Skip to content

Donald Trump

1505153555672

Komentarz

• edytowano 22 February

Słabo:

https://x.com/p_zuchowski/status/1893393170253115660?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1893393170253115660|twgr^|twcon^s1_&ref_url=

Szacunek dla PADa, że próbuje, ale to jest to pokazuje ile znaczymy dla USA. Zamiast 70 minut było podobno 10-15. Koledzy się może zdziwią, ale w kwestiach międzynarodowych jest zasadniczo gra do jednej bramki PADa i rządu.

@Przemko powiedział(a):

@vigilate1944 powiedział(a):
    Jak mówiłem, że Żeleński to uzurpator bez legitymacji prawnej, to mnie tu wyzywano od onuc. No to teraz się przekonaliście, że jego status kwestionują i Rosjanie i Amerykanie.

Kwestionują tylko onuce, Amerykanie naciskają na jak najszybsze wybory. Konstytucja Ukrainy zabrania wyborów w trakcie wojny, prezydent i parlament legalnie kontynuują działanie.

Nasze onuce też (Berkowicz). Plan z wyborami jest niestety wspólnym planem osadzenia "legalniej" marionetki Kremla. Zelenski ma podpisać upokarzające porozumienie, potem wybory gdzie zostanie pokonany przez planowego prorosyjskiego kandydata, jaki docelowo ma zaakceptować żądania Rosji. Jak wygra antyrosyjski kandydat to Rosjanie powiedzą (a i pewnie nie tylko oni), że wybory były nieprawidłowe i nie uznają nowego prezydenta...

• @Rolka powiedział(a):
    Słabo:

https://x.com/p_zuchowski/status/1893393170253115660?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1893393170253115660|twgr^|twcon^s1_&ref_url=

Szacunek dla PADa, że próbuje, ale to jest to pokazuje ile znaczymy dla USA. Zamiast 70 minut było podobno 10-15.

...ważne co zostało powiedziane, a nie, ile było gadane

• @Filioquist powiedział(a):

@Rolka powiedział(a):
    Słabo:

Szacunek dla PADa, że próbuje, ale to jest to pokazuje ile znaczymy dla USA. Zamiast 70 minut było podobno 10-15.

...ważne co zostało powiedziane, a nie, ile było gadane

Zostało powiedziane wcześniej na spotkaniach ze współpracownikami Trumpa, ale każdy powód żeby ebnąć w Polskę jest dobry, co nie?

• @Rolka powiedział(a):
    Słabo:

Szacunek dla PADa, że próbuje, ale to jest to pokazuje ile znaczymy dla USA. Zamiast 70 minut było podobno 10-15. Koledzy się może zdziwią, ale w kwestiach międzynarodowych jest zasadniczo gra to jednej bramki PADa i rządu.

@Przemko powiedział(a):

@vigilate1944 powiedział(a):
    Jak mówiłem, że Żeleński to uzurpator bez legitymacji prawnej, to mnie tu wyzywano od onuc. No to teraz się przekonaliście, że jego status kwestionują i Rosjanie i Amerykanie.

Kwestionują tylko onuce, Amerykanie naciskają na jak najszybsze wybory. Konstytucja Ukrainy zabrania wyborów w trakcie wojny, prezydent i parlament legalnie kontynuują działanie.

Nasze onuce też (Berkowicz). Plan z wyborami jest niestety wspólnym planem osadzenia "legalniej" marionetki Kremla. Zelenski ma podpisać upokarzające porozumienie, potem wybory gdzie zostanie pokonany przez planowego prorosyjskiego kandydata, jaki docelowo ma zaakceptować żądania Rosji. Jak wygra antyrosyjski kandydat to Rosjanie powiedzą (a i pewnie nie tylko oni), że wybory były nieprawidłowe i nie uznają nowego prezydenta...

Żaden prorosyjski kandydat nie przejdzie, największe szanse ma Załużny który dla Rosjan jest jeszcze gorszy niż Zełeński.

• Mamma mia! To pogadali tylko 4 minuty?

• Ciekawym jak wygląda stenogram z tego spotkania? Niech zgadnę.

Trump: Czołem pachołki!
    Duda i pomietła: Czołem Panie Prezydencie!

I to by było na tyle.

• Vigi, granica.

