Skip to content

Donald Trump

14748505253

Komentarz

• @Kuba_ powiedział(a):
    Tak. Za kilka lat przekonamy się, jaki kierunek i metodę działań obierze Rosja po złapaniu oddechu.

Przecież kierunek Kacapii kałmucko-astrachanskiej jest oczywisty, taki sam jak za Lenina czy Stalina, a właściwie to od czasów cara Piotra Wielkiego i carycy Katarzyny, czyli: wpieriod i na zapad! Teraz nastąpi tylko tzw. pauza strategiczna

• Zgadzam się z każdym słowem, które wypowiedział Trump. Chcieli tęczowego Majdanu to mają. Wielki dzień, wielki dzień!
    +++
    Jak kleptokracja wyobraża sobie dalszy przebieg wojny?

hłe, hłe...

• edytowano 19 February

To jest tutaj do odnalezienia ale początkowo nabożny stosunek do Żeleńskiego stopniowo się zmieniał, także tutaj na forum.
    Nawet pisałem że byłem zdziwiony opinią "moich" dziewczyn z Ukrainy które w 22 trafiły do mnie do pracy. Były sceptycznie nastawione do Żeleńskiego i krytycznie o nim się wypowiadały. Szokowały mnie ich wypowiedzi - konunkturalista, karierowicz i człowiek chorągiewka. Mnie, i nie tylko mnie, się oczka otworzyły kiedy otwarcie wprost oskarżył Polskę o granie w orkiestrze i na korzyść Moskwy. Pomijam stosunek do prezydenta Dudy ale też to jakiś wyznacznik smyczy niemieckiej jaką Żeleński wybrał.

Nie wiem o ci tyle hałasu?
    Że Trump głośno powiedział to co inni szeptali?

• to przecie mgła negocjacyjna
    i przynęta, żeby Rosijanie siedli do stołu
    niektórzy musieli stać przy stole, kiedy Trump siedział

• A ten Lachociągowski, ta ukraińska podpaska po lobotomii, jak się wzruszył. I te oczka cwela, mamma mia!

• A kogo interesują straty Upaińców?

• @marniok powiedział(a):
    To jest tutaj do odnalezienia ale początkowo nabożny stosunek do Żeleńskiego stopniowo się zmieniał, także tutaj na forum.
    Nawet pisałem że byłem zdziwiony opinią "moich" dziewczyn z Ukrainy które w 22 trafiły do mnie do pracy. Były sceptycznie nastawione do Żeleńskiego i krytycznie o nim się wypowiadały. Szokowały mnie ich wypowiedzi - konunkturalista, karierowicz i człowiek chorągiewka. Mnie, i nie tylko mnie, się oczka otworzyły kiedy otwarcie wprost oskarżył Polskę o granie w orkiestrze i na korzyść Moskwy. Pomijam stosunek do prezydenta Dudy ale też to jakiś wyznacznik smyczy niemieckiej jaką Żeleński wybrał.

Nie wiem o ci tyle hałasu?
    Że Trump głośno powiedział to co inni szeptali?

Panowie na co dzień tak śledzicie nieścisłości we wszystkim i wszystko z tej wypowiedzi Trumpa wam gra?
    Jakie 350 miliardów, 90% z tej kwoty USA wydały na Ukrainę we własnej gospodarce, z kieszeni przekazały z 15 miliardów, i tak dalej. On naprawdę kłamie co drugie zdanie.

• Przemko jest sprytny, sam chętnie zadaje pytania a na żadne zadane jemu nie odpowie.

• Taaaa...złodziej i kłamca Trump wpadł z bejsbolem do szkółki niedzielnej Żeleńskiego, stolca i reszty świętych mafiozów...można i tak, tylko po co?

• @los powiedział(a):
    Złapaniu oddechu?

Moje rozumowanie jest następujące - skoro będzie pokój, rozejm czy inne zakończenie wojny, to Rosja będzie miała lepsze warunki do odbudowy armii niż w trakcie walk. Gdzie jest błąd w rozumowaniu?

• edytowano 19 February

@christoph powiedział(a):
    to przecie mgła negocjacyjna
    i przynęta, żeby Rosijanie siedli do stołu
    niektórzy musieli stać przy stole, kiedy Trump siedział

Np. Musk stoi, kiedy Trump siedzi. Straszne!

• @Kuba_ powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Złapaniu oddechu?

