Skip to content

Dobre wieści spoza Agory na jesienne wieczory

1789101113»

Komentarz

• @los powiedział(a):
    Kto to jest ten pan?

Taki tam grajek. Nawet niezły, dopóki nie śpiewa swoich piosenek. Kiedyś na Fryderykach zabłysnął wierszykiem (z pamięci):
    "Ci, co tak mówią, chyba mają rację.
    Pięć gwiazdek, trzy gwiazdki i Konfederację".

A jak PiS wreszcie przegrał to już się nie interesuje, bo ma poczucie, że wszystko jest ok.

• @Wielen powiedział(a):
    Tam rzadzi AI. Wybiera treści które mam czytać, miesza stare newsy z nowymi, podaje ten sam tekst pod różnymi tytulami i sama też pisze teksty, na ogół debilne, za to sygnowane przez osoby ludzkie.

Czyli zmaterializował się horror s-f: sztuczna inteligencja rządzi prawdziwą głupotą.

• Piękna.

• edytowano 11 January

Ratowanie niemieckich miejsc pracy kosztem Polski?

"PESA kupiła niemiecką firmę, która produkuje tramwaje – kolejna ekspansja bydgoskiej spółki. PESA i HeiterBlick łączą siły. Bydgoska spółka obejmie 100 proc. udziałów niemieckiego producenta tramwajów. To firma z Lipska."

• HitlerBlitz - ładna nazwa na firmę.

• Dla producenta taboru transportowego - miodzio

• @Przemko powiedział(a):
    Ratowanie niemieckich miejsc pracy kosztem Polski?

"PESA kupiła niemiecką firmę, która produkuje tramwaje – kolejna ekspansja bydgoskiej spółki. PESA i HeiterBlick łączą siły. Bydgoska spółka obejmie 100 proc. udziałów niemieckiego producenta tramwajów. To firma z Lipska."

no i pieniędzy wierzycieli. Bo ta firma z Lipsku nie ma nawet nieruchomości - produkuje w wynajętych budynkach.

Ale głupek coś dodaje do ewentualnych korzyści - ta firemka z Lipska (100 zatrudnionych, co to jest?) ma komplet certyfikatów wymaganych w Niemczech od dostawców tramwajów. A jak wyszło w innych zamówieniach - PESA nie.

I tu mamy przyczynek do solidarności europejskie, europejskich standardów i nielicznych korzyści jakie mamy z bycia częścią UE - europejski wolny rynek. Otóż generalnie - państwa UE stanowią strefę nieograniczonego handlu, ale Niemcy mają cały system zezwoleń, certyfikatów i innych regulacji, które zamykają wewnętrzny rynek do grona posiadaczy tychże. One są zdobywalne, ale kosztowne i utrudniające/opóźniające wejście na ten rynek.

• Przez problemy z niemieckim regulatorem rynku kolejowego - EBA, Pesa już raz była na krawędzi upadku i została uratowana przez wykup przez PFR.

Działałem na tym rynku trochę i zawsze była opinia, że EBA jest nie do przejścia dla graczy z zewnątrz.

• @Inż powiedział(a):
    Przez problemy z niemieckim regulatorem rynku kolejowego - EBA, Pesa już raz była na krawędzi upadku i została uratowana przez wykup przez PFR.

Drugą przyczyną problemów PESY było złe zarządzanie finansami.

• Penitencjaria Apostolska zgodnie z wolą Papieża Leona XIV wydała dekret o udzieleniu odpustu zupełnego w Roku Świętego Franciszka, tj. od 10 stycznia 2026 do 10 stycznia 2027 roku. Jest to związane z przypadającą w tym roku 800. rocznicą śmierci św. Franciszka. Odpust mogą uzyskać osoby, które spełnią określone warunki.