• @los powiedział(a):
    Vigi, granica.

Ten trol przekroczył granicę ordynarnym bluzgiem jako figurą retoryczną bez żadnego uzasadnienia.
    Inny manipulant Rolka pochla się z troską, że miało być 70 minut, a było 10. A wy się na tym pochlacie zamiast wskazać, jak Przemko, że 10 czy 15 minut to więcej niż Tusk, bo on ma całe ZERO, a info o 70 minutach jest dość słabo udokumentowane.
    Ładne natomiast jest to:

To jest HIT❗️ zza oceanu dochodzą ciekawe informacje, że Radosław Sikorski przyjechał na konwencję CPAC z zamiarem uczestniczenia w jednym z paneli, ale z uwagi na skandaliczne wpisy jego żony, Tuska i Klicha pod adresem Donalda Trumpa otrzymał zakaz występu …. Panie ministrze Sikorski, czy to dlatego tak szybko się zawijaliście z Klichem z CPAC2025 ❓❓❓ Wstyd i kompromitacja…

— skomentował poseł PiS Rafał Bochenek.

Źródło omówienia
    No to się ładnie od ściany swoich bufonad odbił.

• Nienajgorzej jak na 4 minuty.

"W Waszyngtonie odbywa się właśnie konferencja CPAC – impreza środowisk konserwatywnych, narodowych i prawicowych. Przy okazji konferencji doszło także do spotkania Andrzeja Dudy z Donaldem Trumpem.

„Prezydent Trump potwierdził, że przewiduje raczej umacnianie obecności amerykańskiej jeśli chodzi o Polskę. Prezydent powiedział stanowczo, że zależy mu na tym, aby ta wojna się zakończyła, że serce mu się kraje, gdy widzi zniszczone ukraińskie miasta i jedynym sposobem jest rozmowa z Władimirem Putinem” – powiedział prezydent Duda, relacjonując swoje spotkanie z Trumpem.

Duda poinformował także, że Donald Trump planuje odwiedzić Polskę, chociaż termin tej wizyty nie jest jeszcze znany.

„Prezydent powiedział, że jesteśmy jednym z absolutnie najlepszych aliantów – umacniamy się, nasza współpraca gospodarcza się rozwija” – powiedział prezydent.

„Podczas rozmowy "w cztery oczy" prezydent Trump mówił o swoich działaniach; powiedział m. in., że musi prowadzić negocjacje w sprawie pokoju i Ukrainy, że chce zacieśnionej współpracy i będzie to negocjował z Wołodymyrem Zełenskim” – dodał.

„Cały czas słyszymy, że jesteśmy wiarygodnym sojusznikiem. Ameryka inwestuje w bezpieczeństwo” – zapewnił prezydent Duda."

• Po pierwsze primo- może Ameryka jest naprawdę tak słaba i bezzębna, że nie umie zgnieść takich dwóch robali?

Po drugie primo- Zdradziosław w tych obwisłych szatach wygląda jak żul, a nie angielski lord.

Po trzecie primo- Kopertnik to w ogóle umi po angielsku?

• Teraz 10 minut, poprzednio Morawiecki nie wszedł na inaugurację.

• edytowano 23 February

Doktor Deutschland snuje sobie teorie, które trudno mi nawet polubić.

Faktem jest jednak, że raport Hudson Institute spadł z rowerka.

https://x.com/michalkuz/status/1893411202916651209

Zaś na CPACu ciekawi1 goście.

https://x.com/Bekartsmekart/status/1893600317188571233

• @peterman powiedział(a):
    Doktor Deutschland snuje sobie teorie, które trudno mi nawet polubić.

Faktem jest jednak, że raport Hudson Institute spadł z rowerka.

https://x.com/michalkuz/status/1893411202916651209

Zaś na CPACu ciekawi1 goście.

https://x.com/Bekartsmekart/status/1893600317188571233

No to nie możemy się obrażać tylko na następnym odstrzelić tych gości. Jeśli poczytać wpisy na ExCathedra, niby pisoskim forum...

• Na ukraińskim telegramie zaczynają chodzić fragmenty wypowiedzi Kamali Harris co będzie z Ukrainą gdy Trump wygra, dobrze kombinują, celnie.