Moje rozumowanie jest następujące - skoro będzie pokój, rozejm czy inne zakończenie wojny, to Rosja będzie miała lepsze warunki do odbudowy armii niż w trakcie walk. Gdzie jest błąd w rozumowaniu?

W takim razie każdy pokój jest tylko "złapaniem oddechu."

• edytowano 19 February

OK, przyjmuję do wiadomości

• @marniok powiedział(a):
    Taaaa...złodziej i kłamca Trump wpadł z bejsbolem do szkółki niedzielnej Żeleńskiego, stolca i reszty świętych mafiozów...można i tak, tylko po co?

Zełeński odrzucił propozycję przehandlowania za darmo ukraińskich zasobów naturalnych więc Trump go czołga, nie robi niczego czego nie robił wcześniej.

• @trep powiedział(a):

@Kuba_ powiedział(a):
    Faktycznie, zapomniałem że Trump obiecał zakończenie wojny i trzeba to traktować dosłownie, zakładając że będzie minimalizował koszta własne, a nie straty Ukraińców czy cokolwiek innego.

Przecież zakończenie wojny jest w interesie UA.

A czy w interesie Zełeńskiego?
    Patrz działania Bibiego w innym kraju. Los wklejał fragment pewnego filmu, więc mnie najszło pytanie ile takich czeków wystawił Zełeński?

• Ja myślę, że problem jest nie w Zielińskim a w Trumpie. Jest możliwe, że jest on po prostu wyznawcą amerykańskiej religii.

• Umiarkowanie utalentowany komik, Wołodymyr Zełenski.
    +++
    Lofciam! Żyd i złodziej.

• @Przemko powiedział(a):
    Panowie na co dzień tak śledzicie nieścisłości we wszystkim i wszystko z tej wypowiedzi Trumpa wam gra?
    Jakie 350 miliardów, 90% z tej kwoty USA wydały na Ukrainę we własnej gospodarce, z kieszeni przekazały z 15 miliardów, i tak dalej. On naprawdę kłamie co drugie zdanie.

W wypowiedzi Trumpa wierzę jak w zapewnienia Pani Ursuli czy Pana Macrona, to raz.
    W wypowiedzi Trumpa widzę strategię negocjacyjną nowojorskiego dewelopera, to dwa.
    Co do faktów, to pomoc USA jest szacowana na 40-45 mld, a druga w tym zestawieniu jest Wielka Brytania z 4 mld, tak że tak. Zresztą, poza przekazaniem gotówki, to reszta jest szacunkami po jakich pieniądzach przekazany sprzęt liczymy (wartość księgowa, wartość w kosztach zakupu, wartość odtworzeniowa lub zastąpienia itp).
    Poparcie Zełeńskiego to kilkadziesiąt procent ale sporo poniżej 50%, ciężko jest to zweryfikować i realnie ocenić.
    Itp.
    Ja uwzględniam też postać Huntera Bidena w tym rachunku.

• @los powiedział(a):

@Kuba_ powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Złapaniu oddechu?

W takim razie każdy pokój jest tylko "złapaniem oddechu."

No bo jest. Każdy pokój jest w swej istocie tylko tzw. pauzą strategiczną w perspektywie historycznych procesów na szachownicy świata. Może być ona dłuższa (pax Romana), a może być krótka (traktat wersalski i 20-lecie międzywojenne), bądź epizodyczna (okres pomiędzy zajęciem Krymu i Ługanska w 2014 przez Kacapie, a początkiem pełnoskalowej inwazji 3 lata temu)

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Rolka powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@Rolka powiedział(a):
    Zauważył też, że to Ukraina zaczęła te wojnę.

Tak przynajmniej twierdzą ruskie rezonatory...

https://x.com/search?q=lachowski&src=typed_query

Kolega sobie posłucha najlepszego rezonatora.

Poproszę o cytat ze słów Trumpa, a nie omówienia.
    Napiszę ponownie, manipulować czeba umić.

Jak to ten lachoski z polsatu, reporter frontowy- to szmata tuska, latał na manifestacje Po-KO jako fanatyk

• Lachociągowski "relacjonował na żywo z linii frontu" jatkę i masakrę cywilów w Gazie siedząc w kasku w landroverze pod Aschelonem, za zgodą najbardziej humanistycznej armii świata, specjalizującej się w bombardowaniach namiotów, szkół i szpitali oraz karetek pogotowia ratunkowego. Przy okazji parchy zabiły Polaka, kiedy ten mentalny Ukrainiec ronił łzy nad tragedią kibuców na terytoriach okupowanych. Ech...

