Skip to content

Fajny kanał widziałem

1141516171820»

Komentarz

• Tu mamy zachęcający tytuł:

• @los powiedział(a):
    Co to takiego etos kynoskefaloi? Kynoskefaloi (κῠνοκέφᾰλοι) to psiogłowcy albo miejscowość pod Tebami, gdzie rzymskie legiony spuściły wpiedrol macedońskiej falandze. Jakim to etosem kierowali się psiogłowcy i dlaczego niby wymarli w wieku XIII?

Podobno tak Rzymianie "oswajali się" z istnieniem germańskich berserków, to trochę jak opisywanie kartagińskiego Molocha jako Saturna pożerającego własne dzieci.
    Przykład etosu to inicjacyjna walka gołymi rękami z dzikim zwierzęciem , a później pożarcie go na surowo. Etos powrócił w rytuałach SS, tylko zmienili zwierzątka na mniejsze.

• Jerzy Zalewski ma kanał na youtube!

https://www.youtube.com/@JerzyZalewskiWFN

• Stary pijak i narcyz, a jak pasierb się prezentuje...

• To może coś budującego:

Lekki wykład z teologii dogmatycznej.

• Grzegorz Sroczyński w rozmowie z Redbadem Klijnstrą, poleca się.

• Podzieleni. Dwóch jest po naszej stronie. Reszta po stronie ciemności.

• Psy zawsze są po stronie kagańca i smyczy. Dlatego ciągle powtarzam pytanie: Dlaczego nie potrafimy schwycić tej smyczy za drugi koniec?

• Bo drugi koniec jest już w czyimś ręku?

• Dla psa to obojętne, on się słucha smyczy i kagańca. A rękę zawsze można obciąć.

• edytowano 1 October

Polecam kanał Michała Krajskiego. Doskonałe zreferowanie i krytyka poglądów prominentnych ateistów. Osoby z alergią na twórczość Krajskiego seniora (Stanisława) mogę uspokoić, że nie ma tam żadnych spiskowych rewelacji nt. tajnych organizacji, jedynie filozoficzna i teologiczna polemika z argumentami i ideami.
    https://www.youtube.com/@michalkrajski

• Historia polskiego wywiadu na przestrzeni dziejów.

• @Przemko powiedział(a):
    Grzegorz Sroczyński w rozmowie z Redbadem Klijnstrą, poleca się.

...co ciekawe Redbada to akurat PiS gnoi, pisowski "Edek"

• Fronda o skinheadach!

• edytowano 13 November

"Werner Herzog niedawno założył sobie konto na Instagramie. Nie ma tam jeszcze za dużo, ale jest szansa na naprawdę złoty kontet, bo już można zobaczyć jak przedstawia warsztat i wędzarnie zaprzyjąźnionego włoskiego kowala lub opowiada o swoim czekanie, którego używał podczas kręcenia jednego z dokumentów. Ogólni klimat taki, jakby ten dziwny wujek, którego trochę się boicie a trochę podziwiacie, zaprosił Was w końcu do swojej szopy wypełnionej cudami."

https://www.instagram.com/wernerherzogofficial/

• Jakoś wyjątkowo pana Stipeticia nie lubię. Może dlatego, że jest pretensjonalnym grafomanem, a może dlatego, że wyrzekł się swego nazwiska.

• edytowano 13 November

@los powiedział(a):
    Jakoś wyjątkowo pana Stipeticia nie lubię. Może dlatego, że jest pretensjonalnym grafomanem, a może dlatego, że wyrzekł się swego nazwiska.

O dziwo jego bliski kolega i współpracownik Kiński nie wstydził się słowiańskiego nazwiska, choć je nieco skrócił.

• @los powiedział(a):
    Jakoś wyjątkowo pana Stipeticia nie lubię. Może dlatego, że jest pretensjonalnym grafomanem, a może dlatego, że wyrzekł się swego nazwiska.

...nakręcił kilka malowniczych obrazów, lata 70-te i 80-te, w 1991 zraził mnie gniotem "Krzyk kamienia" i straciłem zainteresowanie, późniejszej tfurczości nie śledziłem, a w sporadycznym kontakcie z nią faktycznie trąciły pretensjonalną grafomanią

• Ja widziałem ten absurdalny film o Gesualdzie. Zazwyczaj daję reżyserom dwie szanse, więc teoretycznie jeszcze jedną ma.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Ja widziałem ten absurdalny film o Gesualdzie. Zazwyczaj daję reżyserom dwie szanse, więc teoretycznie jeszcze jedną ma.

...a ten też obejrzałem, ze względu na Księcia, dziwaczny

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.