Skip to content

Wybory 2025

1575860626365

Komentarz

• edytowano 8 April

Ze mną jako lokalsem. Choć ten polonez akurat mnie nie cieszy bo jestem antytalent taneczny ;-)

• Też rodzinnie planujemy być, choć ruszam się na parkiecie z gracją wozu z węglem.

• Ja chodziłem w liceum na kurs tańca I i II stopnia i efekt był taki że woźna która się gapiła jak młodzież ćwiczy tańce na sali gimnastycznej, stwierdziła: "Ty to się ruszasz jakbyś kij połknął!" ;-)

• Ja też chodziłem na kurs, ale nawet wtedy stanowiłem z muzyką jedno, tz ona była jedno i ja byłem jedno.

• edytowano 8 April

@Eden powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Tak mnie najszło, że te wybory albo wygra Trzaskowski, albo będzie je będzie trzeba powtarzać.

ale na ulicach powtarzać, aż do skutku. Pierwsza wielka próba już w najbliższą sobotę na Marszu. Z kim widzimy się w mieście stołecznym?

Jako forma kultywowania Polskości (właściwie tego co z niej zostało) OK. Jako forma protestu ...

Z reguły takie akcje wzmagają morale uczestniczących, dobre samopoczucie, fajność, optymizm. I to tyle. Na tle ostatnich śmierci, czy to samych działaczy PiS, czy ich rodzin, trochę to pajacowanie.

Ale cóż, dobre i to, podkreślałem wielokrotnie, PiS wyprzedził swój elektorat o parę długości.

I żeby była jasność, pisze to - bo sobie piszę, sam nie robię nic i jakoś mnie nie rusza to całe zamieszanie.

• Aby nie było:

Sławomir Mentzen rozpowszechniał nieprawdę i musi zamieścić sprostowanie - zdecydował sąd ws. pozwu marszałka Sejmu, który wystąpił w trybie wyborczym przeciwko politykowi Konfederacji.

No to jest bardzo śmieszne! bo jak wskazywał Mentzen:

W dalszej części wpisu polityk Konfederacji przytoczył oświadczenie Fundacji Ocalenie, którego fragment głosi: "Wśród klientek i klientów Fundacji, którzy 22 grudnia odwiedzili Sejm, były osoby, które przekroczyły granicę białorusko-polską w sposób nieuregulowany".

Źródło omówienia tych jaj.

• No i dwa pytania- czy Nawrocki jest w gazie i nie wpadnie w pulapke?

Czy Mentzen nie skrewi i nie zacznie udawać, że nie wie kto jest prawdziwym wrogiem?

• Czyim?

• Polski

• @ms.wygnaniec - może sąd uznał, że on ich nie zapraszał tylko sami przyszli ;-)

• @qiz powiedział(a):
    Polski

Aaa, to wie. Tylko czy mu zależy.

-- A dobro Polski?
    -- Dobropolski? Nie znam.

• edytowano 10 April

@Brzost powiedział(a):
    @ms.wygnaniec - może sąd uznał, że on ich nie zapraszał tylko sami przyszli ;-)

Hołownia powiedział, że na terenie Sejmu byli legalnie, więc nazywanie ich nielegalnymi to kłamstwo :D a sąd to podzielił

• No to niemcen powinien tak powiedzieć w przeprosinach.

• Tak mnie najszło, że okrzyki o debatę, ze strony Trzaskowskiego i uciekanie, to kopia kampanii Zeleńskiego, warto to sobie odświeżyć.

• PiS powinien zorganizować debatę na rynku w Końskich i zaprosić wszystkich kandydatów. Debata pod hasłem: Tu jest Polska.

• Tak mnie najszło, po usłyszeniu, że Dawidowi Jackiewiczowi zakwestionowano część podpisów (scenariusz spekulacyjny):

• dowolny z kandydatów z zakwestionowanymi podpisami odwołuje się od decyzji PKW do Sądu Najwyższego, ale do negowanej przez justytutki Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych, ta uznaje zasadność odwołania i co w tedy?
    • bez względu na rozstrzygnięcie mamy całkiem ciekawa123 sytuację

Tak że tak.

• @JORGE powiedział(a):
    Parę dni temu zobaczyłem na jednym ze stadionów zdjęcie mojego kolegi z ogólniaka i studiów. Już mając 17 lat wybrał drogę, która zaprowadziła go do bycia bandytą, wymuszenia, haracze, narkotyki, burdele, zabójstwa. Kariera krótko trwała, z ostatnich 25 lat przesiedział 20. Teraz jest na wolności, dziwne, bo miał nie wyjść nigdy. Ma 50 lat, > @ms.wygnaniec powiedział(a):
    PiS powinien zorganizować debatę na rynku w Końskich i zaprosić wszystkich kandydatów. Debata pod hasłem: Tu jest Polska.

Budyń ma sporo do powiedzenia w tym tomacie.