• I te zamglone czy tam zapłakane oczki cwela!

• Ja tam teraz czekam, po tej ukraińskiej komedii, bo nawet nie prowokacji, z dronem w Czernobylu, na odkrycie "masowych grobów" lub śladów po użyciu broni chemicznej, no w ostateczności na jakiś "bestialski" atak na przedszkole lub żłobek. Czas start!

@Przemko powiedział(a):

W wypowiedzi Trumpa wierzę jak w zapewnienia Pani Ursuli czy Pana Macrona, to raz.
    W wypowiedzi Trumpa widzę strategię negocjacyjną nowojorskiego dewelopera, to dwa.
    Co do faktów, to pomoc USA jest szacowana na 40-45 mld, a druga w tym zestawieniu jest Wielka Brytania z 4 mld, tak że tak. Zresztą, poza przekazaniem gotówki, to reszta jest szacunkami po jakich pieniądzach przekazany sprzęt liczymy (wartość księgowa, wartość w kosztach zakupu, wartość odtworzeniowa lub zastąpienia itp).
    Poparcie Zełeńskiego to kilkadziesiąt procent ale sporo poniżej 50%, ciężko jest to zweryfikować i realnie ocenić.
    Itp.
    Ja uwzględniam też postać Huntera Bidena w tym rachunku.

No właśnie, to była wypowiedź na potrzeby wewnętrzne.

Natomiast Ukraińcy na słowa Trumpa zareagowali zwiększeniem poparcia dla Zeleńskiego.

• Obecnie poparcie Zelenskiego na Ukrainie jest wyższe niż Trumpa w USA. Tyle, że Trump twierdzi, że to nie może być prawda bo przecież miasta na Ukrainie są burzone. Ciekawe przez kogo...

• edytowano 20 February

@ms.wygnaniec powiedział(a):

Kompletnie, ale to kompletnie nie wiemy co tak naprawdę dzieje się w relacjach USA-Rosja-Ukraina i w którą to stronę idzie. Równie dobrze, po rozmowach z Putinem, Trump postanowił że będzie z nim jechał ostro, a medialnie dociska Zelenskiego. Dopiero konkretne kroki wskażą co się dzieje.

Przy takim zawodniku, a zgadzam się, to są klasyczne zachowania, paradoksalnie naszym największym atutem może być ... lojalność. Tak wyśmiewana przez głupków pokroju Ziemkiewicza, Warząchwi, czy piaskownicy z Konfederacji. Trump musi mieć punkty stałe, a i jakoś tak się dzieje, że ci ostro jadący gracze muszą mieć swoich ludzi, trochę na innych zasadach. Tak to działa, a granie w jakąś grę z USA, w naszej sytuacji będzie po prostu idiotyzmem. Ta lojalność jest bardzo silną kartą, wbrew pozorom.

• @Rolka powiedział(a):
    Obecnie poparcie Zelenskiego na Ukrainie jest wyższe niż Trumpa w USA.

Tak twierdzą ruskie rezonatory. Cytat z Trumpa cały czas poproszę, bo link do wystąpienia traktuję jako przyznanie się do prymitywnej manipulacji.

@Rolka powiedział(a):
    Obecnie poparcie Zelenskiego na Ukrainie jest wyższe niż Trumpa w USA.

Tak twierdzą ruskie rezonatory. Cytat z Trumpa cały czas poproszę, bo link do wystąpienia traktuję jako przyznanie się do prymitywnej manipulacji.

Nie przyzna się. Po co z nim rozmawiać, tak się zapytam ?

• Ja mam w plonkownicy.

• loslos
    edytowano 20 February

Mam wrażenie, że za wiele uwagi poświęcacie interesom a za mało naturze. A po prostu: Donald Trump jest Amerykaninem i wyznaje amerykańską religię. To jest sprymitywizowana wersja kalwinizmu, który sam z siebie był jedną z dziwaczniejszych i bardziej wykręconych herezji. To dziwactwo daje się streścić dwoma słowami: kult sukcesu. W skrócie: jeśli na ulicy jeden pan bije drugiego, to amerykański kalwinizm każe poprzeć tego bijącego, bo jest silniejszy. Taka postawa jest zgodna ze zwierzęcą naturą w każdym z nas. Ludzie jeszcze mają sumienie ale amerykański kalwinizm je skutecznie głuszy a w przypadku Trumpa nie było czego głuszyć. W roku 1939 Trump poparłby Hitlera. Ale Ameryka to nie tylko jej zesklerociały prezydent.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.