Skip to content

Dziś pitanko, dziś odpowiedź, najlepiey:)

1282930313234»

Komentarz

• @los
    Druciarz, krawiec, żołnierz, szpieg

Jego uczniowska mość

Ludzie Smileya

Jak oceniasz te dzieła w skali 1-10 (najlepsze z nich ma 10)?

• 10
    nie czytałem
    10

• Właśnie o to drugie mnie interesuje, czy warto kupować.

Może ktoś inny czytał?

• ciekawe czy są jakieś brytyjskie współczesne szpiegowskie?

• Czytałem inne rzeczy le Carré. Ale nuda! W trylogii Karlii miał chwilowe wzmożenie.

• edytowano 12 September

@trep powiedział(a):
    Właśnie o to drugie mnie interesuje, czy warto kupować.

Może ktoś inny czytał?

Czytałem kilka lat temu - bardzo dobra powieść, choć nieco ustępuje częściom 1 i 2 Trylogii Karli. Zdecydowanie warto przeczytać by zrozumieć całość cyklu.

• @los powiedział(a):
    Czytałem inne rzeczy le Carré. Ale nuda! W trylogii Karlii miał chwilowe wzmożenie.

Film "Mała doboszka" jest świetny. Oglądałem też taki z Hoffmanem - nudy. A także ten o ogrodniku z Fiennesem. Nie przypadł mi do gustu. I jakiś nowy z McGregorem - dość durny. A także jeden wczesny, ze Smileyem i Kontrolą, grał Burton - można go zaliczyć do gatunku "głupi i głupszy". Ale te dwa faktycznie arcydzieła.

• edytowano 3 October

Jak zamknąć wodę na działce na zimę? Elementy do manipulacji (patrząc od kierunku z którego płynie woda) to:
    1 - główna zasuwa
    2 - zamknięcie przed wodomierzem
    3 - zamknięcie za wodomierzem
    4 - kran

Rok temu zamknąłem wszystko, musiało zostać trochę wody, wodomierz popękał, konieczna była wymiana. Pan konserwator doradził, żeby zamknąć tylko główną zasuwę, resztę zostawić otwartą. Jeśli macie jakieś doświadczenie, dajcie znać jak robicie Wy lub jak jest Waszym zdaniem właściwie :) Zrobiłem tak jak zalecał, ale zacząłem mieć wątpliwości.

wodomierz-numery

• edytowano 3 October

Kran 4 na pewno otwarty, zawsze. Wodomierz wewnątrz budynku? To wtedy pewnie nie zamarznie, musiałyby solidne mrozy docisnąć żeby w budynku spadło poniżej zera, a jeżeli nie w budynku to też bym zrobił jak pan mówi. Woda jeśli przymarznie to się przesunie w otwartej rurze i nic nie popęka.

• edytowano 3 October

Nie napisałem - wszystko jest na zewnątrz, do 2 i 3 wchodzi się przez właz w "studzience" z kręgów.

• edytowano 3 October

Ja obkładam wnętrze studzienki resztkami styropianu a na klapie usypuję kupę liści. To działało (gdy jeszcze miałem domek letni i spuszczałem wodę) jak i teraz. Oczywiście wodę spuszczamy (ściśle: kran nie musi być odkręcony - ale też nie ma powodu by go z powrotem, po spuszczeniu wody, zakręcać - no, może po to, żeby się na wiosnę nie lało).

• edytowano 3 October

U mnie w studni jest tak, że zamykam wodę na kran, a za zamknięciem mam taki zawór na klucz 6, żeby wykapała ta woda która została za odcięciem. Studniarz mówił, żeby niczym studzienki nie "ocieplać" - nie mam wodomierza, za to stoi tam 200l hydrofor.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.