• Klimacik roku 1947 jednak jest

• Pojawiła się nowy sondaż:

Zgodnie z opublikowanymi wynikami, pierwszą turę wyborów prezydenckich wygrałby na ten moment kandydat Koalicji Obywatelskiej Rafał Trzaskowski z poparciem na poziomie 33 proc.
    Drugie miejsce, bez większego zaskoczenia, zająłby popierany przez Prawo i Sprawiedliwość Karol Nawrocki, na którego zagłosowałoby 22 proc. badanych.
    Podium zamknąłby natomiast kandydat Konfederacji Sławomir Mentzen z wynikiem 15 proc.
    Dalsze miejsca przypadłyby ex aequo wystawionemu przez Trzecią Drogę Szymonowi Hołowni (5 proc.) i kandydatowi Partii Razem Adrianowi Zandbergowi (5 proc.), na wynik na poziomie 4 proc. mógłby liczyć europoseł Grzegorz Braun, zaś 2 proc. respondentów wskazało jako swój wybór kandydatkę Nowej Lewicy Magdalenę Biejat.
    14 proc. badanych udzieliło innej odpowiedzi.

Źródło omówienia.
    Dwie uwagi:
    1. 14 procent odmów to bardzo dużo i wiarygodność tego badania jest wątpliwa.
    2. Taka zmiana w wynikach w ciągu 2 tygodni?

A najśmieszniejsze jest to, że mijanka Braun Hołownia jest absolutnie możliwa.

• Tymczasem buki:

Sra - 36
    Now - 27,5
    Nie - 19,5
    Huj 5,5
    Brą - 3
    Bie - 2,5
    Cze - 2,5
    Sta 1,5

• @trep powiedział(a):
    Tymczasem buki:

Sra - 36
    Now - 27,5
    Nie - 19,5
    Huj 5,5
    Brą - 3
    Bie - 2,5
    Cze - 2,5
    Sta 1,5

Ale buki to wynik, czy pierwsza tura?
    Bo ja wkleiłem pierwsza turę

• Pierwsza tura wynik procentowy.

• edytowano 10 April

Sumuje się do 98%.

• @trep

One mogą być realne, z tymi uwagami, które mieliśmy po Krakowie, czyli przeszacowanie Konfy kosztem PiS. Natomiast kandydaci koalicyjni razem mają tylko 44%, to też ciekawe1.

• @trep powiedział(a):
    Sumuje się do 98%.

Poprawnie. Więcej nie da się wydestylować.

• edytowano 10 April

Patrząc na te wyniki, Polacy bezsprzecznie musieliby pójść do urn po raz drugi 1 czerwca i tam wybieraliby już tylko między Trzaskowskim a Nawrockim. Wówczas lepszy okazałby się prezydent Warszawy (44 proc.). Na jego konkurenta zagłosowałoby 38 proc. badanych, a 18 proc. nie wiedziałoby na kogo oddać swój głos.> @ms.wygnaniec powiedział(a):

Pojawiła się nowy sondaż:

Zgodnie z opublikowanymi wynikami, pierwszą turę wyborów prezydenckich wygrałby na ten moment kandydat Koalicji Obywatelskiej Rafał Trzaskowski z poparciem na poziomie 33 proc.
    Drugie miejsce, bez większego zaskoczenia, zająłby popierany przez Prawo i Sprawiedliwość Karol Nawrocki, na którego zagłosowałoby 22 proc. badanych.
    Podium zamknąłby natomiast kandydat Konfederacji Sławomir Mentzen z wynikiem 15 proc.
    Dalsze miejsca przypadłyby ex aequo wystawionemu przez Trzecią Drogę Szymonowi Hołowni (5 proc.) i kandydatowi Partii Razem Adrianowi Zandbergowi (5 proc.), na wynik na poziomie 4 proc. mógłby liczyć europoseł Grzegorz Braun, zaś 2 proc. respondentów wskazało jako swój wybór kandydatkę Nowej Lewicy Magdalenę Biejat.
    14 proc. badanych udzieliło innej odpowiedzi.

Źródło omówienia.
    Dwie uwagi:
    1. 14 procent odmów to bardzo dużo i wiarygodność tego badania jest wątpliwa.
    2. Taka zmiana w wynikach w ciągu 2 tygodni?

A najśmieszniejsze jest to, że mijanka Braun Hołownia jest absolutnie możliwa.

Tymczasem w Radio Erewań, tj. w CBOS ani jednego nowego sondażu, za to liczne kocopoły coraz głupsze.
    Oglądałem podcast CBOS z Flisem w roli eksperta i oni mają tylko jeden pomysł, że jest za wcześnie by doszło do zmiany. Oni w to wierzą, ale to jest wiara podszyta niepokojem. Poza tym oczywiście dużo komunałów w stylu czy Mentzen wyprzedzi Nawrockiego i waty słownej w stylu co zrobi PiS, czy zaatakuje Mentzena. To jest bardzo podobne do tego sondażu z interii, wszystko idzie (dla nich) dobrze, ale jeśli dokładnie się wczytamy, to jednak nie wiadomo.

• Gdyby tak dobrze szło, nie robiliby tej brudnej roboty z niewpuszczaniem do tvp.Cały internet to komentuje.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.