Macierewicza. Od kwietnia 2016 r. był kierownikiem Sekcji Gospodarczej w Pionie Logistyki Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojenia. Zasłynął budowami pomników m.in Romana Dmowskiego przy pl. Na Rozdrożu w Warszawie czy "Panteonu Bohaterów" w Ossowie poświęconego ofiarom katastrofy smoleńskiej.

Źródło

Wiadomo, strzelają do wrogów. A dlaczego my nie?

• Może ludzie starsi mają zbyt łagodne serduszka i za dużo znajomych ze wszystkich stron?

• ale wtopa tych służbistów z CBA, zapomnieli chyba. Polecą głowy, a księdza tewulca przeproszą i zwolnią szybko

• edytowano 8 February

Mam taką książeczkę którą kiedyś kupiłem z ciekawości. Ostatnio ją przeczytałem do połowy.
    ""Projektowanie Stalowych Kłądek Dla Pieszych" 2004 ( wrocławska seria wydawnicza inżynierii lądowej ).
    Książka raczej ma charakter zgrubnego opisu co jest istotne w projektowaniu kładek dla pieszych. Cienka i nie jest taka stricte projektowa, a bardziej ala pogadanka.
    Już na wstępie raczy nas wartością kosztu wybudowania kładki na metr kwadratowy. Dlatego się na nią powołuję

Można więc ocenić czy kładka warszawska faktycznie przeszacowana i wał czy tylko trochę wał. Przynajmniej cenowo, bo sens i umiejscowienie są słabe.

Z wiki wiemy, że ma ona 452 m długości i szerokość od 6,9 do 16.3. Jak patrzyłem przez geo portal to ma 450 i około 7,5 m szerokości.
    Tak, też przyjąłem.
    Daje to 3375 m kwadratowych.

Dane kosztów konstrukcji mam z okresu roku 2000. Nie specjalnie znając się na finansowych kwestiach, podszedłem do tego tak, że
    znalazłem wartość euro na zł z okreslu lat 2000 -> 1 eur = 3,81 zł
    A potem z kalkulatora inflacji wyszło mi, że między 2000 a 2023 ilość kasy jaką musimy wydać aby kupić to samo wyszła 2,22 raza większa. Nie do końca pasuje mi to podejście, bo same ceny materiałów jeszcze mogły się zmieniać ale na szybko to musi wystarczyć.

Czyli te wartości co mam w książce przemnażam przez 8.68.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Passerelle_Léopold_Sédar_Senghor
    5500 euro za metr kładka ma 106m

Licząc warszawską z tej ceny wychodzi: 161 milionów.

https://de.wikipedia.org/wiki/Katzenbuckelbrücke_(Köln)
    To ma chyba ze 170m ale nie jestem pewien.
    7000 euro za metr. 205 milionów ( za warszawską z tej ceny )

To niżej słabe porównanie bo jest drobna.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Kładka_Leśnicka
    Ma tylko 40 m i jest maleńka.
    1600 euro za metr co daje... 47 milionów. ( za warszawską z tej ceny )

Trochę mnie polskie porównanie nie satysfakcjonowało. Więc na własną rękę poszukałem.
    Kładka dla pieszych w Mikołajkach, wybudowana w 2016. Ja koszt znalazłem od 6 do 6,5 miliona więc przyjąłem ten większy.
    https://inzynieria.com/mosty/kladki_dla_pieszych/wiadomosci/45608,w-mikolajkach-otwarto-kladke-dla-pieszych
    z geoportalu około 100m. Podają szerokosć dla pieszych 5,5. Z geoportalu mam 5 więc to 5,5 wydaje się całkiem do rzeczy.
    Biorąc pod uwagę inflację i przeliczając wyszło mi za metr 18 320 zł..
    Warszawska w takiej sytuacji wychodzi jakieś 62 miliony..

Budimex wziął za warszawską 121 milionów i budwał w latach 2022 - 2024.
    Można trochę ich bronić, że jak zaczynali w 2022 roku budować to ceny stali jeszcze były nadal dosyć wysokie w stosunku do okresu przed covidowego ( mówię tu o prawie dwukrotnym skoku cenowym ) . Sama konstrukcja jest wyższa od porównywanych. Znając platfusów to ta kłądeczka mogła być pewnie tańsza. Trzeba mieć na uwadze jednak, że kładki dla pieszych są po prostu drogie. Te 121 milionów to wyszły takie standardy zachodnie ;-)

Nie znając się, rzucę na koniec. 90 milionów! Tyle powinna kosztować.

• "15 milionów dla szanownej komisji, 15 milionów dla mnie, no i ktuś przecież musi ten projekt wykonać."

👣

🐾
    🐾

• Te wspaniałe (bo kiedyś to dobre robili) tramwaje z niemiec zaczęły się wykolejać. Już dwa to spotkało.

• https://www.portalsamorzadowy.pl/inwestycje/skasowano-dwie-kluczowe-drogi-ekspresowe-unia-stawia-ultimatum-i-grozi-blokada,596648.html

"Zdaniem Komisji Europejskiej rząd PiS - przygotowując budowę dróg ekspresowych S16 Białystok-Ełk i S8 Białystok-Suwałki - chciał obejść unijne prawo, bagatelizując negatywny wpływ tych inwestycji na tereny cenne przyrodniczo. Obecny rząd zaproponował więc alternatywne rozwiązania. Brak porozumienia może oznaczać blokadę środków unijnych dla Polski."

• @trep powiedział(a):
    Te wspaniałe (bo kiedyś to dobre robili) tramwaje z niemiec zaczęły się wykolejać. Już dwa to spotkało.

Szyny pewno niedobre.

• "Jakie szyny, taka stacja". Stary greps na parafii na widok ładnych, zgrabnych nóg u niewiasty ☝️😎

• Latkowski wrzuca coś o Olejniczaku i walce pod dywanem wokół PZU i innych spółek skarbu państwa.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

Źródło

mściwe dranie.

• @los powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

Źródło

Wiadomo, strzelają do wrogów. A dlaczego my nie?

bo dla nas to nie wrogowie. Zakładamy, że wrogami są obcy. No ale widać, że ta propozycja mieszkania w jednym kraju na równych warunkach jakoś im nie odpowiada.

• Podobno prezydent mimo zapowiedzi, nie zaskarżyłc do TK, części zapisów ustawy budżetowej ?

• @pantelej powiedział(a):
    Podobno prezydent mimo zapowiedzi, nie zaskarżyłc do TK, części zapisów ustawy budżetowej ?

Tak, rozsądny krok, w kampanii wyborczej grzane by było że prezydent nie dał podwyżek nauczycielom i inne takie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.