• @Przemko powiedział(a):
    Na ukraińskim telegramie zaczynają chodzić fragmenty wypowiedzi Kamali Harris co będzie z Ukrainą gdy Trump wygra, dobrze kombinują, celnie.

Tak, s co?

A swoją drogą, MSZ PRL musiał osobiście pojechać na zjazd Klubów Gazety Polskiej i poniżyć się ujawniając przy tym paru obecnych tam kretów, żeby raport HI zszedł ze strony i przestał kłuć w oczy.

• @Przemko powiedział(a):
    Nienajgorzej jak na 4 minuty.

"W Waszyngtonie odbywa się właśnie konferencja CPAC – impreza środowisk konserwatywnych, narodowych i prawicowych. Przy okazji konferencji doszło także do spotkania Andrzeja Dudy z Donaldem Trumpem.

„Prezydent Trump potwierdził, że przewiduje raczej umacnianie obecności amerykańskiej jeśli chodzi o Polskę. Prezydent powiedział stanowczo, że zależy mu na tym, aby ta wojna się zakończyła, że serce mu się kraje, gdy widzi zniszczone ukraińskie miasta i jedynym sposobem jest rozmowa z Władimirem Putinem” – powiedział prezydent Duda, relacjonując swoje spotkanie z Trumpem.

Duda poinformował także, że Donald Trump planuje odwiedzić Polskę, chociaż termin tej wizyty nie jest jeszcze znany.

„Prezydent powiedział, że jesteśmy jednym z absolutnie najlepszych aliantów – umacniamy się, nasza współpraca gospodarcza się rozwija” – powiedział prezydent.

„Podczas rozmowy "w cztery oczy" prezydent Trump mówił o swoich działaniach; powiedział m. in., że musi prowadzić negocjacje w sprawie pokoju i Ukrainy, że chce zacieśnionej współpracy i będzie to negocjował z Wołodymyrem Zełenskim” – dodał.

„Cały czas słyszymy, że jesteśmy wiarygodnym sojusznikiem. Ameryka inwestuje w bezpieczeństwo” – zapewnił prezydent Duda."

chciałbym mieć sióstr wiarę

• Ma kolega jeszcze większą tylko inaczej skierowaną.

• za napalm od Wietnamczyków

• Ale trzeba przyznać że Angory, Przeglądy i urbanowcy bardzo dobrze przygotowani, od kilku tygodni te same okładki. Na niektórych widoczne ślady po usunięciu stonki ziemniaczanej.

• Już się przechwalałem, że negocjacje mam we krwi. Robiłem 20 lat w zaopatrzeniu, miałem różne szkolenia i dobrego nauczyciela negocjatora na stałe. Poznałem dziesiątki technik a jedną z najważniejszych rzeczy jest: działać tak, by druga strona nie wiedziała na czym ci zależy.
    Na jednym ze szkoleń mieliśmy takie zadanie. Podzielono nas na 2 zespoły. Każdy dostał swój scenariusz. Naradzaliśmy się we własnych zespołach a potem konfrontowaliśmy się z drugim na rozmowach handlowych. My ukryliśmy nasz problem a oni nieostrożnym pytaniem się z nim odkryli. Dzięki temu sprzedaliśmy im coś, co by poszło na śmieci, drożej niż naszą regularną produkcję. De facto sprzedaliśmy im to za maksymalną cenę, jaką oni mieli określoną w swoim scenariuszu.

Dzisiaj, już ładnych kilka lat po tamtym, muszę się powstrzymywać, żeby nie negocjować ceny tu i ówdzie, choć wiem, że miałbym jakiś sukces negocjacyjny.

DoRzeczy: gdybym spojrzał z zewnątrz na to co mówię podczas negocjacji i na podstawie wypowiadanych treści oceniał moje zamiary, niemal zawsze byłbym w błędzie.

Oczywiście istnieje taka możliwoś, że Trump jest idiotą (i że dwukrotnie i to z odstępem wygrał tfu! wybory prezydenckie w największym mocarstwie świata), ja jednak bym na to nie postawił. A skoro coś tam gada, to gada. Zgodnie z taktyką negocjacyjną. Dopóki nie będziemy mieli wiedzy z wewnątrz, będziemy błądzić we mgle. Należy pamiętać, że po drugiej stronie są lepsi od nas specjaliści, szkoleni, z informacjami z wywiadu, kontrwywiadu. Jeśli ta mgła jest obliczona na nich, to co my możemy?