Warunki dla członków Rodzin Franciszkańskich

Odpust mogą uzyskać członkowie Rodzin Franciszkańskich Pierwszego, Drugiego i Trzeciego Zakonu, regularnego i świeckiego, a także członkowie instytutów życia konsekrowanego, stowarzyszeń życia apostolskiego oraz publicznych lub prywatnych stowarzyszeń wiernych, męskich i żeńskich, które zachowują Regułę św. Franciszka albo są inspirowane jego duchowością lub w jakiejkolwiek formie podtrzymują jego charyzmat.

Warunki dla pozostałych wiernych

Ponadto, jak informuje Penitencjaria Apostolska, odpust może uzyskać każdy wierny który, z sercem wolnym od przywiązania do grzechu, będzie uczestniczyć w Roku Świętego Franciszka, nawiedzając w formie pielgrzymki jakikolwiek kościół klasztorny franciszkański lub miejsce kultu w jakiejkolwiek części świata poświęcone św. Franciszkowi albo z nim w jakikolwiek sposób związane, i tam pobożnie weźmie udział w obrzędach jubileuszowych. Może to być również spędzony tam odpowiedni czas na pobożnej medytacji oraz zanoszeniu do Boga modlitwy, „aby - na wzór św. Franciszka - w sercach zrodziły się uczucia chrześcijańskiej miłości bliźniego oraz szczere pragnienia zgody i pokoju między narodami, kończąc modlitwą Ojcze nasz, Credo oraz wezwaniami do Najświętszej Maryi Panny, św. Franciszka z Asyżu, św. Klary i wszystkich Świętych Rodziny Franciszkańskiej.”

Warunki dla osób chorych i w podeszłym wieku

Odpust w Roku Świętego Franciszka uzyskać mogą także osoby w podeszłym wieku, chorzy oraz ci, którzy się nimi opiekują, a także wszyscy, którzy z poważnej przyczyny nie mogą opuścić domu. Warunkiem jest oderwanie się od wszelkiego grzechu i postanowienie wypełnienia, gdy tylko będzie to możliwe, trzech zwyczajnych warunków odpustu - jeśli duchowo osoby te połączą się z obchodami jubileuszowymi Roku Świętego Franciszka, ofiarując Bogu Miłosiernemu swoje modlitwy, bóle i cierpienia życia.

• Ciekawe czy pielgrzymka piesza z Podgórza do Franciszkanów może być brana pod uwagę 2,9 km ok 40 min pieszo? - Serio pytam.

• Oczywiście!

• Dzięki, Trepie <3

• @Pani_Łyżeczka powiedział(a):
    Ciekawe czy pielgrzymka piesza z Podgórza do Franciszkanów może być brana pod uwagę 2,9 km ok 40 min pieszo? - Serio pytam.

Nawet tramwajem

• Kiedy 17-letni Peter Srsich wrócił ze spływu kajakowego skarżąc się na chroniczne zmęczenie i kaszel, rodzina pomyślała, że ​​może mieć zapalenie płuc. Jednak lekarze odkryli w jego płucach duży guz. Potem przyszła diagnoza: Peter miał raka, a dokładniej IV stadium chłoniaka nieziarniczego.

Peter został poddany kilku sesjom chemioterapii, co sprawiło, że czuł się przygnębiony i zastanawiał się, dlaczego przechodzi przez taką próbę. Chociaż miał silną wiarę i już wówczas odczuwał powołanie do kapłaństwa, w szpitalnym łóżku niechętnie przyjmował Komunię. Później ujawnił w rozmowie z Denver Catholic:

„Wiedziałem, że mama poczuje się lepiej, gdy zobaczy, jak przyjmuję Komunię, więc pomyślałem: «Dobra, przyjmę Komunię». Mój kolega uniósł hostię i powiedział: «Oto Baranek Boży». Nasz Pan naprawdę się ukazał, objawił się w potężny sposób i przemówił do mojego serca, a ja na pewno słyszałem go w głębi serca. Powiedział: «Peter, wiem, że to trudne. Nie odbiorę ci twojego cierpienia, ale będę ci w nim towarzyszył». To był jeden z tych momentów, gdy nic się nie zmienia, a zmienia się wszystko”.