• loslos
    edytowano 24 February

@trep powiedział(a):
    DoRzeczy: gdybym spojrzał z zewnątrz na to co mówię podczas negocjacji i na podstawie wypowiadanych treści oceniał moje zamiary, niemal zawsze byłbym w błędzie.

Oczywiście istnieje taka możliwoś, że Trump jest idiotą (i że dwukrotnie i to z odstępem wygrał tfu! wybory prezydenckie w największym mocarstwie świata), ja jednak bym na to nie postawił. A skoro coś tam gada, to gada. Zgodnie z taktyką negocjacyjną. Dopóki nie będziemy mieli wiedzy z wewnątrz, będziemy błądzić we mgle. Należy pamiętać, że po drugiej stronie są lepsi od nas specjaliści, szkoleni, z informacjami z wywiadu, kontrwywiadu. Jeśli ta mgła jest obliczona na nich, to co my możemy?

Trump nie jest idiotą. Co więcej - wiemy o nim sporo. Możemy poznać jego biznesy, możemy obejrzeć kilka starych odcinków "The apprentice", możemy przeczytać jego książki. Książka "The art of the deal" poświęcona jest właśnie sztuce negocjacji i we wstępie pisze o tym, że zawieranie transakcji jest jego powołaniem.

Pewnie nie jestem tak dobry w negocjacjach jak trep ale przecież kilka razy zdarzyło mi się coś kupić, kilka razy coś sprzedać i zaliczyć kilka szkoleń. W jednym byłem chyba trochę lepszy niż inni - w odkrywaniu intencji strony przeciwnej. I mam wrażenie, swymi tekstami Trump gra nie z Ukrainą ale z Niemcami.

• edytowano 24 February

Ma to sens, na wielu płaszczyznach i wariantach Niemcy są dla USA ważne i potrzebne.

• Przede wszystkim bracia Niemcy właśnie teraz są w trakcie powstania przeciw amerykańskiej dominacji. Nie uda im się oczywiście ale przecież Niemcy to niepoprawni romantycy, zawsze mierzą siły na zamiary i nigdy nie wycofują się tchórzliwie z wielkich przedsięwzięć.

• Swego czasu doświadczeni pruscy generałowie protestowali przeciw pewnym planowanym przedsięwzięciom skazanym według nich na niepowodzenie, ale pewien akwarelista pozostawał nieugięty w swym optymizmie...

• @trep powiedział(a):
    Oczywiście istnieje taka możliwoś, że Trump jest idiotą

Trump nie jest idiotą. Biznesmanem jest przeciętnym albo nawet słabym, jego majątek jest wart mniej więcej tyle ile odziedziczył plus odsetki od inwestycji w obligacje. Może miał mało szczęścia, może nie miał wyczucia ale przepracował w biznesie ponad 40 lat i warsztat ma. Jest za to genialnym entertainerem, stworzył przecież nowy typ programu, i chyba nienajgorszym politykiem.

• O tym, co są warte wypowiedzi Trumpa niech świadczy to, że już powiedział, że jak nie chcą jego propozycji w Gazie, to nie ale niech sami to rozwiązują. Ukrainie już zaproponował, że owe 500 mld to ma być fundusz powierniczy na odbudowę kraju przeznaczony, gdzie Ukraina wniesie wskazaną część swojego majątku narodowego ale zarząd ma być amerykański, co dobrze wyjaśnia rozpętaną histerię przeciwko temu.
    Tak więc tak.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    O tym, co są warte wypowiedzi Trumpa niech świadczy to, że już powiedział, że jak nie chcą jego propozycji w Gazie, to nie ale niech sami to rozwiązują. Ukrainie już zaproponował, że owe 500 mld to ma być fundusz powierniczy na odbudowę kraju przeznaczony, gdzie Ukraina wniesie wskazaną część swojego majątku narodowego ale zarząd ma być amerykański, co dobrze wyjaśnia rozpętaną histerię przeciwko temu.
    Tak więc tak.

I spory rozwiązywane przed sądem w USA. Cwana gapa.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.