Fundacja Make-a-Wish, która oferuje dzieciom z chorobami zagrażającymi życiu szansę na spełnienie marzeń, zwróciła się do Srsicha. Peter miał nietypowe jak na młodego człowieka marzenie: chciał pojechać do Watykanu i zobaczyć papieża.

Spotkanie z Benedyktem XVI

W maju 2012 jego marzenie się spełniło. Srsich wraz z rodziną pojechał do Rzymu, jednak nie spodziewał się, że rzeczywiście spotka się z papieżem osobiście. Wszyscy razem udali się na plac św. Piotra, aby wziąć udział w audiencji generalnej papieża Benedykta XVI. Wówczas rodzina Srsich została zaproszona do dołączenia do kolejki czekającej na osobiste spotkanie z papieżem.

Peter zauważył, że czekający w kolejce dostojnicy niosą Ojcu Świętemu drogie prezenty. Jego tato zasugerował mu, aby podarował papieżowi zieloną opaskę, którą nosił na nadgarstku, ze słowami „Módlcie się za Petera” i z odniesieniem do Listu do Rzymian 8,28: „Wiemy też, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra, z tymi, którzy są powołani według jego zamiaru”.

Benedykt XVI rozmawiał z Peterem. Chłopak w ten sposób zrelacjonował to spotkanie: „Spojrzał na mnie i powiedział: «Och, czy mówisz po angielsku?» i położył rękę na mojej klatce piersiowej dokładnie w miejscu, gdzie był guz, chociaż mu o tym nie wspomniałem. Błogosławieństwo jest zwykle na głowie”.

Przy okazji Peter opowiedział papieżowi swoją historię. Wyjaśnił, że chce zostać księdzem i poprosił Benedykta XVI o błogosławieństwo.

Zwycięstwo nad chorobą

Chociaż niektórzy wierzą, że błogosławieństwo papieża uczyniło cud, Peter postrzega swoją historię nieco inaczej. „Chemioterapia pomogła mi w walce z rakiem. Fundacja Make-A-Wish wsparła mnie w walce z chemioterapią. Świadomość, że papież usłyszał o mojej historii pomogła mi przez to przejść i, w niewielkim stopniu oraz w niecudowny sposób, pomogła wyleczyć mojego raka” – wyjaśnił młody człowiek ABC News w 2013 roku.

Niemal dziesięć lat po spotkaniu z Benedyktem XVI Peterowi Srsichowi udało się spełnić jeszcze jedno marzenie. Jak można przeczytać na jego profilu na Facebooku, po delikatnym powołaniu przez Boga w 2021 roku został wyświęcony na kapłana.

Dzieląc się bardziej szczegółowo swoją historią z Denver Catholic, Peter tak opisuje swoje doświadczenie:

„To piękne zobaczyć, jak Bóg przygotowywał mnie do tego powołania, do tego wezwania, do przyjęcia sakramentu służby, który nie jest dla mnie, ale dla ludu Bożego. Zdołał wykorzystać te różne momenty mojego życia, różne doświadczenia całego mojego życia”.

Niemniej komisja watykańska bada to uzdrowienie jako cud.

• Usha, żona DJ Wąsa, jest w stanie błogosławionym. Przyjście na świat czwartego dziecka pary wiceprezydenckiej jest spodziewane w lipcu. Jest to pierwsze w historii Stanów zjednoczonych dziecko wiceprezydenta poczęte w czasie sprawowania urzędu.

• @trep powiedział(a):
    Usha, żona DJ Wąsa, jest w stanie błogosławionym. Przyjście na świat czwartego dziecka pary wiceprezydenckiej jest spodziewane w lipcu. Jest to pierwsze w historii Stanów zjednoczonych dziecko wiceprezydenta poczęte w czasie sprawowania urzędu.

Fuentes dostanie zawału.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.